De beste roadtrip tips

De beste roadtrip tips!

Een roadtrip maken is een geweldige manier om te reizen. Hoe maak je die nog leuker en wat mag je niet vergeten? Dit zijn de beste roadtrip tips!

Roadtrip tips: regelen voor vertrek

Hoe bereid je je goed voor op een roadtrip? Regel dit in ieder geval voor je vertrekt.

Zorg voor de juiste auto

Bedenk van te voren wat voor roadtrip je gaat maken. Reis je van hotel naar hotel? Dan voldoet een kleine auto waar je alleen je bagage in hoeft te stoppen. Ga je echter kamperen, dan heb je een grotere auto nodig, je hebt dan namelijk behoorlijk wat mee te slepen.

Bedenk in ieder geval: beter te groot dan te klein. En mocht je ook off road willen gaan rijden, zorg dan voor een auto met vierwielaandrijving.

Off road tijdens een roadtrip in Amerika

Vergeet de autoverzekering niet

Bij een huurauto zitten de verzekeringen vaak inbegrepen in de huurprijs. Ga je liever met je eigen auto? Dan is een goede autoverzekering afsluiten altijd verstandig. Vaak kun je 24/7 contact opnemen en krijg je altijd vervangend vervoer bij schade.

Maak je auto klaar voor de roadtrip

Ga je met je eigen auto roadtrippen? Zorg ervoor dat je auto er helemaal klaar voor is. Check het oliepijl, vul koelvloeistof bij en controleer de bandenspanning. Met een goed onderhouden auto ga je met een stuk geruster voel op pad.

Zoek goed uit welke documenten je nodig hebt

Je hebt natuurlijk altijd je rijbewijs en je autopapieren nodig, maar voor sommige landen heb je nog meer nodig. Zo heb je in veel Duitse steden een speciale milieusticker nodig en heb je in Zwitserland een tolvignet nodig om op de snelweg te rijden. Ook heb je in sommige landen een internationaal rijbewijs nodig. Het is dus altijd goed om dit vooraf uit te zoeken.

Weet wat de plaatselijke verkeersregels zijn

Ja, je hebt rijexamen gedaan en weet alles van de Nederlandse verkeersregels. Die zijn in het buitenland grotendeels hetzelfde, maar er zijn altijd regels die je (nog) niet kent. Doe vooraf dan ook even onderzoek naar de plaatselijke verkeersregels, zo kom je niet voor onverwachte verassingen te staan.

Hoe ga je navigeren?

Het is altijd handig om ervoor te zorgen dat je ongeveer weet waar je bent, dus een kaart van de omgeving of een navigatiesysteem is altijd handig. Zelf vind ik het altijd leuk om wegenkaarten te kopen en zo mijn weg te vinden. Op deze wegenkaarten staan namelijk vaak ook mooie stops aangegeven, die je niet zo snel in je navigatie zal zien. Al blijft een navigatiesysteem (zeker als je alleen reist) wel heel erg handig.

Over de Tioga Road in Yosemite National Park

Sla genoeg lekkere snacks in

Ik stop mijn auto altijd vol met eten tijdens een roadtrip. Niets is vervelender om zonder eten en drinken te zitten, vooral niet als je opeens in een lange file terecht komt. Het fijnste is om een koelbox voor de achterbank te zetten, zodat je altijd koel drinken kunt pakken.

Een fles water is in ieder geval een must en frisdrank of een sapje is ook fijn voor de afwisseling. Qua snacks is fruit altijd fijn (vooral dingen die makkelijk te eten zijn, zoals appels, aardbeien en druiven). En ook ga ik nooit op pad zonder zoute crackers, het is goed om af en toe iets hartigs te kunnen eten.

Stel de ultieme playlist samen

Het is heerlijk om tijdens het rijden mee te zingen met je favoriete muziek. Voor iedere roadtrip maak ik dan ook een nieuwe playlist aan via Spotify. Op de meeste lijsten staan dezelfde nummers, en deze vul ik aan met nummers die goed passen bij de bestemming. Het handige van Spotify is dat je met een betaald account je playlist offline kan zetten, zodat je altijd je favoriete muziek bij de hand hebt.

