Fishermens Trail in Portugal - tips

Fishermen’s Trail: de mooiste kustwandeling van Europa

De Fishermen’s Trail is een langeafstandswandeling langs de zuidwestelijke kust van Portugal. In dit artikel lees je alles over dit prachtige wandelpad.

Wat is de Fishermen’s Trail?

De Fishermen’s Trail is een langeafstandswandelpad in het zuidwesten van Portugal. Het is 226,5 kilometer lang en loopt langs de kust van São Torpes (in Alentejo) naar Lagos (Algarve). De trail is alleen te voet begaanbaar en volgt de paden die door locals worden gebruikt om naar stranden en vissersdorpjes te komen.

Onderweg kom je dan ook langs veel mooie strandjes (neem zwemkleding mee voor een verfrissende duik) en wandel je door prachtige Portugese dorpjes vol witte huizen. Daartussen wandel je door het ruige landschap, langs hoge kliffen waar de golven van de Atlantische Oceaan tegenaan beuken. De uitzichten onderweg zijn spectaculair.

Het bekende Condé Nast Traveler magazine beschouwt de Fishermen’s Trail als een van de zes mooiste kustwandelingen ter wereld.

Rota Vicentina

Kaart Rota Vicentina in Lagos
Bord met informatie over de Rota Vicentina in Lagos.

De Fishermen’s Trail en Rota Vicentina zijn twee termen die vaak door elkaar worden gehaald. Rota Vicentina is een verzameling van fiets- en wandelpaden in het zuidwesten van Portugal. Tijdens een wandeling of fietstocht op deze trails ontdek je een aantal van de mooiste plekken in de Algarve en Alentejo.

Er zijn twee bekende trails: de Historical Way (route van 263 kilometer met rood-gele markering, loopt meer door het binnenland) en de Fishermen’s Trail. Soms kruisen de beide routes elkaar.

Etappes van de Fishermen’s Trail

Kustlijn tussen Vila do Bispo en Sagres
Het uitzicht op de kust tussen Vila do Bispo en Sagres.

De Fishermen’s Trail is opgedeeld in dertien verschillende etappes, met een lengte van 10 tot 22,5 kilometer. Dit zijn ze:

 1. São Torpes naar Porto Covo (10 kilometer, moeilijkheidsgraad: makkelijk)
 2. Porto Covo naar Vila Nova de Milfontes (20 kilometer, moeilijkheidsgraad: moeilijk)
 3. Vila Nova de Milfontes naar Almograve (15,5 kilometer, moeilijkheidsgraad: gemiddeld)
 4. Almograve naar Zambujeira do Mar (22 kilometer, moeilijkheidsgraad: gemiddeld)
 5. Zambujeira do Mar naar Odeceixe (18,5 kilometer, moeilijkheidsgraad: moeilijk)
 6. Odeceixe naar Aljezur (22,5 kilometer, moeilijkheidsgraad: gemiddeld)
 7. Aljezur naar Arrifana (17,5 kilometer, moeilijkheidsgraad: gemiddeld)
 8. Arrifana naar Carrapateira (20 of 21,5 kilometer, moeilijkheidsgraad: gemiddeld)
 9. Carrapateira naar Vila do Bispo (16 kilometer, moeilijkheidsgraad: moeilijk)
 10. Vila do Bispo naar Sagres (20,5 kilometer, moeilijkheidsgraad: gemiddeld)
 11. Sagres naar Salema (19,5 kilometer, moeilijkheidsgraad: erg moeilijk)
 12. Salema naar Luz (12 kilometer, moeilijkheidsgraad: gemiddeld)
 13. Luz naar Lagos (11 kilometer, moeilijkheidsgraad: makkelijk)

Ik heb inmiddels 8 van de 13 etappes gelopen. Je kunt hier mijn wandelverslagen lezen.

Wat is de beste tijd om de Fishermen’s Trail te lopen?

Fishermens Trail tussen Luz en Salema
Het was in december perfect weer om te gaan wandelen.

Je kunt de Fishermen’s Trail het hele jaar lopen, maar sommige periodes zijn beter dan andere. Het is verstandig om vooral de zomermaanden te vermijden. Er is weinig schaduw en het kan onderweg erg warm worden. Ik zou adviseren om het pad tussen september en mei te lopen.

Let ook op de weersvoorspellingen als je gaat, bij regen kan het erg gevaarlijk zijn. Er kunnen delen van het pad wegspoelen en op sommige plekken kunnen de rotsen spekglad worden.

Zelf liep ik een deel van de Fishermen’s Trail op zonnige dagen in december en januari en dat was qua weer echt perfect. Nadeel is dat in de wintermaanden wel veel restaurants en accommodaties zijn gesloten.

Is de Fishermen’s Trail een moeilijke wandeling?

Fishermens Trail tussen Salema en Sagres
De etappe tussen Sagres en Salema is de moeilijkste, maar heeft prachtige uitzichten!

Dat verschilt per etappe. Op ieder begin- en eindpunt staat een bord waarop duidelijk staat aangegeven wat de moeilijkheidsgraad is. Zelf vind ik moeilijke wandelingen normaal gesproken altijd wel meevallen, maar als hier moeilijk staat, dan kun je ook een moeilijke wandeling verwachten! Zo vond ik de etappe tussen Salema en Sagres behoorlijk pittig, ik moest regelmatig via de rotsen omhoog klauteren.

