Cayo las Brujas 2013

Cayo Las Brujas en terug naar Havana | Reisverslag Florida & Cuba

Tijdens onze laatste dagen op Cuba, reizen we af naar Cayo las Brujas om een paar dagen te relaxen. Daarna keren we terug naar Havana.

Op naar Cayo las Brujas

En dan zijn de laatste dagen van onze vakantie aangebroken… Van te voren hadden we al bedacht dat we aan het eind van onze rondreis een paar dagen wilden relaxen bij het strand en daarvoor hadden we vooraf al een hotel geboekt op het eiland Cayo las Brujas.

Vanaf Cienfuegos is het ongeveer drie uur rijden naar Cayo las Brujas, prima te doen! Ook nog een historisch moment, voor het eerst sinds we in het bezit zijn van de auto kon ik schakelen naar de vijfde versnelling. Jawel, dat is best bijzonder op Cuba! We konden namelijk een klein stukje over de snelweg rijden. Ze hebben maar liefst een snelweg op heel Cuba. Het is een prachtige driebaansweg (met hier een daar een verraderlijk gat) waar je geen kip tegenkomt. Op een paard, geit en fietser na.

Lege snelweg op Cuba

(let vooral op de spookrijder aan de rechterkant)

We kregen op weg naar het eiland nog even een flashback naar onze rit op de Florida Keys, om er te komen moesten we namelijk over een lange afsluitdijk (geen boot), deze keer gelukkig zonder onweer.

De weg naar Cayo las Brujas

Een heerlijke plek om te relaxen

We hadden een heel leuk hotel op Cayo las Brujas (Villa las Brujas). Dit is het enige hotel hier en bestaat uit 24 appartementen en een restaurant. Wij kregen het leukste appartement (aldus de dame van de receptie, maar wij waren ook zeer tevreden), met mooi uitzicht op zee. ‘s Avonds zageb we vanaf ons balkon een geweldige zonsondergang en ook hadden we een jacuzzi en privestrandje naast de deur. We hebben ons hier 2,5 dag prima vermaakt met luieren, lezen, zweedse puzzels maken, snorkelen, ijsje seten, televisie kijken (het regende heel veel op onze tweede dag helaas), in de jacuzzi hangen en lekker eten. Het lijkt wel vakantie!

Beeld op Cayo las Brujas
Hotel Villa Las Brujas
Jacuzzi op Cayo Las Brujas
Zonsondergang op Cayo Las Brujas

Terug naar Havana

Na 2,5 dag waren we uitgeluierd en stond de langste autorit van onze vakantie op het programma. Een ritje van Cayo las Brujas naar Havana, waar je vijf tot zes uur zoet mee bent.

Het eerste stuk ging erg langzaam, we reden achter een vrachtwagen die we niet in konden halen. En daar reed eerst een fietser voor (die niet aan de kant ging) en vervolgens een paard met wagen, schiet lekker op zo!

Toen we eenmaal op de snelweg waren ging het heel erg snel. Wel handig zo’n driebaansweg, als er een slecht wegdek komt, wissel je gewoon van baan. Ook kwamen we op de snelweg een nieuw fenomeen tegen, knoflook- en boterverkoper. Knoflook en boter is niet overal op Cuba verkrijgbaar, dus dan ga je midden op de snelweg staan om deze te verkopen aan voorbijkomende auto’s. Heel handig. Wij zijn maar niet gestopt.

Verkopers op de snelweg

Rond een uur of drie waren we in Havana (toch heel netjes in zes uur tijd gedaan) en konden we onze auto heel inleveren (was nog heel spannend met al die gaten/stenen op de weg). Autorijden in Havana is overigens ook een kunst op zich, wat een chaos!

De laatste avond in Havana

Onze laatste nacht op Cuba verbleven we wederom in Hostal Valencia. Onze kamer was nu nog mooier dan de eerste keer, in de badkamer stond zelfs een bad op pootjes!

‘s Avonds hebben we nog cocktails gedronken op het dakterras van hotel Inglaterra met onze oud huisgenoten uit Trinidad, erg gezellig. Ook zijn we nog even naar hotel Nacional geweest, het beroemdste hotel in Havana (iets met een maffiaverleden en Frank Sinatra). Nog een laatste keer Havana by night.

Havana by night
Hotel Nacional in Havana

Een dagje met de hop on/hop off bus

De volgende dag lekker rustig aan gedaan en precies om twaalf uur uitgecheckt. We konden gelukkig onze backpacks (uiteraard tegen betaling) in het hotel achterlaten. We hadden nog een paar uur om rond te hangen in Havana. Na wat geslenterd te hebben door de stad, werd het ons toch wat te warm en besloten we om lekker lui in de hop on/hop off bus te gaan hangen. Zo hebben we in twee uur tijd nog even alle highlights van Havana bekeken en afscheid genomen van onze grote vrienden Che en Fidel.

Afbeelding Che Guevara in Havana

Op weg naar het hotel maakte Jess nog even nieuwe vrienden tijdens een spontaan potje straatvoetbal. De vrienden wouden na afloop trouwens wel geld!

Voetballen op straat in Havana

In het hotel hebben we nog in no time een pan paella weggewerkt, met een daiquiri en een mojito. Beter afscheid van Cuba konden we ons niet wensen.

Jess op de laatste middag in Havana
Co op de laatste middag in Havana

Met de paella en de cocktails is ons reisverhaal in principe afgelopen, we zijn weer thuis (en alweer hard aan het werk). Toch komt er nog een klein staartje wat ik toch even wil beschrijven, want ons vertrek ging niet zonder slag of stoot.

Halen we het vliegtuig wel?

We zouden om tien over vijf opgehaald worden in ons hotel voor een transfer naar het vliegveld (onze vlucht vertrok om tien over acht). Om half zes hadden we nog niemand gezien, dus maar even gaan vragen bij de receptie. Die zeiden dat het wel vaker gebeurde en dat ze vast zo zouden komen. Niet dus. Na een kwartier begonnen we hem wel te knijpen, dus hebben we het hotel laten bellen. Geen idee wat er gebeurd is, maar de transfer heeft ons nooit bereikt en er werd een vervangende taxi geregeld. Gaat wel allemaal op z’n Cubaans, heeel erg langzaam dus!

We waren in ieder geval niet meer zo vrolijk. Eenmaal in de taxi (een uur later dan gepland), zaten we toevallig achter twee auto’s die kapot gingen (duurt lang…). Toen waren we uiteraard nog minder vrolijk. Uiteindelijk waren we pas om tien voor zeven op het vliegveld, waar een enorme rij stond bij de incheckbalie. Gelukkig allemaal voor onze vlucht! De rij ging redelijk snel en konden we om twintig over zeven (de tijd dat we moesten boarden) de volgende rij in: de paspoortcontrole.

Vergeet de oprotpremie niet

Daar schoot het ook niet op, want er werden continu mensen teruggestuurd. Wat bleek nou, om Cuba te verlaten moet je een soort van oprotpremie betalen ($25 pp, geen idee waar dat geld naar toe gaat) en aangezien je die niet bij het inchecken betaald, ga je ervan uit dat je die dan bij de paspoortcontrole betaald. Niets bleek minder waar, er scheen namelijk een heel klein loketje tussen de incheckbalie en de paspoortcontrole te zijn waar je die premie moet betalen. Gelukkig raakten wij aan de praat met een paar Denen voor ons, waardoor wij dit wisten. Jess bleef in de rij staan en ik heb de oprotpremie voor ons beiden betaald (er stond helemaal geen rij).

Bij de paspoortcontrole het echt extreem lang, geen idee wat ze daar allemaal checken. Ze vragen niks, maar scannen je hele paspoort en je moet op de foto en dan moet je oprotten (zie de premie). Na de paspoortcontrole weer een rij (pff) voor de tassencontrole. Gelukkig ging dit heel vlot. En toen hebben we een sprintje getrokken naar het vliegtuig, waar we uiteindelijk om twintig over acht in zaten (terwijl de vertrektijd tien over acht was). Uiteindelijk heeft het vliegtuig nog 1,5 moeten wachten op alle mensen die nog in de rij stonden voor de paspoortcontrole (om kwart voor negen waren dit er nog veertig). Toch wel aardig van Air France!

Eindelijk onderweg!

De vlucht ging vrij vlot, beetje eten, beetje tv kijken, beetje dutten en toen was het zomaar tien uur ‘s ochtends. Uiteindelijk bleef de vertraging 1,5 uur, en dat was voor ons niet zo erg. Wij hadden 3,5 uur de tijd om over te stappen in Parijs, maar er zaten nogal wat mensen in ons vliegtuig die hun aansluitende vlucht hadden gemist. Bij de overstap viel het ons weer op hoe gigantisch Charles de Gaulle is, we moesten zelfs met een metro van de ene naar de andere gate. Uiteindelijk keurig op tijd voor onze vlucht naar Amsterdam, die supersnel ging.

En op Schiphol hadden we zowaar een ontvangstcomite; mijn ouders en oom stonden wild te zwaaien, heel lief! Na een welverdiende Starbucks en onze favoriete bezorgthai kwam er dan toch een eind aan onze mooie reis.

Meer reisverslagen lezen?

Op deze pagina kun je alle reisverslagen teruglezen van onze bijzondere rondreis in Florida en Cuba. Na onze eerste reis naar Amerika waren we aardig verslaafd. Zo gingen we in 2014 opnieuw terug naar Florida en maakten we in 2016 een geweldige rondreis in het zuidwesten van Amerika.

De reisverslagen van al mijn reizen kun je hier terugvinden.

Wil je meer lezen over Cuba?

Lees dan ook deze artikelen:
Top 5 Havana: deze dingen mag je niet missen
Fotoverslag Cuba: kleurrijke oldtimers en groene bergen
Route: Cuba in 2,5 week

Of lees een van deze reisgidsen:

Lonely Planet Cuba

Capitool reisgids – Cuba

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 reactie