Glastonbury Festival 2016 - reisverslag deel 2 - modder en Adele

Glastonbury Festival 2016 deel 2: nog meer modder en amazing Adele | Reisverslag


Dit is het tweede deel van mijn verslag van Glastonbury Festival 2016. Vol toffe optredens van o.a. Elle King, ZZ Top, Dua Lipa en Adele.

Stemmige start door de Brexit

De eerste dagen op Glastonbury Festival 2016 waren geweldig, al hadden we nog geen act gezien. De hoofdpodia gaan namelijk pas open op vrijdag en vanaf dan is het stressen om uit te zoeken wat je wilt zien en of het allemaal mogelijk is. Door de vele regenval was het terrein een grote glibberige modderboel, dus het kost best veel tijd om van het ene naar het andere podium te wandelen.

Op de vrijdag dat de hoofdpodia opengaan is de stemming over Brexit net gehouden. De hele dag heeft daardoor een wat gekke sfeer. Samen met Jess start ik op vrijdagochtend met een cultureel concert: The Orchestra of Syrian musicians ft. Damon Albarn (ook bekend van de frontman van Blur en de Gorillaz). Damon Albarn begint tijdens zijn optreden meteen over de Brexit: “Democracy has failed us”.

Daarna zouden vrijwel alle (Britse) artiesten hun onvrede uiten, het hele weekend stond in het teken van de Brexit. We hebben hier ook veel mensen over gesproken en vrijwel niemand was voor. Blijft toch bijzonder. Maar goed, het optreden van The Orchestra of Syrian musicians was bijzonder om mee te beginnen en er waren veel Syrische gastartiesten, zeker de moeite waard!

Nog meer optredens! Elle King, ZZ Top en Ronnie Spector

Daarna is het de beurt aan Elle King, wat heeft zij een strot! Het was echt een tof optreden. Zeker eens checken als je een beetje van blues of country houdt. Bij de John Peel tent liggen we nog even lekker in het gras tijdens de lunch. Dat is ook de laatste keer dat we gras zien tijdens dit festival, zoals je ziet gaat er nog wel wat regen vallen.

Donkere wolken boven de John Peel

We hebben hoge verwachtingen van het optreden van Two Door Cinema Club. Maar helaas valt dat een beetje tegen. Het voelt nogal braaf en knalt ook niet echt. Het helpt ook niet dat het tijdens het optreden heel hard gaat regenen.

Na de stortbui zijn we koud en doorweekt. Gelukkig is het dan de beurt aan Jess Glynne met vrolijke popdeuntjes. We halen een grote beker cider en zingen en dansen hard mee. Ook gaat de zon schijnen en op dat moment gaat iedereen heel hard juichen. Heerlijk!

Na Jess Glynne hebben Jess en ik een ander programma met optredens die we graag willen zien, dus nemen we afscheid van elkaar. Ik kijk in mijn eentje nog eventjes bij het optreden van ZZ Top (supergaaf die oude rockers met die baarden) en vertrek daarna naar The Park voor een optreden van Ronnie Spector.

ZZ Top op Glastonbury
Tijdens het optreden van ZZ Top zie je hoe groot de Pyramid Stage is.

Zij was in de jaren zestig leadzangeres van de girlband The Ronettes. Ze is inmiddels de zeventig gepasseerd, maar heeft nog een geweldige stem. Het optreden is een groot feest en ze heeft ook enorm veel lol, een genot om te zien. Aan het eind haalt ze zelfs Elle King erbij voor een duet en speelt een van de mannen van ZZ Top een stukje gitaar mee. Dit zijn echt de leukste verassingen op Glastonbury!

Ik sluit de avond af met een van mijn guilty pleasures: The Feeling. Dit is een bandje waarvan ik het eerste album tien jaar geleden grijsgedraaid heb. En gelukkig spelen ze daarvan alle nummers en nog een paar Britse klassiekers (o.a. nummers van Queen, Supertramp en the Beatles). Ook komt Sophie Ellis Baxtor nog een liedje meezingen. Ik vond het geweldig, het was een heerlijk meezingfeest!

Daarna ontmoet ik Jess en de boys voor een afzakkertje. We praten nog even na en iedereen heeft een topdag gehad.

Dua Lipa, Madness en The Last Shadow Puppets

Die nacht regent het keihard, waardoor het terrein er nog wat slechter wordt. Overdag is het gelukkig supermooi weer, maar het is niet ideaal om nou de hele tijd door dit soort plassen te lopen. Het is behoorlijk vermoeiend allemaal.

Zaterdag is voor mij een vrij rustige dag, ik had niet zoveel must sees op de planning staan en dwaal vooral lekker over het terrein om nog meer leuke plekken te ontdekken. We beginnen de dag met z’n allen bij een optreden Dua Lipa. In 2016 is ze nog niet zo bekend en heeft ze net haar eerste hit. Het is wel grappig om te zien, maar het is niet heel spectaculair.

Dua Lipa op Glastonbury

Daarna hangen Jess ik wat rond bij de Pyramid Stage. Letterlijk, want we staan in het eerste vak tegen het achterste hek. Dit is echt een handig plekje, want iedereen wil zo ver mogelijk vooraan staan, waardoor wij de ruimte hebben. Bovendien kun je je tas ook makkelijk achter het hek zetten, zodat je je handen vrij hebt.

