Wandeling van Sagres naar Salema - Fishermens Trail etappe 11

Sagres naar Salema | Wandelverslag Fishermen’s Trail etappe 11

Etappe 11 van de Fishermen’s Trail loopt van Sagres naar Salema. Een prachtige wandeling door de heuvels, langs leegstaande boerderijen en verstopte strandjes. In dit wandelverslag neem ik je mee.

Wat is de Fishermen’s Trail?

De Fishermen’s Trail (Trilho dos Pescadores in het Portugees) is een langeafstandswandeling in Portugal en loopt langs de kust van Lagos (Algarve) naar São Torpes bij Sines (Alentejo). Het is onderdeel van Rota Vicentina, een verzameling van wandel- en fietsroutes in het zuidwesten van Portugal.

De Fishermen’s Trail is in totaal 226,5 kilometer lang en bestaat uit 13 etappes. In dit wandelverslag neem ik je mee tijdens mijn wandeling op de elfde etappe van Sagres naar Salema.

Wandelverslag: Salema naar Sagres

Wegens logistieke redenen (er gaan meer bussen van Sagres naar Lagos dan vanaf Salema) heb ik ervoor gekozen om de etappe andersom te lopen, dus van Salema naar Sagres. Dit is een verslag van mijn wandeling.

Startpunt: Salema

Als ik aankom in Salema besef ik me al snel dat ik een fout heb gemaakt om pas om 11 uur ‘s ochtends te starten. Ik dacht de wandeling wel even in vijf uur te kunnen doen, maar op het bord over de etappe van de Fishermen’s Trail in Salema staat dat dit een moeilijke wandeling is en dat je er acht uur over doet. Als ik hier echt acht uur over doe, dan is het donker voor ik in Sagres aankom. Oeps!

Bord met uitleg Fishermens Trail in Salema
Bord met route en uitleg over de Fishermen’s Trail in Salema.

Ik besluit toch maar gewoon van start te gaan, ik heb best een snel wandeltempo en ben ook wel wat gewend qua klimmen. Het komt vast goed! Het eerste stuk loop ik door het dorpje Salema en dit is gelijk een flinke klim!

Ik moet meteen flink klimmen om Salema uit te komen

Langs de kust

Als snel ben ik het dorp uit en wandel ik opeens midden in de natuur langs de kust. En het is echt prachtig! Het pad golft door de heuvels (veel klimmen en dalen) en er is helemaal niemand.

Het pad gaat ook een stuk door het binnenland (waar ik tot twee keer toe verkeerd loop omdat de GPS hier niet klopt), ook wel eens leuk om te zien!

Stuk door het binnenland waar ik verkeerd liep

Verstopte strandjes

Er volgen daarna een hoop mooie kleine strandjes waar je overheen moet wandelen. Het begint met Praia das Furnas, waar een paar campers staan. Het wonen in een camper (Van Life) is nogal populair hier in Portugal, al is wildkamperen illegaal. Toch doen heel veel mensen het en dan vooral bij dit soort verstopte strandjes, waar je alleen via een onverharde weg kunt komen. Het wordt gedoogd door de politie, maar ik geloof dat daar nog wel eens verandering in kan komen, want er staan wel heel veel campers en busjes overal.

Praia das Furnas

Na een flinke klim wandel ik over de heuvel naar het volgende mooie strand: Praia do Zavial. Het uitzicht is echt spectaculair. Ik ben nu op de helft van de wandeling, dus neem ik hier even pauze en eet een broodje. Het is maar goed dat ik genoeg eten mee heb genomen, want ik kan onderweg niets kopen.

Praia do Zavial

Ik vervolg mijn wandeling en kom weer langs een mooi strand: Praia da Ingrina. Het blijft zo leuk om zo van strand naar strand te lopen!

Praia da Ingrina

Na dit strand moet ik een flink stuk over de rotsen wandelen en dat is echt heel mooi. Op gegeven moment staat er een eenzame boom op een klif en die moet ik uiteraard even op de foto zetten.

Eenzame boom bij Praia da Ingrina

Het pad slingert door het landschap en af en toe sta je bovenop een klif. Het uitzicht is prachtig en het water is enorm helder.

Steile kliffen langs het pad

Het laatste strand in deze reeks is Praia do Barranco en deze is erg populair bij de “Van Life” community. Ik zie busjes uit Polen, Duitsland en Nederland.

Veel campers bij Praia do Barranco

Over het platteland

Vanaf Praia do Barranco wordt het even een compleet andere wandeling, ik loop opeens op het platteland. Een breed pad met veel modder en een weiland vol gele bloemen.

Ik kom langs een grote leegstaande boerderij waar veel kunstwerken op te zien zijn, waaronder een grote blauwe vlinder. Mooi!

Zoek de blauwe vlinder

Als ik iets verder loop, hoor ik opeens een hond blaffen en rinkelende bellen. Vlakbij het pad is een herder bezig. Ik zie hem niet, maar het gerinkel van de bellen klinkt wel heel tof.

De zon begint al aardig te zakken, maar ik heb het tempo er goed in zitten, dus ik ben in ieder geval voor het donker is in Sagres. Ik zie het zelfs al liggen!

Sagres is in zicht - felle januarizon
Zelfs in januari is de zon best fel!

Sagres!

Vlak voor Sagres kom ik over het meest bijzondere strand van deze etappe: Praia dos Rebolinhos. Geen zandstrand, maar een strand vol grote witte stenen! Heel gaaf om te zien.

Praia dos Rebolinhos vol witte stenen

Niet veel verder kom ik weer in de bewoonde wereld en wandel ik over Praia do Martinhal naar Sagres. Door de duinen heeft het wel iets van de Nederlandse Waddeneilanden, ik voel me meteen thuis!

Duinlandschap Praia do Martinhal in Sagres

Ik ben gelukkig net op tijd in Sagres om de bus van 17:00 uur te halen (de volgende gaat pas om 18:30 uur). Moe, een klein beetje verbrand en voldaan. Dit was ook weer een mooie etappe!

Ik wil tot slot nog even stilstaan bij het feit dat ik de wandeling eigenlijk “verkeerd om” heb gedaan. Het was een prachtige wandeling, maar een volgende keer zou ik hem liever van Sagres naar Salema willen lopen. Dan heb je namelijk de zon in je rug. Nu kon ik door de laagstaande zon namelijk niet altijd de markering goed vinden en zag ik ook minder van het mooie landschap.

Praktische informatie

Etappe 11 van de Fisherman’s Trail loopt van Sagres naar Salema en is 19,5 kilometer lang. Je doet er zes tot acht uur over. Dat is waarschijnlijk langer dan je verwacht, maar sommige stukken zijn behoorlijk pittig, waardoor deze etappe geclassificeerd als “moeilijk”. Je moet een paar keer flinke heuvels beklimmen en soms moet je zelfs je handen gebruiken.

Tijdens deze wandeling kom je niet door andere dorpjes, dus zorg ervoor dat je genoeg te eten en te drinken bij je hebt. Er zijn wel een paar strandpaviljoens (op Praia do Zavial en Praia da Ingrina), maar deze zijn in de winter gesloten.

De beste tijd om deze wandeling van Sagres naar Salema te maken is tussen september en juni. In juli en augustus kan het namelijk erg warm worden en er is vrijwel geen schaduw onderweg.

Op deze pagina kun je meer informatie vinden over deze etappe en het gpx bestand downloaden.

Vervoer

Dagelijks rijden er meerdere bussen (nummer 47) tussen Lagos en Sagres. Sommige daarvan stoppen ook in Salema. Let op: deze bus gaat op doordeweekse dagen vaker dan op zaterdag en zondag, hou daar rekening mee. Kijk op Google Maps voor de dichtstbijzijnde halte en routetijden. Voor de rit Lagos – Salema betaalde ik €2,80 en voor de rit Sagres – Lagos betaalde ik €4,05 (januari 2021). Je kunt een buskaartje kopen bij de chauffeur, zorg er wel voor dat je contact geld bij je hebt (bij voorkeur muntgeld).

Overnachten

Er komen jaarlijks veel toeristen naar de Algarve, dus er zijn ontzettend veel plekken om te overnachten. Zowel in Salema als in Sagres hangt een relaxte sfeer (het is er niet extreem druk en toeristisch) en er zijn veel kleinschalige guesthouses en boetiekhotels te vinden.

Zelf gebruik ik altijd Booking.com als ik iets voor 1 of 2 nachten wil boeken en Airbnb als ik voor een langere tijd een accommodatie nodig heb.

Meer wandelverslagen

Ik schreef ook een wandelverslag over deze etappes van de Fishermen’s Trail:

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief als je op de hoogte wilt blijven van het vervolg van mijn wandeling op de Fishermen’s Trail en mijn leven in Portugal.

Meer lezen

Heb je na het lezen van dit wandelverslag ook zin om (een etappe van) de Fishermen’s Trail te lopen? Dan is het handig om deze wandelgids te bestellen:

Portugal’s Rota Vicentina

En bestel de Rother wandelgids Algarve als je meer wandelingen in de Algarve wilt maken.

Wil je meer lezen over Portugal? Lees dan een van deze artikelen:

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.