Santa Clara 2013

Santa Clara: de stad van Che Guevara | Reisverslag Florida & Cuba

Vanuit Trinidad reizen we naar Santa Clara: de stad van Che Guevara. We dwalen door het stadje en bezoeken het mausoleum van Che.

Wachten op de bus

De mensen in Trinidad vinden het maar raar dat we naar Santa Clara gingen, volgens hen was daar niks te beleven. Maar wij moesten (net als de meeste andere toeristen) daar toch even kijken, want het was de stad van Che Guevara (die je hier natuurlijk op elke pet, sleutelhanger en t-shirt tegenkomt).

Het duurde even voordat we er waren, want er was een bus kapot, waardoor we pas anderhalf uur later vertrokken. Nou denk je misschien dat dat hier vaker het geval is, en dat klopt. Alleen zijn dat echter de bussen voor Cubanen. De bussen voor toeristen (Viazul) rijden over het algemeen keurig op tijd.

Daarnaast is er ook een aparte munteenheid voor toeristen, die iets van 25x meer waard is dan de munteenheid van de Cubanen. Cubanen kunnen daardoor bijna nooit in dezelfde hotels slapen of in dezelfde restaurants eten als toeristen, dat is namelijk veel te duur. Ze doen er trouwens wel alles aan om aan die toeristenmunt te komen.

Maar goed, we zijn in Santa Clara. Via de casa in Trinidad hadden we een adresje, dus we werden keurig opgewacht. De casa werd door ons goedgekeurd (mooi huis, nette schone kamer) Deze keer een gezin met oudere kinderen en opa en oma woonden daar ook (die zagen we vooral in de schommelstoel zitten).

Het mausoleum van Che

Mausoleum Che Guevara

Het eerste wat we in Santa Clara deden de volgende ochtend, was een kaartje kopen voor de bus naar Cienfuegos, het wil namelijk wel eens gebeuren dat ie vol zit. Uiteraard was er nu nog bijna geen enkele reservering.

Vlakbij het busstation lag het nationale monument van Che Guevara. Tot dusver hadden we nog geen enkele andere toerist gezien in het stadje, maar ze bleken dus allemaal daar te staan. Er stond zelfs een rij voor het museum/mausoleum. Helaas mocht de camera niet mee, dus ik heb geen foto’s kunnen maken. We vinden de Cubaanse musea overigens erg grappig, alle voorwerpen die ook maar door iemand aangeraakt zijn, horen bij de tentoonstelling. Zo heb je bijvoorbeeld de camera van Che, het pak van Che, de eerste rapportkaart van Che, maar ook de veldfles waar hij ooit een slok water uit gedronken heeft.

Bomvol museum krijg je zo. Wel bijzonder is de tentoonstelling begint bij zijn geboorte in Argentinië, maar dan ineens stopt. Er staat ook helemaal niks over zijn sterfdatum (en de tien jaar daarvoor).
Bovenop het museum was een plein met een indrukwekkend standbeeld en op een van de muren stond de laatste brief van Che aan Fidel.

Beeld met brief van Che aan Fidel
Beeld Che Guevara in Santa Clara

Op pad in Santa Clara

Na een overdosis Che Guevara zijn we in het stadje rond gaan dwalen. Wel mooi, maar er was inderdaad niet zo heel veel te beleven. Lekker rustig aan gedaan, ijsjes gegeten en mensen gekeken.

Centrum Santa Clara
Park in Santa Clara

En tot onze verrassing vonden zowaar ineens iets Amerikaans!

McDonalds in Santa Clara - Cuba

’s Avonds hebben we lekker kreeft gegeten in de casa. Dit was geloof ik al de derde kreeft die we eten in Cuba, je krijgt eerder kreeft dan biefstuk. De volgende ochtend op tijd de deur uit voor onze volgende stop op Cuba: Cienfuegos!

Lees nu het volgende reisverslag: Cienfuegos: relaxen en roadtrip

Wil je alle reisverslagen lezen van onze bijzondere reis in Cuba en Florida? Kijk dan op deze pagina.

Wil je meer lezen over Cuba?

Lees dan ook een van deze artikelen:

Of een van deze reisgidsen:

ANWB wereldreisgids Cuba

National Geographic Reisgids Cuba

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.