Alleen op reis - lessen die je leert

Alleen op reis: 8 lessen die je leert als soloreiziger

Mijn eerste keer alleen op reis was best wel spannend! Wist je dat alleen reizen heel leerzaam is? 8 lessen die je leert door alleen op vakantie te gaan.

Mijn ervaring als soloreiziger

Mijn eerste ervaring als soloreiziger was in 2013. Ik zocht een vriendin op in Costa Rica en ging daarna nog vijf dagen in mijn eentje op pad. Het smaakte naar meer, maar ik durfde nog niet meteen een grote soloreis in mijn eentje te maken.

Springen op het mooiste strand in Australie
Superblij tijdens mijn eerste soloreis naar Australië.

Dat moment kwam in 2015, toen vertrok ik in mijn eentje naar Australië. Eerlijk is eerlijk, ik vond het best wel eng. Voor het eerst vier weken alleen op reis en dan ook nog eens zo ver weg! De reis naar Cairns duurde eeuwig, maar toen ik er eenmaal was en de eerste kangoeroes zag kon ik mijn geluk niet op. Wat was dit gaaf!

Als 30-plusser was mijn plan om hostels af te wisselen met hotels. Maar dat plan verdween na het eerste hostel meteen in de prullenbak. Juist door in hostels te slapen ontmoette ik zoveel toffe mensen en het scheelde bakken met geld. Bovendien waren de hostels niet zo smerig en druk als ik vooraf dacht. De vier weken in Australië vlogen voorbij, ik had het onwijs naar mijn zin.

Daarna ging ik veel vaker alleen op vakantie. Zo reisde ik alleen af naar o.a. de Filipijnen, Peru, Portugal en reisde ik zelfs drie maandenlang alleen door Amerika.

Lessen die ik leerde door alleen op vakantie te gaan

In de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat ik door alleen op vakantie te gaan veel leer. Die lessen wil ik in dit artikel graag met jullie delen.

Jij leert sneller beslissingen nemen

Als je alleen op vakantie gaat, ben jij degene die alle beslissingen moet nemen. Je kunt niet eeuwig overleggen met je reispartner, maar moet zelf bedenken wat je gaat doen. Je zal merken dat dat op gegeven steeds makkelijker gaat en je steeds sneller beslissingen kunt nemen.

Alleen op vakantie gaan betekent niet dat je altijd alleen bent

Als ik weer eens heb besloten om alleen op reis te gaan, krijg ik meestal een opmerking in de trant van “Dat zou ik echt niet kunnen, de hele tijd alleen zijn”. De grap is eigenlijk dat de reizen die ik alleen maak de meest sociale reizen zijn! Je komt in je eentje namelijk veel makkelijker met andere mensen in contact dan wanneer je samen met iemand anders reist. Extra leuk is dat je dan ook sneller in contact komt met de lokale bewoners.

Lees ook: Zo maak je vrienden als soloreiziger

Je leert je op je intuïtie te vertrouwen

Zelf merkte ik na een paar jaar alleen reizen dat ik steeds beter op mijn intuïtie kon vertrouwen. In het begin had ik daar wel wat moeite mee en kon ik niet goed aanvoelen wat wel of niet veilig was. Nu luister ik steeds meer naar mijn gevoel als ik merk dat me in een situatie bevind waar ik me niet fijn bij voelde.

Zo dwaalde ik eens door de prachtige Peruaanse stad Arequipa, terwijl het donker werd. Op gegeven moment merkte ik dat er een paar mannen achter me aan liepen en dat voelde niet zo fijn. Ik besloot meteen om de schattige straatjes te verlaten en verder te gaan over de grote verlichte winkelstraat en terug te gaan naar mijn hostel. Ik voelde me meteen een stuk veiliger.

Je leert wat voor reiziger je bent

Weet jij wat voor reiziger je bent? Ik dacht altijd dat ik een enorm luxepaardje was (mooie hotelkamers) en vooral hield van het bezoeken van steden. Sinds ik alleen reis merk ik dat ik de steden juist zo snel mogelijk wil ontvluchten en de natuur op zoek. Ook slaap ik lekkerder in mijn eigen tent met een prachtig uitzicht dan in een luxe hotelkamer in een buitenwijk van een grote stad (want de mooie hotelkamers in het centrum zijn voor soloreizigers onbetaalbaar!).

Cholla Cactus Garden trail - Joshua Tree
Hou jij van wandelen in de natuur of ga je liever op stedentrip?

Je ontdekt wat onbelangrijk is (en wat wel belangrijk is)

Niet alleen ontdek je zelf wat voor soort reiziger je bent als je alleen op reis gaat, maar je ontdekt ook wat je belangrijk vindt en wat niet. Hoe meer ik reis, hoe minder spullen ik koop. Ik heb honderd keer liever een mooie ervaring dan een hele hoop spullen die ik amper gebruik. En ook als ik op reis ga, neem ik steeds minder spullen mee. Hoe lichter mijn tas, hoe meer ik kan genieten van mijn reis.

De meeste mensen deugen

Als je het nieuws moet geloven, zijn er vooral idioten op de wereld. Niets is minder waar. Als je alleen reist kom je ontzettend veel in aanraking met andere mensen en hoewel er af en toe wel echt een rotte appel tussen zit, zul je ontdekken dat de meeste mensen toch echt wel deugen.

Je leert geduld hebben

Heb je geen geduld? Ga dan in je eentje op vakantie! Reizen is niet altijd van hot naar her vliegen, soms moet je lang wachten. Op een vliegveld, station of op een excursie. Als je met meer mensen reist, dan besteed je die tijd vaak door met elkaar te kletsen. In je eentje kan dat natuurlijk niet en daardoor lijkt de tijd soms ook langzamer te gaan. Op gegeven moment raak je daar wel aan gewend en voilà, het lijkt wel opeens alsof je geduld hebt!

Alleen zijn is zo erg nog niet

Alleen zijn is helemaal niet iets verschrikkelijks. Je kunt je prima vermaken in je eentje, je moet het alleen even leren (als je het niet gewend bent). Er is zoveel waarmee je je in je eentje kunt vermaken! Zelf vind ik het heerlijk om een boek te lezen, maar kan ik ook erg genieten van het maken van de perfecte foto. Alleen op vakantie gaan is het moment om je daar in te verdiepen!

Dit zijn de lessen die ik heb geleerd door alleen op reis te gaan. Ben jij al eens alleen op vakantie geweest? En herken je bovenstaande? Ik ben heel erg benieuwd!

Meer lezen over alleen reizen?

Alleen reizen is een geweldige ervaring! Heb je behoefte aan tips? Dit zijn een paar fijne boeken die je op weg helpen.

Solo reizen – Hoe je in je eentje de wereld trotseert (Liesbeth Rasker)

Handboek voor de soloreiziger – Praktische tips en inspiratie voor een veilige, leuke en onbevreesde reis (Lonely Planet)

Daarnaast kun je op deze website ook veel lezen over soloreizen. Lees ook een van deze artikelen:

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief voor leuke reisverhalen en tips voor de mooiste bestemmingen.

Alleen op vakantie - 8 lessen die je leert als soloreiziger
Vond je dit een leuk artikel? Bewaar ‘m op Pinterest!

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.