Wandeling van Boijl naar Steenwijk - Wandelverslag Friese Woudenpad deel 6

Wandeling van Boijl naar Steenwijk | Wandelverslag Friese Woudenpad #6

Op de laatste dag van het Friese Woudenpad wandel ik van Boijl naar Steenwijk. De tocht gaat door drie provincies: Friesland, Drenthe en Overijssel.

Wandelverslag: van Boijl naar Steenwijk

Opstaan en lopen is behoorlijk pijnlijk op mijn laatste dag van het Friese Woudenpad. Ik heb op dag 5 (van Ureterp naar Boijl) toch net teveel van mijn lijf gevraagd. Maar natuurlijk weiger ik op te geven op deze laatste dag, ik heb “slechts”30 kilometer voor de boeg vandaag en dan heb ik het Friese Woudenpad afgerond, dus dat ga ik gewoon doen. Na een gezellig ontbijtje met mijn zusje, zwager en de kids, brengt mijn zwager me terug naar het Friese Woudenpad.

Boijl

De eerste twee kilometer doe ik op karakter. Mijn hele lijf doet pijn en ik concentreer me op elke stap die ik neem. Het is vandaag drukkend warm en er is onweer voorspeld. Zoals je op de foto’s ziet, is de lucht al aardig donker. Volgens mijn weerapp blijft het in ieder geval tot 12 uur vanmiddag droog, dus ik probeer voor die tijd zoveel mogelijk kilometers te lopen.

Na twee kilometer kom ik aan in het dorpje Boijl (de laatste stop in Friesland!) en dan voel ik me al een stuk beter. Het lopen gaat een stuk makkelijker, ik moest er gewoon even inkomen. Ik kan dit! Boijl is een klein dorp en ik ben er zo doorheen. In het dorp staat een mooi kerkje met een houten klokkenstoel. Als ik het dorp uitloop, staat de berm vol met rode klaprozen en andere bloemen. Mooi

Een prachtig stukje Drenthe

Ongemerkt wandel ik ongeveer 1,5 kilometer na Boijl de provincie Drenthe in. Hier heb ik een klein beetje moeite met het vinden van het pad, het is namelijk overgroeid met hoog gras. Het maakt duidelijk dat het Friese Woudenpad niet een veelbelopen pad is, haha!

Ik ben inmiddels echt in Drenthe, want ik zie opeens overal borden met “het Drentse landschap”. Het pad gaat dwars door allemaal verschillende bossen, het een is nog mooier dan het andere en ik kom vrijwel niemand tegen.

Ook mag ik wederom over een bijna onbegaanbaar pad tussen een rij berken. Dit is echt een plaatje om te zien. Naast het pad staan een paar koeien te grazen die me nastaren. Ik hoor ze denken, wat doet dat gekke mens met die grote rugzak daar?

Mooi wandelpad tussen de berken

Ik wandel door Drenthe met een grote glimlach op mijn gezicht. Wat is dit toch een leuke manier om Nederland te ontdekken! Inmiddels ben ik aanbeland op landgoed de Vledderhof en dit is echt een prachtig stuk. Bos, heide, vennetjes, het is lekker afwisselend. Tot nu toe is er tijdens deze etappe maar weinig asfalt te bekennen.

Wilhelminaoord

Niet veel later wandel ik het dorp Wilhelminaoord in. Ook hier staat weer zo’n mooi kerkje. In Wilhelminaoord raak ik aan de praat met een paar inwoners, die me vragen of ik het Friese Woudenpad loop. Ze hebben zelf ook een stuk gelopen en vinden het echt een prachtig pad. Volgens hun is het stuk tussen Wilhelminaoord en Steenwijk heel erg mooi, ik ben benieuwd! Meteen na Wilhelminaoord wandel ik weer over een landgoed: Frederiksoord-Wilhelminaoord.

Niet veel later wandel ik dwars door een prachtig natuurgebied. Smalle paadjes, weides vol bloemen en een groot gebied waar een paar Schotse Hooglanders staan te grazen. Ik kan helaas niet te lang blijven staan om ervan te genieten, want de muggen weten me hier goed te vinden, haha! Gelukkig heb ik deet bij me, hierdoor blijft “de schade” beperkt.

Landgoed de Eese

En weer steek ik een onzichtbare grens over: na Friesland en Drenthe ben ik aangekomen in de derde (en laatste) provincie van vandaag: Overijssel. Ook hier loop ik voornamelijk over een landgoed. Landgoed de Eese is echt enorm. Het is een groot gebied vol bos, heide en ook staan er een paar mooie landhuizen. Niet alle paden zijn open voor publiek en ik kom om de haverklap bordjes met “verboden toegang voor onbevoegden” tegen. Toch kijk ik mijn ogen uit, voor mijn gevoel loop ik echt urenlang over dit landgoed.

Ik snak op gegeven moment naar een pauze, maar er is echt nergens een geschikte plek om even te zitten. Ik denk dat ze liever niet hebben dat mensen te lang op hun landgoed gaan zitten chillen haha!

Gelukkig kom ik op het Eeserveld een paar bankjes tegen, dus plof ik snel neer en schop ik even mijn schoenen uit. Het is niet ver meer naar Steenwijk en mijn lijf begint alweer lichtelijk te protesteren, dus even pauzeren lijkt me wel zo verstandig. Het is een mooi plekje en er zijn zelfs een paar grafheuvels te zien.

Steenwijk: het eindpunt van het Friese Woudenpad

Vanaf het Eeserveld is het nog maar een paar kilometer tot Steenwijk. De lucht wordt steeds donkerder, maar tot nu toe is het gelukkig nog steeds droog. Vlak voor Steenwijk heb ik nog een obstakel te overwinnen: de Woldberg. Dit een heuvel van 26 meter boven N.A.P. en het is het hoogste punt van het Friese Woudenpad.

De Woldberg bij Steenwijk

Na de Woldberg wandel ik het bos uit en zie ik opeens een snelweg, schapen, een kerk en een grote gele M: ik ben aangekomen in Steenwijk! Na een korte wandeling door de stad ben ik op het station. Dit is het officieële eindpunt van het Friese Woudenpad, ik heb weer een LAW voltooid!

Er staat helaas geen bordje met “Gefeliciteerd! Dit is het eindpunt van het Friese Woudenpad”, maar op een lantaarnpaal naast het station zie ik dat Steenwijk een knooppunt is van langeafstandswandelingen. Het begint meteen te kriebelen, welke zal ik hierna gaan lopen?

Langeafstandswandelpaden bij Steenwijk

Oh, en die regen- en onweersbuien die waren voorspeld? Die beginnen precies op het moment dat ik de trein instap, heb ik even geluk!

Praktisch: vervoer & overnachten

In totaal liep ik op deze zesde en laatste dag 30,5 kilometer op het Friese Woudenpad. Het was niet helemaal van Boijl naar Steenwijk. Ik startte ongeveer twee kilometer voor het dorpje Boijl. Heb jij ook zin om deze wandeling te maken? Dit zijn een paar tips voor openbaar vervoer en overnachten.

Vervoer

Steenwijk is goed bereikbaar per bus en trein. Boijl heeft busverbindingen met Noordwolde (overstappen op de bus naar het station in Steenwijk) en Oosterwolde (verbinding met diverse stations, zoals Assen, Leeuwarden en Heerenveen). Check vooraf wel even de routeplanner, want in het weekend rijden de bussen minder vaak. Kijk voor actuele vertrektijden op 9292.nl.

Overnachten

Er zitten onderweg een aantal B&B’s en hotels waar je kunt verblijven. Dit zijn een paar mooie plekken om te overnachten:

Wat is het Friese Woudenpad?

Het Friese Woudenpad (LAW 1-1) is een van de officiële langeafstandswandelpaden in Nederland. Het Friese Woudenpad loopt van Lauwersoog naar Steenwijk (Overijssel) en is in totaal ongeveer 150 kilometer lang. Het is onderdeel van het langere Diagonaalpad (LAW 1), dat van Lauwersoog (Groningen) naar Bergen op Zoom (Noord-Brabant) loopt.

Route & navigatie

De route van het Friese Woudenpad is prima aangegeven met de bekende wit-rode markering van de Nederlandse LAW’s. Let op: net voorbij Boijl is een splitsing van het pad. Het officiële pad gaat linksaf het bos in en voor variant C (Domelapad) ga je rechtdoor.

Tijdens de wandeling maak ik gebruik van de officiële gids van het Friese Woudenpad. Hierin staan kaarten en een beschrijving van de route. Het boekje is inmiddels tien jaar oud, dus de route klopt overal meer, daarom is het verstandig om ook GPS te gebruiken. Het boekje is echter wel heel geschikt om meer te leren over de mooiste plekjes langs de route en bovendien steun je hiermee het onderhoud van het pad. Het is dus altijd een goed idee om de gids aan te schaffen.

Om zeker te zijn van de juiste route maak ik gebruik van de app GPX Viewer Pro op mijn telefoon en de routes download ik op de website van Wandelnet.

Wandelverslagen

Ik wandel het Friese Woudenpad in zes etappes en ik schrijf per etappe een wandelverslag. Je kunt ze hier lezen:

Leestips

Wil je graag meer lezen over langeafstandswandelingen? Dit zijn een paar boeken vol mooie wandelingen om bij weg te dromen.

Mythische trektochten in Europa – Verken de meest indrukwekkende wandelroutes in Europa

Wanderlust – Europa – De meest legendarische hiking trails

De afgelopen jaren liep ik meerdere langeafstandswandelingen en ik heb hier ook wandelverslagen van bijgehouden. Deze wandelverslagen vind je misschien ook leuk om te lezen:

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.