Canyonlands National Park tips en bezienswaardigheden

Canyonlands National Park: Tips & bezienswaardigheden

Als je Canyonlands National Park bezoekt, voelt het alsof je in het wilde wilde westen bent! Tips en de mooiste Canyonlands National Park bezienswaardigheden.

Over Canyonlands National Park

Canyonlands is het grootste nationale park van de vijf nationale parken in Utah. Het is gelegen in het zuidoostelijke deel van de staat en ligt niet ver van Arches National Park. Canyonlands is een ruig en ongerept landschap vol ravijnen en interessante rotsformaties.

Het park heeft vier districten; drie landdistricten en één waterdistrict. Dit zijn:

  • Island in the Sky
  • The Needles
  • The Maze
  • The Rivers (Green River en de Colorado River).

De meeste mensen bezoeken alleen Island in the Sky en The Needles. Deze zijn het makkelijkst toegankelijk.

Canyonlands National Park Bezoekersinformatie

Dit gedeelte bevat praktische informatie over Canyonlands National Park, zoals openingstijden, toegangsprijzen en de beste tijd om het park te bezoeken.

Welkom in Canyonlands National Park
Welkom in Canyonlands National Park!

Hoe kom je in Canyonlands National Park?

De dichtstbijzijnde internationale luchthavens zijn in Salt Lake City (Utah) en Denver (Colorado). Vanuit beide steden is het 4 tot 6 uur rijden naar Canyonlands. Er is geen openbaar vervoer naar het park, je hebt een huurauto nodig.

De meeste mensen gebruiken de stad Moab als uitvalsbasis om Canyonlands National Park te bezoeken. Vanuit Moab kom je op deze manier in de verschillende districten:

  • Island in the Sky: volg US 191 in noordelijke richting en ga bij de kruising met UT 313 linksaf. Op een gegeven moment kun je linksaf naar Dead Horse Point State Park, maar als je gewoon de weg blijft volgen, rijd je zo Canyonlands National Park binnen. Het is 40 minuten rijden van Moab naar het bezoekerscentrum in Island in the Sky.
  • The Needles: volg US 191 in zuidelijke richting en sla rechtsaf bij UT 211. Als je deze blijft volgen ben je op gegeven moment in het park. De rit van Moab naar het district The Needles duurt ongeveer 1 uur en 30 minuten.
  • The Maze: het meest afgelegen district van Canyonlands is alleen toegankelijk met een hoog voertuig met vierwielaandrijving. Bovendien moet je goede uitrusting bij je hebben zodat je altijd jezelf kunt redden. Om bij in The Maze te komen, moet je eerst naar de stad Green River rijden. Daarna blijf je de I-70 volgen en ga je linksaf bij de UT 24. Wanneer je de afslag naar Goblin Valley State Park ziet, is er een onverharde weg aan je linkerhand. Volg deze onverharde weg naar het Hans Flat Ranger Station.

Let op: GPS werkt niet altijd in het park. Het is daarom slim om altijd een kaart mee te nemen, zeker wanneer je van plan bent om The Maze te bezoeken. Je kunt een digitale kaart downloaden op de website of een papieren kaart kopen.

Openingstijden

Canyonlands National Park is 24 uur per dag geopend.

Het belangrijkste bezoekerscentrum bevindt zich in Island of the Sky. Deze is van maart tot december dagelijks geopend, maar is tijdens de wintermaanden beperkt toegankelijk. Tijdens het hoogseizoen is het bezoekerscentrum geopend van 08.00 uur tot 17.00 uur. Kijk tijdens op de officiële website als je de exacte openingstijden voor de datum van je bezoek wilt weten.

Toegangsprijs

$ 30 per auto, $ 25 voor een motor en $ 15 voor wandelaars en fietsers (prijzen 2023). Je ticket is 7 dagen geldig. Je kunt een kaartje kopen bij aankomst in het park.

Als je van plan bent om binnen een jaar meerdere Amerikaanse nationale parken te bezoeken, is het meestal goedkoper om de America the Beautiful-jaarkaart te kopen. Dit kost $ 80 en met deze pas kun je meer dan 2000 federale recreatiegebieden in de VS bezoeken, inclusief de nationale parken. Deze jaarkaart kun je ook bij aankomst in het park kopen..

Beste tijd om Canyonlands National Park te bezoeken

De beste tijd om Canyonlands National Park te bezoeken is in de lente en in de herfst. De temperaturen zijn dan mild en het is niet te druk in het park.

De zomermaanden zijn echter altijd erg populair bij bezoekers, het kan ook erg warm en druk zijn. De winter is het rustigste seizoen, dan zijn sommige wegen mogelijk afgesloten vanwege sneeuw.

Hoeveel tijd heb je nodig in Canyonlands?

De hoeveelheid tijd die je in Canyonlands National Park wilt doorbrengen, hangt helemaal af van je interesses en het soort activiteiten dat je wilt gaan doen doen. Ga ervan uit dat je minstens een volledige dag nodig hebt per districht, dus een dag voor Island in the Sky en een dag voor The Needles. Het is vrijwel niet mogelijk om beide districten op een dag te bekijken omdat ze zo ver uit elkaar liggen.

Als je alleen van plan bent om het Island in the Sky-district te bezoeken, heb je aan een dag genoeg om de belangrijkste bezienswaardigheden te bewonderen, zoals Mesa Arch, Grand View Point en Green River Overlook.

Hou je van wandelen? Plan dan wat meer tijd in. Enkele van de populaire wandelingen zijn de Chesler Park Loop en het pad naar de Upheaval Dome. Aan beide ben je wel een paar uur kwijt.

Kortom, als je de belangrijkste bezienswaardigheden wilt zien en een aantal korte wandelingen wilt maken, heb je minimaal twee tot drie dagen nodig om Canyonlands National Park te bezoeken. Als je bijzondere activiteiten wilt doen en The Maze wilt bezoeken, dan heb je zeker meer tijd nodig.

Canyonlands National Park bezienswaardigheden

Een overzicht van de mooiste Canyonlands National Park highlights per district.

Canyonlands Island in the Sky bezienswaardigheden

Als je weinig tijd hebt, kun je het beste Island in the Sky bezoeken. Hier vind je diverse spectaculaire uitzichten en een paar prachtige wandelroutes.

Leer meer over het park in het bezoekerscentrum

Om het meeste uit je bezoek te halen, raad ik je aan om even langs het bezoekerscentrum te gaan voordat je het park gaat verkennen. Hier kun je plattegronden vinden, informatie krijgen van een van de parkwachters, kijken of er leuke activiteiten zijn en meer leren over de geschiedenis en het ontstaan van het park. Daarnaast is het ook een goede plek om souvenirs te kopen.

Wandeling naar de Mesa Arch

Deze stenen boog is een van de meest iconische locaties in het park. Om het te zien, moet je een korte en gemakkelijke wandeling maken (1 kilometer). Het uitzicht is altijd geweldig, maar nog beter tijdens zonsopgang.

Mesa Arch
Je bent er waarschijnlijk niet de enige, maar de Mesa Arch is echt spectaculair om te zien!

Bezoek Upheaval Dome

Upheaval Dome is een unieke geologische formatie in Canyonlands National Park. Het is nog steeds een raadsel hoe deze krater is ontstaan. Sommigen zeggen dat het een meteoor was, anderen zeggen dat het erosie is. Om het te bekijken moet je een wandeling maken naar een van de viewpoints. De wandeling is ongeveer drie kilometer met een gemiddelde moeilijkheidsgraad.

Upheaval Dome
Hoe denk jij dat de Upheaval Dome is ontstaan?

Shafer Trail

De Shafer Trail is een spectaculaire en schilderachtige onverharde weg die door het landschap slingert. Een ritje over deze weg duurt ongeveer 1 uur in beslag neemt. Je kunt dit op een mountainbike doen of met een 4WD. Als je geen zin hebt om te rijden, is het ook leuk om de weg te zien vanaf de Shafer Canyon Overlook.

White Rim Road

Als je de voorkeur geeft aan een langere en nog mooiere rit, kun je doorgaan naar de White Rim Road nadat je klaar bent met de Shafer Trail. Dit is een rondweg van 100 mijl en het duurt ongeveer 2 tot 3 dagen om deze te voltooien. Je moet hier een permit voor hebben en die kun je krijgen bij het bezoekerscenturm. Ook deze kun je op een mountainbike of een 4WD doen.

Tip! Je kunt ook een tour boeken vanuit Moab en zo de White Rim Road verkennen.

Wandeling naar de White Rim Overlook

De White Rim Overlook is een van de mooiste plekken om van het bijzondere landschap te genieten. Je kunt hier komen via een relatief makkelijk wandelpad. Je kijkt je ogen uit als je eenmaal aankomt bij het uitzichtpunt.

Tip! Ga je een roadtrip in West-Amerika maken en ben je op zoek naar een handig roadbook of persoonlijke reisgids om mee te nemen tijdens je reis? Neem dan een kijkje in de Op reis met Co Shop! In deze webshop vind je een compleet West-Amerika roadbook, maar je kunt voor een klein prijsje ook losse bouwstenen kopen zoals de Canyonlands National Park Bouwsteen. Hiermee kun je zelf je eigen reisgids samenstellen!

Geniet bij de Green River Overlook

De Green River Overlook is een van de mooiste uitzichtpunten in Canyonlands. Hier kun je goed zien hoe de Colorado rivier de canyons heeft uitgesleten.

Green River Overlook in Canyonlands
Dit ziet er wel uit als het wilde westen!

Buck Canyon Overlook

Dit uitkijkpunt biedt een spectaculair uitzicht op Buck Canyon en de omliggende canyons. Het is een korte en gemakkelijke wandeling, met weinig hoogteverschil.

Grand View Overlook

Als je de verharde weg helemaal naar het zuiden afrijdt, dan kom je uit bij de Grand View Overlook. Het uitzicht vanaf Grand View Point is een van de meest iconische en populaire in het park. Een geweldige plek waar je je camera overuren laat maken. Vanaf hier kun je zien hoe uitgestrekt het park is. Je ziet o.a. de White Rim, het La Sal-gebergte en het Abajo-gebergte in de verte.

Grand View Overlook
Wat een uitzicht!

Voor een nog beter uitzicht wandel je de Grand View Point Trail. Hier loop je langs de rand van de canyon en kun je genieten van weidse uitzichten.

Het allermooiste uitzicht op Canyonlands? Boek een rondvlucht boven Canyonlands National Park!

Canyonlands The Needles bezienswaardigheden

Na Island in the Sky is The Needles het meest bezochte district van Canyonlands National Park. Trek stevige wandelschoenen aan en neem voldoende eten en snacks mee, want er zij niet zoveel voorzieningen in dit gebied. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden in The Needles.

De Wooden Shoe Overlook

Als Nederlander is dit natuurlijk een must see! Vanaf de Wooden Shoe Overlook zie je een rots die wel heel erg op een klomp lijkt.

Wandeling naar Chesler Park

Het Chesler Park uitzichtpunt is bereikbaar via de populaire Chesler Park Trail (5,8 mijl, 3 tot 4 uur). Hier heb je een geweldig uitzicht op een grote galerij met rode torens. Deze worden de “Naalden” genoemd, vandaar de naam van de The Needles.

The Needles in Canyonlands - foto via depositphotos
Dit zijn The Needles.

Verken de Pothole Point Trail

De Pothole Point Trail is een korte en gemakkelijke wandeling van ongeveer 800 meter. Het is een populaire trail, want de uitzichten zijn weergaloos.

Big Spring Canyon Overlook

Aan het einde van de verharde weg, na de Pothole Point Trailhead, vind je de Big Spring Canyon Overlook. Dit is een van de mooiste uitzichtpunten in The Needles. Het biedt uitzicht op de kloof en op felgekleurde rotsformaties.

Verken de avontuurlijke Elephant Hill Drive

Een van de engste en meest spectaculaire wegen in Canyonlands is Elephant Hill Drive. Om deze weg te kunnen rijden, moet je precies weten wat je doet. De weg leidt je naar een afgelegen locatie in een fantastisch landschap. Je moet een permit hebben om hier te mogen rijden.

https://youtu.be/IXmDWbz7CqM

Tip! Wil je dit meemaken maar liever niet zelf rijden? Ga dan mee op deze begeleide Canyonlands Needle District 4×4 Tour vanuit Moab en verken de mooiste plekjes in The Needles.

Lees meer over de geschiedenis van het park

Er zijn verschillende plekken in The Needles waar je kunt zien hoe mensen vroeger in dit landschap leefden. Wandel over de Cave Spring Trail (0,6 mijl en je moet een paar ladders beklimmen) om de overblijfselen van een cowboykamp en prehistorische rotsmarkeringen te zien.

Ontdek The Maze

The Maze is het meest geïsoleerde deel van Canyonlands National Park. Het kost aardig wat tijd om dit deel te bezoeken, reken op minimaal drie dagen. Neem voldoende eten en drinken mee en spullen waarmee je goed kunt overleven.

In The Maze zijn er verschillende mooie autoroutes, prachtige wandelpaden en veel indrukwekkende uitzichten op de rode rotsen.

The Rivers

De rivieren (Green River en Colorado River) verdelen Canyonlands in drie districten, maar worden zelf ook als een district beschouwd. Het beste wat je op de rivieren kunt doen, is raften. Je kunt een raftingtour boeken vanuit de stad Moab.

Overnachten in Canyonlands National Park

Zoals je kunt zien, zijn er veel interessante plekken om te ontdekken en leuke dingen te doen in Canyonlands National Park. Het is aan te raden om een paar nachten in of nabij het park te verblijven, zodat je alle tijd hebt om de highlights te zien.

Camping

Er zijn geen hotels of lodges in Canyonlands National Park, maar wel een paar campings. Ze zijn alleen voor tenten, campers zijn niet toegestaan. Een verblijf op een camping in Canyonlands National Park is een echte aanrader. De sterren zijn ‘s nachts goed zichtbaar en misschien zie je zelfs de melkweg.

Willow Flat Campground

Dit is de enige camping in het Island in the Sky dirstrict. Het ligt nabij de Green River Overlook en je kunt hier genieten van spectaculaire uitzichten. Er zijn slechts 12 plaatsen. Ze kosten $ 15 per nacht per plaats en het first come, first serve (wie het eerst komt, het eerst maalt), dus wees er vroeg bij. Er is geen stromend water op de camping, dus neem zelf voldoende water mee. Er zijn wel toiletten, picknicktafels en plaatsen om kampvuurt te maken.

The Needles District Campground

De enige camping in The Needles is The Needles District Campground. Er zijn 29 plekken; 26 individuele plaatsen en 3 groepsplaatsen. De kosten $ 20 per nacht per plek en sommige plaatsen kunnen via deze website worden gereserveerd. De andere plaatsen zijn first come, first server. De camping heeft stromend water (seizoensgebonden), toiletten, picknicktafels en plekken om een kampvuur te maken.

Backcountry Camping

Als je wilt gaan backpacken of met een 4WD de langere schilderachtige paden van het park wilt verkennen, kun je proberen een vergunning te krijgen voor backcountry camping. Je kunt online reserveren of een vergunning aanvragen als je aankomt bij het bezoekerscentrum. Als je in de wildernis kampeert, laat dan nooit sporen achter.

Hotels

Als je niet wilt kamperen en liever in een comfortabel hotel verblijft, kun je voor een bezoek aan Canyonlands het beste verblijven in het plaatsje Moab. Zorg ervoor dat je ruim van tevoren reserveert, Moab is namelijk een zeer populaire bestemming. Dit zijn een paar van de mooiste plekken om te verblijven in Moab:

  • Moab Springs Ranch (3⭐) – Dit is een heel leuk resort net buiten de stad met schattige houten huisjes, dus je hebt veel privacy. De kamers zijn mooi ingericht en er is een buitenzwembad.
  • Sunflower Hill Inn – Wil je overnachten in een gezellige en kleinschalige bed and breakfast? Dan is de Sunflower Hill Inn echt iets voor jou! Het is gelegen in een rustige straat vrijwel in het stadscentrum. Sunflower Inn heeft zeer comfortabele kamers, een gemeenschappelijke lounge en een seizoensgebonden buitenzwembad.
  • Hoodoo Moab, Curio Collection By Hilton (4⭐) – Een verblijf in een Hilton-hotel is altijd goed voor degenen die op zoek zijn naar luxere accommodatie. De Hoodoo Moab is een van de mooiste hotels in de stad. Het heeft ruime moderne kamers en ligt in het centrum. Vanuit de kamers heb je een prachtig uitzicht op de omliggende bergen. Het heeft veel luxe voorzieningen, zoals een prachtig buitenzwembad, een bubbelbad en een fitnessruimte.

Check Booking.com voor meer opties, prijzen en beschikbaarheid.

Boek een reis naar Utah

Lijkt het je gaaf om het wilde westen van Utah te ontdekken? Boek dan nu je reis!

✈️ Vliegtickets

Salt Lake City en Denver (Colorado) hebben beide grote internationale luchthavens. Vanaf daar is het vier tot zes uur rijden naar Canyonlands National Park. Kijk op Skyscanner om de beste deals te vinden. Spaar je het liefst Flying Blue Miles? Boek dan via de website van KLM.

🚘 Huurauto

Het hebben van een huurauto is een must voor een rondreis in Utah. Je vindt vaak goede deals via AutoEurope. Wil je goed verzekerd op pad? Reserveer dan je auto via Sunny Cars.

💊 Reisverzekering

Het hebben van een goede reisverzekering geeft rust. Kijk bij Allianz voor de mogelijkheden van een kortlopende en een doorlopende reisverzekering.

🎡 Rondleidingen en activiteiten

Utah is een perfecte bestemming voor avontuurlijke reizigers. Er zijn veel leuke tours en activiteiten, zoals wildwaterraften en offroad-avonturen. Kijk op Get Your Guide voor de beste rondleidingen en activiteiten.

Meer lezen over Utah?

Dit zijn een paar fijne reisgidsen vol tips voor een rondreis in het zuidwesten van Amerika:

Capitool reisgidsen – USA -Zuidwest en de Nationale parken

ANWB Wereldreisgids – Verenigde Staten Zuid-West

Zelf heb ik de VS talloze keren bezocht en heb ik meerdere roadtrips gemaakt in de nationale parken. Daarom kun je op deze website veel lezen over reizen in de Verenigde Staten. Deze artikelen vind je vast ook leuk om te lezen:

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief voor leuke reisverhalen en tips voor de mooiste bestemmingen.

Dit artikel verscheen voor het eerst in januari 2018. Laatste update met veel meer tips: januari 2023.

Canyonlands National Park - tips en de mooiste bezienswaardigheden

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties