Battle of the cities Sydney of Melbourne

Battle of the cities: Sydney of Melbourne?

In de tweede Battle of the cities vergelijk ik twee toffe Australische steden: welke stad is toffer, Sydney of Melbourne?

Ligging

Sydney ligt in het oosten van Australië in de staat New South Wales. De stad bestaat uit verschillende schiereilanden en een mooi strand is nooit ver weg. Ten noorden, westen en zuiden van de stad liggen diverse nationale parken, waaronder het wonderschone Blue Mountains National Park. Sydney is een stad waar je makkelijk even de natuur op kunt zoeken.

Melbourne ligt in het zuiden van Australië in de staat Victoria. Ook in Melbourne vind je stranden, alleen zijn die gelegen aan een baai (Port Phillip) en niet aan zee. Vanaf Melbourne kun je een boot nemen naar Tasmanië.

Winnaar: Sydney (erg makkelijk om natuur & stad te combineren)

Historie

Battle of the cities Sydney of Melbourne - Melbourne arcade
Sydney werd gesticht in 1788. Hoewel de stad dus best oud is, zie je in de binnenstad vooral grote moderne gebouwen. Een blikvanges is de St. Mary’s Cathedral, een grote gothische kathedraal die gebaseerd is op de Notre Dame.

Melbourne is een stuk ‘jonger’, deze stad werd pas gesticht in 1835. Hier vind je echter nog wel veel bouwwerken die ouder zijn dan 100 jaar, waaronder de verschillende overdekte winkelstraten (arcades), het mooie Flinders Station en de grote Royal Exhibition Building.

Winnaar: Melbourne

Kosten

Sydney en Melbourne zijn beide erg duur om te eten en te verblijven. Om te wonen wint Sydney het qua ‘duurste stad’, maar als toerist vond ik Melbourne een stuk duurder. De binnenstad van Melbourne is een stuk compacter dan die van Sydney en daardoor lijkt het aanbod van (fatsoenlijke) hotels en hostels ook kleiner. In Sydney is het aanbod veel groter, omdat de highlights zich verspreid bevinden in de diverse wijken van de stad. Eten is in beide steden even duur.

Winnaar: Sydney (nipt)

Het weer

In beide steden is het over het algemeen lekker weer. De maximumtemperaturen van Sydney liggen tussen de 17 en 27 graden en die in Melbourne tussen de 13 en de 26 graden, prima toch? In Melbourne heb je echter wel vaker kans op een grijze lucht, want het aantal zonuren ligt tussen de 4 en 9 uur per dag. Voor Sydney is dit tussen de 6 en 8 uur per dag

Winnaar: Sydney (want het is er zonniger)

Vervoer

In Sydney heb je een soort chipkaart waar je geld op kunt zetten en de hele stad (en staat) mee door kunt reizen, ideaal! Het is alleen best wel prijzig en je moet ‘m daardoor regelmatig opladen. In de binnenstad van Melbourne kun je gratis met de tram, erg handig als je maar een kort ritje hoeft te maken. Buiten het centrum van Melbourne kun je ook gebruik maken van een soort chipkaart.

Winnaar: Melbourne (want gratis vervoer is altijd tof)

Activiteiten

Battle of the cities Sydney of Melbourne - Sydney Opera House

In Sydney is veel te doen: bezoek de Sydney Opera House voor een concert, ga surfen, maak een mooie wandeling van Bondi naar Coogee Beach of pak de trein naar Blue Mountains National Park. Melbourne is meer voor de culturele liefhebber, zo kun je graffitikunstenaars aan het werk zien in Flinders Lane en lekker shoppen in Victoria Market.

De winnaar: Sydney (want voor ieder wat wils)

De winnaar

De winnaar van deze spannende Battle of the cities is Sydney! Zou jij deze stad ook als winnaar uitroepen? Of helemaal niet? Laat het weten in de comments!

Bekijk hier de eerste Battle of the cities: Los Angeles of San Francisco

Meer lezen over Sydney of Melbourne?

Check dan ook deze artikelen:
Hoe & wat: reistips Sydney
Hoe & wat: reistips Melbourne
Route: Oostkust Australië in 3,5 week

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 reacties