Boeken over Amerika

Boeken over Amerika | 27 tips

Wat zijn de mooiste boeken over Amerika? In dit artikel deel ik 27 tips, met zowel fictie, non fictie en de mooiste koffietafelboeken over Amerika.

Fictie

De wildernis in – Jon Krakauer

In het boek De wildernis in besluit de 24-jarige Chris om naar Alaska te liften en daar de wildernis in te trekken. Vier maanden later wordt zijn lichaam gevonden. Wat is er gebeurd? Een prachtig en droevig verhaal.

De lange weg naar genade – David Baldacci

David Baldacci is een van mijn favoriete schrijvers. Meestal vinden zijn boeken plaats in de omgeving van Washington DC, maar De lange weg naar genade speelt zich af in de Grand Canyon. Een erg spannend verhaal.

Arizona Blues – Elvin Post

In de roman Arizona Blues strandt journaliste Karen Hart met een kapotte auto in het stadje Snowflake in Arizona. Nieuwsgierig als ze is, leert ze al snel het stadje en de bijzondere inwoners kennen.

Aan het einde van de wereld – Kristin Hannah

Een van de mooiste boeken over Amerika die ik dit jaar las is Aan het einde van de wereld. Het gaat over een gezin dat naar een klein dorpje in Alaska verhuist en maar moet zien hoe ze de winter daar overleven. Een heftig, maar mooi verhaal en het landschap en het leven in Alaska wordt prachtig beschreven.

De ondergrondse spoorweg – Colson Whitehead

De ondergrondse spoorweg gaat over Clara, een slavin op een katoenplantage in Georgia, die besluit te vluchten. Ze doet dit via de ondergrondse spoorweg, een netwerk van antislavernijactivisten. Een bijzonder kijkje in de heftige slavernijgeschiedenis van Amerika.

President vermist – Bill Clinton & James Patterson

Ja, je leest het goed: voormalig president Bill Clinton heeft een roman over het Witte huis geschreven! President vermist is een spannende thriller over een president die opeens verdwijnt.

Non-fictie

Bij Starbucks heet ik Amy – Els Quaegebeur

Els Quaegebeur woonde jarenlang in New York en beschrijft haar belevenissen in het boek Bij Starbucks heet ik Amy. Tijdens het lezen van dit boek waan je je heel even in New York.

In alle staten – Max Westerman

In het boek In alle staten schrijft oud-correspondent Max Westerman over zijn tijd in Amerika. Een erg interessant boek waarin diverse gebeurtenissen aan bod komen.

Amerikanen lopen niet – Arjen van Veelen

Arjen van Veelen verhuist naar St. Louis in Missouri en schrikt van de enorme tegenstellingen. Hij schrijft erover in zijn boek Amerikanen lopen niet, een heftig en intrigerend verhaal.

Het diepe zuiden – Paul Theroux

Wil je graag een boek lezen over de zuidelijke staten van Amerika? Dan zit je goed met Het diepe zuiden van Paul Theroux. Hij gaat in dit boek op zoek naar de cultuur van deze regio in Amerika, zo bezoekt hij kerkdiensten en een wapenshow.

Reizen zonder John – Geert Mak

Ook Geert Mak heeft een reis gemaakt in Amerika en daar een boek over geschreven. In Reizen zonder John neemt hij je mee en vraagt hij zich af hoe Amerika is veranderd in de loop van de jaren. Hij volgt hier het spoor van John Steinbeck, die verderop te vinden is in deze lijst vol boeken over Amerika.

Mijn Amerika – Mart Smeets

Sportjournalist Mart Smeets heeft al jaren een fascinatie voor Amerika en reist er geregeld naar toe. In het boek Mijn Amerika deelt hij mooie anekdotes van de reizen die hij maakte in Amerika en geeft hij zijn ongezouten mening.

Amerika zoals het is – Tom Vandyck

Een paar jaar geleden emigreerde Tom Vandyck (getrouwd met een Amerikaanse) naar Amerika. Hij schrijft over zijn tweede vaderland in het boek Amerika zoals het is, waar hij zich na vijf jaar steeds meer thuis voelt.

Boeken over roadtrips

Highway 50 – Johan Tuyaerts

Highway 50
Highway 50 in Nevada.

In 2019 reed ik een groot stuk van Highway 50, ook wel de loneliest road in Amerika genoemd. Een ervaring om nooit te vergeten, je ervaart hier het ultieme roadtrip-gevoel. Er zijn meer mensen erg gecharmeerd van deze weg, Johan Tuyaerts schreef er zelfs een boek over. Hij rijdt van Ocean City in Maryland naar San Francisco in Californië en beschrijft in dit boek wat hij onderweg allemaal tegenkomt.

Reizen met Charley – John Steinbeck

John Steinbeck reist heel Amerika door in een camper met zijn poedel Charley. Reizen met Charley is een bijzonder verhaal dat je een inkijkje geeft in het Amerikaanse leven in de jaren zestig.

Geschiedenis

New York – Edward Rutherfurd

Edward Rutherfurd beschrijft in zijn romans de geschiedenis van steden. Een van zijn mooiste boeken is New York waarbij je diverse families volgt tijdens hun leven in New York.

Wandelen en fietsen in Amerika

Het maken van een lange fietstocht of wandeling in Amerika zoals de Pacific Crest Trail is voor veel mensen een droom. Er zijn inmiddels aardig wat boeken over geschreven.

Terug in Amerika – Bill Bryson

Bill Bryson staat bekend als een van de grappigste schrijvers over reizen. Hij beschrijft in Terug in Amerika zijn avonturen op de Appalachian Trail (van Georgia naar Maine). Onderweg ontmoet hij veel bijzondere mensen.

Alleen – Tim Voors

Er is zijn de afgelopen jaren behoorlijk wat boeken over de Pacific Crest Trail geschreven en een daarvan is Alleen van de Nederlandse Tim Voors. In dit boek neemt hij je mee op pad en volg je zijn wandeltocht van Mexico naar Canada.

Het wonder van Iowa – Bas van Oort

5000 kilometer fietsen, van Washington DC naar Seatlle. Dat is het plan van Bas van Oort. In Het wonder van Iowa schrijft hij zijn heftige, maar onvergetelijke avontuur in Amerika.

Wild – Cheryl Strayed

De Pacific Crest Trail werd door het boek Wild (en de verfilming met Reese Whitherspoon) megapopulair. In Wild volgen we de tocht van Cheryl, die 1700 kilometer van de Pacific Crest Trail aflegt. Ze begint volledig onwetend, met een veel te zware rugzak.

Een half jaar met drie onderbroeken – André en Lian de Jel

In Een half jaar met drie onderbroeken neemt het Nederlandse koppel André en Lian je mee en leef je mee met hun tocht op de Pacific Crest Trail. Het ene moment wordt het beschreven vanuit de optiek van André en het andere moment vanuit Lian, hierdoor wordt het nog boeiender.

Amerikanen fietsen niet – Gijs van Middelkoop

Op de fiets van Miami naar San Francisco, hoe gaaf is dat? Gijs van Middelkoop doet het en beschrijft zijn avontuur in het boek Amerikanen fietsen niet…. Een bijzonder verslag van een intrigerende reis.

Na dit avontuur maakte hij nog een andere fietstocht, dwars door de Rocky Mountains in Amerika en Canada. Hij schreef hierover in zijn boek Beren op de weg.

Country roads – Lotte Stegeman & Peter Smolders

In Country roads vertellen Lotte Stegeman en Peter Smolders over hun fietstocht in Amerika, van van Florida naar Alaska. Ze vermijden de grote steden en kiezen voor de country roads.

Mooie plaatjes en reisinspiratie

Roaming America – Renee Hahnel

Reisfotografen Renee en Matthew Hahnel reisden langs alle nationale parken in Amerika en delen hun herinneringen in het prachtige fotoboek Roaming America.

Music Trails USA – Marc Stakenburg

Ben je muziekfan en ben je geinteresseerd in de Amerikaanse muziekgeschiedenis? Dan is Music Trails USA echt een boek voor jou! In dit boek wordt de historie van de muziek in Amerika uitgebreid beschreven.

National Parks of America – Lonely Planet

Nog zo’n mooi plaatjesboek over de national parken in Amerika is National Parks of America van Lonely Planet. De prachtige foto’s worden aangevuld met praktische informatie en to do lijsten.

Wat zijn jouw favoriete boeken over Amerika?

Wil je meer lezen over Amerika?

Lees dan ook even deze artikelen:

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties