Wandeling van Iseltwald naar de Giessbach watervallen - Zwitserland

Wandeling van Iseltwald naar de Giessbach watervallen

Twee hoogtepunten in Zwitserland combineren in een wandeling? Dan moet je deze wandeling van het pittoreske Iseltwald naar de Giessbach watervallen maken.

Hoe kom je in Iseltwalt?

bushalte in Iseltwald
Vroeg in de ochtend bij de bushalte in Iseltwald.

Iseltwald is een klein dorpje aan de Brienzersee in Zwitserland en ligt 10 kilometer van Interlaken en 12,5 kilometer van Brienz en is goed bereikbaar per auto. Vanaf Interlaken is Iseltwalt ook goed te bereiken met de bus.

Bus nummer 103 rijdt regelmatig van Interlaken naar Iseltwald en de reistijd is slechts 30 minuten.

Tip: Boek een hotel of hostel in Interlaken en je krijgt een pasje waarmee je gratis kunt reizen met het openbaar vervoer. Deze kun je ook gebruiken voor de bus naar Iseltwald.

De wandeling van Iseltwald naar de Giessbach watervallen

Vanaf het centrum van Iseltwald kun je de gele borden volgend in de richting van Giessbach. Je loopt langs de Brienzersee het dorpje uit.

Langs de Brienzersee

Het eerste stuk loop je op een pad pal naast de Brienzersee, een prachtig uitzicht!

Wandeling langs de Brienzersee
Wandelen langs de Brienzersee.

Op gegeven moment kom je meer in een bos terecht (de Brienzersee is af en toe nog steeds te zien aan je linkerkant) en moet je af en toe een stukje klimmen en dalen. Gelukkig hebben ze daarvoor mooie trappen gemaakt.

Trap langs de Brienzersee
Trap op de route naar de Giessbach watervallen.

Het landschap heeft op gegeven moment wat weg van een jungle. Mooie bospaden, veel mos en soms moet je tussen de hoge rotsen door.

Wandelen tussen de rotsen
Wandelen tussen de rotsen.

Na dit rotsachtige stuk kom je bij een picknickplaats en ben je al over de helft van de wandeling naar de Giessbach watervallen. Daarna loop je vooral door het bos naar de watervallen.

De Giessbach watervallen

Je hoort de Giessbach watervallen voor je ze ziet, er komt hier echt enorm veel water naar beneden! Eerst lijkt het maar een kleine waterval, maar naarmate je dichterbij komt, zie je er steeds meer. De Giessbach watervallen donderen via 14 terassen maar liefst 500 meter naar beneden, de Brienzersee in.

Wat heel erg leuk is: je kunt via een metalen brug onder de Giessbach watervallen doorlopen! Vanaf deze brug heb je ook een mooi doorkijkje op het prachtige Grandhotel Giessbach.

Grandhotel Giessbach
Uitzicht op Grandhotel Giessbach en de Brienzersee.
Wandelen onder de Giessbach watervallen
Vanaf hier kun je de brug onder de Giessbach watervallen goed zien.

Als je onder de Giessbach watervallen bent doorgelopen, kun je het wandelpad aan de linkerkant volgen, zo kun je weer terug naar Iseltwald.

Terug naar Iseltwald

Je kunt op drie manieren terugwandelen naar Iseltwald:

  • Via het pad langs het meer (dezelfde weg terug)
  • Via de middelste weg (deze is net zolang als het pad langs het meer)
  • Via de bovenste weg (dit is een moeilijke route met veel hoogteverschillen, deze route duurt het langst)

Ik koos voor het middelste pad. Je loopt hierbij deels over een onverharde weg die overgaat in een asfaltweg. Omdat je iets hoger langs de berg loopt, heb je af en toe een mooi doorkijkje op de Brienzersee.

Wanderweg terug naar Iseltwald
Volg de bordjes met Wanderweg.
Doorkijkje naar de Brienzersee
Doorkijkje naar de Brienzersee.

Ook loop je langs een aantal boerderijen en zie je af en toe een paar koeien in een weiland scharrelen. Ze dragen allemaal een koebel en door het gerinkel heb je echt het gevoel dat je in de Alpen aan het wandelen bent.

Omdat Iseltwald zelf ter hoogte van het meer ligt, zal je nog een stuk moeten afdalen. Dat doe je pas aan het einde van de wandeling en dit gaat over een vrij steil bospad.

Door het bos terug naar Iseltwald
Door het bos terug naar Iseltwald

Voor je het weet ben je weer bij het meer en zie je het prachtige kasteel van Iseltwald op het schiereiland in de Brienzersee.

Kasteel van Iseltwald
Het kasteel van Iseltwald in de Brienzersee.

Over Iseltwald

Wandelen in Iseltwald
De houten huizen in Iseltwald.

Iseltwald is een klein dorpje (slechts 400 inwoners) en heeft een lange historie. De eerste keer dat er over Iseltwald geschreven werd, was in het jaar 1146. Het hele dorpje is onderdeel van de Swiss Heritage Sites, en heeft daardoor een beschermd dorpsgezicht. Opvallend is het kasteel op het schiereiland, dat nu een revalidatiecentrum is. De economie van Iseltwald draait voornamelijk om visserij en toerisme.

Het is aan te raden om een nachtje te blijven slapen in Iseltwald en er zijn verschillende mooie accommodaties, zoals:

Over de wandeling van Iseltwald naar de Giessbach watervallen

De wandeling van Iseltwald naar de Giessbach watervallen en weer terug is ongeveer twaalf kilometer lang. Je doet er tussen de 3 en 4 uur over en het is een redelijk makkelijke wandeling (er is weinig hoogteverschil). Neem wat te eten en te drinken mee, want onderweg zijn er geen voorzieningen.

Lees ook: Wat zit er in mijn dagrugzak? Paklijst voor een dagwandeling.

Je kunt de wandeling ook in een richting doen, want aan de voet van de Giessbach watervallen is een kleine pier. Vanaf hier gaan boten naar Iseltwald, Brienz en Oberried. Zoek vooraf wel even uit hoe laat deze boten gaan, want ze gaan niet zo vaak.

Wat mij betreft is deze wandeling van Iseltwald naar de Giessbach watervallen een van de mooiste wandelingen die ik maakte in Zwitserland. Hij is ook goed te doen voor beginners, omdat er weinig hoogteverschil is. Bovendien is het een ontzettend afwisselende wandeling en zie je veel moois.

Heb jij wel eens een gewandeld in Zwitserland?

Meer lezen over Zwitserland?

Bestel een van deze fijne reisgidsen:

ANWB Ontdek reisgids – Ontdek Zwitserland

Capitool reisgids – Zwitserland

Of lees een van deze artikelen:

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Dan krijg ik een klein beetje commissie en het kost jou helemaal niets extra. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties