Pieterpad etappe 13 14 15 - door het bos naar Duitsland

Pieterpad etappe 14, 15 & 16: door het bos naar Duitsland

Wist je dat een stuk van het Pieterpad door Duitsland loopt? In dit verslag neem ik je mee en vertel ik alles over etappe 14, 15 en 16.

Etappe 14: Vorden – Zelhem

Etappe 14 is een bijzondere etappe. Het Pieterpad is namelijk opgedeeld in twee delen LAW 9-I en LAW 9-II en dit is de eerste etappe van het tweede deel. Je zou dus kunnen zeggen dat ik op de helft ben. Qua kilometers is dat net niet het geval, dat is namelijk pas op ongeveer 2/3 van deze etappe. Maar toch een mooie mijlpaal!

De etappe start bij Kasteel Vorden en het eerste dat je ziet is een monument met de voetstappen van Toos en Bertje, de dames die het Pieterpad bedachten (het pad is sinds 1983 in gebruik).

In de voetsporten van Toos en Bertje
In de voetsporten van Toos en Bertje.

Afwisselende etappe

Daarna volgt een mooie wandeling door de bossen, een klein stukje over de hei en dan kom je uit bij het dorpje Linde. Daar staat een prachtige korenmolen die van veraf te zien is.

Klein stukje hei bij Vorden
Ik blijf het prachtig vinden om over de hei te wandelen.
De korenmolen bij Linde
De korenmolen bij Linde zie je al van ver.

Het pad is lekker afwisselend deze etappe, het ene moment loop je in een natuurgebied, dan weer door een bos en dan weer via een boerenerf door de weilanden.

Pieterpad over een boerenerf
Het Pieterpad loopt hier gewoon over een boerenerf.
Wandelen tussen de maisvelden
En uiteraard wandel ik weer tussen de maisvelden.

Ik ben erg blij als ik in het stadje Zelhem aankom. Het is weer eens loeiheet en ik kan hier mijn waterfles vullen bij een tappunt. Het is nog vijf kilometer naar de camping, dus ik besluit maar verder te lopen (er is onweer voorspeld en ik wil mijn tent hebben staan voor het losbarst), dus ik niet niet veel van het stadje, behalve de beeltenis van de vrouw op een omgekeerde bezemsteel. Bijzonder, wat zou dat zijn?

Beeld in Zelhem
Dit beeld zie je overal terug in Zelhem.

Etappe 15: Zelhem – Braamt

Het stuk naar de camping is echt heel zwaar. Mijn voeten doen heel erg pijn, er is geen schaduw en de hitte is verzengend. Ik sleep mezelf voort, drink heel veel water en ben zo blij als ik op de camping aankom!

Het is een van de betere campings tijdens mijn wandeling op het Pieterpad, met een vriendelijke eigenaar en goede faciliteiten. Op het trekkersveldje staat zelfs een ander meisje dat ook het Pieterpad in een keer loopt met tent en al, dus we hebben veel om over te kletsen, gezellig!

Noodweer

Rond een uur of negen gaat het helemaal los, onweer en regen op standje waterval. Ik vind het best eng en er komt zelfs water door het grondzeil van mijn tent omhoog! Gelukkig ben ik goed voorbereid op nattigheid, want al mijn spullen zitten goed verpakt in drybags.

De volgende ochtende staat er dan ook een klein laagje water in mijn tent en mijn buitentent is helemaal doorweekt. Zelf ben ik nog helemaal droog en mijn slaapzak ook, dus ik ben daar heel blij mee! Ik pak alles weer in en vervolg mijn avontuur op het Pieterpad.

Kasteel Slangenburg

Hoewel het flink heeft geregend is het nog niet echt heel erg afgekoeld. Het lijkt ook wat mistig als ik door het bos wandel. Ik vind het wel wat hebben, het geeft wat extra rust.

Ik kom al snel bij een van de hoogtepunten van deze etappe: kasteel Slangenburg. En dat is een mooi slot! Ik maak wat foto’s en dan komt er opeens een deftige vrouw aanlopen die denkt dat ik een foto van haar maak. Ik leg uit dat ik alleen een foto van het kasteel maak, maar ze is in alle staten “de hele wereld wordt platgefotografeerd en dan sta ik er ook nog op!” Ik weet niet wat me overkomt! Ik zeg tegen haar dat ik de foto’s wis en dan loopt ze woest weg. Er kan geen goedemorgen vanaf.

Kasteel Slangenburg
Kasteel Slangenburg is een plaatje om te zien, maar toch heb ik er nu een wat naar gevoel bij.

Met een naar gevoel vervolg ik mijn tocht. In mijn hoofd loop ik het gesprek nog eens na, heb ik iets verkeerds gezegd of gedaan? Ik besluit maar even een vrolijk muziekje op te zetten om het nare gevoel kwijt te raken en dat lukt gelukkig ook wel snel. Ik heb spontaan geen last meer van mijn voeten, haha!

Via een paar mooie lanen langs de bomen en dwars door de weilanden wandel ik naar het dorpje Braamt. Weer een etappe voltooid!

Door de weilanden bij Braamt
Wandelen door de weilanden bij Braamt.

Molen in Braamt
Ook in Braamt staat weer een mooie molen.

