Wandelen in de Schoorlse Duinen - Boswachterspad Stuifduinentocht

Wandelen in de Schoorlse Duinen: Boswachter Stuifduinentocht

Je kunt prachtig wandelen in de Schoorlse Duinen bij Alkmaar. Ik deed de 17-kilometerlange Boswachter Stuifduinentocht en in dit artikel neem ik je mee.

Over de Schoorlse Duinen

Welkom in de Schoorlse Duinen

De Schoorlse Duinen is een groot natuurgebied met de hoogste duinen in Nederland. Het gebied ligt bij Schoorl iets ten noorden van Alkmaar in de provincie Noord-Holland. De meest bekende duin is de klimduin, deze is maar liefst 50 meter hoog.

De Schoorlse Duinen is een heerlijke plek om een dag rond te dwalen, er zijn vele fiets- en wandelpaden. Door het jaar heen worden diverse leuke activiteiten georganiseerd, zoals bijvoorbeeld een vollemaanwandeling of een workshop fotografie. Meer daarover kun je vinden op deze website.

Buitencentrum Schoorlse Duinen

Buitencentrum Schoorlse Duinen

Een goede plek om je bezoek aan de Schoorlse Duinen te beginnen is het Buitencentrum Schoorlse Duinen. Hier kun je meer informatie over het gebied krijgen, nog even gebruik te maken van het toilet en er is zelfs een vulpunt voor je waterfles. Ook is er een winkel waar je producten kunt kopen om de natuur mee in te gaan, zoals bijvoorbeeld verrekijkers. Het Buitencentrum is tevens de plek waar de meeste wandel- en fietsroutes starten. Deze worden goed aangegeven door middel van gekleurde paaltjes.

Hoe kom je er?

Met de auto

Zet je navigatie op Heereweg 62, Schoorl, dan kom je uit bij een groot parkeerterrein. Hier is betaald parkeren tussen 10:00 uur en 19:00 uur. Kosten voor parkeren zijn €1,95 per uur en €12 voor een dagkaart (januari 2021).

Met het openbaar vervoer

Het Buitencentrum is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf Alkmaar neem je bus 151 naar Schoorl en je stapt uit bij de halte op de Idenslaan. Vanaf de bushalte is het zo’n tien minuten lopen naar het Buitencentrum Schoorlse Duinen.

Boswachterspad Stuifduinentocht

Tijdens mijn bezoek aan de Schoorlse Duinen kies ik ervoor om de Boswachterspad Stuifduinentocht te lopen. Dit is een wandelroute van 17 kilometer, waarbij ik de de witte paaltjes moet volgen. Meteen achter het buitencentrum sla ik rechtsaf en wandel door een veld met heide, die net in bloei staat. Een prachtig gezicht.

De heide vlakbij het Bezoekerscentrum

Traplopen

De Schoorlse Duinen zijn beroemd omdat dit het hoogste duingebied van Nederland is. En dat merk ik meteen, want ik moet een paar flinke trappen op. De eerste trap is nog wel goed te doen, maar de tweede is echt enorm steil!

Gelukkig is het wandelpad daarna weer (soort van) vlak en wandel ik het bos in.

Wandelen in het bos van de Schoorlse Duinen

Zandduinen en heide

Heide in het bos van de Schoorlse Duinen

Na een kilometer door het bos lijkt het landschap weer te veranderen en zie ik weer de mooie hei. Voor ik het weet sta ik opeens in een duinpan. Aangezien er een behoorlijke wind staat, stuift het zand alle kanten op. Ik snap meteen waar de naam van de wandeling vandaan komt! Wat mij betreft is dit een van de mooiste plekken in de Schoorlse Duinen.

De wandelroute golft door de duinen en ik geniet met volle teugen van het mooie landschap. Waarom ben ik hier nog niet eerder geweest?

Over het strand

Voor ik het weet sta ik voor een steile duinopgang die ik over moet om op het strand te komen. Door de wind is het vooral los zand wat nogal lastig lopen is, het ziet er wel prachtig uit.

Duinopgang naar de Noordzee

Op het strand is de wind erg sterk. Het zand het zand alle kanten op en de golven zijn behoorlijk hoog. Het is een gaaf gezicht, zo’n stormachtige zee. Halverwege de route op het strand ligt een fijn strandpaviljoen: Paal 29. Een perfecte plek voor een pauze. Ik sla het paviljoen zelf even over en wandel verder tot ik het witte pijltje richting de duinen zie.

Door het bos terug naar Schoorl

Ik mag gelijk flink omhoog klimmen als ik de zee achter me heb gelaten. De route loopt namelijk over Uitkijk De Kerf. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de hele omgeving, de zee, duinen en het bos.

Uitkijk De Kerf in de Schoorlse Duinen

Ik volg de trap omlaag en wandel al snel het bos in. Hoewel het laatste stuk van de wandelroute voornamelijk door het bos loopt, is er veel afwisseling. Ik zie regelmatige mooie stukken heide en het pad gaat op en neer.

Aan het eind kom ik bij de Klimduin en klim ik via vele traptreden deze hoge duin op en geniet ik nog even van het uitzicht.

Een paar minuten later sta ik weer bij het bezoekerscentrum. Moe van het vele geklauter door het zachte zand, maar voldaan. Wat kun je mooi wandelen in de Schoorlse Duinen!

Over de Boswachter Stuifduinentocht

De wandeling is in totaal zo’n 17 kilometer lang en ik deed er zo’n 4 à 5 uur over. Ik liep de Boswachter Stuifduinentocht in augustus. Dit is een prachtige maand om de wandeling te maken, want dan staat de heide in bloei. Er zijn onderweg weinig mogelijkheden om eten en drinken te kopen, dus zorg voor een goedgevulde dagrugzak.

Lees ook: Wat zit er in mijn dagrugzak? Paklijst voor een dagwandeling.

Op deze pagina kun je uitgebreide informatie van deze mooie wandeling vinden en een pdf van de route downloaden. Kijk op deze pagina voor alle wandelroutes in de Schoorlse Duinen.

Video: wandelen in de Schoorlse Duinen

Overnachten

Heb je zin om de Schoorlse Duinen uitgebreid te leren kennen? Blijf een nachtje slapen in Schoorl of in Alkmaar! Een paar tips:

Wil je meer lezen over wandelen in Nederland?

Bestel een van deze fijne boeken vol wandelinspiratie:

Wandelgids Nederland

De mooiste boswandelingen van Nederland

Of lees een van de andere artikelen die ik schreef over wandelen in Nederland:

Dit artikel schreef ik in samenwerking met Holland Boven Amsterdam. Ik geef ten alle tijde mijn eigen mening en ga alleen samenwerkingen aan met partijen die echt bij mij en mijn blog passen. Lees op deze pagina meer over samenwerkingen.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 reacties