De mooiste musea in Parijs

De mooiste musea in Parijs

De musea in Parijs horen bij de mooiste musea ter wereld en zijn stuk voor stuk een bezienswaardigheid. Maar welke musea moet je echt bezocht hebben? In dit artikel deel ik 9 favorieten.

Het Louvre

Louvre Parijs
De beroemde glazen pyramide van het Louvre.

Het Louvre is misschien een van de mooiste bezienswaardigheden in Parijs. Het gebouw alleen al is geweldig om te zien. De ingang met de glazen pyramide is wereldberoemd (mede dankzij het boek De Da Vinci Code van Dan Brown. Het museum huisvest een paar van de meest beroemde kunstwerken ter wereld, denk bijvoorbeeld aan de Mona Lisa, de Venus van Milo en Het vlot van de Medusa.

Tickets €15 (aan deur) of €17 (online, snelle toegang)
Kijk voor openingstijden en actuele prijzen op de website van het Louvre.
Kun je even niet naar Parijs of heb je geen zin om lang in de rij te staan? Het Louvre biedt ook diverse virtuele tours aan.

Musée Picasso

Musee Picasso - Parijs
Voor een indrukwekkende collectie van Picasso moet je in Musée Picasso zijn.

Sinds 2014 kun je het vernieuwde Picassomuseum bezoeken. Het museum is gehuisvest in een prachtig pand genaamd Hotel Salé in de wijk de Marais. In het museum vindt je de grootste Picasso-collectie ter wereld, hij bracht namelijk een groot deel van zijn leven door in Frankrijk. Verwacht veel schilderijen, tekeningen en bijzondere beelden te zien van Picasso. Daarnaast zijn er ook werken te zien van andere beroemde kunstenaars, zoals Renoir, Matisse en Miró.

Tickets €14
Kijk voor openingstijden en actuele prijzen op de website van Musée Picasso.

Musée Rodin

Musee Rodin
Le Penseur: een van de beroemdste werken van Rodin.

Auguste Rodin is een van de meest beroemde kunstenaars in Frankrijk. Hij is vooral bekend vanwege zijn beelden en deze zijn veelvuldig terug te vinden in de grote tuin van Musée Rodin. Ook dit museum is gehuisvest in een bijzonder pand: Hôtel Biron. Rodin heeft hier zelfs een tijdje gewoond.

Tickets €12
Actuele openingstijden en de meest recente prijzen kun je vinden op de website van Musée Rodin.

Musée d’Orsay

Musée d’Orsay is gehuisvest in het voormalig treinstation Gare d’Orsay. Alleen daarom al is het museum een bezoek waard, je kunt je namelijk helemaal voorstellen dat je in een treinstation loopt. Zo zijn de gewelven erg herkenbaar en hangt de stationsklok er ook nog gewoon. Het museum is gevuld met westerse kunst uit de periode tussen 1848 en 1914. Je vindt hier beelden van Rodin en schilderijen van o.a. Van Gogh, Monet en Toulouse-Lautrec.

Tickets €14
Kijk op de website van Musée d’Orsay voor openingstijden en de meest actuele prijzen.
Dankzij Google Streetview kun je het hele museum ook virtueel bezoeken.

Centre Pompidou

Centre Pompidou
De bijzondere gevel van Centre Pompidou.

Hou je van moderne kunst? Dan moet je naar Centre Pompidou. Ook dit museum is weer gehuisvest in een bijzonder gebouw, door alle buizen lijkt het wel alsof het gebouw binnenstebuiten is gekeerd. In dit museum vind je werken van o.a. Marcel Duchamp, Yves Klein en Andy Warhol. Ook het dakterras van het museum is een bezienswaardigheid, vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op Parijs. Vergeet ook niet om even een kijkje te nemen bij de Stravinsky fontein die naast het museum ligt. Deze kleurrijke en bewegende installatie is een eerbetoon aan de beroemde componist Igor Stravinsky en werd gemaakt door Niki de Saint Phalle en Jean Tinquely.

