Hoe maak je een reisverslag

Hoe maak je een reisverslag?

Hoe maak je een reisverslag? Gebruik je pen en papier of schrijf je liever online? In artikel zet ik de opties voor je op een rij en geef ik een paar tips.

Pen en papier

Zo begon ik jaren geleden met het maken van reisverslagen. Ik nam een leeg notitieboekje mee en een pen en elke avond schreef ik op wat ik die dag allemaal had gedaan. Ook verzamelde ik bus- en treintickets, toegangsbewijzen en vliegtickets om erbij te plakken. Ook nu gaat er nog steeds een notitieboekje mee, maar schrijf ik daar iets minder in dan doen. Ik schrijf nu vooral op namen van bijvoorbeeld namen restaurants of bizarre gebeurtenissen die ik niet wil vergeten op. Per reis koop ik altijd een zo mooi mogelijk notitieboek, zo heb ik er altijd zo lang mogelijk plezier van.

In plaats van een gewoon ‘leeg’ notitieblok heb je ook speciale reisdagboeken. Hier staan een aantal vragen in die je in kunt vullen (bijvoorbeeld wat de temperatuur is) en zijn er ook speciale plekken waar je gegevens kan noteren van de mensen die je ondewerg ontmoet. Een paar van mijn favorieten:

Online: gebruik een app om een reisverslag te maken

Hou je van gemak en heb je altijd je telefoon bij de hand? Er zijn tegenwoordig ook hele leuke apps om je reizen op bij te houden.

Polarsteps

Tijdens mijn reis in Peru gebruikte ik de app Polarsteps. Hoewel ik vond dat hij best wat batterij gebruikte, heeft deze ook hele leuke features. De app houdt bijvoorbeeld je route bij en je kunt iedere dag een of meerdere foto’s plaatsen. Als je wit kun je er ook tekst bij plaatsen, maar het hoeft niet. Zo heb je in ieder geval een leuk fotoverslag van je reis en kun je in ieder geval terugvinden waar je bent geweest. Dit is het Polarsteps-verslag van mijn reis in Peru:

Je kunt Polarsteps vinden in je appstore. Hij is zowel beschikbaar op Android als op de iPhone.

FindPenguins

Een andere populaire app om reisverslagen mee te maken is FindPenguins. Deze app werkt grotendeels hetzelfde als Polarsteps, maar hier kun je ook meerdere mensen aan je reis koppelen (als je bijvoorbeeld met vrienden of familie op reis bent).

FindPenguins is zowel beschikbaar voor Android als voor Apple.

Journey

Journey is niet een specifieke app om reisverslagen mee te maken, maar meer een dagboekapp. Voordeel is dat je iedere dag een verslag kan schrijven en foto’s kunt toevoegen (niet alleen als je op reis bent). Hij trackt wel je gps, dus je kunt op de kaart zien waar je bent geweest. Je kunt de app ook gebruiken op desktop.

De app is verkrijgbaar voor Android en Apple.

Lees ook: 40 handige reisapps voor je volgende vakantie

Online: kant en klare website voor reisverslagen

Waarbenjij screenshot
Gebruik de website Waarbenjij.nu om eenvoudig reisverslagen te maken.

Typ je liever een wat uitgebreider verslag op je laptop of tablet? Dan zijn er ook een aantal speciale reisdagboeksites die je kunt gebruiken.

Waarbenjij.nu

De bekendste reisverslagwebsite is misschien wel WaarBenJij.nu. Om eerlijk te zijn vind ik de look van deze website inmiddels een beetje ouderwets (zeker in vergelijking met Polarsteps), maar hij is wel handig. Je kunt genoeg tekst kwijt, er staat een kaartje bij en je kunt je foto’s delen. Ook handig is de optie om een reisverslag te volgen, dit kan simpelweg door je e-mailadres in te voeren, dan krijg je bij ieder nieuw reisverslag een e-mail. En ben je zelf op zoek naar ervaringen van mensen in bepaalde landen? Dan kun je dit makkelijk vinden door de handige zoek- en filterfunctie.

Pindat

Een andere populaire website waarmee je makkelijk een reisblog kunt maken is Pindat. Dit werkt grotendeels hetzelfde als Waarbenjij.nu, maar is iets moderner en nog makkelijker in gebruik. Ook hier kun je verhalen en foto’s delen met het thuisfront (ze krijgen zelfs een mail als je een update plaatst) en na afloop van je reis kun je hier ook een fotoalbum bestellen. Pindat heeft ook een app voor Android en Apple.

Online: zelf inrichten

Wordpress.com
Maak je eigen reisblog met WordPress.

Mijn absolute favoriet: mijn eigen website. Ik schreef mijn eerste reisverslagen voor Op reis met Co in 2013 en sindsdien schrijf ik op deze website over al mijn reizen.

Gratis reisblog

Je kunt gratis een reisblog starten met wordpress.com of blogger.com. Met deze websites kun je zelf je reisverslag inrichten. Wil je foto’s afwisselen met tekst? Geen probleem. Ook kun je zelf de look en feel van je reisverslag maken, door een van de vele gratis thema’s te kiezen. Nadeel van deze gratis websites is dat de mogelijkheden op gegeven moment toch wat te beperkt zijn en dat je url best wel lang is.

Je eigen reisblog

Wil je liever je eigen URL? Dan is het misschien verstandig om voor betaalde webhosting te kiezen, hiermee heb je nog meer mogelijkheden om je reisverslag helemaal in te richten zoals je zelf wilt. Zelf heb ik goede ervaringen met Vimexx, hier kan je al voor €2,44 per maand je eigen website beheren inclusief domeinnaam. Ook hierbij kun je gebruik maken van WordPress, al zijn je mogelijkheden veel uitgebreider dan het de eerdergenoemed WordPress.com. Hoe het precies werkt lees je hier.

Dit zijn mijn tips om een reisverslag te maken! Hou jij ook altijd een reisverslag bij als je op reis bent? Zo ja, hoe doe je dat het liefst?

Wil je meer lezen over schrijven over het schrijven van mooie reisverslagen? Dan kan ik je het boek How to be a Travel Writer van Lonely Planet aanraden.

Meer praktische reistips?

Vond je dit een leuk artikel? Dan vind je het misschien ook leuk om een van deze artikelen te lezen:

5 redenen om een reisverslag bij te houden
Voor lange tijd op reis: waar moet je rekening mee houden?
Hoe bepaal je je reisbudget? Tips + handige spreadsheet

Laatste update: april 2020.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties