Wat te doen in Genève_ De mooiste bezienswaardigheden

Wat te doen in Genève? 18 mooie bezienswaardigheden

De Zwitserse stad Genève is een leuke bestemming voor een stedentrip. Wat te doen in Genève? Dit zijn de mooiste Genève bezienswaardigheden.

Over Genève

De stad Genève ligt in het oosten van Zwitserland, dichtbij de grens met Frankrijk. Het is qua grootte de tweede stad in Zwitserland, na Zürich.

Genève werd in de vierde eeuw v. Chr. gesticht door de Romeinen en heeft sindsdien een prominente rol gespeeld op het wereldtoneel. Van de Reformatie in de zestiende eeuw, toen het een toevluchtsoord werd voor protestantse vluchtelingen, tot de twintigste eeuw, toen Genève het Europese hoofdkwartier van de Verenigde Naties werd. Genève heeft altijd in het hart van belangrijke wereldgebeurtenissen gestaan.

Waarom moet jij Genève bezoeken? Afgezien van zijn historische betekenis, is Genève een toonbeeld van Zwitserse charme en elegantie. Daarbij is de stad prachtig gelegen aan het schitterende meer van Genève en is het omringt met indrukwekkende (besneeuwde) bergtoppen.

Dus boek die reis, pak je koffer ontdek de het mooie Genève, een van de mooiste steden in Zwitserland voor een stedentrip. In dit artikel zet ik de mooiste bezienswaardigheden voor je op een rij.

Wat te doen in Genève?

Wil je Genève bezoeken? Er zijn veel mooie bezienswaardigheden en leuke dingen om te doen in de stad. Wat te doen in Genève? Een overzicht.

Jet d’Eau

De Jet d’Eau, een van de meest herkenbare en iconische monumenten van de stad, is een indrukwekkend fontein. De fontein kan een hoogte bereik van maar liefst 140 meter, bijna net zo hoog als de London Eye.

Op heldere dagen kun je deze waterstraal al van kilometers ver zien. Oorspronkelijk was de fontein onderdeel van de lokale waterkrachtinstallatie om de druk in de leidingen te reguleren, maar tegenwoordig is het een geliefd symbool van de stad en een must see voor elke bezoeker. ‘s Avonds wordt de Jet d’Eau prachtig verlicht, wat zorgt voor een betoverend beeld tegen de donkere hemel.

Jet d'Eau in Geneve

Palais des Nations

Genève is de thuisbasis van de Verenigde Naties en de Palais des Nations is het hoofdkwartier. Dit enorme complex, de tweede grootste vestiging van de VN na New York, ademt geschiedenis en diplomatie uit. Het werd oorspronkelijk gebouwd in de jaren 1930 als hoofdkantoor van de Volkenbond, de voorloper van de VN.

Je kunt het Palais des Nations bezoeken met een tour. Deze kost circa 16CHF en is te boeken via de officiële website. Boeken kan vanaf 3 maanden van tevoren. Wees er vroeg bij, want ze zijn snel uitverkocht.

Tijdens de rondleiding kun je de prachtig ingerichte vergaderzalen en de indrukwekkende Assembleezaal betreden, waar belangrijke internationale beslissingen worden genomen.

Palais des Nations

Broken Chair

Op het plein voor Palais des Nations staat een enorm beeld van een stoel met een gebroken poot. Dit massieve houten sculptuur, dat maar liefst 12 meter hoog is, stelt een gigantische stoel voor met een gebroken been. Het staat er sinds 1997 en werd gecreëerd door de Zwitserse kunstenaar Daniel Berset

De Broken Chair is een symbool van oppositie tegen landmijnen en clusterbommen, en dient als een voortdurende herinnering aan de slachtoffers van dergelijke wapens. Het is een uitdrukking van hoop en solidariteit, een pleidooi voor vrede en menselijkheid. Als je daar staat, onder de schaduw van de Broken Chair, word je herinnerd aan de noodzaak om te streven naar een wereld zonder wapens die zoveel onschuldige levens vernietigen.

Broken Chair

Musée international de la Croix-Rouge et du Croissant-Rouge

Het Internationale Rode Kruis en Rode Halve Maan Museum is een ontroerend eerbetoon aan de humanitaire inspanningen die in de loop der jaren over de hele wereld zijn geleverd. Het museum werd in 1988 geopend en biedt een uniek perspectief op de geschiedenis van het Rode Kruis. Van de oprichting ervan door Henry Dunant in 1863 tot de hedendaagse rol in wereldwijde humanitaire hulp.

Door middel van interactieve displays, persoonlijke getuigenissen, en originele documenten en objecten, vertelt het museum de verhalen van slachtoffers, hulpverleners en alle mensen die door het werk van deze organisaties zijn geraakt. Erg indrukwekkend!

Het Meer van Genève

Het Meer van Genève, ook bekend als Lac Léman, is een prachtig uitgestrekt meer op de grens tussen Zwitserland en Frankrijk. Het is het grootste alpenmeer van Europa met kristalhelder water dat de omringende bergtoppen en de hemel erboven reflecteert.

Op het meer kun je in de zomer watersporten zoals zeilen, windsurfen en zwemmen beoefenen. Daarnaast zijn er langs het meer veel parken en wandelpromenades (o.a. de Promenade du Lac), die perfect zijn voor een lange wandeling of een picknick.

Leuk om te doen: maak een bottocht over het Meer van Genève.

Het Meer van Genève

Parc La Grange

Het Parc La Grange ligt aan de oevers van het Meer van Genève en is een van de mooiste parken in de stad. Het heuvelachtige park is mooi aangelegd met groene grasvelden, oude bomen en bloeiende bloemperken. Hierdoor is het een perfecte plek om te ontspannen en je hebt ook nog eens een mooi uitzicht op het Meer van Genève.

Daarnaast is het de thuisbasis van de grootste rozentuin van de stad, met meer dan 200 variëteiten van rozen, die in de zomermaanden in volle bloei staan. In het midden van het prak staat de prachtige Villa La Grange, een landhuis uit de achttiende eeuw dat nu dienst doet als museum.

Parc La Grange

Île Rousseau

Midden in het bruisende hart van Genève, waar de stromende Rhône-rivier uitkomt in het Meer van Genève, vind je een oase van rust en natuur: het Île Rousseau. Dit schilderachtige eiland, vernoemd naar de beroemde filosoof Jean-Jacques Rousseau, is een eerbetoon aan zijn liefde voor de natuur en de ideeën over vrijheid en democratie die hij bevorderde.

Het eiland is bereikbaar via een kleine voetgangersbrug en het is een prachtige plek om te ontsnappen aan de drukte van de stad. Ontspan lekker onder de schaduw van de bomen en observeer de eenden en zwanen die rustig in het water dobberen.

Île Rousseau

Bains des Pâquis

Bains des Pâquis is een soort van pier midden in het meer van Genève. Het is bruisende en geliefde hotspot onder de bewoners van Genève. Je kunt hier genieten van een hapje of drankje op het leuke terras of lekker gaan zwemmen of zonnebaden terwijl je geniet van het panoramische uitzicht op het Meer van Genève en de Jet d’Eau.

Jardin Anglais

De Jardin Anglais, of de Engelse Tuin, is een charmant park gelegen aan de oevers van het Meer van Genève. Deze prachtige tuin werd aangelegd in 1855 en staat bekend om zijn levendige bloembedden die het hele jaar door in bloei staan.

Het meest iconische kenmerk van de tuin is de L’Horloge Fleurie, of Bloemenklok. Dit unieke kunstwerk is sinds 1955 een ode aan de Zwitserse horloge industrie, met een wijzerplaat gemaakt van duizenden bloemen die veranderen met de seizoenen.

Musée d’Art et d’Histoire

Het Musée d’Art et d’Histoire is een van de grootste en belangrijkste musea van Zwitserland. Het werd geopend in 1910 en bevat een breed scala aan collecties. De permanente collectie omvat werken van de middeleeuwen tot de twintigste eeuw, waaronder meesterwerken van kunstenaars zoals Konrad Witz, Rembrandt, Cézanne en Rodin.

Daarnaast is er een indrukwekkende verzameling van Oud-Egyptische, Griekse en Romeinse antiquiteiten en een breed scala aan toegepaste kunst, variërend van wapens en horloges tot meubels en keramiek.

Je kunt het museum gratis bezoeken, maar een donatie wordt erg gewaardeerd.

Musée d'Art et d'Histoire

Église Russe

Verscholen in een rustige hoek van Genève, vind je de Église Russe, een Russisch-orthodoxe kerk. Deze kerk werd gebouwd in 1866 en trekt direct de aandacht met zijn gouden uienkoepels.

Je kunt de kerk gratis bezoeken en binnen zie je gedetailleerde fresco’s en prachtig houtsnijwerk. Een bijzondere plek die je een glimp biedt van de rijke tradities en rituelen van de Russisch-orthodoxe kerk.

Église Russe

Oude Stad (Vieille Ville)

Vieille Ville is het oude stadscentrum van Genève en is een must see voor iedere reiziger. Deze pittoreske wijk, vol smalle straten en historische gebouwen, voelt als een openluchtmuseum. Hier vind je onder andere de majestueuze Cathédrale Saint-Pierre en Maison Tavel, het oudste huis in Genève.

