Pieterpad 11 12 13 Sallandse Heuvelrug en kastelen

Pieterpad etappe 11, 12 & 13: de Sallandse Heuvelrug en mooie kastelen

Ondanks de hittegolf geniet ik met volle teugen van mijn wandeling op het Pieterpad, want ik kijk mijn ogen uit op de Sallandse Heuvelrug en zie veel mooie kastelen.

Etappe 11: Hellendoorn – Holten

Met mijn nieuwe schoenen (zie vorige reisverslag) wandel ik vanaf Hellendoorn nog een paar kilometer door het bos om bij mijn camping te komen. Ik slaap op een natuurcamping midden in het bos. Het is loeiheet en het lijkt wel alsof ik weer in Californië ben beland. De grond is kurkdroog en het groene gras is vrijwel overal verdwenen.

Het is wel een fijne, rustige camping met veel bomen en er is gelukkig ook een douche. Ik duik wederom vroeg mijn tent in, want hoe vroeger ik kan opstaan, hoe meer kilometers ik kan maken voor het te warm is om te wandelen.

De zon komt op in het bos
De zon komt op in het bos.

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

Ik slaap die nacht amper, het is zo warm! Ik sta al om vijf uur op en het is nog donker. Tegen de tijd dat ik mijn tent heb ingepakt komt de zon net op, mooi moment om te vertrekken. Ik wandel een stuk door het bos en dan loop ik opeens de heuvels in: ik ben ongemerkt aangekomen in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. En ik ben meteen verliefd op het landschap, dit is weer zo’n mooie plek! Wat mij betreft een van de hoogtepunten van het Pieterpad.

Sallandse Heuverug
Ik kijk mijn ogen uit op de Sallandse Heuvelrug.
Sallandse Heuverug
Sallandse Heuverug

Ik wandel met een grote glimlach door het landschap, maak honderden foto’s en stop even bij ieder uitzichtpunt. Dit is zeker een plek waar ik nog vaker zou willen komen.

Via een mooie laan kom ik aan bij het station van Holten, het eindpunt van etappe 11.

Laan Holten
Via deze prachtige laan tussen de bomen kom je aan bij station Holten.

Etappe 12: Holten – Laren (Gelderland)

In Holten trakteer ik mezelf op een terras op een kop koffie en Holtense koek (soort kruidige ontbijtkoek), dat gaat er goed in!

Pauze in Holten
Even pauze met wat lekkers in Holten.

Na Holten veranderd het landschap snel en loop ik opeens weer tussen de weilanden. Ook steek ik de A1 over en wandel ik langs de Schipbeek over een prachtige wal tussen de bomen.

Wandelen langs de Schipbeek
Wandelen langs de Schipbeek.

De Achterhoek

Bijna ongemerkt wandel ik de vierde provincie in tijdens mijn Pieterpadavontuur, voor het eerst in mijn leven (denk ik) ben ik in de Achterhoek in Gelderland! Na veel bossen en heide in Overijssel wandel ik nu vooral langs de boerderijen en de weilanden. Het blijft bijzonder om te zien hoe het landschap verschilt per provincie.

Naarmate de dag vordert wordt het warmer en warmer en de temperatuur gaat richting de 34 graden. Pfoeh, hier had ik niet helemaal op gerekend toen ik besloot om op vakantie te gaan in Nederland! Gelukkig gaat het laatste stuk van de etappe tussen Holten en Laren door een bos en is het ietsje koeler. Ook wandel ik langs een van de eerste landgoederen op dit deel van het Pieterpad: Huis Verwolde.

Landgoed en huis Verwolde
Wat een plaatje!

Etappe 13: Laren – Vorden

In Laren overweeg ik heel even om wat te gaan drinken op het terras, maar het is daar zo ontzettend warm dat ik toch maar besluit om door te lopen naar de plek waar ik die avond mijn tent wil neerzetten. Mijn voeten doen best wel pijn (ik denk dat de combinatie van nieuwe schoenen en de verzengende hitte ze niet veel goed doet), er is vrijwel geen schaduw, dus het laatste stuk is pittig. Ik ben dan ook ontzettend blij als ik bij de boerderij kom waar ik ga kamperen.

Ik word verwelkomd met een ijskoud flesje water en radler en er is een heerlijk veldje achter de boerderij waar ik mijn tent kan opzetten. Het ligt in de schaduw en er waait een heerlijk windje, perfect! Ook zijn er hele relaxte stoelen en een picknickbank waar ik gebruik van kan maken. En de grootste verassing: ik ben die nacht de enige gast, dus heb al het sanitair voor mezelf. Wat een luxe!

Kamperen bij de boer
Kamperen bij de boer.

Door het bos naar Vorden

Wederom sta ik vroeg op om de warmte voor te zijn en zie de zon opkomen boven het Twentekanaal: mooi!

Zonsopkomst boven het Twentekanaal
Dit is waarom ik zo graag vroeg opsta, wat een prachtig gezicht!

Mijn voeten doen ontzettend pijn maar ik zet door, wat kan ik anders doen? Na een paar kilometer gaat het wat beter en gelukkig wandel ik al snel de bossen in. Schaduw en voor mijn voeten is de zachte bosgrond fijner dan de harde asfaltwegen.

Wandelen in het bos
Lekker het bos in.

Kastelen in Vorden

Vlak voor Vorden kom ik verschillende landgoederen en kastelen tegen, de ene is nog mooier dan de andere!

kasteel Den Bramel
Kasteel Den Bramel heeft ook een prachtige oprijlaan.

Kasteel Vorden is het eindpunt van deze etappe en dit is tevens de finish van LAW 9-I. Ik ben op de helft van het Pieterpad!

Kasteel Vorden
Aangekomen bij Kasteel Vorden: ik ben op de helft!

Praktische informatie

De totale lengte van deze drie etappes is 44 kilometer. Ik kampeerde op de volgende campings:

Camping Twilhaar (tussen Haarle en Nijverdal, ongeveer 1 kilometer van het Pieterpad). Natuurcamping waar je jezelf kunt inschrijven. Kleine natuurcamping met water, douche en toiletten (neem zelf toiletpapier mee). Er is weinig plek om elektronica op te laden, dus neem een powerbank mee of zorg ervoor dat je in Hellendoorn je telefoon kunt opladen. Voor een nachtje op deze camping betaalde ik €9. Officieel heb je het groene boekje van Natuurkampeerterreinen nodig om op deze camping te overnachten, maar voor een nachtje vond de beheerder het niet zo’n probleem dat ik die niet had.

– Boerderijcamping Nieuw Amtink (geen website, telefoonnummer staat op de website van het Pieterpad in de accommodatielijst). Klein afgeschermd veldje achter de boerderij. Basic en alleen toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Overkapping met stoelen en een picknickbank en een vuurkorf. Een douche (alleen koud water), toilet en wastafel is beschikbaar voor kampeerders. Voor een nachtje betaalde ik €6 (alleen contant).

Tijdens deze etappes van het Pieterpad maakte ik gebruik van deze gids:
LAW 9-1 – Pieterpad Deel 1 Pieterburen – Vorden

Meer verslagen lezen van het Pieterpad?

Je kunt al mijn wandelverslagen terugvinden op deze pagina.

Vorige verslag: Pieterpad etappe 8, 9 en 10: kennismaking met Overijssel

Volgende verslag: Pieterpad etappe 14, 15 & 16: door het bos naar Duitsland

Meer mooie plekken in Nederland ontdekken?

Tijdens een wandeling op het Pieterpad ontdek je hoe mooi Nederland is! Wil jij ook meer mooie plekken in Nederland ontdekken? Lees dan een van deze artikelen:

Bucket list Nederland: 11 prachtige plekken om te bezoeken
Schokland: een verstopt eiland in Nederland
Top 6 bezienswaardigheden in Groningen (stad)

Pieterpad etappe 11 12 13 Sallandse Heuvelrug en kastelen
Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 reacties