Sparen voor vakantie - handige bespaartips

Sparen voor vakantie: handige bespaartips

Hoe kun je het beste sparen voor vakantie? Begin met besparen! Door deze bespaartips hou je makkelijk geld over voor je vakantie.

Sparen voor vakantie: hoeveel heb je nodig?

Hoeveel kost een vakantie? Als je een doelstelling hebt is het zoveel makkelijker om te sparen voor je vakantie. Dus zoek eerst uit hoeveel je nodig hebt om je vakantie te betalen, je moet weten wat je budget is. Reken uit wat het kost om naar de bestemming te komen, hoeveel het kost om rond te reizen, hoeveel de accommodatie kost en hoeveel je denkt kwijt te zijn aan eten en drinken. Hou ook altijd een bedrag vrij voor onvoorziene omstandigheden. En mocht je graag shoppen en souvenirs kopen tijdens je vakantie, zet dat ook in je begroting.

Heb je het totale bedrag wat je wilt sparen voor vakantie scherp? Mooi! Schrijf het op en hou elke maand bij hoeveel je daarvan al gespaard hebt. Je ziet het bedrag dan vanzelf groeien!

Tip: maak een speciale spaarrekening aan voor je vakantie

Makkelijke bespaartips

Hoe kun je nou echt sparen voor vakantie? Dit zijn een paar handige (en makkelijk uit te voeren) bespaartips:

1. Verkoop spullen

Je hebt ongetwijfeld spullen in je huis die je nooit (of heel weinig) gebruikt. Heb je die echt nodig? Zo niet, verkoop ze dan! Dat kan via verschillende platformen, zoals Marktplaats en Facebook Marketplace. Voor je het weet heb je opeens extra spaargeld.

2. Bespaar op je vaste lasten

Je kunt heel makkelijk geld besparen door eens goed naar je vaste lasten te kijken. Kun je een goedkoper telefoonabonnement nemen? Kun je overstappen naar een goedkope energieleverancier?

Kijk ook eens goed naar alle verzekeringen die je hebt. Zijn ze echt allemaal nodig? Ben je niet dubbel verzekerd? Het loont bijvoorbeeld om elk jaar je zorgverzekering onder de loep te nemen. Maar denk daarnaast ook aan je reisverzekering en je autoverzekering.

Verzekeringen vergelijken kan op diverse handige websites. Vaak kun je dan ook meteen een goedkoper alternatief afsluiten. Zo kun je veel geld besparen en kun je weer meer sparen voor vakantie!

3. Stop met de kleine uitgaven

Een cappuccino hier, een donut daar, een tijdschrift om te lezen in de trein. Weet je wel hoeveel geld je uitgeeft aan kleine uitgaven? Hou het eens bij en je schrikt ervan! Dit is een van de makkelijkste manieren om te besparen zodat je kunt sparen voor een vakantie.

4. Heb ik dit echt nodig?

Denk bij alles wat je wilt kopen: heb ik dit echt nodig? Vind je dat moeilijk? Neem dan bij alles wat je wilt een week bedenktijd. Wil je het na een week nog steeds kopen? Doe het dan! Maar de kans is best groot dat dat niet het geval is. Dus heb je weer wat extra spaargeld voor je volgende reis!

5. Schrap je abonnementen

Hoeveel abonnementen heb je? Netflix, Disney+, Videoland, heb je ze echt allemaal nodig? Of is er eentje waar je het meest naar kijkt? Je hebt tegenwoordig abonnementen voor alles, zelfs voor ondergoed. Maar hoeveel ondergoed past er in je ondergoedla? Kijk goed naar je abonnementen, je kunt er ongetwijfeld een aantal schrappen.

Kom je er echt niet uit? De meeste abonnementen kun je per direct stoppen. Zet ze allemaal in een keer uit en kijk na een week (of twee) welke je echt niet kan missen.

6. Kook vaker je eigen maaltijden

Sparen voor vakantie - handige bespaartips - zelf koken
Vaker zelf koken is een goede manier om geld te besparen.

Ben je vaste klant bij Thuisbezorgd of ga je elke week uit eten? Je kunt enorm besparen door zelf te koken! En het is eigenlijk ook gewoon gezelliger om thuis met vrienden te eten dan in een druk restaurant.

7. Neem vaker de benenwagen

Ga je overal naartoe met auto of openbaar vervoer? Zelfs korte afstanden? Kijk welke afstanden je lopend of op de fiets kunt doen. Dat is gezonder voor jezelf en gezonder voor je portemonnee.

8. Hou je uitgaven bij

Soms hoef je niet eens grote wijzigingen aan te brengen in je bestedingspatroon om te besparen. Heel simpel: hou eens een week (of maand) je uitgaven bij. Je zult misschien schrikken, maar je bent veel bewuster bezig met wat je uitgeeft. Daardoor hou je al snel meer geld over.

Leuke spaartips

Wil je zeker weten dat je genoeg gaat sparen voor je vakantie? Maak er een challenge van! Een paar leuke spaartips:

52 weken challenge

Heb je wel eens de 52 weken challenge gedaan? Dan spaar je elke week van het jaar een bedrag, bijvoorbeeld €1 in week 1, €2 in week 2, €3 in week 3 enzovoorts. Als het je lukt om dit vol te houden, heb je aan het eind van het jaar meer dan €1300 gespaard!

Een maand niks kopen

Je kunt ook een challenge doen op koopgedrag. Probeer maar eens een maand (of een jaar!) geen kleding te kopen. Je zal zien dat het een stuk makkelijker is dan je denkt. In plaats van geen kleding kopen kun je ook een challenge doen met andere dingen die je regelmatig koopt, bijvoorbeeld boeken of tijdschriften.

Afronden

Dit is niet echt een challenge, maar wel een leuke manier om ongemerkt snel te sparen voor je vakantie. Bij sommige banken kun je instellen dat je pinuitgaven afgerond worden naar hele bedragen, waarbij het restbedrag naar een spaarrekening gaat. Koop je bijvoorbeeld een kop koffie voor €2,25, dan gaat er €0,75 naar je spaarrekening. Je merkt er helemaal niks van en je spaart sneller dan je denkt!

Dit zijn mijn tips om te sparen voor een vakantie. Heb jij nog leuke tips? Laat het weten door een berichtje achter te laten onder dit artikel!

Nog meer bespaartips?

Er zijn een paar handige en praktische boeken waar je nog meer leert over besparen. Een paar voorbeelden:

Gevonden geld – Annemarie van Gaal

Hoe overleef ik de crisis – Kath Kelly

Het slimme budgetboek – Sara van Wesenbeeck

Meer praktische reistips?

Heb je behoefte aan meer van dit soort handige tips? Lees dan ook deze artikelen:

Of schrijf je in voor mijn nieuwsbrief, dan krijg je gratis een ebook met 101 handige reistips.

Do you like this post? Share it!

Co

Hoi! Ik ben Co en ik schrijf op deze website over mijn reisavonturen. Ook geef ik tips en zorg ik voor de nodige reisinspiratie. Ga je mee?

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 reacties