Carrapateira naar Vila do Bispo _ Wandelverslag Fishermen's Trail etappe 9

Carrapateira naar Vila do Bispo | Wandelverslag Fishermen’s Trail etappe 9

Etappe 9 van de Fishermen’s Trail loopt van Carrapateira naar Vila do Bispo en is behoorlijk pittig! De uitzichten zijn fantastisch. Een wandelverslag.

Wat is de Fishermen’s Trail?

De Fishermen’s Trail (Trilho dos Pescadores in het Portugees) is een langeafstandswandeling in het zuidwesten van Portugal. Het pad loopt van São Torpes bij Sines (Alentejo) voornamelijk langs de kust naar Lagos (Algarve). Het is onderdeel van Rota Vicentina, een verzameling van wandel- en fietsroutes in deze regio.

De Fishermen’s Trail is in totaal 226,5 kilometer lang en bestaat uit 13 etappes. In dit wandelverslag neem ik je mee tijdens mijn wandeling op de negende etappe van Vila do Bispo naar Carrapateira.

Wandelverslag Vila do Bispo naar Carrapateira

Officieel loopt de Fishermen’s Trail van noord naar zuid, dus als je een purist bent, loop je etappe 9 van Carrapateira naar Vila do Bispo. Hoewel ik me graag aan de regels hou, doe ik deze (en de komende etappes) andersom, ik loop van zuid naar noord. Op deze manier heb ik de zon in m’n rug en zo kan ik (denk ik) veel meer genieten van de mooie uitzichten.

Terug op de Fishermen’s Trail

Een beetje zenuwachtig stap ik de bus naar Vila do Bispo in. Het is inmiddels ruim tien maanden geleden dat ik voor het laatst een hele etappe van de Fishermen’s Trail heb gelopen (dat was van Vila do Bispo naar Sagres).

Ik ben alweer drie weken in Lagos. De eerste anderhalve week was ik wat ziekig (flinke verkoudheid- geen covid, ik heb voor vertrek twee testen gedaan) en ik heb sindsdien amper energie. Zou het wel lukken om drie dagen te gaan wandelen?

Ik ga het gewoon proberen en een half uur later sta ik in Vila do Bispo. Ik heb er eigenlijk enorm veel zin in: I’m back on the trail! Ik heb alleen een kleine rugzak van 20 liter meegenomen naar Portugal en niet alles past er in. Daarom bind ik mijn tas met eten aan de buitenkant van de rugzak. Het ziet er niet uit, maar het werkt wel. Ik heb in ieder geval mijn handen vrij om volop te fotograferen en te filmen.

Start van de wandeling in Vila do Bispo

De trail start op het plein naast de kerk en als ik goed kijk moet ik in eerste instantie de rood-witte markering aanhouden. Dit stuk van de Fishermen’s Trail overlapt met de Historical Trail (de andere langeafstandswandeling van de Rota Vicentina) en ook met de E9. Mocht je ooit zin hebben in een uitdaging: de E9 is een langeafstandswandeling van circa 5000 kilometer en loopt van Sagres langs de kust naar Tallinn. Een flinke hike dus!

Dat is natuurlijk niet wat ik voor nu van plan ben, voor mij staat er vandaag slechts 16 kilometer op het programma. De wandeling door Vila do Bispo duurt nog geen 5 minuten, dan sta ik af buiten het stadje. Het pad volgt in eerste instantie de N268, maar dan over de onverharde weg ernaast. Het golft wat op en neer, eigenlijk prima om er zo weer in te komen.

Op gegeven moment is er een splitsing en sla ik linksaf. Ik zie meteen de bekende groen-blauwe strepen, nu ben ik echt weer op de Fishermen’s Trail!

Terug op de Fishermens Trail

Ik loop langs een paar bomen en zie opeens naast me wat bewegen achter een boom. Help! Het blijkt een koe te zijn die me nieuwsgierig aankijkt. Ik spreek mezelf streng toe, hier hoef je toch niet van te schrikken? Ik ben niks meer gewend haha!

Het pad gaat richting de kust en ik heb af en toe het gevoel alleen op de wereld te zijn. Wat een leegte! In de verte zie ik de zee glinsteren en af en toe kom ik andere wandelaars tegen die de Fishermen’s Trail van noord naar zuid lopen. De uitzichten worden steeds mooier.

Terug op de Fishermens Trail

Praia da Pena Furada

Tot nu toe was de trail eigenlijk heel makkelijk en volg ik vooral brede onverharde wegen. Dit verandert als ik bij Praia da Pena Furada ben. Het pad is opeens supersmal en maakt een flinke daling. Door de grote droogte van de laatste tijd is het vooral zand en losse stenen, wegglijden is dus heel makkelijk. Ik baal een beetje dat ik mijn wandelstokken niet bij me heb, die waren hier echt nuttig geweest. Maar goed, het uitzicht is fenomenaal en op het strand aangekomen stop ik even om te lunchen. Het is echt een prachtige afgesloten plek. 50 meter verderop zit nog een gezin, maar verder is het helemaal leeg.

Natuurlijk moet ik daarna ook weer naar boven en ook dat is een steil pad met losse stenen. Ik ben blij dat de bergen hier niet zo hoog zijn, dus voor ik het weet sta ik op de top. Het pad kronkelt het binnenland in en op een van de hoogste heuvels stop ik even om mijn oma te bellen. Ze is vandaag 90 jaar geworden! Erg leuk om haar en mijn moeder even te zien en te spreken terwijl ik in de middel of nowhere in Portugal sta.

Praia do Amado

Niet veel later sta ik op het tweede strandje langs deze etappe; Praia de Murração. Er staan hier al een paar busjes, blijkbaar is dit een populaire plek om te overnachten voor van-lifers. Ik loop vrij snel door en zie niet veel later een van de mooiste uitzichten tijdens dit stuk van de trail. Ik kijk uit op Praia do Amado en dit is ook weer zo’n prachtige plek! De rode kliffen maken het helemaal af.

Een klein stukje verder zie ik een houten vlonderpad waar ik graag even een detour wil maken. Op deze klif vind je namelijk de restanten van de Islamitische nederzetting van Ponta do Castelo uit de twaalfde en de dertiende eeuw. Bijzonder om te zien dat hier lang geleden huizen stonden, het voelt zo afgelegen!

Naast deze klif is een restaurant en aangezien ik nog wat tijd over heb, drink ik hier een biertje op het terras. Prachtig uitzicht op de kliffen en het is heerlijk zonnig. Genieten dit!

Carrapateira

Vanaf het restaurant is het nog maar 20 minuten lopen naar Carrapateira, het eindpunt van vandaag. Ik ben er net voor zonsondergang, de schaduwen worden steeds langer. Net op tijd binnen dus.

Als ik het dorpje in loop, zie ik direct het hostel waar ik die nacht slaap. Na een snelle check-in (wonder boven wonder mag ik blijven, ik ben namelijk mijn paspoort vergeten, hoe stom!) sta ik in mijn dorm. Hier tref ik meteen een Duits meisje dat ook de Fishermen’s Trail loopt (maar dan van noord naar zuid).

We gaan samen met een Zwitserse wandelaar uit eten in het dorpje en het is reuzegezellig. Rond een uur of tien kruip ik in bed en val ik meteen in slaap. Wat is het heerlijk om weer eens hele dagen te wandelen!

Praktische informatie

Etappe 9 van de Fisherman’s Trail loopt van Carrapateira naar Vila do Bispo en is 16 kilometer lang. Je doet er vijf tot zes uur over. De wandeling is geclassificeerd als “moeilijk” en dat komt vooral door het stuk tussen Carrapateira naar Praia da Pena Furada. Daar zitten wat venijnige klimmen in waar je echt heel goed op moet letten waar je je voeten neerzet.

Op deze pagina kun je meer informatie vinden over deze etappe en het gpx bestand downloaden.

Eten & drinken

Tijdens deze wandeling kom je door geen enkel dorpje en er zijn vrijwel geen voorzieningen onderweg. De enige plek om iets te eten of te drinken is bij Praia do Amado, een paar kilometer van Carrapateira.

Leuke plekken voor een hapje of drankje

  • CarrapateiraAlecrim: net even wat anders en superlekkere gerechten, ook diverse vegetarische en veganistische opties.
  • Praia do AmadoSítio do Forno: typisch Portugees, vooral leuk om even wat te drinken.
  • Vila do BispoRibeira do Poço: typisch Portugees, veel vis.

Beste wandeltijd

De beste tijd om deze wandeling van Carrapateira naar Vila do Bispo te maken is tussen september en juni. In juli en augustus kan het namelijk erg warm worden en er is vrijwel geen schaduw onderweg. Zelf deed ik deze wandeling in november en dat was echt perfect.

Openbaar vervoer

Van en naar Vila do Bispo gaat meerdere keren per dag een bus naar Sagres en Lagos. In het weekend rijden er minder bussen.

Vanaf Aljezur gaat slechts twee keer per week een bus naar Carrapateira. Alternatief is om gebruik te maken van Uber en dan naar Aljezur of Vila do Bispo te reizen voor betere connecties.

Check de website van Eva voor routes en tijden. Een buskaartje koop je bij de chauffeur, zorg voor contant geld (kleine bedragen, ze hebben weinig wisselgeld). Een kaartje kost zelden meer dan €5.

Overnachten

Zowel in Carrapateira als in Vila do Bispo zijn meerdere leuke plekken te overnachten. Zelf maak ik vooral gebruik van Booking.com om (last minute) iets te reserveren. Dit zijn een paar aanraders:

  • CarrapateiraHostel do Mar – fijn hostel met slaapzalen (4 tot 8 bedden). Stevige bedden, schone faciliteiten, mooi dakterras en de kans is groot dat je hier andere wandelaars treft.
  • CarrapateiraCarrapateira Lodge – privékamers in een gezellig pension.
  • Vila do BispoPure Fonte Velha B&B – mooi ingerichte B&B met gemeenschappelijke ruimtes in het centrum van Vila do Bispo.

Meer wandelverslagen

Meer lezen? Ik schreef ook een wandelverslag over deze etappes van de Fishermen’s Trail:

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief als je op de hoogte wilt blijven van het vervolg van mijn wandeling op de Fishermen’s Trail en tips voor andere mooie wandelingen of bestemmingen.

Meer lezen

Heb je na het lezen van dit wandelverslag ook zin om (een etappe van) de Fishermen’s Trail te lopen? Dan is het handig om deze wandelgids te bestellen:

Portugal’s Rota Vicentina

En bestel de Rother wandelgids Algarve als je meer wandelingen in de Algarve wilt maken.

Wil je meer lezen over de Algarve en Portugal? Ik breng vrijwel jaarlijks meerdere maanden door in de Algarve, daarom kun je op deze website veel lezen over Portugal. Deze artikelen vind je misschien ook leuk om te lezen:

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.