VPN op reis

Gebruik jij al een VPN op reis?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: een VPN. Ik kan je aanraden om die altijd te gebruiken als je op reis bent. Waarom en hoe werkt het? Dat lees je in dit artikel.

Wat is een VPN?

Een VPN (Virtual Private Network) is een netwerk waardoor je ook via openbare netwerken veilig kunt internetten.

Waarom zou je een VPN moeten gebruiken als je op reis bent?

5 redenen om altijd een VPN te gebruiken tijdens je reizen:

1. Je verbinding is veilig op vreemde openbare netwerken

Als je op reis bent, kom je op veel plekken openbare netwerken tegen, bijvoorbeeld in koffietentjes, op vliegvelden en in hotels. Deze netwerken zijn lang niet allemaal even veilig, dus dan is het verstandig om een VPN te gebruiken.

2. Je bestanden en privégegevens blijven veilig

Door een VPN te gebruiken is het veel moeilijker voor hackers om bij je bestanden te komen. Denk maar eens hoe vaak je tijdens je reis in een café nog even een hotelkamer of eeen excursie met je creditcard boekt voor de volgende dag. Je wilt toch niet dat iemand dan zo je creditcardgegevens overneemt?

3. Je kunt websites bezoeken die in bepaalde landen geblokkeerd zijn

Op sommige websites zit in het buitenland een blokkade. Je hebt vast wel eens gehoord dat in China bijvoorbeeld Whatsapp, Facebook en Google (ook Gmail!) geblokkeerd zijn. Door een VPN te gebruiken, kun je deze blokkade omzeilen. Je kunt een VPN namelijk zo instellen, dat het lijkt of je laptop of telefoon inlogt vanuit een ander land (bijvoorbeeld Nederland) en dan mag je deze websites wel gebruiken.

4. Vluchten & accomodaties zijn soms goedkoper als je een VPN gebruikt

Doordat je door een VPN gebruikt, kun je dus websites digitaal benaderen vanuit een ander land. Het aanbod van bijvoorbeeld hotels of vliegtickets verschilt per land, dus het loont best wel om prijzen te vergelijken door websites te benaderen vanuit verschillende landen. Altijd het proberen waard, misschien scoor je wel een hele mooie deal!

5. Je kunt je favoriete series blijven streamen

Ken je die melding als je in het buitenland iets wilt terugkijken van NPO? “Voor deze aflevering geldt een rechtenbeperking. Het is daarom niet toegestaan om vanaf uw geografische locatie naar deze aflevering te kijken.” Zo irritant!

Het is in dat geval handig om je VPN op Nederland te zetten en is de melding opeens verdwenen en kun je wel kijken wat je wilde zien. Dit geldt trouwens ook voor andere streamingdiensten, zoals bijvoorbeeld Netflix. Het aanbod is in ieder land weer anders.

Welke moet je kiezen?

Als je in Google zoekt op VPNs, dan lijken de mogelijkheden eindeloos. Ik had eerst ook wat moeite met het zoeken naar de juiste. In eerste instantie zocht ik alleen naar gratis VPNs, maar hier zitten zoveel restricties aan, dat je er eigenlijk niet zoveel aan hebt. Zo heb je met een gratis VPN vaak een restrictie op data, waardoor je vrijwel niet kunt streamen. Daarnaast kun je ze ook niet altijd op meerdere apparaten gebruiken. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld zowel mijn laptop als telefoon op reis, dus die wil ik beide beveiligd hebben.

Om deze redenen ben ik overgestapt op een betaalde VPN. Ik heb ervaring met twee partijen:

  • Goose VPN. Nederlands bedrijf en makkelijk in gebruik. Je kunt kiezen uit drie verschillende abonnementen: een maand, een jaar en twee jaar. Hoe langer je abonnement, hoe goedkoper het wordt. Ik vond zelf dat de verbindingen bij Goose niet altijd even snel waren, dus ben ik inmiddels overgestapt op:
  • Nord VPN. Dit is een van de best gewaardeerde VPNs en zeer gemakkelijk in gebruik. Het is iets duurder dan Goose, maar zeker de moeite waard, want hij is erg snel en je hebt ontzettend veel keuzes qua verbindingen. Nord VPN heeft trouwens heel vaak goede aanbiedingen, waardoor je enorm veel korting krijgt op een abonnement. Kijk voor de huidige aanbiedingen maar eens op deze pagina.

Hoe werkt het?

NordVPN kies een land-min
Als je een abonnement hebt afgesloten, kun je een programma downloaden op je laptop (of een app op je telefoon). Hier log je in en kun je kiezen vanuit welk land je een verbinding wilt maken. Je klikt op het land en een paar seconden later is je verbinding beveiligd. Eitje toch?

Gebruik jij al een VPN op reis?

Meer praktische reistips

Vond je dit een leuk artikel en ben je op zoek naar meer praktische reistips? Lees dan ook een van deze artikelen:

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Hoi! Ik ben Co en ik schrijf op deze website over mijn reisavonturen. Ook geef ik tips en zorg ik voor de nodige reisinspiratie. Ga je mee?

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.