Een paar leuke nummers die het altijd goed doen in een playlist voor een roadtrip:

  • On the road again – Willie Nelson
  • Take it easy – Eagles
  • Radar Love – Golden Earring

Wat is jouw favoriete nummer voor een roadtrip?

Leg een oplader in je auto

Navigeer je met je telefoon of gebruik je je telefoon om naar muziek te luisteren? Het is dan ontzettend vervelend als die opeens leeg is. Zorg dan ook voor een oplader in de auto. Kun je die niet aansluiten? Dan is het ook handig om een goede powerbank mee te nemen.

Probeer niet te veel kilometers op een dag te rijden

Ben je van plan om een enorme roadtrip te gaan maken? Een roadtrip plannen is ontzettend leuk! Het is heel verleidelijk om mooie lange routes te gaan plannen met Google Maps, maar zorg ervoor dat je niet te veel kilometers gaat rijden.

Het mooie aan roadtrips maken is namelijk dat je onderweg kunt stoppen en verrassende locaties kunt bekijken. Ga bij een roadtrip uit van maximaal 200 kilometer op een dag, dan zit je altijd goed. Bij een lange roadtrip heb je hierdoor ook lange rijdagen tussen van 500 kilometer, maar ook dagen dat je niet rijdt en dat je lekker relaxed bij het zwembad kunt chillen.

Hou er ook rekening mee dat je altijd meer kilometers rijdt dan je verwacht. Zo hadden wij voor onze reis door het Zuidwesten in Amerika een route uitgestippeld van 3500 kilometer, en ondanks het feit dat we weinig van deze route zijn afgeweken, werd het uiteindelijk toch ruim 5000 kilometer.

Rijden door de Valley of Fire in Amerika

Hoe staat het met je autokennis?

Meestal gaat het gewoon goed, maar weet jij wat je moet doen als je een lekke band hebt? Of als je auto niet meer start? Je kunt niet overal de wegenwacht bellen, dus zoek vooraf uit hoe je dit op kunt lossen. Of hoe je snel mensen kunt bereiken die dit wel weten.

Tijdens je roadtrip

Yes, een goede voorbereiding is het halve werk! Waar moet je rekening mee houden tijdens je roadtrip? En wat te doen tijdens een roadtrip?

Doe leuke spelletjes onderweg

Heb je een lange rijdag op de planning staan en verveel je je een beetje? Er zijn genoeg leuke spellen die je kunt spelen met je medepassagiers (of in je eentje). Ga bijvoorbeeld op zoek naar een nummerbord dat start met de letter A. Gevonden? Dan volgt de letter B. Kom je tot Z? Dan heb je iets lekkers verdiend!

Neem genoeg rustpauzes

Niets is zo belangrijk om tijdens je roadtrip regelmatig een rustpauze in te lassen, het liefst elke 1,5 a 2 uur. Je komt onderweg ongetwijfeld mooie rustplekken tegen, maak daar ook goed gebruik van. Je komt zo uitgerust aan op de plaats van bestemming en dan kun je des te beter van je vakantie genieten.

Sla de snelweg over

Ja, over de snelweg kom je natuurlijk het snelst op je bestemming, maar is dat wel een leuke route? Het is zoveel leuker om wat kleinere wegen te nemen en zo veel meer van de omgeving te zien! De roadtrip zelf is ook een avontuur en niet alleen een middel om van A naar B te komen.

Dwars door een dorpje in de Franse Loire

Inspiratie voor je volgende roadtrip

Heb je zin in een roadtrip en ben je op zoek naar inspiratie? Dit zijn een paar boeken vol toffe bestemmingen voor een roadtrip:

Ultieme roadtrips | 50 roadtrips die je ooit gemaakt moet hebben

De mooiste roadtrips in Europa | 24 avontuurlijke routes

Op deze website kun je ook diverse leuke routes vinden voor een roadtrip. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

En dit zijn fijne artikelen als je op zoek bent naar meer praktische reistips:

Daarnaast deel ik in mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ook regelmatig leuke reisverhalen, goede reisaanbiedingen en tips voor de mooiste bestemmingen. Schrijf je in.

Dit artikel verscheen voor het eerst in juni 2017. Laatste update met nog meer tips: februari 2022.

De beste roadtrip tips

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.