Nationaal Park Nieuw Land

Bezoek Nationaal Park Nieuw Land: tips & leuke dingen om te doen

Wil je Nationaal Park Nieuw Land en de Oostvaardersplassen bezoeken? In dit artikel lees je over het ontstaan van het park, hoe je er komt en wat je er kunt doen.

Over Nationaal Park Nieuw Land

Landschap Nationaal Park Nieuw Land

Nederland telt 21 nationale parken en Nationaal Park Nieuw Land is misschien wel het meest bijzondere nationale park in Nederland: het is namelijk door mensenhanden gemaakt. Het is op dit moment het nieuwste nationale park in Nederland, het is sinds 2018 een nationaal park.

Het park is circa 29.000 hectare groot en ligt volledig in de provincie Flevoland, het grootste inpolderingstraject ter wereld. De natuur is dus eigenlijk ontstaan uit de bodem van de Zuiderzee. Het park is vooral bekend vanwege de vele vogels die je hier kunt zien en in de moerasgebieden leven heel veel konikspaarden, edelherten en wilde runderen.

Tip: wil je meer leren over de drooglegging van Flevoland? Bezoek dan Werelderfgoed Schokland.

Nationaal Park Nieuw Land bestaat uit vier gebieden:

 • Oostvaardersplassen
 • Lepelaarplassen
 • Markermeer
 • Marker Wadden

Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen in wellicht het meest bekende onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land. Iedereen die wel eens in de trein tussen Almere en Lelystad kent deze plek. Het is een moerasachtiglandschap dat on-Nederlands aandoet. Een eindeloze vlakte met water, heel veel riet, gras en af en toe een paar bomen. Wil je vogels zien? Dan kun je dat hier heel goed doen, er zijn veel vogelkijkhutten.

Lepelaarplassen

De Lepelaarplassen liggen iets ten noorden van de stad Almere en ook dit is een gebied vol water, met nat grasland en rietvelden. Hier kun je mooi wandelen en fietsen en volop genieten van de rust.

Markermeer

Het Markermeer is het grote meer tussen Noord-Holland en Flevoland, ten zuiden van het IJsselmeer. Het is vernoemd naar het voormalige eiland Marken. Dit is de plek bij uitstek voor watersport. Je kunt hier bijvoorbeeld zeilen, wakeboarden of surfen.

Marker Wadden

In het Markermeer, niet ver van Lelystad, liggen de Marker Wadden. Dit is het nieuwste stukje Nederland en aangelegd om bij te dragen aan natuurherstel. Met het ontstaan van het Markermeer verdwenen de natuurlijke (on)dieptes en oevers en die worden bij de Marker Wadden hersteld. Een van de eilanden is te bezoeken dankzij een veerboot vanaf Lelystad.

Wat is er te doen in Nationaal Park Nieuw Land?

Wil je Nationaal Park Nieuw Land bezoeken? Dit zijn een paar leuke dingen om te doen.

Bezoek een van de bezoekerscentra

Buitencentrum Oostvaardersplassen

Een aanrader voor elk nationaal park dat je wilt gaan bezoeken: bezoek (eerst) een van de bezoekerscentra. Dit zijn de plekken waar je meer kunt leren over het park en ook starten hier vaak mooie wandelroutes. In Nationaal Nieuw Land zijn drie verschillende bezoekerscentra:

 • Buitencentrum Oostvaardersplassen (Lelystad). Naast informatie kun je hier op het prachtige terras ook terecht voor een hapje of een drankje.
 • Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders (Almere). Prachtig gebouw waar je veel informatie kunt krijgen. Hier worden ook regelmatig lezingen en workshops gegeven.
 • Infopunt Camping Waterhout (Almere). In Brasserie Tien kun je niet alleen terecht voor een hapje en drankje, maar ook voor informatie, wandel- en fietsroutes in het Lepelaarsplassengebied.

Kijk op de officiële website van Nationaal Park Nieuw Land voor actuele informatie en openingstijden.

Wandelen in Nationaal Park Nieuw Land: mooie routes

Natuurlijk kun je Nationaal Park Nieuw Land te voet verkennen, er zijn maar liefst 21 mooie wandelroutes aangelegd. De meeste routes zijn vrij kort, dus je kunt makkelijk meerdere wandelingen op een dag maken. Vooral in de omgeving van Buitencentrum Oostvaardersplassen zijn veel wandelroutes te vinden. Dit zijn een paar aanraders:

 • De Zeearendroute (5 kilometer, start Buitencentrum Oostvaardersplassen). Mooie route over vlonders, langs twee vogelkijkhutten en de kans is groot dat je konikpaarden ziet.
 • Marker Wadden – lange route (6 kilometer, start bij hut van de eilandwachter). Rondwandeling langs een uitkijktoren, strand en vogelkijkhutten.
 • Rondje Lepelaarplassen – (12 kilometer, start bij voormalig Bezoekerscentrum de Trekvogel). Heel rondje om het gebied, ook geschikt om te fietsen.

Kijk op deze pagina voor een overzicht van de wandelingen in Nationaal Park Nieuw Land.

Het Pionierspad (LAW 1-2, onderdeel van het Diagonaalpad) loopt ook door Nationaal Park Nieuw Land. Kijk hier voor een overzicht van alle langeafstandswandelpaden in Nederland.

Fietsen in Nationaal Park Nieuw Land

Naast mooie wandelroutes, zijn er ook diverse mooie fietsroutes waardoor je Nationaal Park Nieuw Land op de fiets kunt ontdekken. Dit zijn een paar mooie fietsroutes:

 • Rondje Oostvaardersplassen (32 kilometer, startpunt: Kitsweg 1, Lelystad). Volledig rondje om de Oostvaardersplassen.
 • Fietsen langs Almeerse wateren, natuur en bijzondere architectuur (36 kilometer, startpunt: Oostvaardersdiep 16, Almere). Ontdek de unieke architectuur in Almere, de Oostvaardersplassen en de Lepelaarplassen op de fiets.
 • Rond(je) Flevoland (240 kilometer, startpunt: IJmeerdijk 1, Almere). Voor de fanatiekelingen: fiets een heel rondje Flevoland. Tijdens deze tocht fiets je langs de grenzen van de provincie en kom je door een groot deel van Nationaal Park Nieuw Land.

Kijk op deze pagina voor een overzicht van de fietsroutes in Nationaal Park Nieuw Land.

Wildlife spotten in Nationaal Park Nieuw Land

Het icoon van Nationaal Park Nieuw Land is de zeearend. Dit is een imposante vogel (met een spanwijdte tot 2,5 meter!) en als je geluk hebt kun je hem zien tijdens je bezoek. Er zijn ontszettend veel vogelkijkhutten in het park, dus neem je verrekijker mee. Naast zeearenden kun je onder andere ook verschillende soorten reigers, ganzen, roofvogels en lepelaars zien.

Ook leven er naast veel vogels ook andere dieren in het park. Er leven hier grote kuddes heckrunderen en konikpaarden, waar je ook ongetwijfeld een paar van ziet tijdens je bezoek.

Extra leuk: je kunt ook “op safari” met de boswachter. Zo leer je ook meteen een hoop over de dieren die je onderweg ziet.

Watersport

Hou je van watersporten? Ook dan zit je goed in Nationaal Park Nieuw Land. Je kunt o.a. windsurfen, parasailen, suppen, maar ook zwemmen of vissen. Een prima plek om je tijdens warme dagen te vermaken. Bij Toms Creek in Lelystad kun je materialen huren.

Hoe kom je in Nationaal Park Nieuw Land?

Aangezien Nationaal Park Nieuw Land eigenlijk verspreid ligt op diverse plekken in de provincie Flevoland, kun je er ook op diverse manieren komen. Het handigste is om je te richten op de bezoekerscentra.

Met de auto

Alle bezoekerscentra zijn goed bereikbaar per auto en parkeren is gratis. Let er wel op dat er niet heel veel parkeerplaatsen zijn, dus kom op tijd.

Met het openbaar vervoer

Helaas is alleen Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders bereikbaar per openbaar vervoer. Reis met de trein naar station Almere Oostvaarders, vanaf daar is het nog een half uurtje lopen naar het bezoekerscentrum. Kijk op 9292.nl om je reis te plannen.

Voor de andere bezoekerscentra kun je of de trein naar Lelystad Centrum (voor Buitencentrum Oostvaardersplassen) of Almere Centrum (voor Bezoekerscentrum de Trekvogel) nemen en vanaf het station op een OV-fiets verder reizen. Kijk op de website van NS voor meer informatie over de OV-fiets.

Met de boot

Wist je dat je Nationaal Park Nieuw Land ook goed ter boot kunt bezoeken? Er zijn diverse havens in Almere en Lelystad waar je aan kunt leggen. Kijk op deze pagina voor een overzicht. Daarnaast kun je ook aanleggen in de haven van de Marker Wadden. Het aantal plekken is erg beperkt. Waarschijnlijk kun je in de loop van 2021 een plek vooraf reserveren.

Kosten en openingstijden

Een bezoek aan Nationaal Park Nieuw Land is gratis en het hele jaar te bezoeken. Wil je ook de bezoekerscentra bezoeken? Kijk dan per locatie wat de exacte openingstijden zijn. Dat kan op deze website.

Overnachten

Heb je zin om wat meer tijd te besteden in de buurt van Nationaal Park Nieuw Land? Er zijn veel mooie locaties te vinden waar je kunt overnachten. Dit zijn een paar aanraders:

Kijk voor meer mooie overnachtingsplekken, beschikbaarheid en prijzen op Booking.com.

Nationale parken in Nederland

Nederland telt maar liefst 21 officiële nationale parken. Wil je hier meer over lezen? Dan zijn dit een paar fijne boeken:

Routiq Wandelatlas Nederland – Wandelroutes in 21 nationale parken

Natuur in Nederland

Daarnaast kun je op deze website ook meer informatie vinden over leuke uitjes, wandelroutes en mooie vakanties in Nederland. Ik schreef ook artikelen over deze nationale parken:

En schrijf je in voor mijn nieuwsbrief voor meer inspiratie en leuke reisverhalen.

Bezoek Nationaal Park Nieuw Land - tips en mooie wandelingen

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Dan krijg ik een klein beetje commissie en het kost jou helemaal niets extra. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.