Van Lauwersoog naar Dokkum - Wandelverslag Friese Woudenpad

Van Lauwersoog naar Dokkum | Wandelverslag Friese Woudenpad #1

Op een koude dag in april wandel ik van Lauwersoog naar Dokkum, door Nationaal Park Lauwersmeer. Dit is het eerste stuk van het Friese Woudenpad.

Wat is het Friese Woudenpad?

Het Friese Woudenpad is een van de officiële langeafstandswandelpaden in Nederland en zo’n 150 kilometer lang. Het is onderdeel van het langere Diagonaalpad (LAW 1), dat van Lauwersoog (Groningen) naar Bergen op Zoom (Noord-Brabant).

Het Friese Woudenpad loopt van Lauwersoog naar Steenwijk (Overijssel), grotendeels door het oosten van de provincie Friesland. Het pad begint met een zeekleigebied, vol weilanden en dijken, daarna zie je steeds meer bossen en volg je de rand van het Drentse keileemplateau. Tot slot wandel je over het Friese veen- en kleigebied. Je loopt door drie nationale parken: Nationaal Park Lauwersmeer,  Nationaal Park Drents-Friese Wold en Nationaal Park De Weerribben-Wieden. Centraal in de route staat Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden. Fryske Wâlden is Fries voor Friese Wouden, vandaar de naam Friese Woudenpad.

Wandelverslag: van Lauwersoog naar Dokkum

Op een zonnige dag in april besluit ik om te beginnen aan mijn volgende langeafstandswandeling: het Friese Woudenpad. Na een ritje met de trein en bus, sta ik bij de veerhaven in Lauwersoog. Dit is de plek waar de veerboot naar Schiermonnikoog vertrekt en ik twijfel nog heel even: zal ik met de volgende boot meegaan?

Start in Lauwersoog

Nee, hoor, ik ga lekker wandelen vandaag! Het waait behoorlijk, maar toch klim ik nog even de dijk op. Vanaf daar kan ik Schiermonnikoog goed zien liggen, binnenkort moet ik daar ook nodig eens heen!

Op de dijk met uitzicht op Schiermonnikoog
Op de dijk met uitzicht op Schiermonnikoog.

Vandaag wandel ik de dijk weer af en na een honderd meter zie ik het bekende bord met de rood-witte markering. Dit is het startpunt van het Friese Woudenpad. Er lopen hier meerdere LAW’s, ook het Nederlands Kustpad.

Bord Friese Woudenpad

Ik sla rechtsaf en wandel langs de sluizen zo Friesland in. Het eerste stuk lijkt wat saai, rechts is de dijk en links een autoweg. Daarnaast ligt het Lauwersmeer. Normaalgesproken zou je over de dijk moeten lopen (en volg je een stuk van het Nederlands Kustpad), maar de dijk is momenteel gesloten vanwege werkzaamheden. Na een lange bocht wordt het al leuker, je loopt namelijk dwars door Nationaal Park Lauwersmeer.

Het Nederlands Kustpad blijft de dijk volgen, maar het Friese Woudenpad maakt hier een draai naar links, van de dijk af. Tussen het pad en de dijk ligt een grote vlakte, vol waterplassen, riet en heel veel ganzen.

Anjum & Esonstad

Ik kom hier behoorlijk veel militairen tegen die aan het trainen zijn, er zit namelijk een kazerne in de buurt. Ook is het niet zo stil als ik had verwacht, want er komt regelmatig een straaljager over (er zit een vliegbasis in Leeuwarden). Dit schijnt niet altijd zo te zijn, zo lees ik op de website van defensie. Gelukkig is het de rest van de dag een stuk stiller op het pad.

Via een tunneltje en een mooie laan met bomen kom ik aan in het dorpje Anjum. Er staat een molen en een kerk (zoals je veel ziet in het noorden van Nederland) en je verlaat het dorpje eigenlijk meteen weer.

Via een mooi pad door de weilanden kom ik bij Esonstad. Het lijkt een dorpje, maar het is in werkelijkheid een bungalowpark van Landal. Het lijkt vol te staan met historische oud-Hollandse gebouwen (inclusief trapgevels), maar het is pas 15 jaar oud. Best een mooie plek om vakantie te vieren!