Op de Pyramid Stage kijken we naar een show van Madness (lekker meezingen met hun grote hits. Vooral ‘Our House’ met al die Britten is geweldig) en The Last Shadow Puppets. Beide shows zijn erg leuk!

Chillen bij amazing Adele

We kunnen hierna echt niet meer op onze benen staan. Door de modder en de plassen kun je echt nergens zitten en regenlaarzen zijn nou niet het meest comfortabele schoeisel. We gaan dan ook even lekker chillen in de stoelen bij onze tent.

Dat zit zo lekker dat we ze later op de avond meenemen naar het optreden van de headliner. We zetten de stoelen op het veld bij de Pyramid Stage helemaal achteraan. Op deze manier pakken we nog een stukje van het optreden van Tame Impala mee. Wel grappig, maar het zal nooit mijn favoriete band worden.

En dan zitten we helemaal klaar voor de headliner van die avond: Adele. Ik zat eerst te twijfelen of dit wel een leuke headliner zou zijn, maar dat was echt niet nodig, het is met stip het leukste optreden van het weekend. Ze heeft zelfspot, het is emotioneel, haar stem is fenomenaal en het is zo ontzettend tof of met 100.000 mee te brullen met al die bekende nummers. Ze is ontzettend zenuwachtig en praat daardoor heel veel tijdens het optreden. Gelukkig is ze supergrappig en aan het eind merk je dat ze enorm opgelucht is en dat ze heel blij is dat ze dit heeft gedaan (“I did it, I did it!”). Het was echt fantastisch! De rest van de avond en nacht hoor je ook nog veel mensen haar grootste hit Someone like you zingen.

ELO, Ellie Goulding en LCD Soundsystem

Zondag is het helaas een wat druilerige dag en wordt Jess wakker met de griep. Ze blijft de hele dag dan ook in de tent liggen omdat ze zich zo beroerd voelt. Ik heb het zo met ‘r te doen! Ik ben dan ook regelmatig even langsgelopen om wat eten en drinken te brengen.

Samen met de boys ga ik (met Amsterdamse vlag) nog even naar het Circus en Theatre field, waar we op fluitjes meespelen met een hele vage band. Supergrappig!

Zondagmiddag is vaak een van de leukste momenten op Glastonbury Festival Tegen een uur of vier is het namelijk op de Pyramid Stage tijd voor een optreden van de ’tea time legend’. Dan staat er altijd een grote artiest met veel meezinghits, in het verleden waren dit bijvoorbeeld Dolly Parton, Lionel Richie en Tom Jones.

Dit jaar is het Jeff Lynne’s ELO. Voor mij is hij iets minder bekend dan de artiesten van de voorgaande jaren, maar heerlijke hits die je lekker mee kunt brullen. Vooral Mr. Blue Sky (helaas met een grijze bewolkte lucht) en Don’t bring me down zijn echt genieten.

Na ELO blijf ik nog even staan bij de Pyramid Stage voor een optreden van Ellie Goulding. Ik sta per ongeluk bijna vooraan, dus ik kan het goed zien. Het is ook een leuk optreden, lekker meezingen.

Elly Goulding op Glastonbury
Elly Goulding op Glastonbury

De avond sluit ik het festival samen met de boys af bij The Other Stage (daar ben ik nog helemaal niet geweest dit weekend). We bezoeken een optreden van LCD Soundsystem. Ik vind ze op de plaat niet zo, maar live zijn ze echt fantastisch. Een supertoffe afsluiter!

Terug naar huis

Maandag is het tijd om Glastonbury weer te verlaten. We laten onze tenten daar achter (wel netjes weggegooid in de recyclingbakken). Ze zitten namelijk vol modder en we krijgen ze gewoon niet meer in de bagage. De busrit terug naar Bristol verloopt prima. In Bristol hebben we nog tijd zat en gaan we lekker uit eten bij de TGI Friday’s. Jess en ik vertrekken over ongeveer 1,5 week naar het zuidwesten van Amerika, dus dit is een mooi voorproefje. Het smaakt ook erg goed! En fijn dat ze ons als stinkende festivalgangers gewoon bedienden.

Na een korte vlucht staan we om 20:30 uur weer op Nederlandse bodem. Het eerste wat ik doe als ik thuis kom? Douchen!

Dat was Glastonbury Festival 2016. Ondanks alle modder en die helse regenlaarzen was het weer een topeditie. Wat is dit een bijzonder tof festival om mee te maken.

Wil je meer lezen over Glastonbury Festival en Bristol?

Lees dan ook een van deze artikelen:

Of bestel een van deze mooie boeken over 50 jaar Glastonbury:

Glastonbury 50 – The Official Story of Glastonbury Festival

50 Years of Glastonbury – Music and Mud at the Ultimate Festival

Meer reisverslagen lezen?

2016 is een ontzettend leuk reisjaar en ik maak veel toffe trips. Lees ook deze reisverslagen:


Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 reacties