• Menu
 • Menu
kosten reis Australie

Wat kost flashpacken in Australië?

Vorig jaar zomer ging ik backpacken in Australië. Aangezien ik als dertigplusser toch graag wat meer luxe wil dan de gemiddelde backpacker van 19, beschouw ik van mezelf eigenlijk als een flashpacker. Ik neem een enorme berg aan elektronica mee en kies niet voor het goedkoopste (party)hostel of de goedkoopste manier van reizen. Ik heb liever (betaalbare) kwaliteit. In deze blog de kosten die je kunt verwachten als flashpacker in Australië.

Reis

Vliegen

Australië ligt niet echt om de hoek, dus waarschijnlijk zijn je reiskosten je grootste kostenpost. Reken op minimaal €1000 voor een ticket van Nederland naar Australië. Hoe langer je van te voren kijkt naar de ticketprijzen, hoe groter de kans is op een goede deal (check deze blog voor tips om een goede deal te vinden voor een vliegticket). Let hierbij ook op ‘open jaw’ tickets; aankomst op vliegveld A en vertrek vanaf vliegveld B. Ik heb voor deze optie gekozen, omdat ik er nog een paar dagen op Bali aan wilde plakken. Hierdoor heb ik twee losse tickets geboekt: van Amsterdam naar Cairns en terug van Bali naar Amsterdam. Mijn tweede ticket was voor een vlucht van Melbourne naar Bali.
Omdat de afstanden binnen Australië erg groot zijn heb ik ervoor gekozen om ook een aantal binnenlandse vluchten te maken, vooral tussen de grote steden (o.a. van Sydney naar Melbourne), reken per vlucht op prijs van €80-€100 (het kan goedkoper, maar dan moet je vaak bijbetalen voor je bagage). Voor de zes vluchten die ik maakte tijdens mijn reis van 4 weken was ik in totaal zo’n €1400 kwijt.

Reizen over land

kosten reis Australië

Lange afstanden binnen Australië kun je ook makkelijk doen met een bus van de maatschappij Greyhound of Premier. Deze bussen zijn ideaal als je veel tijd hebt voor je reis (er zijn verschillende hop on hop off passen), maar ik zou ze afraden voor een enkele rit. Deze ritten zijn bijna net zo duur als een vliegticket en je doet er al snel 12 uur over (in plaats van 1,5 uur vliegen).
Binnen de steden is het openbaar vervoer prima geregeld, vaak kun je bij de bussen gewoon met cash betalen (in Cairns en Brisbane). Sydney heeft een soort van ov chipkaart: de Opal Card. Deze kun je gebruiken voor de bussen, metro, treinen en veerboten in de regio New South Wales. Per dag was ik gemiddeld €8 kwijt aan vervoer. Dit kun je natuurlijk zo gek maken als je wilt.

Verblijf

kosten reis Australie

Op verblijf kun je veel besparen in Australië. Reken voor een hotel op €100-€150 per nacht en voor een bed in een hostel op €15-€30 per nacht. Er is qua verblijfskosten een groot verschil tussen het noorden en zuiden van Australië. Een bed in mijn hostel in Cairns kostte €17 en in Melbourne maar liefst €30 per nacht. En het hostel in Cairns was veel leuker ;) Dit zou ook goedkoper kunnen, maar ik als flashpacker wilde niet slapen in dorms met meer dan 6 bedden. Ik heb ervoor gekozen om de eerste twee nachten luxe te doen en in een appartement te slapen. De rest van mijn reis sliep ik in hostels. Qua verblijfskosten was ik ongeveer €25 per dag kwijt.

Eten

Ik zag tijdens mijn reis veel backpackers instant noodlesoup eten, omdat het goedkoop was. Ik had hier niet zoveel zin in, dus heb lekker ‘luxe’ gedaan; af en toe uit eten (is erg duur, maar af en toe zo lekker!) en vaak eten afgehaald. Qua prijzen is dit ongeveer gelijk aan de prijzen in Nederland. Voor mijn ontbijt haalde ik meestal brood en beleg in een supermarkt. Reken voor eten op ongeveer €25 per dag.

Excursies

kosten reis Australie

In Australië heb je de meest geweldige excursies die je eigenlijk niet mag missen. Reken per dagexcursie op ongeveer €90 (bijvoorbeeld snorkelen op het Great Barrier Reef of een tour langs de Great Ocean Road). Mijn favoriet was een tweedaagse zeiltocht langs de Whitsunday Islands, dit was ook meteen de duurste: €275. Bij de excursies is overigens vaak eten (lunch) inbegrepen en bij een meerdaagse tour ook een slaapplaats.

Totaal

Australië blijft een dure bestemming, maar als je een beetje oplet kun je ook als flashpacker voor een prima bedrag rondreizen in Australië. Je grootste kostenpost zijn je vliegtickets, reserveer hier zo’n €1500 voor. Daarnaast zou ik voor 4 weken rekening houden met  ongeveer €500 voor excursies (bekijk vooral van te voren even wat je wilt gaan doen, dan heb je een goed idee van de kosten). Per dag kun je uitgaan van €60 voor verblijf, eten en openbaar vervoer. En vergeet ook niet om onderweg wat souvenirs te kopen :)
Wil je nog meer tips over een reis naar Australië? Kijk dan op deze pagina.

Vond je dit een leuk artikel? Deel 'm via onderstaande knoppen.
 • 14
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  15
  Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 reacties