Pieterpad etappe 24 25 26 - De finish van het Pieterpad op de Sint-Pietersberg in Maastricht

Pieterpad etappe 24, 25 & 26: de finish in Maastricht!

Ik geniet volop tijdens de laatste etappes op het Pieterpad. Na drie weken wandelen is het zo ver, ik kom aan bij de finish in Maastricht!

Etappe 24: Montfort – Sittard

Het eind van het Pieterpad komt echt in zicht! In Montfort is een supermarkt met een bakker, die hele kleine vlaaien verkoopt (voor een persoon). De Limburgse vlaaien smaken me erg goed, dus ik besluit er eentje mee te nemen, dan heb ik een lekker toetje voor de lunch. Langs Kasteel Montfort wandel ik het dorp weer uit, op zoek naar een bankje in de schaduw.

Kasteel Montfort
De ruïne van Kasteel Montfort.

Die zijn de komende kilometers in geen velden of wegen te bekennen, ik loop tussen de akkers langs de bosrand. Wel een mooi stuk!

 Pieterpad bij Montfort
Wandelen tussen de velden en bossen bij Montfort.

Uiteindelijk vind ik een bankje waar ik mijn lunch nuttig, bel ik een camping om te vragen of ze plek voor me hebben (dit doe ik iedere dag, ze hebben altijd wel plek voor een klein trekkerstentje) en dan kan ik er weer tegenaan!

Het pad is voornamelijk onverhard en er zitten lekker veel bochtjes in (vind dat een stuk leuker dan van die lange rechte stukken), dus het wandelen gaat lekker vlot.

Bij Susteren ga ik het pad af om mijn camping voor die nacht op te zoeken. Het is basic, maar prima. Ik kom hier ook Martin weer tegen (die ik eerder al sprak in Coevorden), hij had ook even een pauze genomen wegens een blessure en is ook bezig met de slotfase van het Pieterpad.

Op naar Sittard!

De volgende ochtend sta ik fris en fruitig om mijn weg te vervolgen naar Sittard. Via een bos kom ik weer terecht in Duitsland en ik loop zelfs door de kleine dorpjes Isenbruch en Millen. Blijft toch leuk om af en toe even in het buitenland te zijn.

Het Duitse dorpje Isenbruch
Het Duitse dorpje Isenbruch.
Het Duitse dorpje Millen
Het Duitse dorpje Millen.

Via een vaart loop je ongemerkt het centrum van Sittard binnen. Wat hebben ze dit leuk gedaan! Je hebt niet eens door dat je in een grote stad bent tot je in het centrum staat. Daar trakteer ik mezelf uiteraard weer op een stukje vlaai, het is tenslotte koffietijd.

Langs de vaart door Sittard
Je hebt hier helemaal niet door dat je door Sittard loopt.

Etappe 25: Sittard – Strabeek (Valkenburg)

Na wat boodschappen vertrek ik weer uit Sittard, want ik heb nog een flink stuk te gaan vandaag. En laat ik het meteen maar zeggen: de etappe van Sittard naar Strabeek is mijn favoriete etappe van het Pieterpad!

Welkom in heuvelachtig Limburg

Vanuit Sittard wandel je door een mooie laan vol kappelletjes een heuvel op en als je boven bent zie je het prachtige glooiende landschap van Zuid-Limburg. Wauw! Wandelend door de velden en ik blijf om me heen kijken, wat is dit weer een geweldig mooi stukje Nederland.

Laan vol kapellen in Sittard
Laan vol kapellen in Sittard.
Wandelen door de heuvels na Sittard
Wandelen door de heuvels na Sittard.
Wandelen door de heuvels na Sittard
Af en toe moet je even achterom kijken. Wat een mooi uitzicht!

Bij het kleine dorpje Windraak kom ik opeens Joyce weer tegen, waarmee ik eerder een stuk wandelde naar Venlo. We wandelen samen verder en kletsen honderduit over het mooie landschap.

Bij Heemtuin staat weer eens een Pieterpadbord, ongelooflijk dat we al zoveel kilometers hebben gemaakt!

Laatste stuk van het Pieterpad
Als je zo’n bord ziet, dan realiseer je je pas hoeveel kilometers je al hebt gelopen.

Bij Kasteel Terborgh (dat wat verstopt zit achter de bomen) lunchen we op een boomstronk en dan wandelen we weer door de Limburgse heuvels. Op gegeven moment wandelen we door een grubbe (een holle weg met aan beide kanten wanden met bomen) en het doet me een klein beetje denken aan Whitewater river op de Pacific Crest Trail. Gelukkig is dit iets makkelijker begaanbaar en zijn we er wat sneller uit (vorig jaar liep ik twee volle dagen door die rivier, dit was in een half uurtje klaar).

wandelen in de grubbe
Wandelen in de grubbe.

Het dorpje Terstraten is een van de hoogtepunten op deze etappe, schilderachtig mooi!

 Terstraten in Limburg
De schilderachtige huizen in Terstraten.
 Terstraten in Limburg

Vlak na Terstraten neem ik afscheid van Joyce. Zij loopt door tot Strabeek en ik slaap op de camping in Schimmert. Dit is de laatste camping voor mij op het Pieterpad, veruit de duurste en helaas ook niet de beste. Het is een volgebouwde camping met kleine plaatsen en ik zet mijn kleine tentje tussen de campers en stacaravans. Niet ideaal, maar goed, ik moet ergens slapen.

laatste camping op het Pieterpad
Mijn laatste camping op het Pieterpad.

De volgende ochtend vertrek ik al om zeven uur, het is mijn laatste dag op het Pieterpad! Ook het laatste stukje van deze etappe is weer erg mooi. Ik wandel door de heuvels en af en toe door het bos naar Strabeek. In dit deel van Zuid-Limburg vind je diverse wijngaarden, wat ik als wijnliefhebber natuurlijk erg interessant vindt. Het lijkt me leuk om hier nog eens een keer een wijntour te maken!

Tussen Schimmert en Strabeek
Mooie uitzichten tussen Schimmert en Strabeek.

Etappe 26: Strabeek – St. Pietersberg (Maastricht)

Iets voor negen uur start ik met de allerlaatste etappe van het Pieterpad. Na Strabeek volgt het pad langs het riviertje de Geul en door het bos naar het dorpje Terblijt. Het is weer een geweldig mooi stuk en ik zie onderweg een paar grotten, gaaf!

Grotten bij Bemelen
Grotten bij Bemelen.

Ik heb de pas er flink in, Maastricht is in zicht en het gaat die middag regenen. Ik wil hoe dan ook voor de regen op de Sint-Pietersberg staan.

In Maastricht

Al snel kom ik aan in Maastricht en ik heb even zo’n gevoel van triomph. Ik heb in drie weken tijd toch maar mooi van Pieterburen naar Maastricht gelopen! Daar mag ik best een beetje trots op zijn. Ik moet alleen nog een stukje, want ik moet naar de andere kant van Maastricht voor de finish. Het is alweer even geleden dat ik in Maastricht was en ik kijk mijn ogen uit als ik door het oude centrum wandel. Wat is dit toch een mooie stad!

Lees ook: Stedentrip Maastricht: de leukste bezienswaardigheden

Het oude centrum van Maastricht
Het oude centrum van Maastricht.

De finish op de Sint-Pietersberg

Na ongeveer anderhalf uur lopen sta ik aan de voet van de Sint-Pietersberg, joepie! Dan denk je dus dat je er bijna bent, maar niets is minder waar: je moet nog een flink stuk over die berg wandelen. Gelukkig is het nog steeds droog en is ook dit weer een mooie wandeling.

Het fort op de Sint-Pietersberg.
Het fort op de Sint-Pietersberg.

Niet veel later sta ik bij het uitzichtpunt dat de finish van het Pieterpad is (er staat nog een klein paaltje naast). Ik heb het gehaald! Het hele Pieterpad uitgelopen! Deze kan ik afstrepen van het lijstje met droomreizen die ik dit decennium hoop te maken.

De finish van het Pieterpad op de Sint-Pietersberg in Maastricht
Ik heb het Pieterpad voltooid!

Als ik terugloop naar de stad (ik loop nog even vier kilometer extra om naar het station te komen) begint het toch echt te regenen, net op tijd! Ik drink nog een glaasje bubbels om de finish in Maastricht te vieren en stap dan op de trein die me in vijf uur terugbrengt naar Groningen. Toch gek, drie weken lopen om in Maastricht te komen en in vijf uurtjes treinen ben ik weer thuis.

Glaasje cava in Maastricht
Proost!

Wat was dit een mooi avontuur en wat is dit een leuke manier om Nederland te ontdekken! Ik kan echt iedereen aanraden om het Pieterpad (of een stuk daarvan) te gaan lopen. Ik ga even nadenken over een volgende uitdaging en gelukkig heb ik nog wel een bucket list met langeafstandswandelingen die ik wil lopen. Bedankt voor het lezen van mijn wandelverslagen en blijf me vooral volgen voor meer wandeltips en -verslagen.

Praktische informatie

De totale lengte van deze drie etappes is 63 kilometer. Ik kampeerde op de volgende campings:

Hommelhof bij Susteren. Kleine boerderijcamping. Basic en goedkoop. De camping ligt ongeveer 1 kilometer van het Pieterpad. Voor een nachtje op deze camping betaalde ik slechts €7.
Camping Mareveld bij Schimmert. Grote camping met veel faciliteiten (o.a. zwembad en een restaurant) in het dorpje Schimmert. Het is meer geschikt voor gezinnen met campers dan voor wandelaars met trekkerstentjes. Helaas zijn er in Zuid-Limburg weinig goede alternatieven in de buurt van het Pieterpad (en de camino naar Santiago loopt ook langs de camping). De camping ligt ongeveer 1,5 kilometer van het Pieterpad. Voor een nachtje op deze camping betaalde ik €22,50 (ze rekenden in eerste instantie €25,50, maar dat was inclusief parkeerkosten en elektriciteit).

Tijdens deze etappes van het Pieterpad maakte ik gebruik van deze gids.

Wil je meer verslagen lezen van het Pieterpad?

Je kunt al mijn wandelverslagen terugvinden op deze pagina.

Heb je na het lezen van mijn verslagen ook zin om (een stuk van) het Pieterpad te lopen? Ik schreef een uitgebreid artikel vol tips over het Pieterpad.

Meer mooie wandelingen in Nederland ontdekken?

Lees dan ook een van deze artikelen:

Wandelen in de Schoorlse Duinen
Wandelen in Zandvoort en de Amsterdamse Waterleidingduinen
NS wandeling: Landgoed Groeneveld en over de hei naar Hilversum

Pieterpad etappe 24 25 26 - de finish in Maastricht

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.