Het mooiste is nog dat het park pal naast een dijk ligt en aan de andere kant van de dijk ligt het Lauwersmeer.

Ezumazijl & Nationaal Park Lauwersmeer

Op een mooi plekje klim ik de dijk op en hou ik even pauze om te lunchen. Voor me ligt het Lauwersmeer, links van me staat een groep schapen (met lammetjes!) op de dijk, achter me zie ik weilanden vol vogels en rechts zie ik de dijk langs het Lauwersmeer kronkelen. Wat een prachtplek!

Hier kom ik ook een paar andere wandelaars tegen die het Friese Woudenpad lopen, ik ben dus niet de enige (ik kom hierna niemand meer tegen die het pad loopt). Ik volg de dijk tot Ezumazijl, een piepklein dorpje met een paar huizen en een prachtige sluis.

Sluisje bij Ezumazijl

Hierna volgt mijn favoriete stuk van het Friese Woudenpad tussen Lauwersoog en Dokkum, je steekt namelijk de dijk over en loopt een flink stuk langs het water. Dwars door Nationaal Park Lauwersoog. Het is hier heerlijk stil, de uitzichten op het water zijn prachtig en ik zie ontzettend veel volgens. Vlak voor ik de dijk weer over moet zie ik zelfs duizenden (of misschien wel miljoenen?) ganzen. Een prachtig gezicht. En een herrie dat ze maken!

Ee

Daar blijft het niet bij qua wildlife. Ik moet de dijk weer over en wandel vervolgens over een pad van gras dwars door de weilanden. Voor mij staat een groep herten, ze springen snel weg als ik dichterbij kom. Opeens zie ik links ook een groepje staan, wat een mooi gezicht! Nou heb ik in Nederland vooral vaak herten gezien in de Amsterdamse Waterleidingduinen, maar hier in het noorden zie ik ze zelden. Wel gaaf om ze gewoon tussen de boerderijen in de weilanden te zien.

Halverwege loop ik even helemaal verkeerd bij een boerderij. Ik moet het pad door weilanden verder vervolgen, maar er staat hier geen markering. Ik wandel daarom over het erf naar de weg, maar gelukkig zie ik op mijn gps dat ik het pad kwijt ben. De boer ziet me stuntelen en wijst me vriendelijk (met een mooie Friese tongval) de goede weg.

Ik blijf door de weilanden lopen tot ik bij Ald Terp ben (een grote boerderij op een terp). Hier staat een bord dat het nog ruim 2000 kilometer naar Santiago is. Ik geloof dat ik voorlopig nog niet zo ver kom, haha!

Bordjes bij Ald Terp

Niet veel later kom ik aan in het dorpje Ee, dit is de kortste plaatsnaam in Nederland. Ee is een terpdorpje met een beschermd dorpsgezicht en het is werkelijk prachtig! In het midden staat een kerkje en in een dichte kring eromheen allemaal mooie huizen en boerderijen. Het pad rondom de kerk is te smal voor auto’s en alleen toegankelijk voor voetgangers en eigenlijk maakt dat het nog mooier.

Ik was oorspronkelijk van plan om deze wandeling in Ee te eindigen, aangezien het 22 kilometer vanaf Lauwersoog is, maar de bus rijdt net voor mijn neus weg en de volgende gaat pas een uur later. Het is te koud om te wachten en ik voel me nog prima (geen blaren tot nu toe!), dus ik besluit om door te lopen naar Dokkum.

Langs de Dokkumer Ee naar Dokkum

Ik loop Ee uit en sla op gegeven moment linksaf tot ik bij de Dokkumer Ee ben. Dit is een trekvaart en wordt tegenwoordig vooral gebruikt voor pleziervaart. Vandaag vaart er bijna niemand (het is vast te koud) en ook over het pad langs de vaart kom ik bijna niemand tegen.

Langs de Dokkumer Ee

Het enige geluid dat ik op gegeven moment hoor komt van twee fazanten die plotseling over me heen vliegen. Halverwege kom ik bij een oude steenfabriek die duidelijk niet meer gebruikt wordt. Er staan hekken omheen en er liggen veel verroeste materialen. Zouden ze hier ooit nog eens wat mee gaan doen? Het heeft wat mysterieus en eigenlijk ziet het er best wel mooi uit!

