Fishermens Trail etappe 12 - Salema - Praia da Luz

Salema naar Luz | Wandelverslag Fishermen’s Trail etappe 12

Etappe 12 van de Fishermen’s Trail loopt van Salema naar Luz via een ruïne van een Middeleeuws fort en het schattige dorpje Burgau. In dit wandelverslag neem ik je mee.

Wat is de Fishermen’s Trail?

De Fishermen’s Trail (Trilho dos Pescadores) is een langeafstandswandeling in Portugal en loopt langs de kust van Lagos (Algarve) naar São Torpes bij Sines (Alentejo). Het is onderdeel van Rota Vicentina, een verzameling van wandel- en fietsroutes in het zuidwesten van Portugal.

De Fishermen’s Trail is in totaal 226,5 kilometer lang en bestaat uit 13 etappes. In dit wandelverslag neem ik je mee tijdens mijn wandeling op de twaalfde etappe van Salema naar Luz.

Wandelverslag: van Salema naar Luz

Mijn vorige wandeling op de Fishermen’s Trail (Praia da Luz naar Lagos) smaakte naar meer, dus ik waag me al snel een nieuwe etappe. Deze keer wandel ik van het dorpje Salema naar Luz.

Salema

De etappe van Salema naar Luz is helaas niet wandelend te doen vanaf mijn huis in Lagos, dus ik moet een stukje met de bus. Het is zondag en de bus gaat maar twee keer op een dag (‘s ochtends en ‘s avonds), dus ik ben blij als ik hem aan zie komen rijden. Na een ritje van een half uur (in een vrijwel lege bus) sta ik in het dorpje Salema.

Het is heel klein, dus na een paar stappen sta ik al op het strand en op de Fishermen’s Trail! Er zijn veel surfers die ook hun zondagochtend sportief willen beginnen en daarnaast zijn er een aantal vissers die gezellig staan te kletsen. De vissersboten liggen op het strand en hun spullen liggen ernaast. Een mooi gezicht.

Startpunt in Salema
Salema is het startpunt van etappe 12.

Het is tijd om te starten met mijn wandeling en via een smalle straat vol witte huizen loop ik Salema uit.

Wandeling in Salema
Via deze straat wandel ik Salema uit.

Na ongeveer een kilometer verlaat ik de verharde weg en klim ik de heuvel op. Het uitzicht vanaf daar op Salema is prachtig!

Uitzicht op Salema
Het uitzicht op Salema is heel mooi.
Co op de Fishermens Trail bij Salema

Hierna wandel ik (gelukkig over een vlak pad) verder naar Praia da Boca do Rio.

Markering van de Fishermens Trail
Je moet soms goed opletten om de markering van de Fishermens Trail te vinden.
Fishermens Trail vanaf Salema

Alleen in een middeleeuws fort!

Daar aangekomen ben ik al snel de bordjes van de Fishermen’s Trail kwijt. En nu? Het enige dat ik weet is dat ik aan de andere kant van het strand de heuvel weer op moet. Het enige probleem: er ligt een rivier tussen (vandaar de naam “Rio”). Na een tijdje zoeken zie ik een soort van dam van stenen en besluit ik dat ik daar de rivier wel over kan steken.

De rivier oversteken bij Praia da Boca do Rio
Hier steek ik de rivier over bij Praia da Boca do Rio.

Voor de zekerheid stop ik wel mijn camera, telefoon en portemonnee in een drybag. Het zou namelijk net iets voor mij zijn om uit te glijden en in het water te vallen. Gelukkig kom ik droog over en kan ik verder met de trail. De klim omhoog is even pittig (met wat losse stenen hier en daar), maar het uitzicht op Praia da Boca do Rio is prachtig.

Uitzicht op Praia da Boca do Rio
Praia da Boca do Rio.

Na een paar minuten lopen komt de volgende verrassing: op de top van de heuvel staat een ruïne van een middeleeuws fort! Het heet Forte de Almádena en is in 1632 gebouwd om de lokale vissers te beschermen voor de piraten.

Heel gaaf om even doorheen te lopen (alles is gewoon open) en er is helemaal niemand. Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst (of ooit?) in mijn eentje door een fort heb gewandeld, dit is zo tof!

Forte de Almádena tussen Salema en Burgau
Forte de Almádena
Forte de Almádena tussen Salema en Burgau

Burgau

Na Forte de Almádena vervolg ik mijn weg over de Fishermen’s Trail. Dit is toch ook weer een mooie etappe hoor! De uitzichten zijn prachtig en het pad is goed te volgen. Af en toe kom ik langs een grote villa (leuk om een keertje te huren met een groep!) en ook passeer ik het mooie strand Praia das Cabanas Velhas.

Praia das Cabanas Velhas
Praia das Cabanas Velhas.

Op weg naar het dorpje Burgau lijkt het landschap wat ruiger te worden en is het wat meer klimmen en dalen en ik vind het heerlijk! Ik besef me maar al te goed hoe fijn ik het heb hier in Portugal, door dit soort wandelingen te kunnen maken.

Burgau is een ontzettend schattig vissersdorpje vol witte huizen en smalle straatjes. De Fishermen’s Trail leidt je hier dwars doorheen, het is af en toe heel goed opletten waar de markering staat.

In Burgau zijn best wat restaurants, maar overal zitten de terrassen vol, dus ik wandel nog even door.

Luz

Vanaf Burgau is het niet ver meer naar het eindpunt van de wandeling op Praia da Luz. Het is een prachtig stuk, met alleen maar mooie uitzichten. Af en toe zelfs met cactussen en een verdwaalde palmboom.

Fishermens Trail trussen Burgau en Luz
Fishermens Trail trussen Burgau en Luz

Luz is een beetje een luxeoord in de Algarve, hier staan behoorlijk veel villa’s. Het is veel meer een vakantieoord dan het dorpje Burgau, maar als je goed kijkt kun je nog wel iets van het oude Luz zien, zoals de Igreja de Nossa Senhora da Luz de Lagos.

Igreja de Nossa Senhora da Luz de Lagos in Luz
Igreja de Nossa Senhora da Luz de Lagos in Luz.

Ik haal een broodje en een ijskoffie bij de Spar en geniet met volle teugen van mijn lunch bij Praia da Luz. Ik heb nu al zin in de volgende etappe!

Praktische informatie

Etappe 12 van de Fisherman’s Trail loopt van Salema naar Luz en is 12 kilometer lang. Je doet er ongeveer vier uur over. Er zitten hier en daar wat klimmetjes in en af en toe zijn er best veel losse stenen op de paden, dus het is een niet al te makkelijke wandeling (ook niet moeilijk, ik zou hem onder “gemiddeld” schalen).

Er zijn onderweg op een paar plekken waar je kunt eten en drinken, namelijk in Salema, Burgau en Luz. Je hoeft dus niet veel mee te nemen.

De beste tijd om deze wandeling van Salema naar Luz te maken is tussen september en juni. In juli en augustus kan het namelijk erg heet worden en er is vrijwel geen schaduw onderweg.

Op deze pagina kun je meer informatie vinden over deze etappe en het gpx bestand downloaden.

Vervoer

Er gaat dagelijks meerdere bussen (nummer 47) tussen Lagos en Sagres die halverwege stoppen in Salema. Let op: deze bus gaat op doordeweekse dagen vaker dan op zaterdag en zondag, hou daar rekening mee. Kijk op Google Maps voor de dichtstbijzijnde halte en routetijden. Ik betaalde voor een enkele reis van Lagos naar Salema €2,80 (december 2020). Je kunt deze contant te betalen bij de buschauffeur. Probeer zo gepast mogelijk te betalen. De chauffeur heeft wisselgeld, maar niet veel.

Overnachten

Er komen jaarlijks veel toeristen naar de Algarve, dus er zijn ontzettend veel plekken om te overnachten. Salema is een leuk klein dorpje (en daardoor wat rustiger) en Luz is vrij druk, vol restaurants en cafés.

Zelf gebruik ik altijd Booking.com als ik iets voor 1 of 2 nachten wil boeken en Airbnb als ik voor een langere tijd een accommodatie nodig heb.

Meer wandelverslagen

Ik schreef ook een wandelverslag over deze etappes van de Fishermen’s Trail:

Wandelen in Portugal

Heb je na het lezen van dit wandelverslag ook zin om (een etappe van) de Fisherman’s Trail te lopen? Dan is het handig om deze wandelgids te bestellen:

Portugal’s Rota Vicentina

En bestel de Rother wandelgids Algarve als je meer wandelingen in de Algarve wilt maken.

Wil je meer lezen over Portugal? Lees dan een van deze artikelen:

En schrijf je in voor mijn nieuwsbrief als je op de hoogte wilt blijven van het vervolg van mijn wandeling op de Fishermen’s Trail en mijn leven in Portugal.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties