24 leuke en interessante weetjes over wandelen

24 leuke en interessante weetjes over wandelen

Hou jij van wandelen? Wandelen is superleuk om te doen en het heeft veel gezondheidsvoordelen. Dit zijn de leukste weetjes over wandelen.

Leuke weetjes over wandelen

Waarom houden mensen zo van wandelen? Er zijn ontzettend veel redenen voor. Wandelen is momenteel erg populair en het heeft veel gezondheidsvoordelen. Wat is er interessant om te weten als het om wandelen gaat? Als fervente wandelaar ben ik zelf erg benieuwd! Dit zijn 24 leuke weetjes over wandelen.

Lang geleden deden we dagelijks niets anders dan wandelen

Herinner je je de prehistorie? Wij – mensen – waren nomaden. En onze benen waren een van onze weinige vervoersmiddelen. Toen was wandelen niet alleen een recreatieve activiteit. We moesten jagen om aan eten te komen. Pas toen we groenten en fruit gingen verbouwen, besloten we meer op één plek te blijven en wandelden we een stuk minder.

De langste wandelpaden ter wereld

De meeste mensen lopen dagelijks een kort blokje om, maar sommige mensen wandelen graag meerdere dagen of zelfs maanden achter elkaar. Een steeds groter aantal wandelaars trekt er jaarlijks op uit om een langeafstandswandelpad te ontdekken. Dit zijn enkele van de langste wandelpaden ter wereld:

 • The Great Trail, Canada: 24.000 kilometer.
 • Great Western Loop, VS: 11.064 kilometer – Deze route omvat de Pacific Crest Trail, de Pacific Northwest Trail, de Continental Divide Trail, de Grand Enchantment Trail en de Arizona Trail.
 • The American Discovery Trail, VS: 10.944 kilometer.
 • De E1 – Europees langeafstandspad: 7.000 kilometer – Dit pad loopt door Noorwegen, Finland, Zweden, Denemarken, Duitsland, Zwitserland en Italië.
 • Grand Italian Trail, Italië: 6.167 kilometer.

Deze lijst verandert bijna ieder jaar, omdat er steeds meer paden worden bedacht. Maar het is zeker indrukwekkend als je een van deze kunt afmaken!

Wandelpad in Californië
Wandelen op de Pacific Crest Trail in Californië.

Wandelen helpt om gewicht te verliezen

Wandelen is gezond. Als je een uur per dag wandelt, verbrand je 300 tot 400 calorieën. Het lijkt niet veel, maar met elke dag wandelen, verbrand je 2100 tot 2800 calorieën per week!

Wandelen wordt steeds populairder

Vroeger was wandelen een “wat saaie” hobby, maar tegenwoordig is het een zeer populaire buitenactiviteit. Dit kan te maken hebben met de lockdowns, maar het is ook erg fijn als afwisseling als je een kantoorbaan hebt.

Wandelen helpt je relatie te verbeteren

Ga je graag wandelen met je partner of met vrienden? Dat is slim, want wandelen kan positieve gevolgen hebben voor je relatie of vriendschap. Ook al is het een fysieke activiteit, het is erg makkelijk om te praten tijdens het wandelen. De perfecte manier om elkaar beter te leren kennen!

Er zijn speciale gezonde wandelroutes in Japan

In Japan wordt langzaam wandelen in een bos Shinrin-yoku genoemd, dit betekent zoiets als baden in het bos. Ze deden wandelexperimenten in de bossen en vonden zoveel gezondheidsvoordelen dat ze nu speciale Shinrin-yoku wandelpaden hebben!

Wandelen is een training voor het hele lichaam

Vooral als je in ruw terrein wandelt, gebruik je meer verschillende spieren dan je denkt. En wat dacht je van wandelen met een (zware) backpack? Je hebt een goede balans nodig en gebruikt hierdoor nog meer spieren. Dus ja, wandelen is een training voor het hele lichaam.

De beroemdste wandelroutes ter wereld

Sommige paden zijn bekender dan andere. Je hebt vast wel eens gehoord van een van deze populaire wandelingen:

 • Inca Trail, Peru: 43 kilometer
 • Appalachian Trail, VS: 3.531 kilometers
 • Camino de Santiago, Spanje: de Camino kent verschillende routes die in lengte verschillen. De populairste wandeling, de Camino Frances, is ongeveer 800 kilometer lang.

Welke zou jij nog wel eens willen lopen?

Wandelen op de Camino de Santiago
De beroemde gele markeringen van de Camino de Santiago.

De ochtend is de beste tijd voor een wandeling.

Je kunt de hele dag naar buiten gaan voor een wandeling, maar wist je dat wandelen in de ochtend het beste is? Daar zijn verschillende redenen voor:

 • Je hebt geen tijd om redenen te vinden om niet te gaan wandelen.
 • In de ochtend is er nog minder vervuiling in de lucht.
 • Er is meer zuurstof in de lucht.

Dus haal die frisse lucht in de ochtend!

Wandelen is een goedkope hobby

Je hoeft geen dure uitrusting te kopen om te gaan wandelen. Trek gewoon je schoenen aan en ga naar buiten. Ok, het is wel handig om goede wandelschoenen te hebben. Dat kost wat, maar als je de juiste kiest, gaan ze vrij lang mee en ben je er superblij mee!

Wandelen verbetert je zintuigen

Nog een leuk effect van wandelen: wist je dat buiten wandelen je zintuigen verbetert? Buiten in de natuur heb je geen afleiding van bijvoorbeeld telefoons, tv-schermen en grote mensenmassa’s. Je begint echt te luisteren naar de geluiden om je heen (misschien hoor je wilde dieren?), ziet meer interessante details en je reukvermogen wordt ook beter. Dit maakt wandelen tot een fantastische ervaring die je niet wilt missen.

Wandelen verlaagt je bloeddruk

Wandelen heeft zoveel voordelen voor de gezondheid! Eén daarvan is dat het je bloeddruk verlaagt. Dus als je een hoge bloeddruk hebt, ga dan wandelen!

Wandelen is de beste manier om nieuwe plaatsen te verkennen

Ja, met de auto kun je veel plaatsen bezoeken, maar als je gaat wandelen, ontdek je misschien dat ene verborgen juweeltje. De afgelopen jaren heb ik zoveel ongelooflijke plaatsen bezocht die ik nooit zou hebben gevonden als ik niet was gaan wandelen.

Wandelen op de Camino del Norte in Spanje
Er zijn geweldige wandelroutes in het noorden van Spanje.

Wandelen houdt je jong

Dagelijks wandelen is de beste manier om je jong te houden. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die 20 tot 30 minuten per dag wandelen tot zeven jaar langer leven dan mensen die dat niet doen.

Wandelen maakt het makkelijker om vitamine D binnen te krijgen

Vitamine D is belangrijk om je spieren en botten gezond te houden. Hoe krijg je vitamine D binnen? Zonneschijn! Dus ga naar buiten voor een wandeling en geniet van de zon.

Wandeling in de woestijn
Als je in de woestijn wandelt, krijg je genoeg zon!

Wandelen verlaagt het risico op diabetes

Volgens deze studie, hoe meer stappen je zet op een dag, hoe lager het risico op diabetes. Korte wandelingen zijn dus ook goed voor je!

Draag de juiste wandelrugzak

Als je een langere wandeltocht plant, is het heel belangrijk om de juiste rugzak voor wandelen te dragen. Je hebt een tas nodig voor je waterfles, een EHBO-kit en wat lekkere snacks. Pak echter niet te veel in, want het kan flink pijn doen als je tas te zwaar is. Het aanbevolen rugzakgewicht is 10 tot 20 procent van je lichaamsgewicht.

