Wat kost een reis in Peru

Wat kost een reis in Peru?

Wat kost een reis in Peru? Ik hield al mijn uitgaven bij en vertel je in deze blog wat de kosten zijn van de busreizen, accommodaties, eten en leuke activiteiten.

Vervoer

Allereerst deel ik de kosten voor het vervoer. Zowel om er te komen als ter plekke.

Vliegtuig

Lima 2 - Latam

Om in Peru te komen, moet je uiteraard met het vliegtuig. Afhankelijk van het aantal overstappen dat je hebt, ben je tussen de 13 (rechtstreeks) en de 25 uur onderweg. Voor die laatste optie heb je tickets vanaf €600 en rechtstreeks kun je met goed zoeken vinden voor €800.
Let op: tegenwoordig is bij veel luchtvaartmaatschappijen ruimbagage niet meer inbegrepen op vluchten naar Zuid-Amerika. Check dit dus goed voordat je boekt.

Lees ook: Hoe & wat: vind de beste deal voor een vliegticket.

Ik was zelf €740 kwijt voor mijn ticket (vol hoogseizoen), maar had het geluk dat er zoveel mis ging met mijn boeking dat KLM mijn oorspronkelijke reis met overstap inwisselde voor een rechtstreekse vlucht naar Lima.

In Peru zelf kun je er ook af en toe voor kiezen om een binnenlandse vlucht te nemen. Dit doen echter niet veel mensen, want reizen met de bus is comfortabeler en veel goedkoper dan vliegen. Wil je toch een binnenlandse vlucht nemen, check dan vooral de reviews van de maatschappij (ze zijn niet allemaal even goed). Voor een vlucht van Cuzco naar Lima betaalde ik ongeveer €100 (inclusief bagage) met LATAM.

Bus

Reistips Peru - busDe makkelijkste, goedkoopste en meest comfortabele manier om te reizen in Peru is met de bus. Er zijn verschillende maatschappijen met verschillende prijzen. Hoe meer je bereid bent te betalen, hoe luxer (en veiliger) de bus. Zelf heb ik vooral gereisd met de luxe maatschappij Cruz del Sur. Voor bijvoorbeeld de nachtbus van Huaraz naar Paracas (overstap in Lima) betaalde ik zo’n €35 (inclusief eten en drinken) en was ik zo’n 12 uur onderweg. Dit kan zeker goedkoper, maar dan lever je ook in op kwaliteit en luxe.

Verblijf

Huacachina - The Upcycled HostelThe Upcycled Hostel in Ica.

Verblijf kun je natuurlijk zo gek mogelijk maken als je wilt, dus heb ik een splitsing gemaakt tussen verblijf in hostels (dorms) en middenklasse hotels.

Hostel

Als je alleen reist is het zeker aan te raden om in hostels te slapen. De goedkoopste optie is een dorm, een kamer die je deelt met een aantal andere mensen. Ik zoek zelf altijd wat kleinere dorms uit en kijk goed naar de recensies van de hostels. De kleinste dorm tijdens mijn reis bestond uit drie bedden en de grootste uit acht bedden. De prijs per nacht varieerde van €6 tot €13.

Lees ook: Hostel tips voor 30-plussers.

Hotel

Tijdens mijn reis heb ik tweemaal in een driesterrenhotel geslapen, in Cuzco betaalde ik €40 voor een nachtje in dit hotel en in Lima sliep ik voor €65 in een Best Western in Miraflores. Alle hotels en hostels boekte ik via Booking.com (vaak pas een paar dagen van tevoren). Goed om te weten: de prijzen voor accommodaties in Lima liggen veel hoger dan in de rest van Peru.

Eten

Lima - ceviche

Peru staat bekend om lekker eten, dus dat zul je ontwijfeld veel doen! Ook dit kun je zo duur maken als je wilt, maar echt heel duur zal het nooit zijn. Voor €5 heb je al een prima driegangenlunch en voor een luxe diner betaal je €10-€15. Ontbijt zit vaak inbegrepen bij je hostel of hotel, dus daar hoef je vrijwel nooit naar op zoek te gaan.

Activiteiten

Je kunt ontzettend veel toffe activiteiten doen in Peru, van korte rondleidingen tot meerdaagse treks.

Korte excursies & losse activiteiten

Huacachina - buggytour

Denk hierbij aan een georganiseerde wandeling in de bergen, het bezoeken van een Inca ruïne of een boottocht. De prijzen varieren enorm, maar hier een paar voorbeelden:
– Wandeling naar Laguna Páron (Huaraz) – dagtrip inclusief vervoer, lunch en gids – €23
– Fietshuur in Paracas (hele dag) – €6
– Buggy tour in Huacachina – 2 uurtjes rondrijden over de duinen + mogelijkheid tot sandboarden – €12
– Dagtrip naar de Colca Canyon – inclusief vervoer, ontbijt en gids – €16
– Dagtrip op Lake Titicaca – bezoek rieteilanden, Taquile eiland en lunch – €16

Lees ook: 6 toffe tours in Peru (en 3 die je beter kunt overslaan)

Machu Picchu en de Inca Trail

Machu Picchu - MP lamas

Denk je bij de bovenstaande activiteiten ‘dat valt nog mee?’ Klopt! Maar dan wil je natuurlijk ook naar Machu Picchu, een van de zeven wereldwonderen, en daar hangt een prijskaartje aan! Machu Picchu ligt midden in de jungle en is lastig te bereiken. Je moet de trein nemen vanaf Ollantaytambo naar Aguas Calientes (reken op €140 voor het goedkoopste retourtje). Vanaf Aguas Calientes neem je de bus naar Machu Picchu (€24 retour) en dan mag je nog entree voor Machu Picchu aftikken (€40). Alles bij elkaar ben je dus meer dan €200 kwijt. (prijzen 2018)

Wil je ook nog de Inca Trail gaan lopen? Dan betaal je voor de permit, dragers, vier dagen eten en drinken, de gidsen, toegang tot Machu Picchu en vervoer vanaf Cuzco tussen de €500 en €700.

Lees ook: Hoe & wat: de Inca Trail.

Overige kosten

Denk hierbij aan belastingen (die moet je soms los betalen bij excursies), fooien, toiletbezoeken (meestal 1 sol), het wassen van je kleding (ik was zo’n €3-€6 per keer kwijt) en natuurlijk souvenirs!

Wat kost een reis in Peru? Mijn totale reiskosten voor een maand

Wat kost een reis in Peru - mijn totale kosten

Voor een reis van een maand in Peru was ik in totaal €2980,76 kwijt. Per post:

Vliegtickets: €843,27
Overnachting: €380,17
Eten: €416,53
Excursies: €839,16
Vervoer: €212,35
Overig: €289,28

Zoals je ziet is bij mij de post Excursies behoorlijk hoog, dit komt door de Inca Trail. Deze kostte mij rond de €600. Ik had hier dus zeker op kunnen besparen, maar ik ben echt erg blij dat ik dit heb gedaan. Het was namelijk een ervaring om nooit te vergeten.

De post Overig is bij mij ook opvallend hoog (ik had hier zelf €100 voor begroot). Ik heb namelijk een ongelukje gehad in Huacachina, waardoor ik een dokter heb moeten laten komen en dit heeft me meer dan €130 (waarvan ik €30 terug kreeg van mijn ziektekostenverzekering). Daarnaast heb ik ook enorm veel souvenirs gekocht.

Dit waren de kosten van mijn reis in Peru. Valt het je mee of tegen?

Wil je meer lezen over Peru?

Lees dan ook deze artikelen:

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties