Reisverslag Lissabon - Alfama - Belem - Sintra

Reisverslag Lissabon: Alfama, Belém en Sintra

Ik verblijf een weekje in het heerlijke Lissabon. In de eerste dagen dwaal ik door Alfama, Belém en bezoek ik het stadje Sintra.

You’ve been upgraded!

Ik vlieg met TAP naar Lissabon. Een paar dagen voor vertrek krijg ik een mail dat ik een bod kan doen voor een upgrade naar business class. Nou is business class me de vorige keer erg goed bevallen, dus ik besluit om het te proberen. Lekker Hollands ga ik voor het laagste mogelijke bod. Als ik vrijdagochtend wil inchecken, zie ik opeens een e-mail met de tekst: You’ve been upgraded. Dat is nog eens een leuke start van mijn week in Lissabon!

Ik ga dan ook ietsje eerder naar Schiphol en geniet lekker van ontbijt én lunch in de fijne Star Alliance Lounge. De wifi is hier ook supersnel, dus heb ik even fijn aan mijn blog zitten werken.

Lounge Star Alliance Schiphol

Ook in het vliegtuig is het genieten, ik heb een hele rij voor mezelf en krijg echt een overheerlijke maaltijd voorgeschoteld. Na drie uur vliegen sta ik weer op de grond. In Lissabon zet ik meteen m’n zonnebril op en trek ik mijn vest en jas uit, het is hier warm!

Thuis in Alfama

Ik heb een Airbnb geboekt in de wijk Alfama, dit is de oudste wijk in Lissabon. Hier kun je eindeloos verdwalen, want het is een en al steegjes en trappen. Gelukkig heb ik mijn appartement zo gevonden met Google Maps en ik ben aangenaam verrast. Slaapkamer, woonkamer met heerlijke bank en uitzicht op een mooi plein met kerkje. En ook de keuken is fijn, met een oven, magnetron en grote koelkast. Niet dat ik het allemaal nodig heb, maar toch fijn om te hebben en me een weekje thuis te voelen.

Ik dwaal voor het donker is nog even door de straten en geniet van een paar viewpoints nog even van het uitzicht op Lissabon terwijl de zon ondergaat.

Straten in Alfama met kerk
Uitzicht vanaf Miradouro das Portas do Sol

Stadstour

Ik heb totaal geen plan voor deze week, maar ik besluit de volgende ochtend om in ieder geval te starten met een free city tour. Dit vind ik een ideale manier om een stad te leren kennen (ik deed eerder al zo’n rondleiding in Melbourne, Lima en Cusco). Er is veel keus, maar ik ga uiteindelijk voor een tour met Tours of my Life. Een goede keus, want Inés die onze tourguide is, weet ontzettende veel te vertellen over de stad en laat ons mooie plekken zien. Ook proeven we Pastel de Nata (heerlijk pasteitje met pudding) en de likeur Ginja.

Stadstour in Lissabon
Praca Dom Pedro IV
Arco da Rua Augusta Lissabon
Ginja proeven in Alfama

Na drie uur is de tour afgelopen en de tijd is echt omgevlogen! Moe en voldaan ga ik richting mijn Airbnb en eet ik nog een overheerlijke maaltijd op het terras om de hoek.

In mijn eentje in het paleis

De volgende ochtend besluit ik om iets verder het centrum uit te trekken en neem ik de bus naar de wijk Ajuda. Ik bezoek hier Palácio Nacional da Ajuda, het paleis dat tot begin 1900 door de koningen en koninginnen van Portugal werd gebruikt (Portugal is sinds 1910 geen monarchie meer).

Ik dacht dat dit een toeristische aangelegenheid zou zijn, maar niets is minder waar: er is bijna geen kip te bekennen! Ik heb tijdens mijn wandeling door het paleis welgeteld twee andere toeristen gezien. Hoewel ik mooiere paleizen heb gezien in Europa (het is allemaal niet even goed onderhouden) is het toch wel bijzonder om hier rond te lopen. Best gek om in je eentje in van die grote mooie zalen te dansen!

