Sparen voor vakantie - handige bespaartips

Sparen voor vakantie: handige bespaartips

Hoe kun je het beste sparen voor vakantie? Begin met besparen! Dankzij deze bespaartips hou je makkelijk geld over voor je vakantie.

Sparen voor vakantie: hoeveel heb je nodig?

Hoeveel kost een vakantie? Als je een doelstelling hebt is het zoveel makkelijker om te sparen voor je vakantie. Dus zoek eerst uit hoeveel je nodig hebt om je vakantie te betalen, je moet weten wat je budget is. Reken uit wat het kost om naar de bestemming te komen, hoeveel het kost om rond te reizen, hoeveel de accommodatie kost en hoeveel je denkt kwijt te zijn aan eten en drinken. Hou ook altijd een bedrag vrij voor onvoorziene omstandigheden. En mocht je graag shoppen en souvenirs kopen tijdens je vakantie, zet dat ook in je begroting.

Heb je het totale bedrag wat je wilt sparen voor vakantie scherp? Mooi! Schrijf het op en hou elke maand bij hoeveel je daarvan al gespaard hebt. Je ziet het bedrag dan vanzelf groeien!

Tip: open een speciale spaarrekening aan voor je vakantie

Makkelijke bespaartips

Hoe kun je nou echt sparen voor vakantie? Dit zijn een paar handige (en makkelijk uit te voeren) bespaartips:

1. Verkoop spullen

Je hebt ongetwijfeld spullen in je huis die je nooit (of heel weinig) gebruikt. Heb je die echt nodig? Zo niet, verkoop ze dan! Dat kan via verschillende platformen, zoals Marktplaats en Facebook Marketplace. Voor je het weet heb je opeens extra spaargeld.

2. Thuis besparen

Je kunt heel makkelijk geld besparen door eens goed naar je woonlasten te kijken. Kijk bijvoorbeeld naar je energieleverancier, is dit de goedkoopste? Of kun je overstappen naar een goedkoper alternatief? En kijk ook eens aan je waterverbruik, een minuutje minder douchen kan ook behoorlijk wat schelen. Daarnaast is het ook handig om te kijken naar je energieverbruik. Staan er veel apparaten aan die je toch niet gebruikt? Zet die uit. Alle beetjes helpen.

3. Bespaar op je verzekeringen

In Nederland verzekeren we ons maar al te graag. Maar heb je die echt allemaal nodig? Kijk eens goed naar al je verzekeringen en kijk eens of je goedkopere alternatieven kunt vinden.

Er zijn twee verzekeringen waar je flink op kunt besparen:

Zorgverzekering

Het is natuurlijk erg makkelijk om elk jaar dezelfde zorgverzekering aan te houden, maar dit is een van de duurste verzekeringen die je hebt en daardoor kun je hier heel makkelijk op besparen! Leer jezelf aan om elk jaar in december eens goed naar je zorgverzekering te kijken, overstappen kan namelijk tot 1 januari. Overstappen is bijna altijd voordeliger dan dezelfde zorgverzekering aan te houden.

Autoverzekering

Gemiddeld liggen de kosten voor een autoverzekering rond de €75 per maand. Maar er zijn veel mensen die meer betalen en uiteraard zijn er ook mensen die minder betalen. Jij kunt daar een van zijn en zo op jaarbasis flink besparen op je autoverzekering. Vergelijk je autoverzekering eens met andere autoverzekeringen om te zien wat voor jou de voordeligste oplossing is. Een nieuwe autoverzekering afsluiten is zo gepiept.

Bij alle verzekeringen geldt: vergelijk en stap over als het kan. Op deze manier kun je veel geld besparen en meer sparen voor vakantie!

4. Stop met de kleine uitgaven

Een cappuccino hier, een donut daar, een tijdschrift om te lezen in de trein. Weet je wel hoeveel geld je uitgeeft aan kleine uitgaven? Hou het eens bij en je schrikt ervan! Dit is een van de makkelijkste manieren om wat extra’s te sparen voor je vakantie.