Verderop gaat een mooie oude boot door de vaart, de enige die ik zie ik tot nu toe heb zien varen. Het is een plaatje om te zien nu de lucht weer wat opentrekt.

Schip op de Dokkumer Ee

Niet veel later kom ik aan in Dokkum waar ik een beheerder van het Elfstedenpad (ook nog een leuke uitdaging) tegenkom. In het centrum geniet ik even van het aanzicht van dit prachtige stadje. Dokkum is niet voor niets een van de mooiste plekken in Friesland!

Ik heb inmiddels ruim 31 kilometer gewandeld en dat voel ik aan mijn benen. Ik ben blij dat het niet te ver lopen is naar het busstation. Dit was een prachtige wandeldag en ik ben benieuwd naar het vervolg. Hopelijk lukt dat over een paar weken!

Lees ook het volgende wandelverslag: van Dokkum naar Veenwouden

Lees op deze pagina alle wandelverslagen van mijn wandeling op het Friese Woudenpad.

Praktisch: vervoer & overnachten

Hoewel je veel door de weilanden loopt, zijn er op de route van Lauwersoog naar Dokkum genoeg plekken om te overnachten. Dit zijn een paar leuke plekken om te slapen:

  • Landal Esonstad: fijne huizen en appartementen aan het Lauwersmeer – gelegen tussen Anjum en Ezumazijl.
  • Unia Zathe: mooie en gezellige B&B in Ee.
  • Hotel de ABDIJ Dokkum: mooi en luxe hotel in een historisch gebouw. TIP in dit gebouw zit ook restaurant Waard van Dokkum. Dit restaurant heeft een vermelding in de Michelingids en de chefkok gebruikt in zijn gerechten voornamelijk lokale producten.

Qua openbaar vervoer kun je ook redelijk makkelijk in Dokkum en Lauwersoog komen. In Dokkum kun je met de bus komen van bijvoorbeeld station Leeuwaren of station Veenwouden. Naar Lauwersoog rijden bussen van station Veenwouden (via Dokkum) en vanaf station Groningen. In Ee kun je een bus nemen naar Dokkum of naar station Buitenpost. Kijk voor actuele vertrektijden op 9292.nl.

Route & navigatie

De route van het Friese Woudenpad is prima aangegeven met de bekende rood-witte markering van de Nederlandse LAW’s. Let in het begin goed op dat je niet die van het Nederlands Kustpad volgt en in Dokkum zie je ook regelmatig de rood-gele markering van het Elfstedenpad.

Om zeker te zijn van de juiste route maak ik gebruik van de app GPX Viewer Pro op mijn telefoon en de routes zijn te downloaden op de website van Wandelnet.

Ook maakte ik gebruik van de officiële gids van het Friese Woudenpad. Hierin staan kaarten en een beschrijving van de route. Het boekje is wel 10 jaar oud, dus de route klopt niet helemaal meer, daarom is het verstandig om ook GPS te gebruiken. Het boekje is echter wel heel geschikt om meer te leren over de mooiste plekjes langs de route en bovendien steun je hiermee het onderhoud van het pad. Dus het is altijd een goed idee om de gids aan te schaffen.

Wandelverslagen

Ik wandel het Friese Woudenpad in zes etappes en ik schrijf per etappe een wandelverslag. Je kunt ze hier lezen:

Leestips

Wil je graag meer lezen over langeafstandswandelingen? Dan kan ik je deze boeken aanraden:

Mythische trektochten in de wereld – Lonely Planet

The great hikes – Rik Merchie

Ik schreef eerder over deze langeafstandswandelingen:

Wil je op de hoogte blijven van het vervolg van mijn wandeling op het Friese Woudenpad en het Diagonaalpad? Je kunt me volgen op Facebook en Instagram of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief. In dat geval krijg je altijd een melding als er een nieuw wandelverslag live staat.

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals dit niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Dan krijg ik een klein beetje commissie en het kost jou helemaal niets extra. Dank je wel! Meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 reacties