Yosemite

Yosemite National Park: praktische tips & de mooiste bezienswaardigheden

Yosemite National Park is een van de mooiste nationale parken in West Amerika. Hoe kom je er? Waar overnacht je? En wat zijn de mooiste bezienswaardigheden? Je leest het in dit artikel.

Hoe kom je in Yosemite National Park?

Ingang Yosemite National Park
Ingang Yosemite National Park aan de Tioga Pass.

Een bezoek aan Yosemite National Park is een van de highlights van een rondreis in West Amerika. Het park ligt in het midden van Californië, ongeveer vier uur rijden ten oosten van San Francisco. Er zijn vier verschillende ingangen:
– Big Oak Flat Entrance (goed bereikbaar vanaf San Francisco)
– Arch Rock Entrance (goed bereikbaar vanaf Mariposa)
– South Entrance (goed bereikbaar vanaf Oakhurst)
– Tioga Pass Entrance (de enige ingang aan het oosten, goed bereikbaar vanaf Lee Vining)

Het is afhankelijk van de periode van het jaar welke ingang je gebruikt, ze zijn namelijk niet altijd open. Zo is de ingang aan de Tioga Pass een groot deel van het jaar gesloten wegens sneeuw.

Wat kost een bezoek aan Yosemite National Park?

Een toegangsbewijs kost $35 (per auto) en is 7 dagen geldig. Als je van plan bent om meer nationale parken aan te doen in Amerika, dan kan het voordeliger zijn om een jaarpas (America the Beautiful—National Parks and Federal Recreational Lands Annual Pass) aan te schaffen, deze kost $80. Meer informatie over toegangsprijzen vind je op deze website.

Best reistijd voor Yosemite National Park

Het park is het gehele jaar geopend, maar vanwege de hoge ligging en de grote kans op sneeuw kun je niet het hele jaar alle bezienswaardigheden zien. Het is aan te raden om je bezoek te plannen tussen juni en oktober. Voordeel van een bezoek in juni is dat de watervallen op hun mooist zijn (vanwege smeltende sneeuw). In juli en augustus kan het extreem druk zijn in het park. Als je de keuze hebt, dan zou ik ervoor kiezen om in juni of september te gaan.

Vervoer in Yosemite

Wachten op de shuttlebus in Yosemite.
Wachten op de shuttlebus in Yosemite.

Om in Yosemite Valley (het centrale deel van Yosemite National Park) heb je een auto nodig, maar ter plekke kun je die beter laten staan. De parkeerplaatsen zijn overvol na negen uur ‘s ochtends en ook de wegen zijn niet om door te komen, er staat vaak file.

Gelukkig hebben ze in het Yosemite een mooi systeem met shuttlebussen. Deze bussen zijn gratis en stoppen op wel twintig verschillende plaatsen in Yosemite Valley. Op deze pagina kun je een kaartje vinden met alle haltes van de shuttlebus.

Overnachten in Yosemite National Park

Goedkope hotels ga je niet vinden in Yosemite National Park, hou daar maar vast rekening mee. Er zijn diverse plekken om te slapen en in alle gevallen is het raadzaam om ze vooraf te reserveren.

Een hotel in Yosemite Valley

Overnachten in Yosemite doe je in Yosemite Valley. Dit is de place to be (vergelijkbaar met het centrum van een stad). Hier vind je vrijwel alle accommodaties en ook enkele restaurants. Ook is de valley het startpunt voor een van de vele mooie wandelroutes in Yosemite. Via deze website kun je accommodaties boeken in het park zelf, ook niet goedkoop (vanaf $100), maar het zal je enorm veel reistijd zal schelen.

De goedkoopste optie via deze website is een stevige tent in Curry Village met 4 tot 6 bedden. De accommodaties in Yosemite Valley heel snel uitverkocht, dus vroeg boeken is een must.

Kamperen in Yosemite

Heb je zelf een tent en vind je het heerlijk om te kamperen in Amerika? De goedkoopste optie voor een overnachting in Yosemite is om te kamperen. In Yosemite Valley zijn drie campings waar je vooraf een plekje kunt reserveren:
Upper pines
Lower pines
North pines

Een kampeerplaats kost je slechts $26 en daarvoor heb je een flinke parkeerplaats, een barbecue, een firepit, een picknicktafel en een bearbox.

Een kampeerplek reserveren in Yosemite

Een plaats reserveren op een van deze campgrounds is bijzonder moeilijk, want het is extreem populair.
waar je van te voren een plek kunt reserveren en dat is net zoiets als Russische roulette, want het is erg populair.

Vanaf iedere 15e van de maand kun je een plek reserveren voor de komende vijf maanden. Dus als je eind juli wilt kamperen in Yosemite, dan moet je op 15 maart klaarzitten achter je computer, want alle plaatsen zijn binnen 5 minuten weg. Via deze link vind je een overzicht met alle data.

Het is verstandig om het reserveren van een campground eerst een keer te oefenen, zodat je weet hoe het werkt als je echt gaat reserveren.

First come first serve campgrounds

Daarnaast zijn er ook een aantal campings waar je niet voor kunt reserveren, dit zijn zogenaamde first come first serve campings. Om een plekje te bemachtigen, moet je hier zo vroeg mogelijk naar toe gaan. Een overzicht van deze first come first serve campings (inclusief openingstijden) kun je vinden op deze pagina.

Een hotel buiten Yosemite National Park

Vind je de hotels in Yosemite echt te duur en is kamperen niet je ding? Dan kun je ook altijd nog een hotel buiten het park zoeken. Deze hotels zijn eenvoudig te boeken via Booking.com. De goedkoopste hotels vind je in Mariposa, Oakhurst en Mammoth Lakes. Hou er wel rekening mee dat je flink wat reistijd hebt als je buiten het park slaapt, reken op 1 á 2 uur enkele reis (er staan vaak files).

Beren in Yosemite

Er komen veel beren voor in Yosemite National Park, hou hier rekening mee. Bear spray is verboden in het park, dus neem dit niet mee. Zorg ervoor dat je wandelingen maakt met drie mensen of meer, blijf geluid maken en hou je eten in de gaten.

Op kampeerplaatsen is een bearbox aanwezig, hier moet je alles in stoppen wat enigszins een geur heeft (naast al je eten en drinken ook je tandpasta, deodorant etc.).

De mooiste bezienswaardigheden in Yosemite National Park

Yosemite National is onwijs groot en er is veel te zien en te doen. Een paar van de mooiste bezienswaardigheden:

De Tioga Pass

Tuolumne Meadows
Tuolumne Meadows aan de Tioga Pass.

De Tioga Pass aan de oostkant van Yosemite is een van de mooiste wegen in Amerika. Het is ook de hoogstgelegen weg in de Verenigde Staten van Amerika, op sommige plaatsen meer dan 3000 meter hoog. Hierdoor kun je dan ook lichte symptomen krijgen van hoogteziekte. Het is dan ook geen verrassing dat je hier bijna altijd sneeuw ziet, waardoor de weg meestal gesloten is tussen november en juni (op deze website kun je de exacte openingstijden vinden, die wisselen natuurlijk per jaar). Mocht je in de maanden juni t/m november in Californië zijn, dan is een rit over deze weg een must, er zijn heel veel plekken waar je even wilt stoppen omdat er zoveel moois is te zien, zoals Tuolumne Meadows.

Lees ook: Fotoblog: Tioga Road in Yosemite National Park

Bezoek de watervallen

Bridalveil Fall in Yosemite National Park.
Bridalveil Fall in Yosemite National Park.

In Yosemite vind je een paar prachtige watervallen. Let op, ze zijn niet het hele jaar door te zien omdat ze opdrogen in de zomer. Ik was er in juli en toen waren er maar twee watervallen te zien. De bekendste is Yosemite falls. Deze waterval is 739 meter hoog en daarmee de hoogste waterval in de Verenigde Staten van Amerika.

Daarnaast bezocht ik ook de Bridalveil falls, een waterval van bijna 200 meter hoog die recht naar beneden valt en waar je af en toe mooie regenbogen in kunt spotten.

Meer informatie over de watervallen in Yosemite kun je vinden op deze pagina.

Ontdek de mooie wandelpaden

Wandelen in Yosemite National Park.
Wandelen in Yosemite National Park.

Yosemite National Park is echt een wandelpark. De mooiste uitzichten op watervallen en de vallei krijg je vaak alleen maar door een berg te beklimmen. Bij de ingang van Yosemite krijg je een krant waarin je de meeste hikes terug kunt vinden. Daarbij staat ook meteen de moeilijkheidsgraad en hoe lang je over de wandeling doet. De paden zijn heel duidelijk aangegeven en de paden zijn van goede kwaliteit. Let er wel op dat je genoeg eten en drinken (zowel water als energydrink) meeneemt, want ter plekke is geen water te vinden. Meer tips over wandelen in Yosemite en een overzicht van de trails kun je vinden op deze pagina.

Bezoek de uitzichtpunten

Olmsted Point in Yosemite National Park
Olmsted Point in Yosemite National Park.

Het barst van de mooie uitzichtpunten in Yosemite National Park. Een van de meest populaire is Tunnel View. Vanaf hier kun je de vallei goed zien met de rotsformaties El Capitan, Half Dome en de Bridalveil Falls. Daarnaast is ook Olmsted Point aan de Tioga Pass de moeite waard.

Hoeveel tijd heb je nodig voor een bezoek aan Yosemite?

Voor een bezoek aan Yosemite National Park heb je minstens twee volle dagen nodig. Een dag om de bezienswaardigheden in Yosemite Valley te bekijken en een dag om Tioga Pass uit te rijden. Wil je ook gaan wandelen? Zorg dan voor nog een extra dag (of twee).

Meer informatie over Yosemite National Park

Meer tips voor Yosemite National Park nodig? Kijk op een van deze handige websites:
Yosemite – de officiële website over Yosemite van de National Park Service.
Ontdek Amerika – Nederlandstalige website met heel veel informatie over alle nationale parken.
Yosemite op Wikipedia – uitgebreide wiki met informatie over de geschiedenis van Yosemite.

Dit waren al mijn tips voor Yosemite National Park! Mis je nog wat? Laat dan een berichtje achter onder dit artikel.

 

Wil je meer lezen over nationale parken in het zuidwesten van Amerika?

Lees dan ook een van deze artikelen:
Zion National Park
De prachtige nationale parken in Utah
Hoe & wat: Reistips voor Joshua Tree National Park

Laatste update: maart 2020.

Co

Hoi! Ik ben Co en ik schrijf op deze website over mijn reisavonturen. Ook geef ik tips en zorg ik voor de nodige reisinspiratie. Ga je mee?

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.