Tickets €14
Voor de meest actuele prijzen en openingstijden kijk je op de website van Centre Pompidou.

Musée de l’Orangerie

Musée de l’Orangerie is een klein museum in de Jardin des Tuileries van het Louvre (tevens een van de mooiste parken in Parijs). Het is vooral bekend en het bezoeken waard vanwege de serie Waterlelies van Claude Monet. Enorme schilderen vol waterlelies, geweldig om te zien.

Tickets €6,50
Kijk voor actuele openingstijden en prijzen op de website van Musée de l’Orangerie. Je kunt het museum ook virtueel bezoeken.

Opéra Garnier

Opera Garnier - Parijs
Opéra Garnier.

Officieel is Opéra Garnier geen museum, maar als je binnenstapt voelt het absoluut zo. Het rijkversierde gebouw (met een plafondschildering van Marc Chagall) was lange tijd het grootste operagebouw van Europa. Overal waar je kijkt zie je marmer, fresco’s en bladgoud. Je kunt het natuurlijk zien als je naar een voorstelling gaat, maar je kunt ook gewoon bezoeken met een audiotour.

Tickets €14 (inclusief audiotour)
Kijk voor meer informatie op de website van Opéra Garnier. Wil je Opéra Garnier vanuit je luie stoel bezoeken? Dat kan met deze virtuele tour.

Panthéon

Pantheon in Parijs
Het Pantheon in Parijs.

Ook het Panthéon is niet perse een museum, maar wel een bezoek waard. Het is een indrukwekkend monument dat vroeger dienst deed als kerk, maar nu als begraafplaats voor beroemde Fransen. Het Panthéon is de laatste rustplaats van o.a. Voltaire, Jean-Jacques Rousseau, Victor Hugo en Marie Curie. In het midden van het gebouw kun je een kopie van de Slinger van Foucault zien, waarmee in 1851 bewezen werd dat de aarde om zijn as draait.

Tickets €11,50
Kijk voor de meest recente prijzen en openingstijden op de officiële website van het Panthéon.
Je kunt het Panthéon niet virtueel bezoeken, maar dankzij deze mooie 360 graden foto krijg je wel een goed idee van het geweldig mooie gebouw.

Paleis van Versailles

Het paleis van Versailles ligt niet in Parijs, maar 19 kilometer buiten de stad in Versailles. Veel mensen bezoeken dit indrukwekkende kasteel echter in combinatie met een stedentrip in Parijs, dus vandaar dat ik hem graag toevoeg aan deze lijst met mooiste musea in Parijs.

Het enorme complex is al sinds 1792 een nationaal museum en een van de drukstbezochte plaatsen in Frankrijk. Het is een en al pracht en praal, vol goud, dure stoffen en marmer. Je kijkt je ogen uit als je van de ene naar de andere zaal loopt. Ook de tuinen, die Lodewijk XVI voor zijn vrouw Marie Antoinette liet aanleggen, zijn een bezienswaardigheid op zich. Omdat er zoveel te zien is in het Paleis van Versailles, heb je hier een volle dag voor nodig.

Tickets €20 (voor het hele complex)
Meer informatie over de actuele openingstijden en prijzen is te vinden op de officiële website van het paleis van Versailles.
Ook het paleis van Versailles kun je virtueel bezoeken. Het grote voordeel? Er is geen toerist te bekennen!

Kaart met de mooiste musea in Parijs

De meeste van deze musea in Parijs liggen op loopafstand van elkaar, dus tijdens een regenachtig weekend in Parijs kun je zo van de een naar de andere wandelen. Een kaartje met de musea:

Dit zijn wat mij betreft de 9 mooiste musea in Parijs. Welke is jouw favoriet?

Wil je meer lezen over Parijs?

Bestel een van deze reisgidsen vol informatie voor een stedentrip in Parijs:

Capitool Reisgidsen Top 10 – Parijs

time to momo Parijs

Of lees ook een van deze artikelen:

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.