Wandelen bij Radio Kootwijk - wandelroute Heidewandeling

Wandelen bij Radio Kootwijk: Wandelroute Heidewandeling

Wandelen bij Radio Kootwijk is ontzettend leuk. Tijdens de Heidewandeling dwaal je over de heide, door het bos en heb je een mooi uitzicht op Radio Kootwijk.

Wat is Radio Kootwijk?

Radio Kootwijk is een klein dorpje (of eigenlijk een buurtschap) op de Veluwe dat in 1918 is ontstaan door de bouw van het zenderpark dat ook Radio Kootwijk is. Omdat het zo’n afgelegen open plek was, was het zeer geschikt om een groot zendstation te bouwen. Het is vooral ontstaan om goed radiotelegrafisch contact te houden met voormalig Nederlands-Indië.

In de loop van de jaren werd het zendstation steeds minder gebruikt en sinds 2004 is het gebied in handen van Staatsbosbeheer. Nu is Radio Kootwijk vooral een beschermd dorpsgezicht (er wonen nog circa 100 mensen) en een populaire plek om te wandelen vanwege de prachtige natuur.

Kan je Radio Kootwijk bezoeken?

Ja, het zendstation is op sommige dagen geopend voor publiek. Je dient wel vooraf een kaartje te kopen op de website van Staatsbosbeheer.

Waar ligt Radio Kootwijk?

Radio Kootwijk ligt op de Veluwe op het Kootwijkerzand. Dit is een grote zandverstuiving en ligt op een vrij desolate plek in de bossen. Er liggen maar weinig dorpjes en steden in de directe omgeving.

De dichtstbijzijnde grote stad is Apeldoorn, vanaf hier is het ongeveer 20 minuten rijden naar Radio Kootwijk. Radio Kootwijk ligt een paar kilometer ten noorden van Natinaal Park de Hoge Veluwe, een van de 21 nationale parken in Nederland.

Wandelen bij Radio Kootwijk: Heidewandeling

Omdat het zo mooi gelegen is, kun je heel mooi wandelen bij Radio Kootwijk. De mooiste wandeling om Radio Kootwijk en de directe omgeving te ontdekken is de Heidewandeling. Ze noemen deze wandeling ook wel eens rondje Radio Kootwijk omdat je eigenlijk een mooi rondje wandelt om Radio Kootwijk en vanaf veel plekken een mooi uitzicht hebt.

Startpunt

Route Heidewandeling bij Radio Kootwijk

Waar start de heidewandeling? Officieel start de wandeling bij de parkeerplaats Hoog Buurloseweg. Je kunt hier gratis parkeren. Bij de parkeerplaats staat een kaart van de route en een bord waar duidelijk op staat dat je de rode route moet volgen en welke kant je op moet.

Schaapskooi van Hoog Buurlo

Het eerste stuk wandel je vooral door een bos, maar zodra je bij de schaapskooi van Hoog Buurlo bent, kijk je je ogen uit. Het lijkt opeens alsof je in Frankrijk bent, want je ziet een prachtig heuvelachtig landschap.

Bij de schaapskooi staat een bord met uitleg, dus je kunt tijdens je wandeling meer leren over deze plek, waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan.

Na de schaapskooi wandel je de heide op en de uitzichten worden mooier en mooier.

Radio Kootwijk

Al snel zie je het grote zendstation van Radio Kootwijk op een grote vlakte staan. Het is een imposant gebouw en het lijkt wel een beetje op een kathedraal. Je loopt er eigenlijk in een grote boog omheen en vanuit elke hoek ziet het er weer anders uit.

Je kunt een kijkje nemen in het gebouw (als je een kaartje hebt gekocht) en iets verderop kun je een drankje drinken bij De Garage Radio Kootwijk.

Een heuvelachtig landschap

Na een klein stukje bos wandel je vervolgens vooral dwars door het heuvelachtige landschap. Verharde en onverharde paden wisselen elkaar af en heel af en toe kom je een fietser of een andere wandelaar tegen. Het is vooral heel erg stil en je wordt regelmatig getrakteerd op een concert van de krekels. Een heerlijke plek om even tot jezelf te komen.

Een klein stukje bos

De laatste paar kilometer wandel je nog een stuk door het bos. Let goed op, want je kunt hier wilde dieren tegenkomen. Vergeet niet om af en toe naar beneden te kijken, zo zag ik tijdens mijn wandeling een slang over het pad glibberen!

Niet ver van de parkeerplaats zit nog een flinke klim en daarna nog een mooie daling. Een mooi einde van deze prachtige heidewandeling bij Radio Kootwijk.

Over de route

De heidewandeling is in totaal 12,5 kilometer lang en wordt goed aangegeven door middel van rode bordjes. Ben je niet zeker van de bordjes? Je kunt als backup ook een GPX bestand van de route vinden op de website van de ANWB. Om deze te bekijken dien je een GPS viewer op je telefoon te installeren, zelf gebruik ik hiervoor de app GPX Viewer Pro.

Route Heidewandeling bij Radio Kootwijk
De route wordt aangeven met deze bordjes.

Qua moeilijkheid is het een gemiddelde route. De paden zijn goed begaanbaar (al is het af en toe vrij zanderig), maar door de hoogteverschillen kan het af en toe best een pittige wandeling zijn. Denk eraan dat je op warme dagen genoeg drinken bij je hebt en vergeet niet je in te smeren met zonnebrand, er is op sommige stukken heel weinig schaduw.

Let op: een deel van de route wordt in het broedseizoen (tussen 15 maart en 15 juli) omgeleid, dit wordt duidelijk aangegeven.

Weekendje Apeldoorn

De Heidewandeling bij Radio Kootwijk is een leuke sportieve activiteit tijdens een weekendje Apeldoorn. Wist je dat dit een van de leukste steden voor een stedentrip in Nederland? Er is in de omgeving van Apeldoorn ontzettend veel te doen. Wat kun je hier nog meer doen naast wandelen bij Radio Kootwijk?

  • Bezoek Paleis Het Loo. Het paleis zelf is op dit moment gesloten wegens renovatie, maar je kunt de tuinen en de stallen wel bezoeken. Ook deze zijn prachtig om te zien.
  • Ga naar de Apenheul, een bos vol loslopende apen.
  • Ontdek Nationaal Park de Hoge Veluwe, een van de mooiste plekken in Nederland.

Dit zijn een paar leuke plekken om te overnachten in Apeldoorn:

Kijk voor meer opties op Booking.com (vooral hotels en appartementen) of Natuurhuisje.nl (mooie huisjes op unieke plekken in de natuur).

Meer mooie wandelingen in Nederland

Wil je meer mooie wandelingen in Nederland ontdekken? Dit zijn een paar fijne boeken vol wandelinspiratie:

Routiq Wandelatlas Nederland – Wandelroutes in 21 nationale parken

Wandelgids Nederland – 52 wandelingen tussen 12 en 25 km

Daarnaast kun je op deze website ook meer lezen over wandelen in Nederland. Lees bijvoorbeeld deze artikelen:

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties