Wandelen in Pisac - Heilige Vallei in Peru

Wandelen in Pisac – Heilige Vallei in Peru

Pisac is een van de mooiste plekken om te bezoeken in de Heilige Vallei in Peru. De wandeling van het dorpje naar de indrukwekkende ruïnes is een goede oefening voor de Inca Trail. In deze blog neem ik je mee.

Hoe kom je in Pisac?

Vanuit Cuzco kun je vanaf meerdere plekken een bus nemen naar Pisac. Het is handig om de navigatie-app Maps.me te downloaden, hier staat op waar de bussen naar Pisac vertrekken. Zelf ben ik opgestapt bij de terminal aan Avenida Tullumayo, ongeveer een kwartier lopen vanaf Plaza De Armas. De bussen hebben (voor zover ik weet) geen duidelijke vertrektijden, dus ga gewoon naar de terminal en je ziet vanzelf wanneer hij gaat. Ik heb ongeveer een half uurtje moeten wachten. De rit kost 3 tot 5 sol en je wordt na ongeveer een uur bij de brug van Pisac afgezet.

Wandelen in Pisac - Heilige Vallei in Peru - busticket

De ingang van Parque Arqueológico de Intihuatana

Vanaf de brug loop je rechtdoor door het dorpje Pisac, tot je bij het centrale marktplein komt. Wil je nog iets eten of gebruik maken van het toilet? Dan is het cafeetje Blue Llama helemaal links in de hoek van het plein een aanrader. Je kunt hier ook koffie en een broodje to go meenemen. Vanaf het plein volg je de straat aan de linkerkant (Intihuatana) de berg op. Aan het eind van de straat kom je bij een soort van poort en daarachter begint een trap.

Wandelen in Pisac - Heilige Vallei in Peru - poort

Niet veel later kom je langs een huisje, waar je Boleto Touristico wordt gecontroleerd (hierover meer aan het eind van dit artikel). Als je deze nog niet hebt, kun je die hier ook kopen. Hier staat ook een grote plattegrond van Parque Arqueológico de Intihuatana, het gebied dat je vandaag bezoekt. De gele lijn is het pad dat je alleen te voet kunt bereiken, de rode lijn is voor de mensen die het gebied met een tourbus bezoeken.

Wandelen in Pisac - Heilige Vallei in Peru - plattegrond

De ingang ligt op een hoogte van 3125 meter en je moet nog een flink eind omhoog, dus doe vooral rustig aan.

Geniet van de uitzichten

De weg omhoog bestaat uit veel trappen en gaat behoorlijk stijl. Neem de tijd en kijk af en toe achterom, want het uitzicht wordt steeds mooier.

Wandelen in Pisac - Heilige Vallei in Peru - trap omhoog
Wandelen in Pisac - Heilige Vallei in Peru - uitzicht rivier

De bewegwijzering is bijzonder goed, volg gewoon de pijlen en de bordjes, dan kun je bijna niet verdwalen. Al snel zie je de eerste Inca-terrassen, die vroeger werden gebruikt voor de landbouw. Ze zijn nu kaal, maar niet minder indrukwekkend. Het pad loopt er dwarsdoorheen.

Wandelen in Pisac - Heilige Vallei in Peru - Inca terrassen
Wandelen in Pisac - Heilige Vallei in Peru - lopen over de Inca terrassen

Daarna volg je een smal pad langs de berg (ziet er enger uit dan het is) tot je de eerste ruïnes ziet.

Wandelen in Pisac - Heilige Vallei in Peru - langs de rand van de berg

Ontdek de ruïnes van Pisac

Het begint met kleine hutjes met rieten daken, en vervolgens zie je veel muren met grote Inca-bouwstenen. Heel gaaf!

Wandelen in Pisac - Heilige Vallei in Peru - rieten daken
Wandelen in Pisac - Heilige Vallei in Peru - Inca ruines
Wandelen in Pisac - Heilige Vallei in Peru - uitzicht op Inca ruines

Het hoogste punt!

Regelmatig kom je bordjes tegen met de hoogte en na een tunnel op 3490 meter klim je via een hele stijle trap naar het hoogste punt op 3525 meter.

Wandelen in Pisac - Heilige Vallei in Peru - stijle trap

Vanaf hier heb je een geweldig mooi uitzicht op de vallei, het dorpje Pisac en nog meer Inca-terrassen.

Wandelen in Pisac - Heilige Vallei in Peru - terrassen vanaf het uitzichtpunt
Wandelen in Pisac - Heilige Vallei in Peru - uitzicht op de vallei

De weg terug is ongeveer hetzelfde als de heenweg, je loopt grotendeels over dezelfde paden. Alleen zie je op de terugweg nog beter hoe mooi het hier is en hoe gaaf de uitzichten zijn!

Wandelen in Pisac - Heilige Vallei in Peru - uitzicht op de terugweg

De markt in Pisac

Weer beneden aangekomen is het waarschijnlijk een drukte van belang in Pisac, want naast de Inca-ruïnes staat dit dorpje ook bekend om haar kleurrijke markt. Dus wil je nog een mooi felgekleurd Peruaans kleed of een ander souvenir, dan zal je hier zeker slagen.

Wandelen in Pisac - Heilige Vallei in Peru - markt in Pisac

Boleto Touristico

Voor het bezoeken van veel inca ruïnes en musea in de omgeving van Cuzco en de Heilige Vallei heb je een Boleto Touristico nodig. Dit ticket is geldig voor 10 dagen en kost 130 Peruaanse Sol. Dit klinkt duur, maar hiermee kun je een stuk of 13 plekken bezoeken. Daarnaast kun je ook een soort light versie van dit ticket kopen, dat 1 of 2 dagen geldig is voor een paar plekken. Dit ticket kost 70 sol. Natuurlijk hebben ze het zo gedaan dat de plekken zo verdeeld zijn dat je er dan toch meerdere wilt hebben, dus ik zou wel aanraden om het complete ticket te kopen, dan heb je ook meer tijd om meerdere plekken te bezoeken. Je moet in ieder geval een van deze tickets hebben om de ruines van Pisac te bezoeken en je kunt deze ook bij de ingang kopen.

Meer lezen over Peru?

Lees dan ook deze artikelen:
Hoe & wat: Reistips Peru
6 toffe tours in Peru (en 3 die je beter kunt overslaan)
De perfecte route voor een maand in Peru

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.