Yellowstone National Park - tips en de mooiste bezienswaardigheden

Yellowstone National Park: handige tips & de mooiste bezienswaardigheden

Yellowstone National Park is het oudste en misschien wel meest bekende nationale park in Amerika. In dit artikel deel ik een paar handige tips voor je bezoek.

Wat is Yellowstone National Park?

Yellowstone National Park is een van de grootste nationale parken in Amerika, het is net zo groot als de Nederlandse provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht bij elkaar. In 1872 werd dit het eerste nationale park ter wereld. Waarom? Yellowstone ligt op een vulkanische hotspot en wordt soms zelfs een supervulkaan genoemd.

In het park (dat grotendeels bestaat uit bos) kun je meer dan 200 geisers en 10.000 warmwaterbronnen vinden. Ook staat het park bekend om de vele diersoorten die hier voorkomen, waaronder grizzlyberen, bruine beren, wolven, elanden en bizons. Yellowstone wordt jaarlijks door miljoenen toeristen van over de hele wereld bezocht.

Hoe kom je in Yellowstone National Park?

Ingang Yellowstone
Een van de ingangen van Yellowstone National Park.

De meeste toeristen bezoeken Yellowstone tijdens een roadtrip in het noordwesten van Amerika. Salt Lake City (Utah) is een goed startpunt voor een roadtrip in deze regio in Amerika. Vanaf hier is het zo’n zes uur rijden naar Yellowstone. Kijk op Skyscanner voor de goedkoopste vliegtickets. Je kunt hier ook alerts instellen zodat je een mail krijgt als de ticketprijzen voor jouw gewenste data zijn veranderd.

Huurauto

Er is geen openbaar vervoer of shuttlebussytsteem in Yellowstone, dus je kunt het park het beste bezoeken per auto. Een huurauto reserveer je het beste via een Europese website, dan zijn alle verzekeringen die je in Amerika nodig hebt bij de prijs inbegrepen. De websites die ikzelf altijd gebruik om een auto te huren in Amerika zijn AutoEurope en Alamo.

Lees ook: Een auto huren in Amerika: 16 tips en veelgestelde vragen

Ingangen

Het park heeft maar liefst vijf verschillende ingangen:

  • North Entrance bij Gardiner (Montana). Dit is de enige ingang die het hele jaar open is.
  • Northeast Entrance bij Silver Gate (Montana).
  • East Entrance aan de kant van Cody (Wyoming).
  • South Entrance aan de kant van Grand Teton National Park (Wyoming).
  • West Entrance aan de kant van West Yellowstone (Montana).

Wegens sneeuwval en constructies zijn niet alle ingangen en wegen het hele jaar geopend. Check daarom voor je gaat waar je langs kunt. De laatste informatie kun je vinden op deze pagina. Gezien de grootte van het park zou ik dit altijd even doen, want omrijden van de ene naar de andere ingang kost je zo een paar uur tijd.

Wat kost een bezoek aan Yellowstone National Park?

Een bezoek per auto kost $35 (ongeacht het aantal inzittenden) en is zeven dagen geldig. Bezoek je meer nationale park in Amerika? Dan kan het voordeliger zijn om een jaarpas aan te schaffen. De America the Beautiful pas kost $80. Kijk op de officiële website voor eventuele prijswijzigingen.

De beste reistijd

Je kunt Yellowstone het hele jaar bezoeken, maar in de winter is er veel dicht en kun je veel bezienswaardigheden niet zien vanwege sneeuw. De beste reistijd voor Yellowstone is tussen juni en oktober, waarbij het in de maanden juli en augustus veruit het drukste is. Op deze pagina zie je een overzicht met de activiteiten en bezienswaardigheden in Yellowstone per maand.

Hoeveel tijd heb je nodig voor Yellowstone National Park?

Yellowstone is gigantisch en er is onwijs veel te zien en te doen. Onderschat dit niet als je het park wilt bezoeken, je rijdt er niet in een dagje doorheen. Om alle highlights Yellowstone echt goed te zien zou ik zo’n vijf dagen uittrekken. Meer is altijd goed als je graag veel wandelingen maakt. Als je minder dan drie dagen de tijd hebt, dan zou ik je bezoek aan Yellowstone bewaren voor een volgende reis.

Overnachten in Yellowstone National Park

Qua overnachtingen is er in en rondom Yellowstone veel mogelijk.

Lodges in het park

In het park zijn meerdere lodges te vinden, met zowel basic als hele luxe hotelkamers. De meeste van deze lodges bevinden zich in de buurt van een bezoekerscentrum waar je veel informatie over het park kunt krijgen. Een van de meest populaire plekken om te slapen is de Old Faithful Inn, hier kun je elke 90 minuten de grote geiser zien uitbarsten. Om een (betaalbare) kamer te boeken in een van de lodges moet je vroeg reserveren, dat kan meestal al vanaf een jaar van te voren op deze website.

Kamperen in het park

Wil je voor weinig geld midden tussen de highlights staan? Ga dan kamperen! Er zijn veel verschillende campings te vinden in Yellowstone waar je je tent of camper neer kunt zetten. Voor een aantal kan je vooraf een plekje reserveren op deze website en sommige campings zijn first come, first serve (wie het eerst komt heeft een plekje).

In de bezoekerscentrum hangen schermen zodat je kunt zien op welke campings er nog plek is. Zelf had ik mijn campings voor Yellowstone vooraf gereserveerd (juni 2019), maar dat bleek later niet nodig te zijn. Er waren nog genoeg plekken beschikbaar

Overnachten buiten het park

Vind je de accomodaties in het park te duur en vind je het niet erg om een stuk extra te rijden om het park te ontdekken. Dan kun je ook overnachten in een aantal dorpjes net buiten het park. Qua locatie zijn West Yellowstone en Gardiner het meest praktisch. Een hotelkamer boek je het makkelijkst via Booking.com en dan kun je in de meeste gevallen ook gratis annuleren.

Je kunt ook op VRBO of Airbnb kijken voor bijzondere overnachtingsmogelijkheden. Hier vindt je naast B&B’s en hotelkamers ook cabins.

Tip! Bezoek jij Yellowstone National Park tijdens een roadtrip in het noordwesten van Amerika en ben je op zoek naar een handig roadbook of persoonlijke reisgids die je mee kunt nemen tijdens je reis? Neem dan een kijkje in de Op reis met Co Shop! In deze webshop vind je een compleet Noordwest Amerika roadbook, maar je kunt voor een klein prijsje ook losse bouwstenen kopen, zoals de Yellowstone National Park Bouwsteen. Dit is een soort mini-reisgids en met meerdere bouwstenen kun je zelf je eigen reisgids samenstellen!

Wildlife in Yellowstone National Park

Bisons op de weg in Yellowstone
Je staat regelmatig in de file omdat er bisons op de weg lopen.

Er leven veel (grote) dieren in Yellowstone en dit is ook een van de redenen dat het park jaarlijks door miljoenen mensen wordt bezocht. De kans is groot dat je in ieder geval veel bisons ziet, maar ook kun je beren (zowel zwarte als grizzly), wolven, waipiti’s (elk, hele grote herten) en gaffelboks (pronghorns) zien.

De dieren zijn de baas in Yellowstone en kunnen gevaarlijk zijn. Het is dan ook belangrijk om goed afstand te houden. Van bisons en waipiti’s moet je minimaal 25 yards (23 meter) afstand houden en van beren en wolven 100 yards (91 meter). Hou je hieraan om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Bearspray

Voor je eigen veiligheid (vooral als je van plan bent om veel lange wandelingen te maken) is het verstandig om bearspray aan te schaffen. Dit is een soort extra sterke pepperspray die beren (en ander wildlife) op afstand kan houden mocht het nodig zijn. Bearspray kun je kopen bij elk bezoekerscentrum en daar kun je ook meteen aan de ranger vragen hoe het werkt.

Voedsel

Hou je eten en drinken bij je of stop het weg op een plek waar de dieren het niet kunnen ruiken. Op de campings heb je hiervoor speciale ‘bearboxes’, maar je kunt je eten ook in je auto leggen, het liefst in een gesloten bak.

Wandelen in Yellowstone National Park

Er zijn ontelbaar veel wandelingen te maken in Yellowstone, van korte wandelingen van een kilometer tot lange dagwandelingen. Elke regio heeft zijn eigen wandelingen, dus kijk per bezoekerscentrum welke wandelingen in dat gebied geschikt voor je zijn. Zelf vond ik de wandelingen bij Old Faithful, Mammoth Hot Springs en bij de Grand Canyon of the Yellowstone erg gaaf.

De mooiste bezienswaardigheden in Yellowstone

Yellowstone is gigantisch en er zijn dan ook ontzettend veel mooie plekken om te bezoeken. Heb je weinig tijd of wil je je echt tot de hoogtepunten beperken, dan zou ik in ieder geval proberen om deze vijf bezienswaardigheden in Yellowstone te bezoeken:

Old Faithful

Old Faithful in Yellowstone
Vanaf een afstand is de uitbarsting van Old Faithful nog indrukwekkender.

Old Faithful is de meest beroemde en meest actieve geiser in het park. In tegenstelling tot de meeste andere geisers zijn de uitbarstingen van Old Faithful aardig goed te voorspellen, hij barst elke 60 tot 80 minuten uit. Bij de bezoekerscentra kun je zien hoe laat de volgende uitbarsting is. De uitbarsting duurt een paar minuten en de geiser kan 56 meter hoog spuiten.

Grand Prismatic Spring

Grand Prismatic Spring
De felle kleuren van de Grand Prismatic Spring.

De Grand Prismatic Spring is de grootste hete bron in de Verenigde Staten van Amerika en is bekend vanwege de felle kleuren. Je kunt de Grand Prismatic Spring vanaf twee plekken bekijken; je kunt er langslopen of je kunt hem zien vanaf het uitzichtpunt op een heuvel. Om hier te komen parkeer je je auto op de Fairy Falls Trail parkeerplaats en dan loop je in een half uur naar het uitzichtspunt.

Lamar Valley

Bisons in Lamar Valley
In Lamar Valley is de kans heel groot dat je wildlife ziet.

Wil je wildlife zien in Yellowstone? Ga dan zo vroeg mogelijk in de ochtend naar Lamar Valley en neem een verrekijker of camera met zoomlens mee. De kans is groot dat je hier regelmatig een aantal auto’s in de berm ziet staan en dit is een teken: er is wat te zien! Zorg er wel voor dat je veilig parkeert. Tijdens mijn bezoek aan Lamar Valley zag ik in een uur tijd ontelbaar veel bisons, wolven, beren, pronghorns en een vos. Heel gaaf!

Mammoth Hot Springs

Mammoth Hot Springs
Indrukwekkende vormen in Mammoth Hot Springs.

Het barst in Yellowstone van de hete bronnen. Meestal is dat gewoon een gat in de grond met een bijzondere kleur, maar bij Mammoth Hot Springs lijkt het wel alsof de aarde binnenstebuiten is gekeerd. Erg bijzonder om te zien.

Grand Canyon of the Yellowstone

Grand Canyon of the Yellowstone
De beroemde waterval in Grand Canyon of the Yellowstone.

De Grand Canyon of the Yellowstone is een grote canyon, met roze en zandkleurige wanden. De canyon is zo’n 240 tot 370 meter diep en een lust voor het oog. Vooral vanaf Inspiration Point, waar je ook de Lower Falls kunt zien, is het een plaatje om te zien.

Meer zien? Lees dan ook: De 10 mooiste plekken in Yellowstone.

Meer informatie over Yellowstone National Park

Dit waren al mijn tips voor een bezoek aan Yellowstone. Ben je op zoek naar nog meer uitgebreide informatie? Dan is het altijd handig om te kijken op de officiële website. Natuurlijk kun je ook een reisgids aanschaffen met meer informatie over Yellowstone, dit zijn mijn favorieten:

Moon Yellowstone & Grand Teton

Lonely Planet Yellowstone & Grand Teton National Parks

Meer tips voor een reis in het noordwesten van Amerika

Zelf reis ik regelmatig af naar Amerika voor een onvergetelijke roadtrip of wandelreis. Daarom kun je op deze website veel informatie vinden over de Verenigde Staten van Amerika. Lees ook deze artikelen over het noordwesten van Amerika:

En schrijf je in voor mijn nieuwsbrief voor praktische reistips, persoonlijke reisverhalen en reisinspiratie. 

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt kost het onderhouden van een website geld. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Zo krijg ik een kleine commissie waarmee ik deze website kan onderhouden. Het kost jou niets extra. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie en mogelijkheden om Op reis met Co te steunen.

Yellowstone National Park - de ultieme gids met tips en de mooiste bezienswaardigheden
Vond je dit een leuk artikel? Bewaar ‘m op Pinterest!

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 reacties