5. Heb ik dit echt nodig?

Denk bij alles wat je wilt kopen: heb ik dit echt nodig? Vind je dat moeilijk? Neem dan bij alles wat je wilt kopen een week bedenktijd. Wil je het na een week nog steeds kopen? Doe het dan! Maar de kans is best groot dat dat niet het geval is. Dus heb je weer wat extra spaargeld voor je volgende reis!

6. Schrap je abonnementen

Hoeveel abonnementen heb je? Netflix, Disney+, Videoland, heb je ze echt allemaal nodig? Of is er eentje waar je het meest naar kijkt? Je hebt tegenwoordig abonnementen voor alles, zelfs voor ondergoed. Maar hoeveel ondergoed past er in je ondergoedla? Kijk goed naar je abonnementen, je kunt er ongetwijfeld een aantal schrappen.

Kom je er echt niet uit? De meeste abonnementen kun je per direct stoppen. Zet ze allemaal in een keer uit en kijk na een week (of twee) welke je echt niet kan missen.

7. Kook vaker je eigen maaltijden

Sparen voor vakantie - handige bespaartips - zelf koken
Vaker zelf koken is een goede manier om geld te besparen.

Ben je vaste klant bij Thuisbezorgd of ga je elke week uit eten? Je kunt enorm besparen door zelf te koken! En het is eigenlijk ook gewoon gezelliger om thuis met vrienden te eten dan in een druk restaurant.

8. Neem vaker de benenwagen

Ga je overal naartoe met auto of openbaar vervoer? Zelfs korte afstanden? Kijk welke afstanden je lopend of op de fiets kunt doen. Dat is gezonder voor jezelf en gezonder voor je portemonnee.

9. Hou je uitgaven bij

Soms hoef je niet eens grote wijzigingen aan te brengen in je bestedingspatroon om te besparen. Heel simpel: hou eens een week (of maand) je uitgaven bij. Je zult misschien schrikken, maar je bent veel bewuster bezig met wat je uitgeeft. Daardoor hou je al snel meer geld over.

Leuke spaartips

Wil je zeker weten dat je genoeg gaat sparen voor je vakantie? Maak er een challenge van! Een paar leuke spaartips:

52 weken challenge

Heb je wel eens de 52 weken challenge gedaan? Dan spaar je elke week van het jaar een bedrag, bijvoorbeeld €1 in week 1, €2 in week 2, €3 in week 3 enzovoorts. Als het je lukt om dit vol te houden, heb je aan het eind van het jaar meer dan €1300 gespaard!

Een maand niks kopen

Je kunt ook een challenge doen op koopgedrag. Probeer maar eens een maand (of een jaar!) geen kleding te kopen. Je zal zien dat het een stuk makkelijker is dan je denkt. In plaats van geen kleding kopen kun je ook een challenge doen met andere dingen die je regelmatig koopt, bijvoorbeeld boeken of tijdschriften.

Afronden

Dit is niet echt een challenge, maar wel een leuke manier om ongemerkt snel te sparen voor je vakantie. Bij sommige banken kun je instellen dat je pinuitgaven afgerond worden naar hele bedragen, waarbij het restbedrag naar een spaarrekening gaat. Koop je bijvoorbeeld een kop koffie voor €2,25, dan gaat er €0,75 naar je spaarrekening. Je merkt er helemaal niks van en je spaart sneller dan je denkt!

Dit zijn mijn tips om te sparen voor een vakantie. Heb jij nog leuke tips? Laat het weten door een berichtje achter te laten onder dit artikel!

Nog meer bespaartips?

Er zijn een paar handige en praktische boeken waar je nog meer leert over besparen. Een paar voorbeelden:

Gevonden geld – Annemarie van Gaal

Hoe overleef ik de crisis – Kath Kelly

Het slimme budgetboek – Sara van Wesenbeeck

Meer praktische reistips?

Heb je behoefte aan meer van dit soort handige tips? Lees dan ook deze artikelen:

Of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief, dan krijg je gratis een ebook met 101 handige reistips.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Geld.nl. Ik ga alleen samenwerkingen aan die passen bij mijn website en waarvan ik geloof dat ze een toegevoegde waarde hebben voor mijn lezers. Lees op deze pagina meer over samenwerkingen.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

20 reacties