Wandeling Vila do Bispo naar Sagres - Fishermens Trail etappe 10

Vila do Bispo naar Sagres | Wandelverslag Fishermen’s Trail etappe 10

De tiende etappe van de Fishermen’s Trail loopt van Vila do Bispo naar Sagres. Een prachtig landschap, ruige kliffen en een stop op het meest zuidwestelijk punt van het vasteland van Europa.

Wat is de Fishermen’s Trail?

De Fishermen’s Trail (Trilho dos Pescadores in het Portugees) is een langeafstandswandeling in Portugal en loopt langs de kust van Lagos (Algarve) naar São Torpes bij Sines (Alentejo). Het is onderdeel van Rota Vicentina, een verzameling van wandel- en fietsroutes in het zuidwesten van Portugal.

De Fishermen’s Trail is in totaal 226,5 kilometer lang en bestaat uit 13 etappes. In dit wandelverslag neem ik je mee tijdens mijn wandeling op de tiende etappe van Vila do Bispo naar Sagres.

Wandelverslag: Vila do Bispo naar Sagres

Op een mooie zonnige dag in januari maak ik samen met een vriend de wandeling van Vila do Bispo naar Sagres.

Over het platteland

In Vila do Bispo halen we nog wat te eten voor onderweg bij de lokale markt en dan gaan we op pad. Vila do Bispo is maar een klein dorpje en voor we het weten zijn we het dorp uit en wandelen we op het platteland. We volgen een asfaltweg, zien af en toe een huis en kijken regelmatig terug naar het dorpje dat achter ons ligt.

Al snel verlaten we de asfaltweg en wandelen we over een onverharde zandweg verder. Rechts van ons is een bos waar een hele kudde koeien doorheen loopt, ze hebben allemaal een bel om, dus het rinkelt behoorlijk.

Boer bij Vila do Bispo
Op de foto zie je ze niet, maar tussen de bomen liepen een stuk of 60 koeien. De boer loopt op de weg.

Hoe verder we lopen, hoe leger en stiller het landschap wordt. Lekker rustgevend!

Langs de kliffen

Op gegeven moment hebben we het “eind van Portugal” bereikt en zijn we bij de kust. De kliffen zijn hier enorm hoog en steil en de golven slaan met veel geweld tegen de kust. We pauzeren even om wat te eten en dat met een fantastisch uitzicht op de Atlantische Oceaan.

Lunchen aan de Atlantische Oceaan
Dit is geen slecht uitzicht voor een lunchpauze, toch?

Hoe verder we langs de kust richting het zuiden lopen, hoe mooier de uitzichten. Dit stukje Portugal is echt heel ruw en spectaculair om te zien. In tegenstelling tot de zuidkust van de Algarve is hier ook vrijwel geen bebouwing, waardoor het nog mooier is.

Een van de mooiste plekken in het strand Praia do Telheiro, waar een aantal mensen aan het surfen zijn. Best knap, want om er te komen moet je via een heel steil pad (met je surfplank) naar beneden wandelen.

Kaap Sint-Vincent

Na Praia do Telheiro lijken we weer een stuk richting het binnenland te wandelen en is het bijna onmogelijk om het pad te volgen. Het landschap ligt hier namelijk bezaaid met stenen! Gelukkig staan er af en toe stapels met stenen die je moet volgen.

Inmiddels komt het meest zuidwestelijke punt van het vasteland van Europa steeds meer in zicht. De contouren van de vuurtoren op Kaap Sint-Vincent worden steeds duidelijker.

Ik was hier een maand geleden al eens (toen met de auto), maar ik ben wederom onder de indruk van deze plek. De vuurtoren op deze klif (het voelt een beetje als het einde van de wereld) is echt een plaatje om te zien!

Helaas voor ons is de vuurtoren (met toilet en café) gesloten, dus vervolgen we onze weg naar Sagres.

Sagres

We volgen eerst de doorgaande asfaltweg, maar kunnen bij Fortaleza do Beliche weer via kleinere paadjes langs de kust wandelen. Dat is toch een stuk leuker! Er zijn hier een paar paar stukken van de kust afgesloten met hekken (militair terrein), maar daar kunnen we gelukkig makkelijk omheen lopen. Af en toe moet je ook even omkijken, de kustlijn is zo mooi!

Vlakbij Sagres komen we weer terecht in een stuk landschap vol stenen. Het lijkt wel alsof we op Mars zijn! Gelukkig is de route goed te volgen, want er staan af en toe blauwe pijlen op de stenen.

Na ruim vijf uur wandelen komen we aan in Sagres, waar we neerploffen bij de bushalte. Vermoeide benen na 22 kilometer wandelen, maar met een camera vol mooie foto’s. Ook dit was weer een geweldig mooie etappe van de Fishermen’s Trail, misschien zelfs wel mijn favoriet tot nu toe.

Ik zal helaas even moeten wachten tot ik weer verder kan met deze langeafstandswandeling, want Portugal gaat vanaf deze week in lockdown. Ik ben benieuwd wanneer (en of) ik weer verder kan wandelen, voor nu ga ik me in ieder geval alvast inlezen in de komende negen etappes.

Praktische informatie

Etappe 10 van de Fisherman’s Trail loopt van Vila do Bispo naar Sagres en is 20,5 kilometer lang. Je doet er vijf tot zeven uur over. Het is een redelijk makkelijke etappe, want het pad is over het algemeen vrij vlak. Alleen vlak voor Kaap Sint-Vincent moet je een paar keer klimmen en dalen. Door de organisatie wordt deze etappe geclassificeerd als “gemiddeld”.

Tijdens deze wandeling kom je door geen enkel dorpje en er zijn geen voorzieningen onderweg. Zorg dus voor voldoende eten en te drinken. Als je geluk hebt kun je bij Kaap Sint-Vincent gebruik maken van het toilet en wat eten en drinken in het café, maar dit is niet altijd open.

De beste tijd om deze wandeling van Vila do Bispo naar Sagres te maken is tussen september en juni. In juli en augustus kan het namelijk erg warm worden en er is vrijwel geen schaduw onderweg.

Op deze pagina kun je meer informatie vinden over deze etappe en het gpx bestand downloaden.

Overnachten

Er komen jaarlijks veel toeristen naar de Algarve, dus er zijn ontzettend veel plekken om te overnachten, ook in Vila do Bispo en Sagres. Sagres is vooral een gezellig plaatsje vol restaurants en mooie stranden. Vila do Bispo is wat meer “local”.

Zelf gebruik ik altijd Booking.com als ik iets voor 1 of 2 nachten wil boeken en Airbnb als ik voor een langere tijd een accommodatie nodig heb.

Meer wandelverslagen

Ik schreef ook een wandelverslag over deze etappes van de Fishermen’s Trail:

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief als je op de hoogte wilt blijven van het vervolg van mijn wandeling op de Fishermen’s Trail en mijn leven in Portugal.

Meer lezen

Heb je na het lezen van dit wandelverslag ook zin om (een etappe van) de Fishermen’s Trail te lopen? Dan is het handig om deze wandelgids te bestellen:

Portugal’s Rota Vicentina

En bestel de Rother wandelgids Algarve als je meer wandelingen in de Algarve wilt maken.

Wil je meer lezen over Portugal? Lees dan een van deze artikelen:

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.