Efeze_ terug naar de oudheid _ Reisverslag Kusadasi Turkije 2

Efeze: terug naar de oudheid | Reisverslag Kusadasi #2

Tijdens een all inclusive vakantie in Kusadasi bezoeken we per dolmus een van de mooiste plekken in Turkije: Efeze. Hier ga je duizenden jaren terug in de tijd.

Op vakantie in Kusadasi

Samen met een vriend ben ik een weekje in Turkije om te genieten van een all inclusive vakantie in Kusadasi. We verblijven in het luxe Seven Seas Sealight Elite hotel. Over de eerste dagen (met een bezoek aan de bazaar) kun je lezen in mijn vorige reisverslag.

Na twee dagen relaxen bij het zwembad vinden we het tijd om toch wat cultureels te doen. We besluiten om per dolmus naar Efeze te gaan. Efeze was lang geleden (tussen de eerste en de vijfde eeuw) een grote havenstad en is nu een van de belangrijkste archeologische gebieden ter wereld.

Met de dolmus

In ons hotel kunnen we natuurlijk een (dure) bustour boeken naar Efeze, maar wij kiezen voor de meer avontuurlijke en goedkope oplossing: het openbaar vervoer. We reizen met de dolmus, dat is een klein busje die een bepaalde route rijdt door de regio. En als hij vol is, dan regelen ze een reservering voor de volgende, prima geregeld!

Vanaf ons hotel moeten we een keer overstappen op een andere dolmus en gelukkig zijn de mensen in ons hotel zo vriendelijk om dat in het Turks voor ons op te schrijven. De chauffeurs spreken namelijk amper Engels en we hoeven alleen het briefje te laten zien zodat ze weten waar we heen moeten. Onze eerste stop is het busstation van Kusadasi.

Dolmus in Turkije

Na een ritje van ongeveer 45 minuten worden we langs een grote weg afgezet, dat is de busstop van Efeze. Hier worden we meteen aangesproken door meerdere taxichauffeurs die ons naar de ingang willen brengen (“het is 6 kilometer lopen! Echt waar!”), maar we slaan dit aanbod af. We weten namelijk dat het maar 700 meter lopen is naar de ingang. Via landweg door een boomgaard met granaatappels komen we aan bij de ingang van Efeze.

Onder de indruk van Efeze

We betalen circa €13 bij de ingang en dan mogen we het terrein op. We zien gelijk wat grote zuilen en sarcofagen staan. Hoe verder we lopen, hoe indrukwekkender het wordt. Ik heb de afgelopen jaren al aardig wat opgravingen en bouwwerken uit de oudheid op de Griekse eilanden en in Rome gezien, maar wat ik hier zie slaat werkelijk alles.

Er is nog zoveel bewaard gebleven van deze stad! Hele straten van marmer, duizenden pilaren, een gigantisch theater en als hoogtepunt de prachtige gevel van de Bibliotheek van Celcus. We kijken onze ogen uit, er is zoveel te zien. Zoals je merkt ben ik echt enorm enthousiast over deze plek, dus ik hoop dat dit fotoverslag je een indruk geeft.

Eerste blik op Efeze

Het theater

De bibliotheek van Celcus

Er is zoveel moois te zien in Efeze!

Relaxen in het resort

Na een uur of twee hebben we heel Efeze gezien en gaan we met de Dolmus terug naar ons hotel. We zijn daar net te laat voor het lunchbuffet, maar gelukkig heeft ons hotel een restaurant dat 24 uur per dag open is. Het is echter helemaal leeg en de lichten waren uit, oeps! Maar iemand ziet ons en doet het restaurant open. Daar zitten we dan met z’n tweeën. Best een bijzondere ervaring, eten in een uitgestorven restaurant.

Eten in een leeg restaurant

De rest van de dag bestaat uit chillen bij het zwembad, nog meer eten en lekker borrelen. Die dag en ook dag erna – onze laatste volle dag in Turkije – benutten we volledig het all inclusive concept van dit hotel. We eten in verschillende restaurants, vinden de leukste bar en halen regelmatig een ijsje, cocktail, fruit of een Turkse thee bij het zwembad.

De laatste ochtend willen we eigenlijk nog niet weg, de all inclusive vakantie in Turkije is dus goed bevallen. Het was echt heerlijk om er echt een paar dagen helemaal tussenuit te zijn om gewoon eventjes te relaxen. En het was ook geweldig om even rond te lopen in het prachtige Efeze.

De terugreis gaat een stuk sneller dan de heenreis, de buschauffeur heeft het gaspedaal gevonden doet er een uur (!) sneller over om de luchthaven te bereiken dan gepland. Na veel controles zitten we weer in het vliegtuig naar Amsterdam, waar we getrakteerd worden op een supermooi uitzicht op de Griekse eilanden.

Wat was dit een heerlijke vakantie! Volgend jaar weer?

Zelf op reis naar Turkije?

Ik boekte deze all inclusive reis voor een goede prijs via de Vakantiediscounter. Kun je daar geen goede deal vinden? Op de websites Prijsvrij.nlCorendon of Tui.nl kun je ook goede deals vinden voor een all inclusive vakantie in Turkije.

Meer over de mooiste plekken in Turkije kun je lezen in deze reisgidsen:

Lonely Planet Turkey

ANWB extra – Turkse Westkust

Meer reisverslagen lezen?

2016 is een ontzettend leuk reisjaar en ik maak veel toffe trips. Lees ook deze reisverslagen:

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 reacties