• Menu
  • Menu
Reistips Yosemite National Park

Hoe & wat: Reistips Yosemite National Park

Yosemite National Park is een van de mooiste nationale parken in het Zuidwesten van Amerika. Het park bestaat uit indrukwekkende granieten rotsformaties, weides en bos wisselen elkaar af en er zijn veel watervallen. In deze blog mijn reistips voor Yosemite National Park.

Hoe kom je er?

Reistips Yosemite National Park
Yosemite ligt in het midden van Californië, ongeveer 4 uur rijden ten oosten van San Francisco (ja, een auto is een must). Het park heeft drie ingangen, aan de westkant (vanaf San Francisco), het zuiden (aan de kant van Fresno) en aan het oosten (aan de kant van Death Valley en Las Vegas). De ingang aan de oostkant is maar enkele maanden per jaar geopend (tussen juni en november), aangezien hij ligt aan de Tioga Road, waar de rest van het jaar sneeuw ligt.
Bij de ingang betaal je $30 aan de ranger en je toegangsbewijs is 7 dagen geldig. Als je van plan bent om meer nationale parken aan te doen in de Verenigde Staten, dan kan het voordeliger zijn om een jaarpas aan te schaffen, deze kost $80. Meer informatie over toegangsprijzen vind je op deze website.

Tioga Road

Reistips Yosemite National Park
De Tioga Road aan de oostkant van Yosemite is een van de mooiste wegen van de Verenigde Staten. Het is de hoogste weg van de Verenigde Staten, op sommige plaatsen meer dan 3000 meter hoog. Het is dan ook geen verrassing dat je hier bijna altijd sneeuw ziet, waardoor de weg meestal gesloten is tussen november en juni (op deze website kun je de exacte openingstijden vinden, die wisselen natuurlijk per jaar). Mocht je in de maanden juni t/m november in Californië zijn, dan is een rit over deze weg een must, er zijn heel veel plekken waar je even wilt stoppen omdat er zoveel moois is te zien. Een impressie:
Reistips Yosemite National Park
Reistips Yosemite National Park
Reistips Yosemite National Park

Verblijf

Als je op Booking.com zoekt naar accommodaties in Yosemite National Park, vind je veel (dure) verblijven in dorpjes als Mammoth Lakes, Mariposa of Oakhurst. Makkelijk te boeken, maar totaal niet handig, want geen van deze accommodaties bevind zich in Yosemite National Park. Reken er maar op dat je vanaf je hotel nog 1,5 tot 2 uur kwijt bent voordat je in het park bent.

Yosemite Valley

Het is dan ook veel leuker om in het park zelf te slapen, in Yosemite Valley. Yosemite Valley is in Yosemite National Park de place to be (vergelijkbaar met het centrum van een stad). Hier vind je vrijwel alle accommodaties en ook enkele restaurants. Ook is de valley het startpunt voor een van de vele mooie wandelroutes in Yosemite. Via deze website kun je accommodaties boeken in het park zelf, ook niet goedkoop (vanaf $100), maar het zal je enorm veel reistijd zal schelen. De goedkoopste optie is trouwens een stevige tent in Housekeeping Camp met 4 tot 6 bedden. Overigens zijn alle accommodaties in Yosemite Valley heel snel uitverkocht, dus vroeg boeken is een must.

Mochten toch alle kamers in het park uitverkocht (of onbetaalbaar zijn), zoek dan een accommodatie zo dicht mogelijk bij Yosemite Valley.Booking.com

Kamperen

Voor de echt natuurliefhebbers onder ons (en de mensen die niet zoveel zin hebben om heel veel geld uit te geven) bestaat er nog een derde optie: kamperen. In Yosemite Valley zijn drie campings (Upper pines, Lower pines en North pines) waar je van te voren een plek kunt reserveren en dat is net zoiets als Russische roulette, want het is erg populair. Vanaf iedere 15e van de maand kun je een plek reserveren voor de komende vijf maanden. Dus als je eind juli wilt kamperen in Yosemite, dan moet je op 15 maart klaarzitten achter je computer, want alle plaatsen zijn binnen 5 minuten weg. Via deze link vind je een overzicht met alle data.

Een kampeerplaats kost je slechts $26 en daarvoor heb je een flinke parkeerplaats, een barbecue, een firepit en een picknicktafel. En je kunt er wel 5 tenten kwijt ;) Erg opvallend op je kampeerplek is de bearbox (zie foto hierboven), waar je alles in moet stoppen wat enigszins een geur heeft (al je eten en drinken, maar ook je tandpasta, deo ed), zodat je geen onverwachte bezoekjes krijgt van mooie grote beren. Niet bang worden, er lopen meer dan genoeg rangers over de camping om ze weg te jagen, ook ‘s nachts.

Vervoer

Reistips Yosemite National Park
Om in Yosemite Valley te komen vanuit andere delen van Californië is een auto erg handig (zeker als je ook nog kampeerspullen meeneemt), maar ter plekke kun je die beter laten staan. De parkeerplaatsen zijn overvol na 9 uur ‘s ochtends en ook de wegen zijn niet om door te komen, veel files. Gelukkig hebben ze in het Yosemite een mooi systeem met shuttlebussen. Deze bussen zijn gratis en stoppen op wel 20 verschillende plaatsen in Yosemite Valley. Op deze pagina kun je een kaartje vinden met alle haltes van de shuttlebus.

Watervallen

Reistips Yosemite National Park
In Yosemite vind je meerdere watervallen, maar let op, die zijn niet het hele jaar door te zien omdat ze opdrogen in de zomer. Ik was er in juli en toen waren er maar twee watervallen te zien. De bekendste is Yosemite falls. Deze waterval is 739 meter hoog (bron) en daarmee de hoogste waterval van de Verenigde Staten.
Daarnaast bezocht ik ook de Bridalveil falls, een waterval van bijna 200 meter hoog die recht naar beneden valt en waar je af en toe mooie regenbogen in kunt spotten.
Meer informatie over de watervallen in Yosemite kun je vinden op deze pagina.

Wandelen

Reistips Yosemite National Park
Yosemite National Park is echt een wandelpark. De mooiste uitzichten op watervallen en de vallei krijg je vaak alleen maar door een berg te beklimmen. Bij de ingang van Yosemite krijg je een krant waarin je de meeste hikes terug kunt vinden. Daarbij staat ook meteen de moeilijkheidsgraad en hoe lang je over de wandeling doet. De paden zijn heel duidelijk aangegeven en de paden zijn van goede kwaliteit. Let er wel op dat je genoeg drinken (zowel water als energy drink) mee neemt, want ter plekke is geen water te vinden. Meer tips over wandelen in Yosemite en een overzicht van de trails kun je vinden op deze pagina.

Meer informatie over Yosemite National Park

Wil je nog meer weten over Yosemite National Park? Stel je vraag in een reactie onderaan deze blog of kijk op een van deze handige websites:
Yosemite – de officiële website over Yosemite van de National Park Service.
Ontdek Amerika – Nederlandstalige website met heel veel informatie over alle nationale parken.
Yosemite op Wikipedia – uitgebreide wiki met informatie over de geschiedenis van Yosemite.

Of bestel een van deze fijne reisgidsen voor nog meer reistips:

Wil je meer lezen over nationale parken in het zuidwesten van Amerika?

Lees dan ook deze artikelen:
De prachtige nationale parken in Utah
De prachtige nationale parken in Utah
Hoe & wat: Reistips voor Joshua Tree National Park

Of bestel een van deze reisgidsen:

Reistips Yosemite National Park

Reistips Yosemite National Park

Reistips Yosemite National Park

Reistips Yosemite National Park

Do you like this post? Share it!

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.