Cienfuegos 2013

Cienfuegos: road trip naar de Bay of Pigs | Reisverslag Florida & Cuba

Na Santa Clara vertrekken we voor een paar dagen naar Cienfuegos. We doen rustig aan en gaan met de huurauto op ontdekkingstocht in de omgeving.

Op naar Cienfuegos

Vanaf Santa Clara is het slechts 1,5 uur met de bus naar Cienfuegos. Daar aangekomen was het weer lekker chaotisch op het busstation, allemaal mensen die ons overal naar toe wilden brengen. Ik voelde me niet zo lekker, dus vond het allemaal maar best. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een casa in het (wat rijkere) zuidelijke deel van Cienfuegos: Punta Gorda. Onze casa ziet er goed uit, het terras buiten had een mooi uitzicht op het haventje en de zee (Cienfuegos ligt in een grote baai).

Even rustig aan

Die middag hebben we het even rustig aan gedaan en op een soort van strandje gelegen vlakbij de casa. Dit was niet zo’n groot succes, het water zag er heel vies uit (soort groen met geel) en het was er superdruk. Blijkbaar komen daar ook niet zoveel toeristen, want we voelden ons net een kermisattractie.

Om de zoveel tijd kwam iemand vragen waar we vandaan kwamen en dan zaten er vervolgens twintig mensen mee te luisteren naar ons Spaanse gebrabbel. We zijn maar niet zo lang gebleven.

Ook de volgende ochtend voelde ik me niet zo goed, dus zijn we met een fietstaxi naar het centrum gegaan. Daar hebben we wat rondgeslenterd en in winkeltjes gekeken.

Kerk in het centrum van Cienfuegos
Centrum Cienfuegos

Op zoek naar Cienfuegos tips? Lees ook: 18 Leuke dingen om te doen in Cienfuegos Cuba

Hoe komen we aan geld?

Ook moesten we langs de bank, want we waren bijna door ons geld (alles moet hier cash betaald worden). We dachten slim te zijn door vandaag te gaan, want morgen is de nationale feestdag (26 juli, iets met revolutie). Dus we gingen er al van uit dat de banken dan dicht zouden zijn. Helaas hebben de Cubanen bedacht dat ze in plaats van een dag dag, ook best drie dagen konden sluiten en de dag erna was een zondag. Alles was dus dagenlang dicht. We hebben uiteindelijk alle pinautomaten in de stad geprobeerd, maar er kwam nergens geld uit. Oeps! Die avond maar in onze casa op het dakterras gegeten, daarvan hoeven we de rekening pas te betalen als we weer vertrekken. De zonsondergang was wel erg mooi!

Zonsondergang vanaf onze casa in Cienfuegos

We hebben een auto!

Op 26 juli (de feestdag, waar we weinig van merkten) hebben we onze huurauto opgehaald. Gelukkig konden we die met creditcard betalen!. Deze auto is ons vervoersmiddel tijdens onze laatste dagen op Cuba. Het is een Seat Ibiza geworden (met een paar Cubaanse krasjes). Het was wel even wennen om te schakelen (in Amerika hadden we natuurlijk een automaat), maar gelukkig zijn de wegen hier heel erg leeg! Het enige wat je soms ziet zijn paarden, koeien, geiten en kippen.

Paard en wagen op Cubaanse weg

Die middag zijn we naar Punta Perdiz (aan de Bay of Pigs, bekend van de mislukte Amerikaanse invasie in de jaren ’60) gereden om te gaan snorkelen. Het water was echt felblauw en superhelder. Een heerlijke plek!

Snorkelset in de Bay of Pigs
Bay of Pigs - Cuba
Snorkelen in de Bay of Pigs

Ja, we hebben weer geld!

De volgende ochtend konden we eindelijk geld halen bij een wisselkantoor en zijn we ook meteen gewisseld van casa, we slapen nu in een casa in het centrum van Cienfuegos. Ook zijn we naar een grote botanische tuin gereden, waar we een rondleiding kregen. Zag er erg mooi uit en we hebben er wel wat van opgestoken.

Bamboe in de botanische tuin bij Cienfuegos
Bloemen in de botanische tuin bij Cienfuegos

Daarna zijn we nog even naar het strand van Rancho Luna gereden, waar vooral veel luidruchtige Cubanen waren. Onze auto stond overigens mooi op de parkeerplaats tussen de oldtimers!

Parkeerplaats bij Rancho Luna

Op de terugweg genoten we van het uitzicht op de andere weggebruikers.

Verkeer op de Cubaanse wegen

Tijdens onze laatste avond in Cienfuegos aten we in een casa van hele lieve mensen in het centrum. Ze bleven maar knuffelen en vonden het zo leuk dat we uit Nederland kwamen. Op hun dakterras ook nog een paar heerlijke mojito’s gedronken met prachtig uitzicht over de stad. Bij ons vertrek kregen we van de oude eigenaar nog een kettinkje met een zwarte kat, die ons geluk zou brengen tijdens onze reis. Mooi einde van ons bezoek aan Cienfuegos!

Lees nu het volgende reisverslag: Cayo Las Brujas en terug naar Havana

Wil je alle reisverslagen van onze bijzondere reis in Florida en Cuba lezen? Kijk dan op deze pagina.

Meer lezen over Cuba?

Lees dan ook een van deze artikelen:
Fotoverslag Cuba: kleurrijke oldtimers en groene bergen
Route: Cuba in 2,5 week
Hoe & Wat: Reistips Cuba

Of bestel een van deze reisgidsen:

Capitool reisgids Cuba

ANWB wereldreisgids – Cuba

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties