Efeze

Efeze: terug naar de oudheid | Reisverslag

Vorige week was ik een paar dagen relaxen in een all inclusive resort in Kusadasi (Turkije), hierover hebben jullie in mijn vorige blog kunnen lezen (heb je hem gemist? Klik dan hier om hem alsnog te lezen). Na twee dagen relaxen vonden we het tijd om toch wat cultureels te doen en gingen we naar Efeze. Efeze was lang geleden een grote havenstad en is nu een van de belangrijkste archeologische gebieden ter wereld.

Met de dolmus

We konden natuurlijk een (dure) bustour boeken naar Efeze, maar wij kozen voor de goedkope oplossing: het openbaar vervoer. We gingen met de Dolmus, dat is een klein busje die een bepaalde route rijdt door de regio. En als hij vol is wordt er geregeld dat je een reservering hebt op de volgende, prima geregeld! We moesten vanaf ons hotel een keer overstappen op een andere Dolmus en gelukkig waren de mensen in ons hotel zo vriendelijk om dat voor ons op te schrijven zodat we dat briefje konden laten zien aan de chauffeurs (die amper Engels spreken). Onze eerste stop was het busstation.

Efeze

Na een ritje van ongeveer 45 minuten werden we op een grote weg afgezet, dat was de busstop van Efeze. Hier werden we belaagd door taxichauffeurs die ons naar de ingang wilden brengen (“het is 6 kilometer lopen! Echt waar!”), maar we sloegen het aanbod af want we wisten dat het maar 700 meter lopen was naar de ingang. Via een boomgaard met granaatappels en een mooi landweggetje kwamen we aan bij de ingang van Efeze.

Efeze
Efeze

Efeze

Na ongeveer €13 betaald te hebben mochten we het terrein op en zagen gelijk wat grote zuilen en sarcofagen staan. Hoe verder we liepen, hoe indrukwekkender het werd. Ik heb al aardig wat opgravingen gezien uit de oudheid op de Griekse eilanden en in Rome, maar dit sloeg werkelijk alles. Er is nog zoveel bewaard gebleven van deze stad! Hele straten van marmer, duizenden pilaren, een gigantisch theater en de prachtige gevel van de bibliotheek van Celcius.

Efeze
Efeze
Efeze
Efeze
Efeze
Efeze
Efeze

Relaxen in het resort

Na een uur of twee hadden we heel Efeze gezien en gingen we met de Dolmus terug naar ons hotel. We waren net te laat voor het lunchbuffet, maar gelukkig heeft ons hotel een restaurant dat 24 uur per dag open is. Het was echter helemaal leeg, de lichten waren uit, maar toch kregen we eten en een wijntje. Bijzondere ervaring, eten in een uitgestorven restaurant.

Efeze

De rest van de dag bestond uit chillen bij het zwembad, nog meer eten en lekker borrelen. En dat hebben we onze laatste volle dag in Turkije ook lekker gedaan, zo fijn!

efeze
Efeze
Efeze

De laatste ochtend wilden we eigenlijk nog niet weg, Turkije en het all inclusive concept is dus goed bevallen. Het was echt heerlijk om er echt een paar dagen helemaal tussenuit te gaan om gewoon eventjes te relaxen. De terugreis ging een stuk sneller dan de heenreis, de buschauffeur deed er namelijk een uur (!) sneller over om de luchthaven te bereiken. Na veel controles zaten we weer in het vliegtuig naar Amsterdam, waar we getrakteerd werden op een supermooi uitzicht op de Griekse eilanden.

Efeze

Volgend jaar weer?

Zelf op reis naar Turkije?

Ik boekte deze all inclusive reis voor een goede prijs via de Vakantiediscounter. Kun je daar geen goede deal vinden? Dan is het ook goed om te kijken op de websites Prijsvrij.nl of Tui.nl.

Meer reisverslagen lezen?

Van elke reis die ik maak hou ik een reisverslag bij. Misschien vind je het ook leuk om een van deze reisverslagen te lezen:
Twee weken in Costa Rica
Eilandhoppen in de Filipijnen
Een week aan de Costa Brava

Co

Hoi! Ik ben Co en ik schrijf op deze website over mijn reisavonturen. Ook geef ik tips en zorg ik voor de nodige reisinspiratie. Ga je mee?

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 reacties