Fietsen en wandelen in Zuidwest Friesland

Fietsen en wandelen in Zuidwest Friesland

Wist je dat je fantastisch kunt fietsen en goed kunt wandelen in Zuidwest Friesland? In dit artikel deel ik een paar mooie routes.

De natuur in Zuidwest Friesland

Het Zuidwesten van de provincie Friesland Het heet niet voor niets Waterland van Friesland. Het barst er van de meren (vol zeilboten), waterwegen en een groot deel ligt pal aan het IJsselmeer. In dit gebied liggen vooral dorpen en kleine stadjes, waardoor je ontzettend veel natuur overhoudt om lekker van te genieten. Er zijn onwijs veel mooie fiets- en wandelroutes in de regio. In dit artikel zal ik hier een paar van uitlichten.

Fietsen in Zuidwest Friesland

Fietsen in Zuidwest Friesland
Op de fiets in Zuidwest Friesland.

Fietsknooppunten

Heel Nederland ligt vol met fietsknooppunten en dat is in Zuidwest Friesland niet anders. Overal zal je de borden met de nummers tegenkomen.

Voor degene die niet weet wat fietsknooppunten zijn: in Nederland heb je een groot netwerk van fietspaden en deze zijn door middel van knooppunten aan elkaar verbonden. Op een knooppunt staat altijd een bord met een plattegrond en nummers, waarop je kunt zien hoeveel kilometer het is om naar het volgende nummer (knooppunt) te fietsen. Zo kun je zelf een eigen fietsroute maken, hoe kort of lang je ook maar wilt.

De Brekkenroute

Een van de mooiste fietsroutes om Waterland van Friesland te ontdekken is de Brekkenroute. De begin- en eindpunt van deze route is het mooie Elfstedenstadje Workum. Heb je zelf geen fiets bij je? Dan kun je er eentje huren bij Fytsmakkerij Scheltema.

Stap op de fiets!

De Brekkenroute duurt ongeveer drie uur en is 29 kilometer lang. De route is gebaseerd op knooppunten, dus je kunt hem makkelijk volgen. Het startpunt is knooppunt 17 in Workum. Daarna ga je naar knooppunt 4 en vervolgens naar knooppunt 6, hier kun je een lekker ijsje halen bij IJsboerderij Margje.

Als je verder fietst in de richting van knooppunt 16 zie je bij sommige weilanden wat kunstwerken staan en ook zijn sommige hekken versierd met een tegeltje (inclusief spreuk). Leuk om die te spotten!

Tegel met spreuk tijdens fietstocht in Zuidwest Friesland
Tegel met spreuk tijdens de fietstocht in Zuidwest Friesland.

Na knooppunt 16 fiets je langs de Aldegeaster Brekken naar knooppunt 15. Tussen knooppunt 15 en 31 staat een prachtige oude molen “Doris Mooltsje”. Vanaf hier heb je ook een mooi uitzicht op de Brekken.

Doris mooltsje bij de Aldegeaster Brekken
Doris mooltsje met uitzicht op het water.

Oudega

Vanaf knooppunt 31 fiets je door naar knooppunt 32, het dorpje Oudega in. Voor mij was dit een groot feest van herkenning. Mijn pake en beppe (opa en oma in het Fries) hadden hier op de camping namelijk vroeger een zeilboot liggen. Ik ben er dan ook vaak geweest en heb veel gezeild op de Aldegeaster Brekken. Nu ben ik er voor het eerst in twintig jaar weer en het is zo leuk om deze bekende plekken te zien! Zo herkende ik meteen dit prachtige kerkje.

Kerkje in Oudega
Het mooie Kerkje in Oudega.

Extra stops op de route

Heb je zin om de route een klein beetje langer te maken? Tussen knooppunt 32 en 33 zitten twee mooie plekjes. Een daarvan is Sandfirden, een piepklein dorpje waar ook zo’n mooi kerkje staat. De andere is het gehucht Idzega (hier is mijn opa geboren) waar een bijzondere begraafplaats is met een houten klokkenstoel, dit is tevens een rijksmonument.

Gaastmeer

Vervolg na knooppunt 33 je weg en fiets naar 34 om vervolgens af te slaan richting knooppunt 23. Je komt door het leuke dorpje Gaastmeer, waar je heerlijk op een terras neer kunt ploffen voor een korte pauze.

Gaastmeer
Gaastmeer in Zuidwest Friesland.

Hierna fiets je dwars door een weiland tussen de koeien en moet je met de fietspont om de Yntemasleat over te steken.

Fietsen tussen de koeien
Fietsen tussen de koeien.
Met het pontje over de Yntemasleat
Met het pontje over de Yntemasleat.

Tip Neem contant geld mee voor de pont. De oversteek kost een Euro per persoon.

Terug naar Workum

Vanaf knooppunt 23 fiets je dwars door de weilanden weer terug naar Workum. Hou knooppunt 18, 21 en 20 aan voor de mooiste route. Je komt in Workum langs een prachtige museumhaven: de Blazerhaven.

Blazerhaven in Workum
De Blazerhaven in Workum.

Hou daarna de knooppunten 22 en 17 aan om het rondje af te maken. Vergeet niet om even rond te kijken in Workum, het is echt een schatje van een stadje!

TIP: niet alleen in Zuidwest Friesland heb je mooie fietsroutes, zo is er in Zuidoost Friesland (Beesterzwaag en omgeving), een mooie MTB-route te vinden.

Wandelen in Zuidwest Friesland

Wandelen over de dijk tussen Hindeloopen en Stavoren
Wandelpad over de dijk langs het IJsselmeer.

Naast fietsen kun je ook mooie wandelingen maken in Zuidwest Friesland.

Wandelknooppunten

Net als fietsknooppunten zijn er ook wandelknooppunten te vinden. Helaas staat er (nog) niet bij elk knooppunt een bord met een plattegrond, dus is het wat lastiger om je route te vinden. Kijk op de website van Waterland van Friesland voor een paar mooie routes.

Langeafstandswandelingen in Zuidwest Friesland

St Odulphuspad langs de dijk
Over het St. Odulphuspad langs de dijk

Wist je dat er ook diverse langeafstandswandelingen door Zuidwest Friesland lopen? Een daarvan is het St. Odulpuspad, dat je ook wel de ‘camino van Friesland’ kunt noemen. Het is een wandelroute van 260 kilometer en je komt door diverse mooie stadjes en dorpjes, waaronder Oudega, Gaastmeer, Hindeloopen en Warns.

Onderweg zie je diverse informatieborden staan met informatie over de route en de geschiedenis van de plek waar je je bevindt. De hele route bestaat uit vijftien verschillende trajecten, dus je kunt er ook voor kiezen om af en toe een traject te lopen.

Daarnaast loopt het Elfstedenpad ook dwars door Zuidwest Friesland. Tijdens de “wandeltocht der wandeltochten” bezoek je alle elfstedensteden.

Lees tip: Overzicht van alle langeafstandswandelingen (LAW’s) in Nederland.

Wandeltip: over de dijk van Hindeloopen naar Stavoren

Ik liep op een regenachtige dag een stuk van het St. Odulpuspad en het Elfstedenpad, over de dijk van Hindeloopen naar Stavoren. Hoewel het niet echt mooi weer was, heb ik toch genoten van de wandeling. Het is best een avontuur en de uitzichten zijn mooi. Aan de rechterkant zie je het IJsselmeer en links het mooie landschap van Zuidwest Friesland met weilanden vol koeien.

Je wandelt het hele stuk over de dijk en daardoor moet je af en toe over een hek klimmen en loop je soms opeens tussen de schapen!

Wandelen tussen de schapen
Wandelen tussen de schapen.

Ook wandel je langs een natuurreservaat (Bocht fan Molkwar) waar je ook een kijkje kunt nemen in de vogelkijkhut.

Bocht fan Molkwar - natuurreservaat
Pad naar de vogelkijkhut in de Bocht fan Molkwar (natuurreservaat).

Vlak voor Stavoren wordt je getrakteerd op een mooi uitzicht op de haven vol kleurrijke huisjes. Dit is ook een goede plek om even wat te eten en te drinken.

De kleurrijke haven van Stavoren is in zicht
De kleurrijke haven van Stavoren is in zicht.

De totale lengte van deze wandeling is zo’n tien kilometer en je blijft gewoon de dijk volgen. Heel makkelijk! Het is bij deze route ook makkelijk om weer terug te reizen per trein, zowel Hindeloopen als Stavoren heeft een station. Check de website van Arriva voor de dienstregeling.

Dit waren mijn tips om te gaan wandelen en fietsen in Zuidwest Friesland! Ben je nieuwsgierig? Check dan de website van Waterland van Friesland voor meer informatie over deze prachtige regio.

Wil je meer lezen over Friesland?

Dan zijn dit fijne gidsen:

Alle fietsroutes in de regio Friesland

111 plekken in friesland die je gezien moet hebben

Ga ook op stedentrip in Zuidwest Friesland

Wist je dat maar liefst zeven van de elf Elfstedentochtsteden in Zuidwest Friesland liggen? Stuk voor stuk zijn ze ze prachtig om te zien. In dit artikel lees je alles over deze stadjes vol schatjes.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met VVV Waterland van Friesland. Ik ga alleen samenwerkingen aan die passen bij mijn website en die een toegevoegde waarde hebben voor mijn lezers. Lees hier meer over samenwerkingen.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

18 reacties