Backpacken in Nederland
Wandelen met een grote rugzak.

Wandelen is goed voor je mentale gezondheid

Elke dag wandelen helpt je niet alleen om af te vallen, het heeft veel meer gezondheidsvoordelen. Wist je dat het ook je geestelijke gezondheid helpt verbeteren? Studies hebben aangetoond dat als je meer dan 90 minuten per dag wandelt, je een positiever gevoel hebt over jezelf. Het zorgt ervoor dat er endorfine vrij komt en dat helpt ook depressie en angst te verminderen. Als je je de volgende keer down voelt, ga dan naar buiten voor een wandeling!

Wandelen helpt bij slaapproblemen

Heb je moeite om ‘s nachts in slaap te vallen? Ga wandelen! Tijdens het wandelen maak je melatonine aan, waardoor je makkelijker en beter slaapt. Het verbetert je slaapkwaliteit.

Wandelen is een geweldige manier om mensen te ontmoeten

Vooral als je een langeafstandswandeling maakt, ontmoet je waarschijnlijk veel gelijkgestemden. Zelf heb ik op deze manier zoveel leuke mensen leren kennen. En als je samen al die kilometers aan het wandelen bent, voer je snel diepgaande gesprekken, wat natuurlijk ook weer goed is voor je geest.

Ontmoet leuke mensen tijdens het wandelen

Wandelen maakt je creatiever

Nog een leuk weetje over wandelen: buiten wandelen verhoogt je creativiteit met 60 procent! Dit is een van de grootste voordelen van wandelen in de natuur. Buiten zijn er minder afleidingen, dus je hersenen hebben meer tijd om na te denken. Dus als je een goed idee nodig hebt, maak dan een lange wandeling. De ideeën komen vanzelf!

Je krijgt meer zelfvertrouwen als je vaak wandelt

Wandelen kan behoorlijk avontuurlijk zijn, waarbij je veel beslissingen moet nemen. Wat moet je doen als je plotseling in een onweersbui terechtkomt, of wat moet je doen als je verdwaalt? Je leert zeker veel van dit soort ervaringen. Wees voorbereid en blijf kalm. Je kunt dit!

Wandelen in de sneeuw
Sneeuw op het pad kan een hele uitdaging zijn.

Je hoeft niet superlang te wandelen voor de voordelen

Zoals je inmiddels weet, heeft wandelen zoveel voordelen! Maar nee, je hoeft niet dagenlang lange afstanden te wandelen om deze voordelen te krijgen. Met slechts 20 minuten wandelen per dag verbeter je je gezondheid!

Wandelen geeft je het gevoel dat je leeft

Elke keer als ik een lange wandeling maak, vraag ik me af: Waarom hou ik zo van wandelen? Mijn antwoord: het geeft me het gevoel dat ik leef. Gewoon in het moment zijn, genieten van de open ruimte, in de natuur zijn. Het zorgt ervoor dat ik de vervelende dingen die ik thuis moet doen vergeet. En als ik terugkom van een wandeling voel ik me voldaan en heb ik altijd een goed humeur. Wandelen brengt geluk!

Wil je meer lezen over wandelen?

Ik hoop dat je dit leuke en interessante weetjes over wandelen vond! Wil je meer lezen over wandelen en de mooiste wandelpaden ter wereld? Dit zijn een paar fijne boeken vol tips en inspiratie:

Natuurzin – Waarom de natuur ons blijer, gezonder en creatiever maakt – Marieke Schatteleijn

Hike – De 125 mooiste wandelroutes ter wereld

Je kunt op deze website ook veel lezen over wandelen. Misschien vind je het ook leuk om deze artikelen te lezen:

Daarnaast deel ik in mijn nieuwsbrief ook regelmatig leuke reisverhalen, goede reisaanbiedingen en tips voor de mooiste bestemmingen. Schrijf je in.

Leuke weetjes over wandelen

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.