Wandeling van Ettelbruck naar Bourscheid-Moulin - wandelverslag Lee Trail etappe 1

Wandeling van Ettelbruck naar Bourscheid-Moulin | Wandelverslag Lee Trail #1

De eerste etappe van de Lee Trail is 17,8 kilometer lang en gaat over de heuvels van Ettelbruck naar Bourscheid-Moulin. Een wandelverslag.

Wat is de Lee Trail?

De Lee Trail (of eigenlijk de Escapardenne Lee Trail) is een langeafstandswandeling van 53 kilometer door het centrum van Luxemburg. De trail loopt van Ettelbruck naar Kautenbach en onderweg wandel je over bergkammen, door bossen vol mos, piepkleine dorpjes en heb je regelmatig een prachtig uitzicht. Door het vele klimmen en dalen (de paden zijn af en toe behoorlijk steil) is het een vrij pittige wandeling, maar goed te doen in drie dagen.

Wandelverslag: van Ettelbruck naar Bourscheid – Moulin

De Lee Trail bestaat uit drie etappes en de eerste etappe loopt van Ettelbruck naar Bourscheid-Moulin. Ik loop deze etappe op een wat wisselvallige dag in augustus.

Het is inmiddels ruim een maand geleden dat ik het Friese Woudenpad heb afgerond en ik heb ontzettend veel zin in een nieuwe wandeluitdaging. De Lee Trail lijkt mij een goede voorbereiding op de Arizona Trail die ik volgend voorjaar hoop te lopen, dus daar gaan we! Omdat de wandeling slechts 53 kilometer is en ik regelmatig 30+ kilometer per dag loop, denk ik dat ik dit wel in twee dagen kan doen. Toch?

Start van de Lee Trail: Ettelbruck

Vol goede moed ga ik op pad. Eerst 2,5 kilometer van de camping naar het station in Ettelbruck. Er is een supermarkt halverwege de route, dus daar haal ik nog even wat lekkers voor lunch. Tegenover het station staat een bord met de beschrijving van de Lee Trail, heel handig, zo weet ik wat me de komende dagen te wachten staat.

De markering is ook meteen duidelijk, blauw met een wit golfje. Ik weet meteen waar ik heen moet en ik hoef mijn gps er niet bij te pakken. Ik wandel langs het station (wat nog best lastig is, want ze zijn alles hier aan het verbouwen) en kan voorbij het station langs een paar huizen een onverhard wandelpad op. Nu begint het echt!

Het eerste stuk is gelijk bergop, maar gelukkig niet zo heel steil. Ik loop al snel in het bos en af en toe heb ik een uitzicht op de heuvelachtige omgeving. Ik loop met een grote glimlach op mijn gezicht, wat is dit mooi! Af en toe zie ik een paar koeien, maar mensen kom ik helemaal niet tegen. Ik dacht dat dit zo’n populaire trail was?

Erpeldange-sur-Sûre

Het klimmen is wat zwaarder dan ik dacht, ik zweet me kapot! Nadat ik de eerste berg heb bedwongen wandel ik door het dorpje Erpeldange-sur-Sûre. Ik vind het altijd superleuk om door dit soort dorpjes te lopen en naar de verschillende bouwstijlen te kijken. Het is toch net iets anders dan in Nederland.

Voor ik het weet ben ik het dorpje weer uit en is het tijd voor de volgende klim. En deze is behoorlijk pittig! De zon komt af en toe door de wolken en dan is het echt heel warm. Ik ben blij dat het pad op gegeven moment door het bos gaat, dat is toch een stuk koeler.

Tot nu toe heb ik vooral over brede onverharde paden gelopen waar ook auto’s overheen kunnen rijden, maar dat verandert op een gegeven moment heel snel. Het pad is opeens heel smal en aan de linkerkant heb ik een flinke afgrond. Yikes! Maar ook wel lekker avontuurlijk! Af en toe kan ik tussen de bomen doorkijken en heb ik een prachtig uitzicht op de rivier en het heuvelachtige landschap.

Michelau

Als ik eindelijk de top van de berg heb bereikt sta ik opeens in een weiland met een enorme windmolen. Die had ik niet zien aankomen na al die bossen! Iets verderop staat een bankje en dat is een perfecte plek om even te pauzeren. Ik heb het gevoel alsof ik op de top van de berg zit, het uitzicht is fantastisch!

Opgeladen ga ik weer op pad. Na de lange stijging volgt nu een (nog steilere) daling. Het pad voert al snel weer door het bos, tot ik bij een asfaltweg aankom. Tot mijn grote verbazing zie ik recht voor me een dorpje bovenop de berg liggen en daar net onder een grote ruïne van een kasteel. Wauw! Het is Kasteel Bourscheid en de rest van de dag blijf ik het kasteel zien. De Lee Trail loopt er eigenlijk met een grote boog omheen.

Niet veel later sta ik in het dorpje Michelau, ook dit ligt langs de rivier Sûre (ook wel bekend als Sauer). Ik merk dat het hier – net als op de rest van de trail – vrij rustig is. Het is augustus, volop hoogseizoen, maar ik kom echt bijna niemand tegen.

Bourscheid-Moulin

Via een steile weg omhoog verlaat ik Michelau, weer een flinke klim. Langs het pad staat een bankje met uitzicht op Kasteel Bourscheid. Terwijl ik zit uit te hijgen met dit prachtige uitzicht neem ik een besluit. Ik ga deze trail niet in twee maar in drie dagen doen. Het klimmen en dalen valt me behoorlijk zwaar, bovendien is het met 25 graden ook erg warm. Ook pauzeer ik om de haverklap om foto’s te maken, het landschap is echt prachtig. De kilometers kosten me dan ook veel meer tijd dan bij andere wandelingen.

Als ik deze beslissing heb genomen voel ik een soort rust over me komen. Ik heb nog maar twee kilometer te gaan vandaag, dus kan zo lang pauzeren als ik wil. Toch moet ik weer verder, want ik zit in een open veld, de lucht wordt steeds donkerder en het begint te sputteren. Het pad lijkt heel makkelijk en vlak, maar twintig meter verderop sta ik weer te hijgen, voor mijn gevoel gaat dit pad echt recht omhoog. Dit is echt zwaar!

Bovenop de berg wordt ik weer getrakteerd op een prachtig uitzicht. Het is inmiddels begonnen met regenen en er staat een bankje onder een grote boom, waardoor ik eigenlijk gewoon droog zit. Ik besluit om hier lekker even te gaan zitten lezen (ik heb altijd een e-reader bij me als ik ga wandelen) en hoop dat het snel droog is.

Het lijkt even droog te zijn, maar helaas valt dat vies tegen. Het laatste stuk van de wandeling naar Bourscheid-Moulin wandel ik dan ook met een flink tempo. Het laatste stuk bergaf gaat via een supersteil bospad en ik ben blij dat ik mijn wandelstokken heb meegenomen. Ik voel me daarmee toch een stuk veiliger, want ik glij minder snel weg.

Als ik aankom bij de weg en de bushalte van Bourscheid-Moulin stopt het spontaan met regenen. Maar dat geeft niet, ik heb de eerste etappe van de Lee Trail voltooid! Met een trots gevoel stap ik de bus in (ik hoef slechts 10 minuten te wachten) en klets ik nog even met een paar Nederlanders die ook naar Ettelbruck gaan. Ik heb nu al zin in de tweede etappe, morgen ga ik verder en wandel ik van Bourscheid-Moulin naar Hoscheid.

Over etappe 1: Ettelbruck naar Bourscheid-Moulin

De eerste etappe van de Lee Trail is in totaal 17,8 kilometer lang en daarvan klim je zo’n 760 meter. Inclusief pauzes deed ik ongeveer 6,5 uur over deze wandeling.

Praktische tips: vervoer & overnachten

Hoe zit het met vervoer en overnachten tijdens deze eerste etappe van de Lee Trail van Ettelbruck naar Bourscheid-Moulin? Een paar tips.

Vervoer

Allereerst: het openbaar vervoer in Luxemburg is gratis en je kunt bijna overal komen met de trein of de bus. Je hoeft geen kaartjes te kopen of in te checken, je kunt gewoon de bus of trein instappen. Zo makkelijk!

Treinen en bussen gaan over het algemeen minimaal een keer per uur en vaak twee keer per uur. Ettelbruck is een vrij grote plaats en ligt heel centraal in Luxemburg. Hierdoor kun je vanuit Ettelbruck vrijwel overal langs de Lee Trail (en andere plekken in Luxemburg) komen.

Daarnaast zijn er bushaltes in Erpeldange-sur-Sûre (4 kilometer van Ettelbruck op de Lee Trail) en is er een station (zowel bussen als treinen) in Michelau (14,5 kilometer van Ettelbruck op de Lee Trail). Voor dienstregeling kun je kijken op Google Maps of op CFL.lu (daar is ook een app van).

Check voor je gaat wandelen altijd de dienstregeling om er zeker van te zijn of er bussen/treinen gaan en tot welk tijdstip. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Overnachten

Er zijn onderweg een aantal plekken waar je kunt overnachten.

Ettelbruck

  • Camping Ettelbruck – ligt circa 2 kilometer van station Ettelbruck, ongeveer 25 minuten lopen vanaf het station (bergaf gaat sneller).
  • Hotel Herckmans – fijn hotel in het gezellige centrum van Ettelbruck. Een paar minuten lopen vanaf het station.

Bourscheid-Moulin

Wandelverslagen Lee Trail

In augustus 2021 liep ik de Lee Trail in drie dagen. Op deze website kun je mijn wandelverslagen lezen, zodat je een beetje een idee krijgt van deze prachtige meerdaagse wandeling.

Meer lezen

Er zijn wereldwijd veel mooie langeafstandswandelingen te maken. Dankzij deze boeken krijg je enorm veel zin om de mooiste wandelpaden te ontdekken:

Wanderlust – Europa – De meest legendarische hiking trails

Mythische trektochten in Europa – Verken de meest indrukwekkende wandelroutes in Europa

Op deze website schrijf ik veel over langeafstandswandelingen. Je kunt artikelen en verslagen lezen van deze tochten:

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.