Wandelen in de Schoorlse Duinen

Wandelen in de Schoorlse Duinen

Ik trok mijn gympen aan om weer eens lekker te gaan wandelen en eigen land. Mijn bestemming: de Schoorlse Duinen. In deze blog een verslag.

Buitencentrum Schoorlse Duinen

Ingang Schoorlse Duinen

Na een ritje met de metro, de trein en een bus sta ik op een zondagmiddag in Schoorl. Een klein dorpje boven Alkmaar. Vanaf de bushalte is het zo’n tien minuten lopen naar de start van mijn wandeling bij het buitencentrum Schoorlse Duinen. Een mooie plek om wat te leren over de Schoorlse Duinen, nog even gebruik te maken van het toilet en er is zelfs een vulpunt voor je waterfles.

Buitencentrum Schoorlse Duinen

Vanaf het buitencentrum starten verschillende wandelroutes en ik kies voor het Boswachterspad Stuifduinentocht. Een wandelroute van 17 kilometer, waarbij ik de de witte paaltjes moet volgen. Meteen achter het buitencentrum sla ik rechtsaf en wandel door een veld met heide, die net in bloei staat. Een prachtig gezicht.

Heide naast het buitencentrum

Traplopen

Eerste trap

De Schoorlse Duinen zijn beroemd omdat hier de hoogste duinen van Nederland liggen. En dat merk ik meteen, want ik moet gaan traplopen! De eerste trap is nog wel goed te doen, maar de tweede is echt supersteil!

Tweede trap

Gelukkig is het wandelpad daarna weer (soort van) vlak en wandel ik het bos in.

Door het bos
Zandduinen en heide

Bloeiende heide

Na een kilometer door het bos lijkt het landschap weer te veranderen en zie ik weer de mooie hei. Voor ik het weet sta ik opeens in een duinpan. Aangezien er een behoorlijke wind staat, stuift het zand alle kanten op. Ik snap meteen waar de naam van de wandeling vandaan komt!

Beklim de duin

De wandelroute golft door de duinen en ik geniet met volle teugen van het mooie landschap. Waarom ben ik hier nog niet eerder geweest?

Heide in de duinen

Over het strand

Voor ik het weet sta ik voor een steile duinopgang die ik over moet om op het strand te komen. Door de wind is het vooral los zand wat nogal lastig lopen is, het ziet er wel prachtig uit.

Duinopgang naar de noordzee

Op het strand is de wind erg sterk. Het zand het zand alle kanten op en de golven zijn behoorlijk hoog. Het is een gaaf gezicht, zo’n stormachtige zee. Halverwege de route op het strand ligt een fijn strandpaviljoen: Paal 29. Een perfecte plek voor een pauze. Ik sla het paviljoen zelf even over en wandel verder tot ik het witte pijltje richting de duinen zie.

Strand Schoorl

Stuifzand op het strand van Schoorl

Door het bos terug naar Schoorl

Ik mag gelijk flink omhoog klimmen als ik de zee achter me heb gelaten. De route loopt namelijk over Uitkijk De Kerf. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de hele omgeving, de zee, duinen en het bos.

Uitkijkpunt de Kerf

Ik volg de trap omlaag en wandel al snel het bos in. Hoewel het laatste stuk van de wandelroute voornamelijk door het bos loopt, is er veel afwisseling. Ik zie regelmatige mooie stukken heide en het pad gaat op en neer.

Pad door de heide

Door het bos omhoog
Heide in het bos

Aan het eind kom ik bij de Klimduin en klim ik via vele traptreden deze hoge duin op en geniet ik nog even van het uitzicht.

Uitzicht vanaf de Klimduin

Een paar minuten later sta ik weer bij het bezoekerscentrum. Moe van het vele geklauter door het zachte zand, maar voldaan. Wat kun je mooi wandelen in de Schoorlse Duinen!

Video: wandelen in de Schoorlse Duinen

Meer lezen over wandelen in Nederland?

Ik schreef ook deze artikelen:
Wandelen in Zandvoort en de Amsterdamse Waterleidingduinen
Winterwandeling in Nationaal Park Zuid-Kennemerland
NS wandeling: Landgoed Groeneveld en over de hei naar Hilversum

Wandelen in de Schoorlse Duinen

Wandelen in de Schoorlse Duinen

Wandelen in de Schoorlse Duinen

Dit artikel schreef ik in samenwerking met Holland Boven Amsterdam. Ik geef ten alle tijde mijn eigen mening en ga alleen samenwerkingen aan met partijen die echt bij mij en mijn blog passen.

Do you like this post? Share it!

Co

Hoi! Ik ben Co en ik schrijf op deze website over mijn reisavonturen. Ook geef ik tips en zorg ik voor de nodige reisinspiratie. Ga je mee?

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.