Stopover in Hong Kong - Reisverslag

First stop(over): Hong Kong! | Reisverslag

Het is een lange reis naar Australië en ik heb een kleine onderbreking: een stopover in Hong Kong. Ik dwaal een paar uur door deze bloedhete stad en kijk m’n ogen uit.

Het is zo ver: ik ga mijn droomreis maken!

Na maanden, weken en dagen wachten (met veel voorpret) vertrek ik vandaag eindelijk met een volle backpack naar Schiphol. Ik ga mijn droomreis maken en vertrek voor een maand naar Australië.

Op Schiphol heb ik een heel gezellig uitzwaaicomité; Marjolein (die was even over uit Costa Rica) en m’n ouders waren er ook allebei. Ik wist dat mijn moeder zou komen, maar mijn vader was stiekem meegekomen, dus dat was een hele leuke verrassing! Vooral omdat ze beide helemaal uit Groningen komen om me uit te zwaaien, ze zijn zo lief. Na een kopje koffie en wat lekkers bij Starbucks is het echt tijd om afscheid te nemen en vertrek ik naar de gate. Het wordt een pittige reis, met twee twee nachtvluchten achter elkaar.

Uitzwaaicomite op Schiphol

Ik vlieg voor het eerst richting het verre oosten (mijn vorige grote reizen gingen naar Amerika, Cuba en Costa Rica) en ook vlieg ik voor het eerst met Cathay Pacific. Deze maatschappij is een van de beste luchtvaartmaatschappijen ter wereld en dat merk ik meteen.

De stoelen zitten namelijk best lekker en het eten smaakt ook erg goed, er is veel keuze. Toch blijft het pittig om elf uur lang in zo’n vliegtuig te zitten. Onderweg geen gekke dingen (weinig turbulentie) en een goed uitgerust entertainmentsysteem, dus ik vermaak me prima. Uiteraard probeer ik ook een beetje te slapen, maar dat lukt niet echt omdat het gewoon dag is in Nederland (en ik slaap zelden in vliegtuigen).

Ik ben in Hong Kong!

In Hong Kong gaat alles heel snel, het is er ook best rustig om zes uur ‘s ochtends. Ik pin wat geld (wat bijna misgaat omdat de cijfers hier anders staan ten opzichte van de Nederlandse pinautomaten) en ik trek mijn korte broek aan.

Ik sta om half acht al in de binnenstad en BAM, ik schrik echt van de hitte. Het is al 30 graden en door de hoge luchtvochtigheidsgraad voelt het nog veel warmer aan. Als ik het station uitloop zie ik ook veel borden met waarschuwingen voor extreme hitte. M’n camera heeft er duidelijk ook wat moeite mee, de lens blijft het eerste half uur continu beslaan. Maar wat is het gaaf om al die enorme gebouwen te zien!

Aangekomen in Hong Kong

Mijn eerste stop in Hong Kong is The Victoria Peak, het meest bekende uitzichtpunt van de stad. Ik ga omhoog met het supertoeristische trammetje. Normaal gesproken zou ik dit niet zo snel doen, maar bergop wandelen in deze hitte is niet te doen. Bovendien is er op dit tijdstip nog niemand, dus kan ik zo doorlopen. De tram is een belevenis op zich, hij gaat echt megasteil omhoog. Best spannend zo op de vroege ochtend, haha!

Boven aangekomen heb ik wat moeite om me te oriënteren, wat is dit een enorme stad. Ik ga uiteindelijk bij een soort Leeuwentempel staan voor het uitzicht en het is echt supergaaf gezicht! Er is bijna niemand hier, maar gelukkig tref ik een Canadees meisje dat wel een foto van me wil maken. Ik zie er nu al oververhit uit, dat belooft wat voor de rest van de dag.

Een etage hoger (op het dak van een winkelcentrum) is het uitzicht nog mooier. Ik kan er wel uren blijven staan, maar ik heb inmiddels aardig dorst gekregen. Gelukkig gaan de winkels op dat moment open, dus haal ik wat water een een lekkere ijskoffie (ik moet op de een of andere manier toch de hele dag wakker blijven).

Wandeling over de Old Peak Road

Omdat ik ook nog een beetje sportief wil doen (ondanks de hitte) wandel ik via de Old Peak Rond weer naar beneden. Dit is een heel steil weggetje (alleen voor voetgangers) dwars door de jungle. Ik kom hier best veel mensen tegen die omhoog lopen, wat ik erg knap vindt. Ze dreven allemaal in het zweet. Dat kan niet anders dan een goede workout zijn.

Beneden aangekomen ga ik even op een bankje in de dierentuin gaan zitten. De jetlag begin er in te hakken. Het is tien uur ‘s ochtends en ik ben al kapot. In de dierentuin heb ik trouwens verder geen dier gezien, ik denk dat het voor hun ook te warm was om naar buiten te komen. Ik vind het wel mooi om zoveel groen te zien tussen de wolkenkrabbers, dus ik blijf lekker even zitten.

Met de boot naar Kowloon

Ik wil toch iets meer van de stad zien en besluit met de Star Ferry naar de overkant van de rivier te gaan: naar het eiland Kowloon. Dat is echt een verademing, er staat een heerlijk briesje en vanaf het water heb ik een fantastisch uitzicht op de skyline van Hong Kong.

Aan de overkant (Kowloon) is het heel druk en voor mijn gevoel nog warmer. Ik doe rustig aan en wandel een stukje over de Avenue of Stars, dit is de Walk of Fame van Hong Kong. Ik kom tot de conclusie dat ik op Bruce Lee en Jackie Chan na vrijwel geen Chinese filmsterren ken. Toch is het de moeite waard om hier even te lopen, want het uitzicht op het water is prachtig.

Ik dwaal wat meer de stad in en hoe verder ik van het water kom, hoe meer het op China gaat lijken. De straten worden smaller, ik zie veel neonborden, bijzondere kunstwerken en straatverkopers.

Ze vragen me of ik een handtas of horloge wil kopen, maar daar heb ik niet echt behoefte aan. Waar ik wel behoefte aan heb is een droog shirt. Het hemdje dat ik draag is inmiddels compleet doorweekt vanwege de hitte en het extra t-shirt dat ik in mijn tas had gestopt voor vertrek is op de een of andere manier verdwenen (ik heb het ook nooit meer terug gevonden).

Ik duik een winkelcentrum in (met airco, yes!), koop een nieuw hemdje bij de H&M en eet in de food court wat dim sum. Volgens mij heb ik de verkeerde uitgekozen, het smaakt me totaal niet. Gelukkig is het niet duur.

Dim Sum in Hong Kong

Hoewel het redelijk vroeg in de middag is, ben ik wel een beetje klaar met Hong Kong. Ik ben te moe van de jetlag, kan mijn draai niet vinden tussen al die mensen en het is gewoon veel te warm. Ik ben toe aan rust! Ik ga met de ferry terug naar Hong Kong Island, om over te stappen op de trein naar de luchthaven.

In de ferry terug naar het station

Duurste douche ooit

Op de luchthaven ga ik naar een van de lounges waar ik tegen betaling gebruik kan maken van een douche. Het kost een vermogen, maar het is een goede beslissing. Het was de lekkerste douche die ik ooit heb genomen en ik ben er ook een uur blijven staan. Fris en fruitig voor de volgende vlucht naar Cairns!

Hoewel ik echt heel moe ben, vond ik het wel de moeite waard om een halve dag rond te lopen in Hong Kong. Ik heb nog best veel kunnen zien van de stad, het was een leuke kennismaking.

Lees nu mijn volgende reisverslag: Even chillen op een bountystrand: Clifton beach.

Wil je alle reisverslagen van mijn solotrip in Australië lezen? Kijk dan op deze pagina.

Voor mijn stopover in Hong Kong maakte ik gebruik van deze reisgidsen:

Time to momo – Hongkong

Capitool Reisgids Top 10 Hong Kong

Meer reisverslagen lezen?

Ik maakte de afgelopen jaren veel toffe reizen. Alle reisverslagen kun je vinden op deze pagina. Een paar van mijn favorieten:

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 reacties