Etappe 16: Braamt – Millingen aan de Rijn

Als ik in Braamt aankom is de temperatuur weer flink opgelopen, dus ik ben blij dat het pad vlak na Braamt vooral door het bos gaat. In het bos voelt het wel alsof ik weer op Hawaii aan het wandelen ben, de combinatie van de warmte met de luchtvochtigheid is ongekend.

Bos bij Braamt
Klimmen in het bos bij Braamt.

In het bos volgt een leuke verassing: het pad gaat recht omhoog! Je komt uit bij de Hulzerberg (84,6 meter). Daar staat een enorme uitkijktoren en vanaf daar heb je een prachtig uitzicht op de omgeving.

uitzicht Hulzenberg
Uitzicht vanaf de Hulzenberg.

Een dagje in Duitsland

Vlak daarna wandel ik Duitsland in. Het Pieterpad loopt vanaf nu af en toe een stukje door Duitsland en dit is daarvan het eerste. Het is lekker heuvelachtig en je wandelt door het bos tot Hoch Elten, een prachtig dorpje op de berg.

Kerk in Hoch Elten
De kerk in Hoch Elten staat mooi op de heuvel.

Hier verlaat ik het Pieterpad, want ik trakteer mezelf op een dagje luxe in Duitsland. Ik heb namelijk een hotelkamer geboekt in Elten. Ik kom daar al om twee uur ‘s middags aan, dus heb lekker de tijd om mijn voeten even te laten rusten (ik heb aardig wat blaren dankzij mijn nieuwe schoenen), mijn kleding te wassen en mijn tent te drogen.

Natuurlijk trakteer ik mezelf ook op een Duits biertje op het terras. Dat heb ik wel verdiend na meer dan 270 kilometer lopen!

Duits biertje op het terras
Proost!

Langs de Rijn

Na een uitgebreid hotelontbijt kan ik er de volgende ochtend weer tegenaan. In no time ben ik de berg af en wandel ik Duitsland uit en Gelderland weer in. Via het dorpje Spijk (waar ik per ongeluk de afslag naar het Noaberpad nam in plaats van het Pieterpad) kom ik uit bij de Rijn. Dit stuk van de etappe vind ik eerlijk gezegd niet zo interessant. Je loopt over een autoweg en er komt best wat verkeer langs, het voelt ook niet heel erg veilig.

Weg langs de Rijn
Over deze weg loop ik een flink stuk langs de Rijn.

In het dorpje Tolkamer bel ik even met de schoenenwinkel in Hellendoorn waar ik vorige week mijn nieuwe (dure) wandelschoenen heb gekocht. Ze beamen dat het niet normaal is dat ik zoveel blaren heb en ik moet maar langskomen. Nou is dat voor mij geen optie, ik kom echt nooit in de buurt van Hellendoorn en ik wil gewoon dit pad aflopen. Hij belooft me om me terug te bellen na afloop van mijn wandeling om te kijken naar een oplossing. Voor nu hou ik het maar even bij dubbele sokken en veel sporttape, dat lijkt te helpen.

Na Tolkamer is het pad weer wat leuker en ga je dwars door een natuurgebied. Het is – uiteraard – weer loeiheet en helaas weinig schaduw. Ik ben dan ook blij als ik bij het pontje ben, dat me in een paar minuten over de Rijn naar het stadje Millingen brengt. Het eindpunt van deze etappe!

Natuurgebied bij Tolkamer
Mooi natuurgebied bij Tolkamer.
Pontje naar Millingen
Met dit pontje vaar ik de Rijn over naar Millingen.

Praktische informatie

De totale lengte van deze drie etappes is 59 kilometer. Ik verbleef op de volgende plekken:

  • Camping de Slangenburg – fijne camping (55+, maar als jongere Pieterpadwandelaar mag je daar ook slapen) met goede faciliteiten en een zeer goed beleid omtrend COVID-19. Het ligt aan het Pieterpad, dus je hoeft geen extra kilometers te maken om er te komen. Voor een nachtje betaalde ik €10.
  • Hotel-Restaurant Wanders in Elten (Duitsland). Prima hotel in het centrum van een leuk Duits stadje. Supermarkt om de hoek en er zijn meerdere terassen waar je lekker kunt eten en drinken. Het ligt ongeveer 1,5 kilometer van het Pieterpad. Voor een nachtje betaalde ik €72 (tweepersoonskamer met ontbijt).

Tijdens deze etappes van het Pieterpad maakte ik gebruik van deze gids.

Wil je meer verslagen lezen van het Pieterpad?

Je kunt al mijn wandelverslagen terugvinden op deze pagina.

Vorige verslag: Pieterpad etappe 11, 12 & 13: de Sallandse Heuvelrug en mooie kastelen

Volgende verslag: Pieterpad etappe 17, 18, 19 & 20: via de heuvels in Gelderland naar Limburg

Lees hier al mijn artikelen vol praktische tips over het Pieterpad.

Meer lezen over mooie wandelingen in Nederland?

Ik wandel wat af in Nederland en daarnaast bezoek ik regelmatig een leuke Nederlandse stad. Daarom kun je op deze website veel leuke reistips voor Nederland vinden. Lees ook een van deze artikelen:

Meer wandelverhalen en reisinspiratie? In mijn nieuwsbrief deel ik regelmatig leuke reisverhalen en tips voor de mooiste bestemmingen. Schrijf je in.

Deze website is mijn full time baan en zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel of op deze pagina. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! 

Pieterpad etappe 14 15 16 door het bos naar Duitsland
Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties