Rondwandeling Bleek en Berg in Zuid-Kennemerland

Rondwandeling Bleek en Berg: Nationaal Park Zuid-Kennemerland

De rondwandeling Bleek en Berg is een van de mooiste wandelingen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. In dit wandelverslag neem ik je mee.

Welkom in Overveen

Na wekenlang veel regen zoals wel vaker in de herfst, is het dit eindelijk weer eens mooi weer in Nederland. Ik heb veel zin om een mooie herfstwandeling te maken en krijg zelfs drie vrienden zo ver om ook mee te gaan. Onze bestemming is Nationaal Park Zuid-Kennemerland, een groot natuurgebied tussen IJmuiden, Zandvoort en Haarlem.

Om in Nationaal Park Zuid-Kennemerland te komen, stappen Helga, Thijs, Arthur en ik de trein in met als bestemming Overveen. Dit is een dorpje vlakbij Haarlem, met veel mooie villa’s en een erg schattig station.

Station Overveen
Station Overveen.

Vanaf het station is het ongeveer een kwartiertje lopen naar Nationaal Park Zuid-Kennemerland, waar we natuurlijk even een groepsfoto maken bij het bord bij de ingang van het nationale park (zonder de fotograaf).

Groepsfoto bij bord Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Tijd voor een groepsfoto!

Rondwandeling Bleek en Berg

Voor we beginnen met onze herfstwandeling, nemen we eerst een kijkje in het bezoekerscentrum (ingang Koevlak). Hier kun je iets meer leren over Nationaal Park Zuid-Kennemerland, souvenirs kopen, eten en drinken halen en nog even gebruik maken van het toilet.

Dan is het tijd om te starten met onze wandeling. Bij het bezoekerscentrum starten drie verschillende rondwandelingen en wij besluiten om de rondwandeling Bleek en Berg te maken, dus moeten we de gele markeringen volgen.

Wandelroutes in Zuid-Kennemerland
De verschillende wandelroutes in Zuid-Kennemerland.

Genieten van het duinlandschap

We beginnen aan de wandeling en al na een paar minuten komen we aan bij het Wed. Dit is een mooi meertje, dat midden in de duinen ligt. In de zomer kun je hier lekker zwemmen.

Duinmeer Het Wed in Zuid-Kennemerland
Het Wed.

Na een rondje om het meer gaan we via verschillende paadjes omhoog en beklimmen we de duinen. We komen al snel bij een uitzichtpunt uit. Wat is het hier mooi!

Uitzicht in Zuid-Kennemerland
Rondwandeling Bleek en Berg in Zuid-Kennemerland

Overal paddenstoelen

Helga’s missie vandaag is om paddenstoelen te spotten en dan vooral de rode met witte stippen. We komen ontelbaar veel paddenstoelen tegen in alle soorten en maten, ze zijn prachtig. We vermaken ons dan ook enorm met het fotograferen van zoveel mogelijk verschillende paddenstoelen. Dit is toch wel een van de leukste dingen om te doen tijdens een mooie herfstwandeling in Nederland!

De rode paddenstoel met witte stippen weten we helaas niet te spotten, dus daar moeten we een andere keer maar naar op zoek.

Blauwe luchten

Het is de hele dag al bewolkt, maar terwijl we even uitrusten op een boomstronk, begint de lucht opeens flink op te klaren en wordt hij strakblauw. En dat zorgt voor mooie plaatjes, onze camera’s maken overuren.

Oosterplas

Na nog een mooi uitzichtpunt komen we uit bij de Oosterplas. Hier heb ik even het gevoel alsof ik in het buitenland ben beland, wat een prachtige plek!

De grote verrassing: wildlife!

Natuurlijk is het altijd leuk om tijdens een wandeling in de natuur wildlife te spotten, maar helaas is dat niet altijd het geval. Tegen het einde van de rondwandeling Bleek en Berg lopen we op een breed zandpad en zijn we lekker aan het kletsen tot ik opeens stil sta. De rest denkt even ‘wat doet zij nou weer?’ tot ze de groep Schotse hooglanders spotten, die opeens op en langs het pad staan, slechts een paar meter van ons af. Een hilarisch moment en een ontzettend gaaf gezicht! We fotograferen en filmen ons een ongeluk.

Daarna spotten we ook nog een aantal wilde paarden, en onze dag kan niet meer stuk.

Moe en voldaan komen we weer aan bij het bezoekerscentrum. Wat is Nationaal Park Zuid-Kennemerland mooi!

Over rondwandeling Bleek en Berg

De rondwandeling Bleek en Berg is 9,5 kilometer lang en start en eindigt bij het bezoekerscentrum van Nationaal Park Zuid-Kennemerland (ingang Koevlak). Je doet ongeveer 3 á 4 uur over de wandeling. Het is een afwisselende wandeling met voornamelijk onverharde paden. Je wandelt door de duinen en het bos en je komt langs meerdere mooie duinmeren. De wandeling is niet te moeilijk en geschikt voor alle leeftijden.

Mijn vrienden en ik maakten de wandeling in de herfst en zagen veel paddenstoelen. Maar de wandeling is goed te doen op elk ander moment in het jaar.

Meer lezen over mooie wandelingen in Nederland?

Bestel een van deze mooie boeken vol wandelinspiratie:

Wandelgids Nederland

Wandellust – Twan Huys

Of lees een van de andere artikelen die ik schreef over wandelen in Nederland:

Dit artikel verscheen voor het eerst in oktober 2017. Laatste update: december 2020.

Co

Hoi! Ik ben Co en ik schrijf op deze website over mijn reisavonturen. Ook geef ik tips en zorg ik voor de nodige reisinspiratie. Ga je mee?

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.