Wandeling van Luz naar Lagos - etappe 13 Fishermens Trail

Van Luz naar Lagos wandelen | Wandelverslag Fishermen’s Trail etappe 13

Etappe 13 van de Fishermen’s Trail loopt van Luz naar Lagos via een van de mooiste plekken in Portugal: Ponta da Piedade. In dit wandelverslag neem ik je mee.

Wat is de Fishermen’s Trail?

De Fishermen’s Trail (Trilho dos Pescadores) is een langeafstandswandeling in Portugal en loopt langs de kust van Lagos (Algarve) naar São Torpes bij Sines (Alentejo). Het is onderdeel van Rota Vicentina, een verzameling van wandel- en fietsroutes in het zuidwesten van Portugal.

De Fishermen’s Trail is in totaal 226,5 kilometer lang en bestaat uit 13 etappes.

Op deze pagina lees je alles over de Fishermen’s Trail.

In dit wandelverslag neem ik je mee tijdens mijn wandeling op de dertiende etappe van Luz naar Lagos. Goed om te weten: je kunt deze etappe natuurlijk ook heel goed als dagwandeling maken. Hij is slechts 11 kilometer lang en niet al te moeilijk.

Wandelverslag: van Luz naar Lagos

Na een sectie van de Pacific Crest Trail en het Pieterpad, is het nu tijd voor mijn derde grote langeafstandswandeling: de Fishermen’s Trail! Ik woon op dit moment in Lagos en het is voor mij dan ook het makkelijkst om te beginnen met de laatste etappe van de Fishermen’s Trail. Ik ga van Praia da Luz naar Lagos wandelen.

De berg op bij Luz

Luz is een gezellig stadje ten westen van Lagos met veel (vooral Engelse) restaurants en cafés. Het startpunt van de Fishermen’s Trail is Praia da Luz, het goudgele strand. Vanaf hier kijk je uit op de enorme berg die je als allereerste moet beklimmen. Het begint al goed!

Praia da Luz
Praia da Luz.

Na een stukje wandelen over de verharde weg tussen de villa’s kom ik uit bij een onverharde parkeerplaats. Het is duidelijk dat ik de berg op moet, het paaltje met de blauw-groene strepen van de Fishermen’s Trail staat pal voor de berg.

De berg op bij Luz
Dit wordt een leuke klim.

Het lijkt even alsof ik steil omhoog moet, maar gelukkig loopt de trail in een paar haarspeldbochten de berg op. Het gaat eigenlijk best snel en voor ik het weet sta ik op de top. Vanaf hier heb ik een geweldig mooi uitzicht op Luz en de kustlijn van de Algarve.

Uitzicht op Luz
Wat een uitzicht!

Over de berg naar Praia de Porto de Mós

Na de eerste flinke klim is de rest van het pad een stuk makkelijker. Ik loop over de berg en geniet van het mooie uitzicht op de Atlantische Oceaan. Dankzij de strakblauwe lucht lijkt de oceaan nog blauwer, een prachtig gezicht.

Wandelpad over de berg van Luz naar Lagos

Het pad is goed te volgen, er staat regelmatig een markering en eigenlijk hoef je alleen maar de kustlijn te volgen. Op gegeven moment zie ik Lagos al liggen. Het lijkt dichtbij, maar je moet nog een stuk omlopen via Ponta Piedade om er te komen.

Wandelpad over de berg van Luz naar Lagos
Lagos is in zicht!

Bij Praia de Porto de Mós (wat mij betreft een van de mooiste stranden in Lagos) moet ik de berg weer af. Het is hier behoorlijk druk, dit strand is op zondagmiddag erg populair bij de locals. Ik sla het strand en de eettentjes over en wandel verder.

Praia de Porto de Mós
Praia de Porto de Mós

Ponta Piedade

Bij Praia de Porto de Mós wandel ik een stukje langs de hoofdweg en dat is geen vervelend stuk, want er is genoeg te zien. In dit deel van Lagos staan namelijk vooral enorme villa’s en de een is nog mooier dan de andere.

Via een zijstraatje kom ik weer bij de kustlijn. Ik loop door een veld vol gele bloemen en zie in de verte de vuurtoren op Ponta Piedade.

Wandelen tussen de bloemen in Lagos
Uitzicht op de vuurtoren en Ponta Piedade
Daar staat de vuurtoren!

Op gegeven moment wandel ik over een houten vlonderpad, supermooi! Af en toe is er een pad naar een uitzichtpunt en ik geniet met volle teugen van het landschap.

Houten vlonder - wandelpad bij Ponta Piedade
Bij Ponte Piedade wandel je een flink stuk over een vlonderpad.

Bij de vuurtoren dwaal ik even af van de Fishermen’s Trail, want er zijn veel kleine zijpaadjes en uitzichtpunten. Ponta Piedade is echt een van de mooiste stukjes van de Algarve. De rotsen in de zee zijn echt spectaculair.

