Met de trein naar Zwitserland

Met de trein naar Zwitserland: zo doe je dat!

Hoe reis je met de trein naar Zwitserland? In dit artikel lees je alles over een betaalbare treinreis naar Zwitserland vanuit Nederland en België.

Waarom reis je met de trein naar Zwitserland?

Je kunt natuurlijk met de auto of met het vliegtuig naar Zwitserland reizen, maar met de trein is zoveel fijner! Onderweg kijk je je ogen uit (zeker op het moment dat de bergen steeds indrukwekkender worden) en daarnaast kun je tijdens de reis lekker relaxen. Luister een podcast, lees een mooi boek (kijk hier voor leesinspiratie), kijk een serie of staar gewoon lekker uit het raam.

Na een treinreis kom je hoe dan ook lekker ontspannen aan in Zwitserland. En reizen met de trein is natuurlijk ook gewoon een mooie manier van duurzaam reizen.

Zelf ben ik inmiddels al drie keer met de trein naar Zwitserland gereisd, steeds via een andere route. In dit artikel vertel ik jou hoe jij dit ook kunt doen. Veel leesplezier!

Uitzicht vanuit de trein op de Thunersee
Uitzicht vanuit de trein op de Thunersee.

Goedkoop met de trein naar Zwitserland

Uitzicht vanuit de trein in Zwitserland

Een treinreis naar Zwitserland duurt vanuit Nederland of België tussen de 6 en 8 uur en dan kom je aan op het station van Basel. De snelste opties zijn de ICE’s (die rijdt bijvoorbeeld rechtstreeks van Amsterdam naar Basel), maar deze kunnen ook flink aan de prijs zijn. Hoe reis je goedkoop met de trein naar Zwitserland? Een paar tips:

 • Koop je kaartje zo vroeg mogelijk, dan zijn ze het goedkoopst. Dit kan meestal al zes maanden voor vertrek.
 • Kies voor een vertrektijd vroeg in de ochtend of later op de dag, dan vind je vaak goedkopere tickets dan midden op de dag.
 • Maak een tussenstop in Duitsland. Reizen met de trein in Zwitserland zelf is heel duur, maar veel bestemmingen zijn met de Deutsche Bahn ook bereikbaar. En treinkaartjes voor de Deutsche Bahn zijn een stuk goedkoper! Zo reisde ik vanaf Düsseldorf naar Interlaken voor slechts €35. Let op: je reis is op deze manier wel een stuk langer, maar er is onderweg genoeg te zien!
 • Koop een combinatiepas, zoals bijvoorbeeld een Interrail Pas of een Swiss Travel Pass.
 • Er zijn ook een aantal reisorganisaties die een pakketreis naar Zwitserland aanbieden. Treintickets en accommodaties zijn hierbij inbegrepen. Dit kan soms ook voordeliger zijn dan zelf alles boeken.

Er zijn dus tal van manieren om goedkoop met de trein naar Zwitserland te reizen.

Spoorlijn in Wengen

Waar koop je kaartjes voor een treinreis naar Zwitserland?

Er zijn veel websites waar je kaartjes kunt kopen om met de trein naar Zwitserland te reizen. Om de beste deal te vinden is het een kwestie van veel vergelijken en kijk ook goed naar de voorwaarden van elk kaartje. Dit zijn een paar fijne websites om treintickets te kopen als je met de trein naar Zwitserland wilt reizen:

 • NS International: ideaal voor als je vanuit Nederland reist. Als je de app hebt, hoef je niet eens een kaartje te printen.
 • Deutsche Bahn: hier vind ik regelmatig betaalbare tickets voor treinreizen via Duitsland. Als je vroeg boekt, kun je vaak ook nog een extra voordelig tarief vinden.
 • Interrail: ben je van plan om een grotere treinreis te maken binnen Europa of binnen Zwitserland veel met de trein te reizen? Dan kan het voordeliger zijn om een Interrail Pas te bestellen. Met deze pas mag je een x aantal keer binnen een bepaalde periode met de trein reizen (bijvoorbeeld vijf keer binnen een maand).

Reizen met de trein in Zwitserland

Binnen Zwitserland zijn er ook diverse treinen die je kunt nemen:

 • Regionale treinen (voor korte stukken tussen dorpen en steden, deze treinen stoppen vaak)
 • Intercitytreinen (voor langere afstanden tussen bijvoorbeeld grote steden)
 • Panoramische treinen (voor de echte mooie treinreizen met uitzicht)

En dan zijn er nog vele berg- en kabelbanen waarmee je de prachtigste plekken kunt bezoeken. Voor deze treinen kun je zowel online of op het station een kaartje kopen.

Treinreizen binnen Zwitserland is echter behoorlijk duur, daarom bestaat er zoiets als de Swiss Travel Pass. Je kunt verschillende soorten passen aanschaffen. Zo zijn er passen waarmee je voor 3, 4, 8 of 15 dagen onbeperkt met de trein kunt reizen (en je hebt ook nog eens toegang tot meer dan 400 musea en tentoonstellingen). Daarnaast is er ook de Swiss Half Fare Card, waarmee je maar de helft betaalt voor je treinreizen in Zwitserland. Ook dit kan enorm schelen!

Goed om te weten: deze passen zijn niet alleen geldig voor treinreizen, maar ook voor veel attracties en kabelbanen.

Het loont dus om vooraf te kijken wat je wilt gaan doen in Zwitserland, welke treinen je wilt nemen en welke plekken je wilt bezoeken. Dan kun je makkelijk uitrekenen en bepalen wat de goedkoopste optie is voor jouw vakantie.

Inspiratie: reizen met de trein

Heb je zin om vaker met de trein te reizen? Dit zijn een paar mooie boeken vol inspiratie!

Lonely planet – Mooiste treinreizen

Treinreizen – de meest bijzondere en mooiste routes van de wereld

Lees meer over Zwitserland

Heb je helemaal zin in een vakantie naar Zwitserland? Ik reis vrijwel jaarlijks af naar dit prachtige land en daarom kun je op deze website ook veel lezen over een reis naar Zwitserland. Lees ook deze artikelen:

En voor nog meer mooie bestemmingen in Zwitserland bestel je deze reisgids:

ANWB Ontdek reisgids – Ontdek Zwitserland

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Dan krijg ik een klein beetje commissie en het kost jou helemaal niets extra. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties