Een dag in Venetie - de hoogtepunten

Een dag in Venetië: 14 hoogtepunten

Vanuit Verona maakte ik een dagtrip naar Venetië. Is het echt zo mooi als ze zeggen? In dit artikel deel ik alle hoogtepunten van Venetië in een dag.

Waarom ga je naar Venetië?

Venetië is een van de populairste en meest toeristische bestemmingen in Italië. Het heeft een prachtig historisch centrum vol oude gebouwen. Met de auto Venetië ontdekken is geen optie, het zijn allemaal losse eilanden met kanalen. Alle vervoer gaat dan ook per boot. Als toerist kun je eindeloos verdwalen in de smalle straten van Venetië en regelmatig steek je via een prachtige brug de kanalen over.

Ik zal eerlijk zijn, het is druk in Venetië, de toeristen zijn overal. Maar het is groot, dus er zijn echt wel plekken te vinden waar geen toeristen zijn en je het ‘normale leven’ in Venetië kunt bekijken. In dit artikel deel ik alle hoogtepunten in Venetië die ik zag tijdens een dagtrip in september.

Venetië: de hoogtepunten

In het overzicht vind je zowel toeristische (maar o zo mooie) hoogtepunten en een paar fijne verstopte plekjes.

De Rialtobrug

Rialtobrug - Venetie
De Rialtobrug.

Er zijn in Venetië maar een paar plekken waar je de Canal Grande kunt oversteken en de Rialtobrug is daarvan misschien wel de meest populaire. De brug is een plaatje om te zien: spierwit met bogen en winkeltjes in het midden. Vanaf beide kanten heb je een prachtig uitzicht op de Canal Grande.

Het San Marcoplein

San Marcoplein - Venetie
Het beroemde San Marcoplein.

Een ander hoogtepunt in Venetië is het San Marcoplein. Dit is een van de laagstgelegen plekken in Venetië en loopt daardoor ook regelmatig onder water. Er zijn winkels en terrassen (de duurste koffie in Venetië) en aan de oostkant van het plein kun je de prachtige Basiliek van San Marco bewonderen.

Tip: beklim de Campanile van Venetië die op het plein staat, vanaf hier heb je een geweldig mooi uitzicht op de stad!

Palazzo Ducale (Dogepaleis)

Palazzo Ducale
De bijzondere architectuur van Palazzo Ducale.

Naast de Basiliek van San Marco ligt Palazzo Ducale. Het is gebouwd in Gotische stijl en is werkelijk prachtig om te zien, al die bogen! Je kunt het paleis bezoeken, maar alleen al eromheen lopen is erg de moeite waard. Er zijn zoveel details te ontdekken.

Wandelen over de Riva degli Schiavoni

Riva degli Schiavoni
Dit is je uitzicht tijdens een wandeling over de Riva degli Schiavoni.

De Riva degli Schiavoni is een brede boulevard die vanaf het San Marcoplein langs het water loopt. Je kunt hier op een gondel stappen, uitrusten op een van de bankjes, lekker op een terrasje zitten en heerlijk mensen en bootjes kijken.

Ponte dei Sospiri (Brug der zuchten)

Ponte dei Sospiri
De Ponte dei Sospiri.

Als je over de Ponte della Paglia naast Palazzo Ducale loopt, zie je aan de noordkant de Ponte dei Sospiri over het water. Dit wordt ook wel de Brug der zuchten genoemd. Dit was vroeger de verbindingsbrug tussen het Dogepaleis en de gevangenis en als ze over deze brug liepen was het de laatste keer dat de gevangen daglicht konden zien.

Arsenale di Venezia (Arsenaal van Venetië)

Arsenale di Venezia
Arsenale di Venezia.

Een van de plekken waar ik vrijwel geen andere toeristen zag, was het Arsenaal van Venetië. Dit is een complex van scheepswerven, en wapen- en munitiedepots van de overheid. Je kunt het als toerist niet bezoeken, maar alleen al de poort is geweldig om te zien!

Libreria Acqua Alta

Libreria Acqua Alta - Venetie
Libreria Acqua Alta.


Hou je van lezen en dwaal je graag door bijzondere boekhandels? Dan is Libreria Acqua Alta echt een must see. De boeken liggen opgestapeld in gondels en er zijn een paar Instagramwaardige hoekjes gecreeërd waar je met stapels boeken op de foto kunt.

Canal Grande

Canal Grande - Venetie
Canal Grande.


De Canal Grande is het grootste kanaal in Venetië en een lust voor het oog. Langs weerszijden van het kanaal kun je diverse paleizen zien en er voeren veel gondels en andere boten in het kanaal. Je hebt vooral goed uitzicht op de Canal Grande vanaf een van de vier bruggen, bijvoorbeeld de Rialtobrug en de Ponte dell’Accademia.

Verdwalen in de smalle straatjes

Verdwalen in Venetie
Verdwalen in Venetië.

Hoewel het overloopt van de toeristen in Venetië, zijn er nog genoeg stille plekjes te ontdekken in de stad. Er zijn heel veel smalle straatjes waar je eindeloos kunt verdwalen. Regelmatig steek je een brug over en heb je een mooi uitzicht op de kanalen en de huizen die ertegenaan staan. Zoals mijn broertje zegt: als iedereen links gaat, dan ga jij rechts. En zo ontdek je tig mooie plekjes in Venetië!

Sotoportego de la corte nova

Sotoportego de la corte nova - Venetie
Sotoportego de la corte nova.


Een van die mooie plekjes die ik ontdekte tijdens mijn struintocht door de smalle straten van Venetië is Sotoportego de la corte nova. Dit is een poortje (of een heel klein plein) dat eigenlijk een soort minimuseum is!

Basilica di Santa Maria della Salute

Basilica di Santa Maria della Salute - Venetie
Basilica di Santa Maria della Salute.


De Basiliek Van Santa Maria della Salute met de koepel is de meest opvallende kerk in Venetië. Je kunt hem goed zien vanaf de Riva degli Schiavoni en de Ponte dell’Accademia. Even binnenkijken is ook de moeite waard, er zijn zelfs schilderijen te zien van Tintoretto en Titiaan.

Ontdek de pleinen

San Giacomo di Rialto - Venetie
San Giacomo di Rialto.


Naast veel kanalen zijn er ook veel mooie (verstopte) pleinen te ontdekken in Venetië. Bijvoorbeeld
Campo Santo Stefano en San Giacomo di Rialto. Het zijn vaak heerlijke plekken om even uit te rusten met een Italiaans ijsje.

Squero di San Trovaso

Squero di San Trovaso - Venetie
Squero di San Trovaso.


Wil je zien hoe de Venetiaanse gondels gemaakt worden? Neem dan een kijkje bij Squero di San Trovaso. Aan de overkant van het water kun je lekker op het muurtje zitten en kijken hoe er gewerkt wordt aan de gondels.

Het uitzicht vanaf Ponte dell’Accademia

uitzicht vanaf Ponte dell Accademia - Venetie
Het Uitzicht vanaf Ponte dell Accademia/

Het uitzicht vanaf Ponte dell’Accademia is misschien wel een van de meest gefotografeerde plekken in Venetië en dat is niet gek, want het is prachtig! Links heb je de gevels van o.a. Palazzo Cavalli-Franchetti en Palazzi Barbaro, Venice en rechts zie je de Basilica di Santa Maria della Salute. Wauw!

Hoe kom je in Venetië?

Venetië is vanuit heel Italië zeer goed bereikbaar per trein (bijvoorbeeld vanuit Verona). Als je het station Venezia Santa Lucia uitstapt, sta je meteen bij de Canal Grande. Treinkaartjes kun je online kopen via Omio of op de stations.

Je kunt ook met de auto naar Venetië via de Ponte della Libertà. Je kunt parkeren op Tronchetto en ook in de buurt van Piazzale Roma zijn diverse parkeergarages.

Wil je graag vanuit Nederland vliegen naar Venetië? Er gaan meerdere vluchten per dag naar de internationale luchthaven Marco Polo. Kijk voor tickets en prijzen op Skyscanner. Vanaf de luchthaven gaat een rechtstreekse bus naar Piazzale Roma.

Vervoer in Venetië

Met de auto in Venetië rondrijden is niet mogelijk. Maar als je geen zin hebt om heel veel te lopen dan kun je altijd met de Vaporetto mee. Dit is een boot die op veel plekken in de stad stopt (vergelijkbaar met een bus). Een enkeltje kost €7,50 en kun je kopen bij een van de ticketmachines bij de haltes of via een app. Als je van plan bent om vaker met de Vaporetto te gaan, dan kun je ook een dagkaart of een kaart voor meerdere dagen kopen.

Overnachten in Venetië

In Venetië heb je een aantal prachtige luxe hotels zoals bijvoorbeeld het Baglioni Hotel Luna en het Bauer Palazzo, maar hier hangt ook een flink prijskaartje aan. Er zijn ook prima hotels en appartementen te vinden voor minder dan €100 per nacht. Kijk op Booking.com voor alle mogelijkheden en prijzen.

Wil je meer lezen over Venetië en Italië?

Bestel dan een van deze reisgidsen:

Time to momo – Venetië

Capitool reisgids Venetië

Of lees een van deze artikelen:
Stedentrip Milaan | de ultieme gids
Cinque Terre | Alles wat je wilt weten
Bucket list: de mooiste plekken in Italië

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Hoi! Ik ben Co en ik schrijf op deze website over mijn reisavonturen. Ook geef ik tips en zorg ik voor de nodige reisinspiratie. Ga je mee?

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 reacties