De Fishermen’s Trail is goed aangegeven door middel van bordjes en blauw-groene markering. Deze staan vaak geschilderd op stenen, dus kijk ook regelmatig naar beneden om geen markering te missen. Daarnaast kun je op de website van Rota Vicentina per etappe ook navigatiebestanden vinden, zoals een gps file (ik gebruik hiervoor de app GPX Viewer Pro).

Wil je liever een papieren wandelgids? Dan kun je Portugal’s Rota Vicentina aanschaffen. Hierin staat een beschrijving van de Historical Way en de Fishermen’s Trail.

Vervoer

Hoe kom je op de Fishermen’s Trail? Het beginpunt São Torpes ligt vlakbij de stad Sines. Sines heeft goede busverbindingen met o.a. Lissabon en Lagos. Vanaf Sines gaat helaas geen openbaar vervoer naar São Torpes, maar je kunt een taxi of een Uber nemen naar São Torpes, dat ritje duurt slechts 10-15 minuten.

Zelf heb ik in Portugal veel gebruik gemaakt van Uber en de kosten vallen echt reuze mee. Heb je nog nooit gebruik gemaakt van Uber? Meld je aan via deze link en je krijgt je eerste rit gratis.

Het eindpunt Lagos is goed bereikbaar per trein (vanaf Faro) en via bus vanuit diverse plekken in Portugal.

Daarnaast kun je vaak op het beginpunt of het eindpunt van een etappe ook gebruik maken van het openbaar vervoer (zo deed ik bijvoorbeeld de laatste vier etappes als dagwandeling en reisde ik per bus vanaf Lagos). Zoek dit wel goed uit (bijvoorbeeld aan de hand van Google Maps), want sommige bussen rijden maar een paar keer per dag en niet alle bestemmingen zijn bereikbaar met het openbaar vervoer.

Let er op dat als je met de bus gaat, je contant geld bij je moet hebben. En ook niet te grote bedragen, want de chauffeurs hebben niet veel wisselgeld.

Eten

Restaurants in Sagres
Restaurants in Sagres.

De etappes beginnen en eindigen eigenlijk altijd wel in een dorp of stad, waardoor je altijd makkelijk ter plekke iets kunt eten. Vaak loopt de route ook door een ander dorpje, waar je iets kunt eten. Let hier wel goed op, want dit is niet altijd het geval en het is dan verstandig om zelf (genoeg) eten mee te nemen voor die etappe.

Overnachten

In de meeste dorpjes zijn meerdere plekken waar je kunt overnachten en er is altijd wel iets te vinden. Accommodatie is over het algemeen niet zo duur in Portugal, je kunt al een prima privékamer vinden voor slechts €25 per nacht. Zelf kijk ik altijd op Booking.com om accommodatie te boeken. Hier heb je een groot aanbod, zie je meteen waar de accommodatie is (het liefst zo dicht mogelijk bij de trail) en kun je vaak last minute annuleren.

Wil je liever kamperen? Dat kan ook, maar let er op dat er bijna geen campings zijn langs de route. Je zal dan af en toe moeten wildkamperen en dat is officieel niet toegestaan in Portugal. Nou wordt het vaak wel gedoogd, maar zorg ervoor dat je je tent niet te dichtbij een dorp of stad neerzet.

Bagagevervoer

Heb je geen zin om al je bagage te dragen en wandel je het liefst met een zo licht mogelijke tas? Dan kun je via deze website van september tot juni bagagevervoer boeken.

Wat neem je mee?

De afgelopen jaren heb ik regelmatige (stukken) van een langeafstandswandeling gelopen. Ik heb twee paklijsten gemaakt die jou kunnen helpen met het inpakken van je tas voor de Fishermen’s Trail:

 • Paklijst voor een dagwandeling – dit is een handige paklijst voor het geval je alleen dagwandelingen wilt maken en geen spullen nodig hebt om te overnachten.
 • Paklijst met kampeerspullen – deze paklijst heb ik specifiek gemaakt voor het Pieterpad in Nederland, maar hij is ook van toepassing op andere langeafstandswandelingen, zoals de Fishermen’s Trail.

Meer mooie langeafstandswandelingen

Ik hoop dat je door middel van dit artikel meer te weten bent gekomen over de prachtige Fishermen’s Trail in Portugal. Heb je nog vragen? Laat een berichtje achter onder dit artikel, of stuur een mail naar info@opreismetco.nl.

Wil je meer mooie langeafstandswandelingen ontdekken? Dan kan ik je deze prachtige boeken aanraden:

Mythische trektochten in de wereld – Verken de meest indrukwekkende wandelroutes op onze planeet

Wanderlust – Europa – De meest legendarische hiking trails

Of lees een van deze artikelen die ik schreef over langeafstandswandelingen:

Happy trails!

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals dit niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Dan krijg ik een klein beetje commissie en het kost jou helemaal niets extra. Dank je wel! Kijk hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 reacties