Pieterpad 17 18 19 20 - via de heuvels in Gelderland naar Limburg

Pieterpad etappe 17, 18, 19 & 20: via de heuvels in Gelderland naar Limburg

Het landschap tijdens een wandeling op het Pieterpad veranderd continue. Zo wandel je tijdens etappe 17, 18, 19 & 20 van heuvelachtig Gelderland naar Limburg.

Etappe 17: Millingen aan de Rijn – Groesbeek

Met een stapel boodschappen loop ik Millingen uit. Hoewel ik een terrasje op z’n tijd heerlijk vindt, geniet ik nog het meest van mijn lunch op een bankje in de natuur. Het duurt even, maar uiteindelijk vind ik een bankje in de weilanden waar ik mijn lunch opsmikkel.

Het is nog steeds superwarm, maar ik voel me eigenlijk wel goed. Mijn voeten doen nog steeds pijn, maar ik merk ook dat ik weer meer kan genieten van de omgeving. Zo’n nachtje in een hotel doet wonderen!

De grens over

Tijdens deze etappe van het Pieterpad steek je weer meerdere keren de grens over tussen Nederland en Duitsland. Soms alleen even om de weg over te steken, maar soms is het ook een langer stuk. Zo wandel je hier weer door een Duits dorpje genaamd Zyfflich. Nog nooit van gehoord, maar wel tof om te zien dat er gewoon een ooievaar op het dorpsplein rondliep.

Grens Nederland Duitsland
Ben ik nou in Duitsland of in Nederland?
Ooievaar in Zyfflich
Een Ooievaar in Zyfflich.
Grens Nederland Duitsland
Een mooie richtingaanwijzer op de grens.

De heuvels in

Via een mooi natuurgebied kom ik uit bij de Duivelsberg in Beek. En het landschap is hierna compleet anders. In plaats van het vlakke Nederland vol weilanden sta ik opeens in de heuvels. Het lijkt wel alsof ik in Frankrijk ben beland!

Duivelsberg
Lekker klimmen: de Duivelsberg op.
Heuvelachtig landschap in Gelderland
Wandelen in de heuvels.

Ik ben inmiddels al 30 kilometer aan de wandel (mijn voeten vinden het ook niet zo leuk meer), maar ik blijf foto’s maken, wat een gaaf gezicht! En ik wist helemaal niet dat het in Gelderland zo heuvelachtig was!

Vlak voor het einde van de etappe gaat het Pieterpad over een boerenerf en dat is tevens de plek waar ik voor die nacht mijn tent opzet. Ik krijg een mooi plekje met uitzicht op de heuvels. Wat een heerlijke plek om een lange wandeldag af te sluiten.

Pieterpad over een boerenerf
Het Pieterpad loopt over het erf van de boerderij waar ik kampeer.
kamperen met uitzicht
Kamperen met uitzicht.

De volgende ochtend vertrek ik weer vroeg en wandel ik door de weilanden naar het einde van etappe 17: Groesbeek.

Door de weilanden naar Groesbeek
Door de weilanden naar Groesbeek.

Etappe 18: Groesbeek – Gennep

Normaal gesproken weet ik de weg aardig goed te vinden aan de hand van de markeringen, maar het lukt me om in Groesbeek maar liefst drie keer de verkeerde kant op te lopen… Slecht geslapen en ik ben onwijs moet, ben niet vooruit te branden vandaag. Ik heb mijn dag niet helemaal geloof ik.

Deze etappe is gelukkig niet zo lang en het grootste stuk gaat lekker door de bossen. Heuvelachtig en lekker in de schaduw. En ook leuk: ik wandel Gelderland uit en Limburg in.

Warm, warm, warm!

Het einde van de hittegolf is nog steeds niet in zicht en zodra ik het bos uit ben is het zwaar in de volle zon! Ook merk ik dat ik niet genoeg eet, mijn energielevel is erg laag. Bij de supermarkt in Milsbeek haal ik voor het eerst in deze wandeltocht een Snickers (die at ik op de Pacific Crest Trail dagelijks, veel calorieën in een klein reepje) en voel me meteen een stuk beter.

Vlak na Milsbeek kom je langs Genneperhuis, een ruine van een vroegere vesting. Je ziet er niks meer van, behalve de vestinggracht. Het is een mooi natuurgebied en er zijn veel mensen aan het fietsen en wandelen.

Natuurgebied tussen Milsbeek en Gennep
Natuurgebied tussen Milsbeek en Gennep.

Het eindpunt van deze etappe is de Martinustoren in Gennep, die me meteen doet denken aan de Martinitoren. Het voelt echt maanden geleden dat ik die voor het laatst zag tijdens een dagje in Groningen.

Martinustoren in Gennep
De Martinustoren in Gennep.

Etappe 19: Gennep – Vierlingsbeek

In Gennep geniet ik een heerlijke lunch bij Hotel de Kroon en wandel over de dijk richting mijn camping voor die nacht.

Dijk Gennep
Mooie wandeling over de dijk langs Gennep.

Die ligt midden in het bos aan een meertje en ik krijg een mooi plekje toegewezen. Normaal gesproken wordt je met je trekkerstentje ergens tussen gezet of op een groot veld, maar deze keer krijg ik mijn eigen plek, heel fijn!

Het Quin

Die nacht slaap ik heerlijk, dus de volgende dag kan ik er weer helemaal tegenaan, fijn! Ik ga als een speer en wandel genietend door de stille bossen. Op gegeven moment kom ik opeens in een natuurreservaat genaamd Het Quin. En dat is echt een prachtig plekje! Heuvelachtig, hei, een paar bomen en bankjes met mooie uitzichten. Ik ga even zitten om van het uitzicht te genieten en zie in de verte zelfs wat Schotse Hooglanders en geiten rondscharrelen.

Het Quin
Vroeg in de ochtend pauzeren in Het Quin.

Ik ben in Noord-Brabant!

Ik vervolg mijn weg en neem ik het dorpje Afferden de Veer over de Maas en dan sta ik opeens in de provincie Noord-Brabant. Langs de Maas (die ik overigens verder niet ziet vanwege de dichte begroeiing) wandel ik Vierlingsbeek in, het einde van deze etappe.

Etappe 20: Vierlingsbeek - Swolgen

Ik verlaat Vierlingsbeek via een mooi natuurgebied en wandel via het dorpje Holthees zo Limburg weer in. Je loopt op het Pieterpad meer door Duitsland dan door Noord-Brabant, best grappig. Ik blijf het ook bijzonder om te zien dat je in het zuiden van het land steeds meer kapelletjes en kruizen langs de wegen ziet. Dat ken ik zelf niet omdat ik ben opgegroeid in Groningen en ook in Amsterdam zie je dit niet. Bijzonder!

Mariakapel in Holthees
Mariakapel in Holthees.

Boschhuizer Bergen

Op gegeven moment voert het Pieterpad weer de bossen in en kom ik op een van de mooiste plekken van deze etappe: de Boschhuizer Bergen. Het is een stuifzandgebied en je wandelt door de zandduinen. Best pittig in de warmte, maar ik vind het zo mooi! Ik geniet echt met volle teugen en besef me weer eens dat er in Nederland nog zoveel mooie plekken zijn om te ontdekken.

Boschhuizer bergen
De Boschhuizer bergen.
De Boschhuizer bergen.

Koeien op het pad

Rond het dorpje Wanssum krijg ik het zwaar. Het blijft maar warm (al is de temperatuur gedaald van 34 naar 30 graden) en mijn voeten doen echt heel veel pijn. Het is gelukkig niet heel ver meer naar mijn camping bij Meerlo, dus ik wandel rustig door. Vlak voor Meerlo wacht me een leuke verassing: er staat een hele kudde koeien op het pad. Het is onmogelijk om ze op een flinke afstand te passeren, aan de ene kant is een sloot en aan de andere kant een hek. Aan de linkerkant kan ik ze op een meter passeren, dus dat doe ik dan maar. Terwijl ik langzaam langs ze loop blijf ik tegen ze praten: "wat is het weer warm vandaag hè?"

Koeien op het Pieterpad
Hallo dames! Mag ik er langs?

Ongeschonden kan ik mijn wandeling vervolgen en kom ik aan in Meerlo. Via een heel leuk detour langs het Kasteelke kom ik aan bij mijn camping voor die nacht. En laten we het er maar op houden dat dit niet de beste camping is tijdens mijn tocht op het Pieterpad...

Het Kasteelke in Meerlo
Het Kasteelke in Meerlo.
donkere wolken op de camping
Er viel minder regen dan je zou denken.

Langs de Molenbeek naar Wolgen

Ik slaap niet zo goed, dus vertrek zodra het licht wordt. Via de Molenbeek wandel ik over mooie paadjes naar het dropje Tienray, dat ook wel bekend staat als Klein Lourdes. Er staan dan ook tig kapelletjes langs de weg, mooi om te zien!

Kapel in Tienray
Het dorpje Tienray staat bekend als Klein Lourdes.

Via een paar mooie bospaden kom ik aan op het eindpunt van deze etappe: Swolgen. Nog zo'n 130 kilometer te gaan!

Praktische informatie

De totale lengte van deze vier etappes is 75 kilometer. Ik kampeerde op de volgende plekken

- De Hoge Hof bij Nijmegen. Het Pieterpad loopt over het erf van deze boerencamping. Ruime plaatsen en prima sanitair. Er is zelfs een keuken waar je gebruik van kunt maken en goed werkende wifi. Ik betaalde voor een nachtje €12,50

- Camping De Bloksberg bij Gennep. Vrij grote camping met een meertje, maar voelt kleinschalig door de afgeschermde plekken. Als je een keer geen zin hebt om te koken; er is een snackbar. De camping ligt aan het Pieterpad en voor een nachtje betaalde ik €10.

- Camping 't Karrewiel bij Meerlo. Grote camping met zwembad en restaurant waar je weinig van ziet. Met een trekkerstentje wordt je namelijk een beetje buitenaf op een groot veld neergezet. Ongezellige plek en verouderd sanitair. Ik zou zelf niet snel weer voor deze camping kiezen, ook omdat het nog zo'n 1,5 kilometer van het Pieterpad ligt. Een nacht kamperen op deze camping kostte mij €14,50.

Tijdens deze etappes van het Pieterpad maakte ik gebruik van deze gids.

Wil je meer verslagen lezen van het Pieterpad?

Je kunt al mijn wandelverslagen terugvinden op deze pagina.

Vorige verslag: Pieterpad etappe 14, 15 & 16: door het bos naar Duitsland

Meer lezen over mooie plekjes in Nederland?

Lees dan ook een van deze artikelen:

- Bucket list Nederland: 11 prachtige plekken om te bezoeken
- Schokland: een uniek eiland in Nederland
- Nationaal Park Zuid-Kennemerland: handige tips & mooie wandelingen

Pieterpad 17 18 19 20 via de heuvels in Gelderland naar Limburg

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.