all inclusive

All inclusive: Doen of niet doen?

Ik ging voor de allereerste keer in mijn leven op vakantie naar een all inclusive resort. Ik had jarenlang geroepen dat ik dit nooit zou doen, want het leek me vreselijk. Ik had veel vooroordelen; lauw en vies eten, schreeuwerige animatie en dronken hotelgasten. Maar waren de vooroordelen die ik had wel terecht? In deze blog mijn mening over all inclusive.

Het hotel

all inclusive

Ik koos voor een vijf sterren hotel in Kusadasi, Turkije. De kamer was van alle gemakken voorzien. Grote kamer met kingsize bed, balkon met uitzicht op zee, grote badkamer met bubbelbad en een aparte zithoek. Heerlijk! Ook was er een minibar die iedere dag bijgevuld werd, ideaal. Het hotel was pas geopend in 2015, dus alles was zo goed als nieuw.

Dronken hotelgasten

Misschien wel mijn grootste vooroordeel. Ik had verwacht dat je tijdens all inclusive vakanties voornamelijk vrij stevige medemensen tegen zou komen die alles aten wat er op het buffet lag (plus nog wat extra) en alleen maar lallend bij het zwembad lagen. Niet gezien. Nou ja, niet heel veel ;) En ja, wij dronken eigenlijk ook elke dag een cocktail bij het zwembad. Want het was toch vakantie (en ‘gratis’).

Ligbedjes bezetten

all inclusive

Eigenlijk een afgeleide van mijn vorige vooroordeel. Ik ging ervan uit de eerder genoemde mensen ‘s ochtends vroeg uit hun bed kwamen en hun handdoek op het beste ligbed bij het zwembad of strand legden om vervolgens hun bed weer in te duiken. Geen idee of het klopt, maar ik had er in het naseizoen in Turkije duidelijk geen last van. We hadden zelfs een stuk of 100 ligbedjes om uit te kiezen ‘s ochtends.

Afgesloten van de wereld

all inclusive

Ik dacht dat all inclusive hotels altijd ver van de bewoonde wereld lagen en dat het vaak zoveel moeite zou kosten om van het resort af te komen, dat je er dan geen zin meer in had. Ook dacht ik dat je alleen met georganiseerder tours naar bezienswaardigheden kon gaan. Ik had dan ook ingepland om zo’n tour te boeken naar Efeze (lees hier mijn verslag). Onzin natuurlijk, want dat bleek ook prima met het ov te kunnen. Was ook veel goedkoper :)

Animatie

Nog zo’n gruwel: animatiejongens en -meisjes. Helaas. het is waar. De hele dag door hoor je muziek bij het zwembad (voornamelijk top 40) en af en toe komt er zo’n übervrolijk figuur langs om te vragen of je mee wilt doen aan aquagym of een dartwedstrijd. Geloof dat er niemand was die daar verder echt zin in had, want heb het verder niet gezien ;)

Eten & drinken

all inclusive

Mijn allergrootste ‘probleem’ met all inclusive was het eten en drinken. Het kan toch niet goed zijn als alles ‘gratis’ is? Ik verwachte buffetten vol lauwe patat, flauwe hamburgers en oude pasta. Het was een echte verrassing dat het buffet zo veelzijdig was. We hebben er zowel ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds gegeten en iedere keer was het anders. Veel verse gerechten, het zag er goed uit en het smaakte heerlijk. De patat was wel lauw, dus die heb ik verder maar overgeslagen ;)

Overigens hebben we niet elke avond van het buffet gegeten, ons hotel had namelijk ook een aantal a la carte restaurants waar je een tafel kon reserveren. Ieder restaurant had een eigen theme en je kon alles bestellen van de kaart wat je lekker vond. Vooral het restaurant met het Zuid Amerikaanse thema viel goed in de smaak, heb zelden zo lekker gegeten.

Conclusie

Zo’n all inclusive vakantie was lang niet zo erg als ik had verwacht, het was zelfs wel heel erg fijn. Je hoeft niet na te denken over waar je nu weer gaat eten of drinken, ik maakte me meer druk over welk boek ik nu weer zou gaan lezen. Ik moet wel toegeven dat ik voordat ik deze vakantie ging boeken wel mijn huiswerk had gedaan. Ik ging expres in het naseizoen en had een vijfsterren hotel uitgezocht met a la carte restaurants, want no way dat ik elke avond van hezelfde buffet wilde eten. De animatie en de muziek bij het zwembad vond ik vrij irritant, maar voor de rest was het wel fijn dat je overal en altijd iets te eten en drinken kon halen zonder daar flink voor te moeten dokken. Het was ook niet zo afgesloten van de wereld als ik dacht, wat ook erg fijn was.

Nog een keer all inclusive?

Waarschijnlijk wel, maar het hoeft van mij niet ieder jaar. Ik vind het te leuk om meerdere dingen te zien in een land en op elke locatie zelf mijn restaurantjes en hotels uit te kiezen.

Hebben jullie al eens een all inclusive vakantie geboekt? Zo ja, wat vond je ervan?

Vond je dit een leuk artikel?

Misschien vind je deze artikelen dan ook leuk om te lezen:
Deze 9 fouten maak ik nooit meer op reis
Airbnb: doen of niet doen?

Co

Hoi! Ik ben Co en ik schrijf op deze website over mijn reisavonturen. Ook geef ik tips en zorg ik voor de nodige reisinspiratie. Ga je mee?

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

15 reacties