Koninklijk Paleis in Lissabon
Co alleen in het paleis

Belém

Daarna wil ik nog even naar de botanische tuin (Jardim Botânico d’Ajuda) vlakbij het paleis, maar die is helaas gesloten. Dus wandel ik verder naar de rivier de Taag, waar ik uitkom in de wijk Belém. Dit is een van de hoogtepunten tijdens een citytrip in Lissabon en dat is te zien. Hier zijn alle toeristen! Het krioelt van de mensen voor het plein voor het Mosteiro dos Jerónimos (een klooster, helaas gesloten vandaag). Ik heb inmiddels wel trek gekregen en heb zin om even lekker te chillen, dus ik koop een broodje en geniet van de zon in het park voor de Toren van Belém. Dit is een bijzonder mooi middeleeuws bouwwerk in de rivier. Wat een plaatje!

Park bij de toren van Belem

Ik wandel langs de Taag weer langzaam in de richting van de stad en kom ook langs het monument Padrão dos Descobrimentos. Dit monument is gemaakt ter ere van de Portugese ontdekkingsreizigers.

Padrao dos Descobrimentos in Lissabon

In de verte zie ik de Ponte 25 de Abril, de beroemdste brug van Lissabon, die wel wat weg heeft van de Golden Gate Bridge in San Francisco bouwde. Aan de overkant van de rivier is duidelijk het beeld Santuário Nacional de Cristo Rei te zien.

Ponte 25 de Abril en het Christusbeeld

De berg op in Sintra

Na twee dagen rondlopen in Lissabon is het tijd voor een uitje met de trein: ik ga naar Sintra! Tijdens mijn vorige bezoek (dertien jaar geleden) was ik hier ook al eens en toen was ik enorm onder de indruk van deze plek. Destijds bezocht ik het paleis van Sintra en het oude Castelo dos Mouros, deze keer ga wil ik graag het kleurrijke Palácio da Pena bezoeken. Om er te komen kun je met de bus of de berg beklimmen en uiteraard kies ik voor het laatste. Het is een mooie wandeltocht omhoog en onderweg kom je langs mooie kerkjes en dwaal je lekker door het bos.

Wandelen in Sintra
Wandelen in het bos bij Sintra

Palácio da Pena

Bij het paleis aangekomen is het een drukte van belang. Ik heb geen zin om in de rij te staan om een kaartje te kopen bij de kassa en koop ter plekke eentje online (ze hebben er heel handig gratis wifi), dus ik kan zo naar binnen lopen.

Ik had gehoord dat er voor een bezoek aan het paleis enorme rijen kunnen staan, dus ik loop in eerste instantie daarheen. Er is gelukkig geen rij (buiten) te bekennen, dus ik ben zo binnen. Net als de buitenkant is ook ook het interieur bijzonder om te zien, veel kleurrijke tegeltjes en bijzonder behang. Binnen is het wel een drukte van belang, je loopt continu in een rij naar het volgende vertrek.

Buiten dwaal ik over de mooie terrassen (met uitzicht op Castelo dos Mouros) en wandel ik nog een stuk door het enorme park.

Palacio de Pena in Sintra
Gele bogen Palacio da Pena
Palacio da Penia in Sintra

Terug in Sintra

Ik begin trek te krijgen, dus wandel ik terug naar Sintra. Bergaf gaat het een stuk sneller! Tijdens de terugweg loop ik dezelfde weg als dertien jaar geleden, langs Castelo dos Mouros. Toen was er niemand, nu is het best wel druk.

Castelo dos Mouros

In Sintra dwaal ik nog even door de mooie steegjes en geniet ik van een lunch op het terras van Sintra Terrace. Het eten is niet fantastisch, maar het uitzicht maakt veel goed.

Lunch with a view in Sintra

Ik geniet nog even van het zonnetje op het plein voor Paleis van Sintra en lees een boek. Life is good! Dan is het tijd om Sintra te verlaten en terug te keren naar mijn huis in Alfama.

De eerste dagen in Lissabon bevallen me erg goed!

Lees nu ook het tweede reisverslag van mijn stedentrip in Lissabon: Reisverslag Lissabon: Cascais, Estoril en de impact van het Coronavirus

Video: Een week in Lissabon

Bekijk ook het videoverslag van mijn week in Lissabon.

Wil je in de toekomst meer reisvideo’s zien? Abonneer je dan op mijn YouTubekanaal.

Tijdens mijn stedentrip Lissabon gebruikte ik deze reisgidsen

Capitool Reisgids Top 10 Lissabon

Time to momo – Lissabon + Cascais

Wil je meer reisverslagen lezen?

De afgelopen jaren heb ik ontzettende veel mooie reizen gemaakt en veel reisverslagen geschreven. Misschien vind je het ook leuk om een van deze reisverhalen te lezen:

Reisverslag Alfama Belem Sintra - Lissabon
Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.