Wandelen in Lagos

Langs een lange lege straat wandel ik terug naar Lagos. Onderweg zijn diverse mooie stranden om even een kijkje te nemen of uit te rusten, bijvoorbeeld Praia de Dona Ana en Praia da Batata.

Strand tussen Ponta Piedade en Lagos
Er zijn zoveel mooie strandjes te zien!

Vanaf Praia da Batata loop je over de boulevard langs het centrum van Lagos. Een tof gezicht, aan de rechterkant zie je namelijk Forte da Ponta da Bandeira en aan de linkerkant Castelo de Lagos.

Forte da Ponta da Bandeira in Lagos
Forte da Ponta da Bandeira in Lagos.

De wandeling over de boulevard maak ik regelmatig en is eigenlijk altijd leuk. Je wandelt langs de palmbomen, de rivier en de haven. Met geluk kun je zelfs de vissen zien zwemmen in de rivier. Bij laag water zie ik zelfs regelmatig knalrode zeesterren!

Wandelen over de boulevard in Lagos
Wandelen over de boulevard in Lagos.

Via de voetgangersbrug steek ik het water over naar Marina de Lagos. Het barst hier van de terrasjes en dit is de perfecte plek om even te relaxen na de wandeling van Luz naar Lagos.

Marina de Lagos
Marina de Lagos is een goede plek om bij te komen na de wandeling.

De Fishermen’s Trail eindigt namelijk net achter de Marina de Lagos, op het station van Lagos.

Einde van de Fishermens Trail - Station Lagos
Einde van de Fishermens Trail op Station Lagos. Maar je kunt hier natuurlijk ook starten!

Dit was mijn eerste etappe op Fishermen’s Trail en het smaakt naar meer! De komende weken hoop ik meer etappes te lopen en uiteraard zal ik hier weer een mooi wandelverslag van schrijven.

En dat is gelukt! Inmiddels heb ik al acht etappes van de Fishermen’s Trail gelopen en de een is nog mooier dan de andere. Lees alle wandelverslagen op deze pagina.

Praktische informatie

Etappe 13 van de Fishermen’s Trail loopt van Luz naar Lagos en is 11 kilometer lang. Je doet er ongeveer drie tot vier uur over. Hoewel er in het begin een flinke klim zit, is het een vrij makkelijk traject, er zijn verder weinig hoogteverschillen.

Je kunt onderweg op een paar plekken eten en drinken halen, namelijk in Luz, Praia de Porto de Mós en Lagos. Je hoeft dus niet al te veel mee te nemen.

De beste tijd om deze wandeling van Luz naar Lagos te maken is tussen september en juni. In juli en augustus kan het namelijk erg heet worden en er is zo goed als geen schaduw onderweg.

Op deze pagina kun je meer informatie vinden over deze etappe en het gpx bestand downloaden.

Vervoer

Er gaat dagelijks regelmatig een bus tussen Lagos en Luz (nummer 4, de gele lijn). Kijk op Google Maps voor de dichtstbijzijnde halte en routetijden. Een ticket kost tussen de €2 en €4 (contant te betalen bij de buschauffeur).

Overnachten

Zowel Luz als Lagos zijn bestemmingen die veel toeristen trekken, dus er zijn genoeg leuke plekken om een nachtje te slapen. Hier zijn enkele accommodaties in Luz of Lagos:

  • Luz Beach Apartments – Prachtige appartementen aan het strand. Heerlijk om hier te verblijven na een lange dag wandelen.
  • Lagos Avenida Hotel – Supermooi 4* hotel met zwembad op het dak. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de Boulevard van Lagos.
  • The Salty Lodge – Mooi ingerichte studios en appartementen in het historische centrum van Lagos. Een perfecte plek om nog een paar dagen vakantie te vieren in Lagos.

Kijk op Booking.com voor meer opties, beschikbaarheid en prijzen.

Lees meer wandelverslagen

Ik schreef ook een wandelverslag over deze etappes van de Fishermen’s Trail:

Alle wandelverslagen van de Fishermen’s Trail staan op deze pagina.

Wandelen in Portugal

Heb je na het lezen van dit wandelverslag ook zin om (een etappe van) de Fishermen’s Trail te lopen? Dan is het handig om deze wandelgids te bestellen:

Portugal’s Rota Vicentina

In de afgelopen twee jaar verbleef ik maar liefst zeven maanden in de Algarve. Daarom kun je op deze website veel informatie vinden over een vakantie in Portugal. Deze artikelen vind je misschien ook leuk om te lezen:

In mijn tweewekelijkse nieuwsbrief deel ik regelmatig updates van mijn wandelavonturen, tips voor mooie bestemmingen en goede reisaanbiedingen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief. Tot slot kun je nog meer reisverslagen lezen op deze pagina.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties