Yellowstone - exploderende geisers en kleurrijke hot springs

Yellowstone: exploderende geisers en kleurrijke hot springs | Reisverslag

Yellowstone was een van de plekken die bovenaan mijn bucket list stond voor deze trip. De eerste dagen wandelde ik tussen de indrukwekkende geisers en genoot ik van de felgekleurde hot springs. Wat is dit een bijzondere plek!

West Thumb Geyser Basin

Ingang Yellowstone National Park
Yellowstone National Park ligt tegen Grand Teton National Park aan, dus ik ben er in no time. Het is er druk, ik kan duidelijk merken dat dit een van de populairste parken in Amerika is. Vlak na de ingang sta ik in de file, er loopt een beer in het bos naast de weg. Gaat goed met het spotten van wildlife. Ik heb mijn campings in Yellowstone vooraf geboekt, omdat ik zeker wilde zijn van een goede plek.

De eerste campground is in Grant Village en het is daar best wel chaotisch. Er staat een rij van een uur om in te checken! Zoiets bizars heb ik nog nooit meegemaakt in Amerika. Goed om te weten: de reserveerbare campings in Yellowstone worden door een particulier bedrijf geregeld en niet door de National Park Service (zoals in vrijwel alle andere nationale parken). Ieder persoon wordt dan ook uitgebreid gecheckt en je krijgt een lezing over beren die je eten willen stelen. De campground is gigantisch, maar er is ook plek zat, want de helft is nog bedekt met sneeuw.

Grant Village campground met sneeuw

Terwijl ik mijn tent opzet begint het enorm te rommelen, betrekt de lucht behoorlijk en gaat het keihard onweren. Welkom in Yellowstone. Nadat ik een tijdje in mijn auto heb geschuild, besluit ik toch maar een rondje gaan rijden, je moet toch wat? Ik neem een kijkje bij het visitor center, vraag wat informatie en dan is het eindelijk (bijna) droog. Ik rij naar het West Thum Geyser Basin en zie voor het eerst waarom Yellowstone zo bijzonder is. Overal komt stoom uit de grond en ik zie een paar felblauwe geisers. Dit is toch wel echt heel gaaf!

West Thumb Geyser Basin blue pool
West Thumb Geyser Basin big cone
West Thumb Geyser Basin
West Thumb Geyser Basin met onweerslucht

In de avond klaart het eindelijk op en maak ik vanaf de camping nog een wandeling langs Yellowstone Lake. Mooi plekje hoor!

Upper Geyser basin met Old Faithful

De volgende dag pak ik m’n spullen in en ga ik op pad naar de volgende campground in Madison. Ik heb de hele dag om er te komen en dat is maar goed ook, want op de 50 kilometer tussen Grant Village en Madison is gigantisch veel te zien. Mijn eerste stop is het Upper Geyser Basin, waar ik precies op tijd ben voor de uitbarsting van Yellowstone’s meest beroemde geiser: Old Faithful. Deze geiser barst iedere 90 minuten uit en ze kunnen bijna op de minuut voorspellen hoe laat. Kokend heet water schiet hier zo’n 30-50 meter de lucht in en het is wel een indrukwekkend gezicht.

Old Faithful

In de omgeving van Old Faithful zijn onwijs veel mooie (houten) wandelpaden en overal komt stoom uit de grond, dus ik ga lekker op pad. Hier zie ik mijn eerste Elk (enorm hert) en tientallen geisers die zomaar uitbarsten, wat een spektakel!

Elk in Yellowstone
Castle Geyser
Upper Geyser Basin houten vlonder
Upper Geyser Basin houten vlonder met bank

Ook zijn er een paar gekleurde hot springs, waaronder de Belgian Pool. Ik vraag een ranger hoe zo’n hot spring aan z’n naam komt en hij antwoord ‘Tsja, hier is ooit een Belg in gevallen’.

Belgian Pool

Ook zie ik Old Faithful nog een keer van veraf uitbarsten, zo is het eigenlijk nog gaver!

Old Faithful van veraf

Vlakbij het Old Faithful-gebied ligt het Biscuit Basin en hier is het (gelukkig) een stuk rustiger. Hier iets minder exploderende geisers, maar wel enorme felblauwe hot springs, ook heel gaaf om te zien!

Biscuit Basin gekleurde hot spring
Co in Biscuit Basin

Ik zie ook een adelaar (denk ik) boven de rivier zweven en regelmatig het water induiken om vis te vangen. Een prachtig gezicht.

Grand Prismatic Spring en Lower Geyser Basin

Na al deze geisers en hot springs ben ik al zwaar onder de indruk van Yellowstone. Dit is wel echt een heel bijzonder landschap. En dan moet een van de mooiste plekken nog komen: de Grand Prismatic Spring. En laat ik hier nou per ongeluk het mooiste viewpoint ontdekken! Ik zie veel auto’s staan bij de Fairy Falls Trailhead en besluit daar ook maar te parkeren. Hier staat niks over op de kaarten die ik heb gekregen bij de ingang, dus het is een verrassing waar ik uitkom. Ik loop over het trail en zie in de verte een heleboel stoom uit de grond komen. Na een klimmetje omhoog kom ik op het viewpoint en wordt ik getrakteerd op een van de mooiste uitzichten ter wereld. Wauw.

Grand Prismatic Spring door de bomen
Grand Prismatic Spring viewpoint

Je kunt de Grand Prismatic ook van dichtbij bekijken, maar het parkeerterrein (en alle toegangswegen) staan bommetjevol dus die sla ik over. Mijn laatste stop voor de campground is de Firehole Lake Drive en dit is meteen een van de rustigste plekjes in Yellowstone. Ook hier weer een paar mooie geisers en ik zie in de verte zelfs een eenzame bison lopen.

Firehole Lake Drive
waarschuwingsbord Yellowstone

Madison Campground en West Yellowstone

De camping is niet ver meer en ik check eind van de middag in op de Madison Campground (wat gelukkig een stuk sneller gaat dan bij de Grant Campground). Als ik naar mijn tentsite rij, zie ik een paar enorme bizons grazen naast de weg. Wat gaaf! Ik parkeer de auto op mijn tentsite en loop terug naar de bizons. Uiteraard zijn ze ‘m (op een na) gepeerd. Maar toch gaaf om dit op je camping te zien.

Bison op de Madison Campground

Ik rij nog even naar het leuke dorpje West Yellowstone in Montana (nieuwe staat) en het begint me toch te onweren en te gieten. Ik doe een paar boodschappen en tank mijn auto vol (benzine is goedkoper in Montana dan in Wyoming).

West Yellowstone

Koken gaat echt niet lukken met dit weer, dus ik besluit een pizza te halen. Als ik het park weer in rij regent het zelfs zo hard dat ik een parkeerplaats opzoek en daar mijn pizza ga eten. Smaakt goed! Op de campground duik ik vroeg m’n tent in, lekker boeken lezen in de regen.

Meer over Yellowstone lees je in mijn volgende reisverslag.

Lees nu reisverslag #17: Yellowstone: Mammoth Hot Springs en veel wildlife

Meer reisverslagen lezen over mijn avonturen in Amerika?

Lees dan alle reisverslagen op deze pagina .

Wil je meer weten over deze regio?

Lees dan ook deze artikelen:
De 10 mooiste plekken in Yellowstone
Hoe & wat: Reistips voor Grand Teton National Park (Wyoming)
Route Pacific Northwest – woestijn, vulkanen en eindeloze bossen

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 reacties