Kosten rondreis Australie

Kosten rondreis Australië | Budget voor 3,5 week

Wat kost een rondreis in Australië? Ik ging in 2015 op vakantie naar Australië en deel in dit artikel mijn budget voor een rondreis van 3,5 week.

Geld in Australië

In Australië betalen ze met Australische dollars. Op moment van schrijven (maart 2020) is een Australische dollar €0,55 waard. Voor de meest recente wisselkoers gebruik ik altijd de app XE Currency Converter.

Je kunt in Australië op veel plekken pinnen, zorg er wel voor dat je pinpas ‘aan’ staat voor reizen buiten Europa. Ook met een creditcard kun je op veel plekken terecht. Met name VISA en Mastercard worden goed geaccepteerd, American Express in mindere mate.

Vliegtickets

Australië ligt niet bepaald naast de deur en je zult er naar toe moeten vliegen. Daarnaast zal je wellicht ook een aantal binnenlandse vluchten moeten maken.

Wat kost een vliegticket naar Australië?

Een van de allergrootste kosten voor een reis naar Australië is het vliegticket. Afhankelijk van de periode en je flexibiliteit ben je tussen de €750 en de €1500 kwijt voor een retourtje naar Australië.

Hoe langer je van te voren kijkt naar de ticketprijzen, hoe groter de kans is op een goede deal voor een vliegticket. Zelf check ik daarvoor regelmatig Skyscanner en Momondo, hier kun je ook alerts aanzetten. Als je dat doet, krijg je een melding als de prijzen zijn gedaald of gestegen. Let hierbij ook op ‘open jaw’ tickets; aankomst op vliegveld A en vertrek vanaf vliegveld B.

Ik heb voor deze optie gekozen, omdat ik er nog een paar dagen op Bali aan wilde plakken. Hierdoor heb ik twee losse tickets geboekt: van Amsterdam naar Cairns en terug van Bali naar Amsterdam. Mijn tweede ticket was voor een vlucht van Melbourne naar Bali. In totaal was ik voor deze vluchten €1136,87 kwijt.

Binnenlandse vluchten

De afstanden binnen Australië zijn erg groot, dus als je weinig tijd hebt en veel wilt zien, dan is het aan te raden om af en toe een binnenlandse vlucht te nemen. Zelf maakte ik drie binnenlandse vluchten: van de Whitsundays naar Brisbane, van Brisbane naar Sydney en van Sydney naar Melbourne. Voor deze vluchten was ik in totaal €283,83 kwijt. Een enkeltje kost dus ongeveer €100. Ik vloog met Virgin Australia.

Kosten vervoer in Australië

Greyhound Australie
Greyhound bus in Australië.

Lange afstanden

Als je liever niet wilt vliegen, dan kun je met de bus ook lange afstanden afleggen in Australië. Dit kan met een bus van de maatschappij Greyhound. Deze bussen zijn ideaal als je veel tijd hebt voor je reis (er zijn verschillende hop on hop off passen), maar ik zou ze afraden voor een enkele rit. Deze ritten zijn bijna net zo duur als een vliegticket en je doet er al snel 12 uur over (in plaats van 1,5 uur vliegen). Ze zijn makkelijk te boeken via Busbud.

Korte afstanden

Binnen de steden is het openbaar vervoer prima geregeld, vaak kun je bij de bussen gewoon met contant geld betalen (in Cairns en Brisbane). Sydney heeft een soort van ov chipkaart: de Opal Card. Deze kun je gebruiken voor de bussen, metro, treinen en veerboten in de regio New South Wales.

Daarnaast heb ik tijdens mijn reis in Australië ook gebruik gemaakt van diverse pendelbussen. Dit was voornamelijk van het vliegveld naar mijn accommodatie (niet alle vliegvelden zijn bereikbaar met het ov).

Totaal kosten vervoer in Australië

Voor het vervoer in Australië (bus, trein en pendelbus) was ik in totaal €138,75 kwijt.

Kosten accommodatie in Australië

Travellers Oasis in Cairns
Hostel Travellers Oasis in Cairns

Een van de posten waar je flink op kunt besparen tijdens een rondreis in Australië is accommodatie. Voor een nachtje in een een hotel betaal je al snel €100-€150 en voor een bed in een hostel op €15-€30 per nacht.

Ook is er qua verblijfskosten een groot verschil tussen het noorden en zuiden van Australië. Een bed in mijn hostel in Cairns kostte €17 en in Melbourne maar liefst €30 per nacht. En het hostel in Cairns was veel leuker! Je kunt zeker ook goedkopere hostels vinden, maar als 30-jarige backpacker wil ik liever niet slapen in dorms met meer dan zes bedden.

Ook koos ik ervoor om de eerste twee nachten luxe te doen en in een appartement te slapen. De rest van mijn reis sliep ik in hostels. In totaal besteedde ik €609,15 aan accommodaties tijdens mijn rondreis van iets meer dan drie weken in Australië.

Om de goedkoopste hostels te vinden, maakte ik zowel gebruik van Booking.com als van Hostelword.

Eten

Ik zag tijdens mijn reis veel backpackers instant noodlesoup eten, omdat het goedkoop was. Ik had hier niet zoveel zin in, dus heb lekker ‘luxe’ gedaan; af en toe uit eten (is erg duur, maar af en toe zo lekker) en vaak eten afgehaald. De kosten voor eten in Australië zijn ongeveer hetzelfde als in Nederland. Voor mijn ontbijt haalde ik meestal brood en beleg in een supermarkt. Aan eten besteedde ik in totaal €723,40.

Excursies

Boottocht Whitsundays
Boottocht langs de Whitsundays.

In Australië heb je de meest geweldige excursies die je eigenlijk niet mag missen. Dit is wel een flinke kostenpost, voor een dagexcursie ben je al snel €90 kwijt (bijvoorbeeld een bezoek aan Cape Tribulation vanuit Cairns of de Great Ocean Road bij Melbourne).

De gaafste tour die ik deed in Australië was een driedaagse zeiltocht langs de Whitsunday Islands, dit was ook meteen de duurste: €275. Bij de excursies is overigens vaak eten (lunch) inbegrepen en bij een meerdaagse tour ook een slaapplaats. In gaf ik €551,45 uit aan excursies.

Kijk op Get Your Guide om een beetje een idee te hebben qua kosten voor de excursies die je wilt doen. Hier vind je soms ook goede aanbiedingen.

Overig

Daarnaast moet je ook altijd rekening houden met overige kosten. Denk hierbij aan een simkaart met data (de wifi in Australië is niet zo best, dus een simkaart is aan te raden), kosten voor het doen van de was of souvenirs. In totaal was dit bij mij €111,47.

Totale kosten rondreis Australië

Australië blijft een dure bestemming, maar als je een beetje oplet kun je ook het nog best betaalbaar houden. In totaal was ik voor 3,5 week €3551,09 kwijt. In eerste instantie had ik €4900 begroot, dus dit viel me heel erg mee.

Nog even alle kosten op een rijtje:
Vliegtickets: €1420,70
Vervoer: €138,75
Accommodatie: €609,15
Eten: €723,40
Excursies: €551,45
Overig: €111,47

Rondreis Australie kosten - overzicht budget
Totaaloverzicht kosten rondreis Australië.

Waar kun je op besparen tijdens een reis in Australië?

Natuurlijk kun je je vakantie in Australië zo goedkoop of zo duur maken als je wilt. Wil je toch liever een goedekope reis maken? Dan kun je hier op besparen:

  • Slaap in hostels of ga kamperen. Hotels zijn in verhouding enorm duur (en ook een stuk minder gezellig).
  • Koop je eten in een supermarkt, uit eten gaan is behoorlijk prijzig.
  • Beperk het aantal excursies tot een minimum.

Dit waren mijn kosten voor een rondreis in Australië van 3,5 week. Valt het je mee of valt het je tegen?

Wil je meer lezen over reizen in Australië?

Dit zijn fijne reisgidsen om je reis naar Australië voor te bereiden:

ANWB wereldreisgids – Australië

Reisgids Australië – National Geographic

Op deze website staan ook diverse artikelen met handige tips voor een reis naar Australië. Lees bijvoorbeeld ook deze blogs:

Dit artikel verscheen voor het eerst in juni 2016. Laatste update: Juli 2021.

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 reacties