Bourg-de-Four is het oudste plein van de stad en een perfecte plek om te genieten van een kopje koffie terwijl je mensen kijkt en de atmosfeer in je opneemt.

Vieille Ville in Geneve

Cathédrale Saint-Pierre

De Cathédrale Saint-Pierre is een prachtige kathedraal in de Oude Stad. Hij werd oorspronkelijk gebouwd in de vierde eeuw en later herbouwd in de twaalfde eeuw. De kathedraal is een bijzondere mix van architecturale stijlen, van vroegchristelijke tot gotische.

De hoogtepunten van de kathedraal zijn onder andere de archeologische site onder de kathedraal, waar je 2000 jaar geschiedenis kunt ontdekken, en de kapellen van Macchabées en de heilige Johannes, die prachtige voorbeelden zijn van gotische kunst. De kathedraal is misschien wel het meest bekend om zijn associatie met de beroemde theoloog John Calvin, een van de leiders van de protestantse reformatie, die hier in de zestiende eeuw preekte.

Hou je van een mooi uitzicht en vind je het niet erg om 157 omhoog te klimmen? Beklim dan de top van de Noordtoren voor een adembenemend panoramisch uitzicht over Genève en het omringende landschap.

De kathedraal zelf is gratis te bezoeken. Het beklimmen van de torens kost 7 CHF.

Cathédrale Saint-Pierre

Maison Tavel

Een ander bijzonder gebouw in Vieille Ville is Maison Tavel. Dit opmerkelijke pand is het oudste gebouw in Genève. Maison Tavel werd oorspronkelijk gebouwd in de twaalfde eeuw en later herbouwd na een brand. Het functioneert nu als een museum, gewijd aan de stedelijke geschiedenis en het dagelijks leven van Genève. Een van de hoogtepunten is een gedetailleerd reliëfmodel van Genève zoals het was in de negentiende eeuw.

Je kunt Maison Tavel gratis bezoeken, maar een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd.

Reformatiemuur (Mur des Réformateurs)

Het Reformatiemuur, bekend als de Mur des Réformateurs, is een krachtig monument in Genève dat een belangrijk keerpunt in de Europese geschiedenis herdenkt. Dit indrukwekkende monument van 100 meter lang is geïntegreerd in de oude stadsmuren in het prachtige Parc des Bastions.

Het monument is opgedragen aan de leiders van de protestantse Reformatie, een beweging die een diepgaande invloed had op de religie, cultuur en politiek van Europa. De vier centrale standbeelden vertegenwoordigen de belangrijkste figuren van de Reformatie: Johannes Calvijn, Guillaume Farel, Théodore de Bèze en John Knox. Ze worden geflankeerd door bas-reliëfs die belangrijke gebeurtenissen uit deze revolutionaire periode uitbeelden. Het is niet alleen een eerbetoon aan het verleden, maar ook een blijvende herinnering aan de idealen van vrijheid van geweten en gedachte.

Reformatiemuur (Mur des Réformateurs)

Tour de l’Île

De Tour de l’Île, is een overblijfsel van een vervlogen tijdperk. Deze indrukwekkende toren, die uit de dertiende eeuw dateert, is alles wat er nog staat van een oud fort dat ooit op het eiland in de Rhône-rivier stond. Dit is de plek waar Genève oorspronkelijk werd gesticht. Ondanks de verwoestingen van de tijd, staat de Tour de l’Île nog steeds trots overeind, een stille getuige van de lange en vaak tumultueuze geschiedenis van de stad.

De toren zelf is niet toegankelijk voor publiek, maar je kunt hem wel van de buitenkant bewonderen.

Tour de l'Île

Jardin botaniques de la Ville de Genève

Een van mijn favoriete plekken in Genève is de Botanische tuin. Dit uitgestrekte groene paradijs, gelegen nabij het hoofdkantoor van de Verenigde Naties, beslaat 28 hectare en is de thuisbasis van meer dan 12.000 soorten planten uit de hele wereld.

Het prachtige park heeft veel verschillende tuinen, zo zijn er vijvers, rotstuinen en een heuvel met oude bomen. Het hoogtepunt zijn misschien wel de vier serres, elk met een eigen thema: de Tropen, de Woestijn, het Gematigde Klimaat en de Regenwouden. Zelf vond ik het heerlijk om hier even op te warmen tijdens een frisse lentedag.

Jardin botaniques de la Ville de Genève

CERN

Het CERN, of Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, is een van ‘s werelds toonaangevende centra voor wetenschappelijk onderzoek en een must-see voor elke wetenschapsliefhebber die Genève bezoekt. Het complex ligt net buiten de stad en is het meest bekend voor zijn deeltjesversneller, de Large Hadron Collider, die het mogelijk maakte om het Higgs-deeltje te ontdekken, een fundamentele doorbraak in de fysica.

Daarnaast zijn er ook tentoonstellingen en kun je een rondleiding krijgen. Je leert dan meer over de fundamenten van deeltjesfysica, de werking van de versneller, en de vele ontdekkingen die er zijn gedaan.

Je kunt CERN gratis bezoeken. Voor een tour kun je je alleen op de dag zelf registreren. De plekken zijn snel weg, dus wees op tijd. Kijk voor meer informatie op de website van CERN.

Overnachten in Genève

Zoals je ziet is er genoeg te zien en te doen in Genève en kun je je prima een paar dagen vermaken in deze stad. Het is dan ook aan te raden om een paar nachten in de stad te slapen. Dit zijn een paar van de fijnste plekken om te overnachten in Genève:

  • MEININGER Hotel Genève Centre Charmilles – Een stukje buiten het centrum, maar modern en betaalbaar. Het is een hostel/hotel, dus er zijn naast reguliere hotelkamers ook slaapzalen (wel met een raar tweepersoonsbed in het midden, maar je kunt altijd om een ander bed vragen). Er is een gemeenschappelijke keuken waar je zelf maaltijden klaar kunt maken. Handig als je Genève bezoekt met een klein budget.
  • Hôtel Rousseau Plus (3⭐) – Mooi gelegen in het centrum op loopafstand van de meeste Genève bezienswaardigheden. De kamers zijn modern en comfortabel.
  • Les Armures (5⭐) – Ben je op zoek naar een luxe en bijzondere plek om te verblijven? Dit prachtige hotel is gehuisvest in de Oude Stad, in een 17e-eeuws gebouw. Het heeft een historische ambiance en is van alle (moderne) gemakken voorzien. Het ontbijt is van zeer hoge kwaliteit.

Kijk op Booking.com voor meer opties, prijzen en beschikbaarheid.

Gratis openbaar vervoer in Genève

Als je in een van de hotels of hostels in Genève slaapt, krijg je gratis een Geneva Transport Card. Met deze pas mag je binnen het kanton van Genève gratis gebruik maken van het openbaar vervoer, bussen, trams, boten en treinen. Zelfs van het vliegveld naar de stad!

Het openbaar vervoer in Genève is erg goed geregeld en gaat veelvuldig. Gebruik Google Maps om haltes op te zoeken en routetijden te checken.

Welke taal spreken ze in Genève?

De voertaal in Genève is Frans. Echter spreekt vrijwel iedereen ook Duits en Engels.

Boek een stedentrip Genève

Lijkt het je tof om Genève te bezoeken? Deze websites zijn handig voor het boeken van je stedentrip.

🚆 Met de trein – Genève is goed bereikbaar per trein. Vanaf Amsterdam ben je ongeveer 8,5 uur onderweg en moet je een keer overstappen in Parijs. Boek je treintickets via NS International.

✈️ Met het vliegtuig – Daarnaast heeft Genève een internationale luchthaven. KLM vliegt meerdere keren per dag van Amsterdam naar Genève en de vlucht duurt ongeveer anderhalf uur. Kijk op de website van KLM voor tijden en tickets.

🎡 Tours en activiteiten – Wil je meer leren over de geschiedenis van Genève of lijkt het je leuk om een dagtrip te maken? Kijk dan bij Get Your Guide voor het aanbod.

🚂 Swiss Travel Pass – Meer mooie plekken in Zwitserland zien tijdens je vakantie? Maak het jezelf makkelijk en schaf een Swiss Travel Pass aan. Hiermee heb je onbeperkt toegang tot treinen (inclusief panoramatreinen!), bussen en boten, daarnaast kun je meer dan 500 musea bezoeken. Koop je Swiss Travel Pass nu!

Lees meer over Zwitserland

Wil je meer weten over Genève en een vakantie in Zwitserland? Bestel dan een van deze reisgidsen vol tips.

De Groene Reisgids – Zwitserland

ANWB Ontdek reisgids – Zwitserland

Daarnaast kun je op deze website meer lezen over een reis naar Zwitserland. Lees ook een van deze artikelen:

En schrijf je in voor de nieuwsbrief voor mooie reisverhalen, reisinspiratie en leuke reistips.

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt kost het onderhouden van een website geld. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Zo krijg ik een kleine commissie waarmee ik deze website kan onderhouden. Het kost jou niets extra. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie en mogelijkheden om Op reis met Co te steunen.

Wat te doen in Geneve Zwitserland - tips en bezienswaardigheden
Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.