De Abdij van Fontevraud & kamperen in Normandië - Reisverslag

De Abdij van Fontevraud & kamperen in Normandië | Reisverslag

Tijdens onze tweede week in Frankrijk bezoeken we de Abdij van Fontevraud (in de Loire) en vertrekken we naar het noorden om te gaan kamperen in Normandië.

Relaxdag in de Loire

Samen met Jess maak ik een rondreis in Frankrijk. Zoals je in het vorige reisverslag hebt kunnen lezen, begonnen we met een roadtrip naar de Loire. Hier slapen we op een prachtige kasteelcamping en bezoeken we prachtige middeleeuwse stadjes en indrukwekkende kastelen.

Aangezien we ook gewoon op vakantie zijn, nemen we halverwege onze week in de Loire even een lekkere relaxdag. Het is zo’n dertig graden en onze camping heeft een heel fijn zwembad, dus we liggen daar zo ongeveer de hele dag te zonnebaden en te lezen. Ik heb eindelijk de Millenium-trilogie uit. Heerlijk! Ook besluiten we om hier nog een extra dag te blijven, want daarna is er slecht weer voorspeld.

De Abdij van Fontevraud

De volgende dag zijn we helemaal ontspannen en hebben we wel weer zin om wat te gaan doen. We duiken de geschiedenis in en gaan op zoek naar Richard Leeuwenhart. Hier hebben we tijdens ons bezoek aan Chinon veel over gehoord en het schijnt dat hij is begraven in de Abdij van Fontevraud, niet ver bij ons vandaan. Over dit klooster staat veel moois geschreven in de reisgids, dus het lijkt ons wel een bezoekje waard.

Na een mooie rit door velden vol zonnebloemen, komen we in het mooie oude dorpje Fontevraud. Het is piepklein, je rijdt het dorp zo weer uit. Het hele dorp staat in het teken van de familie Plantagenet (deze familie was erg belangrijk in deze omgeving, de naam zie je echt overal terug).

We parkeren de auto en bezoeken de beroemde Abdij van Fontevraud. Bij de ingang krijgen we een foldertje over het klooster waar we helemaal niks van begrijpen. Er staan wat nummertjes in, maar waar die precies voor zijn? Geen idee! Het foldertje was zelfs in het Nederlands, maar alsnog kunnen we er geen touw aan vastknopen. De Abdij is ontzettend mooi om te zien en eromheen zijn ook wat tuinen te bewonderen.

Het graf van Richard Leeuwenhart (met zijn beeltenis) spotten we vrij vlot in de Abdij:

Verder is er helaas niet zoveel te zien in de Abdij. Er is een wat vage tentoonstelling over een nieuw te bouwen hotel (inclusief prototype van een hotelkamer en ook is er iets te zien over een schrijver uit de Tweede Wereldoorlog. We hebben verder geen informatie, dus we hebben eigenlijk niet echt een idee wat we hiermee moeten. Gelukkig is de buitenkant erg mooi om te zien.

Vooral de keuken is bijzonder, het lijkt wel op een gebouw uit de Harry Potter films. De keuken heeft namelijk 21 schoorstenen!

Het kasteel van Doornroosje

We zijn behoorlijk snel uitgekeken in de Abdij van Fontevraud, dus na de lunch besluiten we om nog een locatie te bezoeken. We verdwalen (zelfs met navigatie) in de vele mooie Franse dorpjes terwijl we op zoek zijn naar wijngaarden om te bezoeken.

Candes-Saint-Martin
We rijden onder andere door het mooie Candes-Saint-Martin.

Dat mislukt helemaal, maar uiteindelijk komen we terecht bij Château d’Ussé. Dit ziet er van buitenaf zo ontzettend mooi uit, dat we hier stoppen om het van binnen te bekijken.

Op dit kasteel is trouwens het sprookje Doornroosje gebaseerd, dus een vleugel van het kasteel staat helemaal in het teken van Doornroosje, inclusief poppen. Jess vond het prachtig zoals je aan haar gezicht kunt zien. We maken ook wat gekke foto’s met de ridders.

Zowel van binnen als van buiten is het kasteel prachtig om te zien. Vanaf het kasteel heb je ook nog eens een mooi uitzicht op de omgeving.

Als we weer buiten staan, wordt het opeens heel erg donker. Het gaat heel hard onweren, dus we vluchten het kerkje bij het kasteel in. Het ziet er prachtige uit, dus het is geen slechte plek om even te schuilen.

Kerkje bij Chateau d Usse

We gaan kamperen in Normandië!

Na het noodweer rijden we weer richting de camping, tijd om in te pakken! Via de campingwifi gaan we op zoek naar een nieuwe locatie en we besluiten om nog een week te gaan kamperen in Normandië.

We doen tijdens de reisdag lekker rustig aan en de navigatie loodst ons vlekkeloos naar de juiste camping (Le Picard in het kleine dorpje Tournières). We kiezen voor een mooi plekje aan een maisveld en de tent staat binnen tien minuten. We krijgen zelfs complimenten van onze buurman voor het snelle opzetten van de tent, haha!

Omaha Beach

De volgende dag is het heel druilerig weer, dus blijven we lekker een paar uurtjes in de tent blijven liggen en lezen we veel (ik heb al flink wat boeken uit). Rond een uur of drie knapt het op en rijden we we naar het dichtstbijzijnde strand. Via veel slingerende smalle wegen komen we aan op Omaha beach.

Dit is een van de meest bekende invasiestranden en hier zijn ongelooflijk veel Amerikanen omgekomen op D-day. We bezoeken het plaatselijke invasiemuseum en wandelen een flink eind langs het strand. Er staan meerdere indrukwekkende monumenten.

Een indrukwekkend begin van onze week kamperen in Normandië. De rest van de week bezoeken we nog meer bijzondere plekken, waaronder het schilderachtige Honfleur en le Mont-Saint-Michel. Je kunt hier alles over lezen in het volgende reisverslag.

Wil je alle reisverslagen van onze vakantie in Frankrijk lezen? Kijk dan op deze pagina.

Meer lezen over Frankrijk?

Bestel dan een van deze reisgidsen ter inspiratie:

National Geographic Reisgids – Frankrijk

Frankrijk Puur

Of lees een van deze artikelen:

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.