Vinales 2013

Viñales: sigaren en een nieuwe familie | Reisverslag Florida & Cuba

Vanuit Havana reizen we naar het dorpje Viñales. Hier slapen we voor het eerst in een casa bij een hele lieve familie.

Onze eerste casa

Na een busreis van ongeveer 3,5 uur komen we aan in het hele kleine dorpje Viñales. Op het moment dat we de bus uit willen stappen komen er tientallen mensen naar ons toe om te vragen of we in hun huis willen slapen (dat is heel normaal in Cuba, veel leuker en goedkoper dan een hotel). Helemaal achteraan stond verlegen meisje met haar vriend en een bordje ‘Jessica’.

We hadden in ons hotel in Havana namelijk al een slaapplaats geregeld. We komen terecht bij een ontzettend lieve Cubaanse familie (mama Estrella, papa Celestino en dochters Saray en Sady (de laatste woonde niet meer thuis). We kregen een kamer achter het huis met eigen badkamer. Het thema van de kamer is roze (net als de rest van het huis).

Knalroze kamer van onze casa

Dit is Estrella, zij gaf ons meteen twee zoenen en bombardeerde ons tot familie.

Estrella voor onze casa in Vinales

Dit is het tuintje achter het huis met avocado’s van 2 kilo. Daarnaast zijn er ook kippen, bananen en mango’s.

Avocados in de tuin

Op de fiets door de vallei van Viñales

De volgende dag huren we een fiets en gaan we op pad om de omgeving van het dorp te bekijken. Allereerst fietsen we naar Cueva del Indio. Dit is een grote grot, waar je ook een stukje met een bootje vaart. Mooi om te zien!

Cueva del Indio

Op de terugweg genieten we van het mooie Cubaanse platteland.

Grazende stier op het platteland van Cuba
Fietsen in Vinales
Paarden in Vinales

Daarna maken we een korte stop bij de botanische tuin (waar we drie keer voorbij gefietst zijn, hij was nogal verstopt). Het is een hele mooie tuin, met heel veel verschillende bomen en planten (zelfs uit de prehistorie). Ook zien we voor het eerst een kolibrie!

Bloem in de botanische tuin
Tros bananen in de botanische tuin

Sigaren

Daarna fietsen we naar de andere kant van het dorp, naar casa del Veguero. Hier maken ze sigaren en dit is ook waar de vallei van Viñales bekend om staat. Uiteraard kopen we een paar sigaren als souvenir.

Tabaksvelden in Vinales
Man maakt sigaren

Het is behoorlijk warm, dus we hebben zin om te gaan zwemmen! Je kunt op Cuba bij hotels gebruik maken van hotelzwembaden door een klein bedrag te betalen bij de receptie, dus dat doen we ook. We springen in het water van het zwembad van hotel Los Jazmines, heerlijk! Vanaf hier heb je een geweldig mooi uitzicht op de vallei van Viñales.

Zwembad Hotel Los Jazmines
Vallei van Vinales

De lucht begint behoorlijk te betrekken, dus we moeten op gegeven snel richting onze casa. Als we bij onze fietsen aankomen zien we dat er nog iets anders geparkeerd staat.

Geparkeerde koe

Het gaat uiteindelijk heftig onweren en de bui duurt de hele avond. Gelukkig kookt Estrella een heerlijke maaltijd voor ons.

Eten in de Casa in Vinales

Morgen gaan we met een taxi op naar Trinidad (de kaartjes voor de bus waren uitverkocht). Ben erg benieuwd naar deze stad!

Lees nu het volgende reisverslag: Trinidad: terug naar de middeleeuwen

Wil je alle reisverslagen van onze bijzondere reis op Cuba en Florida lezen? Kijk dan op deze pagina.

Meer lezen over Cuba?

Lees dan ook een van deze artikelen:

Of bestel een van deze reisgidsen:

Lonely Planet Cuba

ANWB wereldreisgids – Cuba

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties