Wat te doen in Gent - 10 leuke dingen om te doen

Wat te doen in Gent? 10 mooie bezienswaardigheden

Gent is een mooie historische stad in België vol gezellige plekjes en mooie bezienswaardigheden. Wat te doen in Gent? 10 tips.

Gent: een introductie

Gent is een hele oude stad, met een geschiedenis die al begon in het jaar 630. In dat jaar besloot de Heilige Amandus een abdij te bouwen op de plek waar de rivieren Leie en Schelde samenkomen. In de middeleeuwen groeide Gent uit tot een van de grootste steden van Europa. Er was een grote laken-, linnen- en katoenindustrie en door de rivieren konden de producten makkelijk door heel Europa worden verscheept.

Van de rijke geschiedenis in de middeleeuwen zie je nog veel terug, de stad staat vol met gebouwen uit die tijd. Op dit moment is Gent een van de grootste steden van België (de derde na Brussel en Antwerpen) en erg geliefd als bestemming voor een stedentrip.

Wat te doen in Gent?

Wat zijn de leukste dingen om te doen in Gent en wat zijn de mooiste bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens je citytrip? Dit zijn 10 tips.

Bezoek Gravensteen

Gravensteen in Gent

Gravensteen is een goed bewaard gebleven burcht uit de tiende eeuw en een ontzettend opvallend gebouw in het centrum van Gent. Het bezoeken van deze burcht is een van de leukste dingen om te doen in Gent. Dwaal door de eeuwenoude gangen, klim omhoog via de smalle wenteltrappen en leer meer over de historie van Gent dankzij de leuke audiotour.

Bekijk het uitzicht vanaf het Bel­fort van Gent

Sint-Baafsplein

Hou je van een mooi uitzicht tijdens je stedentrip? Dan moet je een bezoekje brengen aan het Belfort van Gent. Dit is een 95-meter hoge toren en vanaf de top heb je een prachtig uitzicht op de stad.

Bezoek de Sint-Baafs­kathe­draal

Het Belfort ligt aan het Sint-Baafsplein en hier staat nog een bijzonder bouwwerk: de Sint-Baafskathedraal. De kerk hangt vol kunstwerken, maar het meest beroemde werk is De Aanbidding van het Lam Gods van de gebroeders Hubert en Jan van Eyck. Het werk bestaat uit 18 panelen en er zijn ontzettend veel bijzondere details te zien.

Droom weg op de Sint-Michielsbrug

de Sint-Michielsbrug in Gent

Ga midden op de Sint-Michielsbrug staan en je ziet alleen maar indrukwekkende historische gebouwen. Vanuit elke hoek kun je wel een mooie foto maken. Ga hier ook vooral ‘s avonds heen, met de verlichting is het nog mooier en dan voelt het een beetje alsof je rondloopt in een sprookje.

Pak een terrasje op de Vrijdagmarkt

Vrijdagmarkt in Gent

Lekker eten en een Belgische drinken kan bijna overal in Gent, maar ik vond de prijzen op de menukaarten van de restaurants op de Vrijdagmarkt een stuk vriendelijker dan in de rest van de stad. Bovendien heb je erg veel keuze, het barst er van de gezellige terrassen. Een perfecte plek om even te lunchen tijdens je stedentrip in Gent.

Ontdek de mooiste street art

Gent bestaat niet alleen uit historische gebouwen, het is best wel een hippe stad. Dat uit zich vooral in leuke eettentjes en grappige winkeltjes, maar ook in de street art die je af en toe tegen zult komen. Het is vooral erg leuk om door de Werregarenstraat te lopen, dit is een steeg vol graffiti!

Rust uit in het Citadelpark

Het Citadelpark is het grootste stadspark in Gent en een heerlijke plek om even op een kleedje uit te resten. Het ligt vrijwel naast Station Gent-Sint-Pieters, waardoor er genoeg eettentjes in de buurt zijn om wat lekkers te halen.

Maak een boottocht op de Leie

Een van de leukste dingen om te doen in Gent (vooral met mooi weer) is een boottocht maken over de rivier de Leie. Op deze manier zie je de stad op een hele andere manier. Bovendien is er een gids bij die je vanalles kan vertellen over de mooiste plekken in Gent. Leuk en leerzaam!

Ontdek het Oud Begijn­hof Sint-Eli­sa­beth

Ongeveer een kwartiertje lopen van het centrum van Gent vind je het Oud Begijn­hof Sint-Eli­sa­beth. Als je de toeristenmassa’s wilt ontwijken is dit de plek waar je wilt zijn. Het is geen typisch ommuurde begijnhof zoals je kent uit andere steden, het voelt meer als een aparte wijk in de stad. Je vind hier smalle straatjes met witte huizen en een mooi kerkje. Bij mooi weer is het fijn om te relaxen in het Begijnhofdriespark.

Relax langs de Graslei en de Korenlei

Als je op de de Sint-Michielsbrug over de Leie kijkt, zie je aan de linkerkant de Korenlei en aan de rechterkant de Graslei. Dit is de plek waar je waarschijnlijk de meeste toeristen ziet. Dat is ook niet zo erg, want beide kades staan vol met prachtige historische gebouwen met trapgevels. Op zomerse dagen is het een must om hier te gaan zitten met een ijsje en lekker mensen te kijken.

Overnachten in Gent

Waar slaap je tijdens je citytrip in Gent? Dit zijn een paar mooie en unieke plekken om te overnachten:

  • Entrenous B&B Ghent – Smaakvol ingerichte B&B tussen station Station Gent-Sint-Pieters en het historische centrum.
  • 1898 The Post – Geweldig hotel in oude stijl, gevestigd in een voormalig postkantoor.
  • Hotel Harmony – Modern ingericht hotel met zwembad.

Boek je stedentrip naar Gent

Heb je na het lezen van dit artikel helemaal zin gekregen in een stedentrip naar Gent? Boek dan snel je stedentrip!

Wil je meer lezen over Gent en België?

Dit zijn een paar leuke reisgidsen waar je nog meer tips kunt vinden voor een stedentrip Gent:

Time to momo Gent – routes & tips van een local

De Groene Reisgids Weekend – Gent

Daarnaast kun je op deze website ook lezen over andere mooie plekken in België:

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 reacties