Eerste keer naar de Verenigde Staten

Hoe & wat: de eerste keer naar Amerika

Eindelijk heb je je ticket geboekt naar Amerika, je droomreis kan beginnen! Maar hoe nu verder? In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over je eerste keer naar de Amerika.

Zorg voor een creditcard

Eerste keer naar Amerika

Foto: frankieleon via Foter.com

Voordat je überhaupt in Amerika bent, is het handig om een creditcard aan te vragen. Deze kun je namelijk overal gebruiken. Een creditcard is vooral een must als je een auto wilt huren, zonder krijg je er vaak niet eens eentje mee (of je moet een enorme berg cash inleveren). Daarnaast kun je creditcards vrijwel overal in Amerika gebruiken, in tegenstelling tot je eigen bankpas (die doet het vaak alleen in pinautomaten). In Amerika worden creditcards van VISA, Mastercard en American Express bijna overal geaccepteerd. Een creditcard kun je aanvragen bij je bank, maar soms is het ook handig om het juist via een onafhankelijke verstrekker te doen.

Zelf heb ik goede ervaringen met ICS (Mastercard en VISA) en American Express (via deze link krijg je deze een jaar gratis en ook nog eens 11.000 Flying Blue miles (soms is er een actie waarbij je zelfs 20.000 miles krijgt), die je kunt inwisselen voor een vliegticket. Het aanvragen van een creditcard duurt vaak tussen de twee en vier weken, dus doe dit op tijd.

Zet je bankpas ‘aan’ voor Amerika

Standaard staat je bankpas alleen aan voor Europa en kan hij daarbuiten niet gebruikt worden. Bij de meeste banken kun je hem via internetbankieren voor een bepaalde periode aanzetten voor een regio buiten Europa. Zoek dit vooral van te voren uit, dit is niet iets dat je op de dag voor vertrek nog wilt uitzoeken. Je bankpas kun je voornamelijk gebruiken om geld uit een pinautomaat te halen, hij werkt zelden in winkels of restaurants. Sommige mensen gebruiken ook hun pinpas in Walmart en vragen dan cashback, zodat ze niet langs een pinautomaat hoeven.

Vraag je ESTA aan

Eerste keer naar Amerika

Om in het vliegtuig naar Amerika te mogen stappen heb je een ESTA nodig. Met een ESTA mag je 90 dagen in de Verenigde Staten van Amerika rondreizen en je moet dit uiterlijk 72 uur voor je reis hebben aangevraagd (maar het is altijd verstandig om het wat eerder te doen).

Je kunt een ESTA aanvragen via de officiële website en een ESTA kost je $14 (af te rekenen met een creditcard). Ga hier op een rustig moment even voor zitten, want je krijgt een behoorlijke vragenlijst. Je moet o.a. je paspoortgegevens, gegevens van je ouders en je werkgever invullen. Zorg er dus voor dat je alles bij de hand hebt. Tegenwoordig wordt er ook gevraagd naar je Social Media profielen, maar dit is (tot op heden) niet verplicht.

Let op: reis je na Amerika door naar Mexico of Canada? Dan tellen de dagen die je in deze landen verblijft ook mee met de 90 dagen van de ESTA (ik ervaarde dit helaas zelf).

Lees ook: Hoe vraag je een ESTA aan?

Heb je een visum voor Amerika nodig?

Krijg je geen goedkeuring voor je ESTA, wil je langer dan 90 dagen rondreizen in Amerika of ga je voor zaken? In dit geval moet je een B-1 of een B-2 visum aanvragen. Als je zo’n visum hebt aangevraagd moet je bij het consulaat nog een interview doen voor het visum wordt goedgekeurd (of afgekeurd). Meer informatie over deze visa kun je vinden op de officiële website van het consulaat van de Verenigde Staten van Amerika.

Controles, controles, controles

Dan is het eindelijk tij om naar Amerika af te reizen! Tijdens je reis naar Amerika zal je behoorlijk wat controles tegenkomen. Dat begint al op Schiphol. Als je vanaf daar een rechtstreekse vlucht naar Amerika hebt, krijg je na de paspoortcontrole nog een leuk interviewtje bij de gate. Verwacht vragen zoals “Wie heeft je bagage ingepakt?” en “heeft iemand wat in je bagage kunnen stoppen?” Heel gezellig allemaal.

Na een lange vlucht kom je aan in Amerika en dan begint het circus weer van voren. Je krijgt een iriscan, je vingerafdruk wordt genomen en er wordt een foto van je gemaakt. Bovendien volgen er nog een aantal vragen: “Wat voor werk doe je?”, “Wat kom je doen in Amerika?” en “Hoe lang blijf je hier?” Als je je stempel hebt (yes!) krijg je bij het naar buiten lopen nog een laatste controle. Ze moeten je ruimbagage nog even checken op verboden middelen. Als dat ook akkoord is sta je buiten. Welcome to the United States!

Al die controles kunnen behoorlijk wat tijd in beslag nemen, hou hier rekening mee. En boven alles: blijf vriendelijk, des te sneller kan je reis echt beginnen.

Auto huren?

Huurauto in Utah

In grote steden als New York en San Francisco kun je je over het algemeen prima redden met het openbaar vervoer. Ga je echter ergens anders naar toe, dan zou ik echt een auto huren. Autorijden in de Verenigde Staten is een stuk makkelijker dan in Nederland. De wegen zijn breed, er is weinig verkeer (behalve in de grote steden) en je kunt overal komen. Een auto kun je reserveren op veel verschillende websites en zelf ik heb ik goede ervaringen met de websites van de verhuurders zelf, bijvoorbeeld Alamo of AutoEurope. Waar je ook boekt, let er op dat er in ieder geval een CDW verzekering inbegrepen is in je boeking.

Lees ook: Hoe & wat: auto huren in Amerika

Vergeet de BTW niet

Eerste keer naar Amerika


Bron: Taxfoundation.org

De prijzen die je ziet in Amerika zijn altijd exclusief BTW (sales tax). Het verschilt per staat hoeveel belasting er nog bij komt. Zo is shoppen in Louisiana en Californië behoorlijk prijzig, maar in New Hampshire en Delaware hoef je helemaal geen sales tax te betalen. De meest recente percentages kun je vinden op deze website.

Fooi geven

Last but not least: in Amerika wordt er van je verwacht dat je overal flink wat fooi geeft. Natuurlijk mag je in alle gevallen zelf bepalen wat je aan fooi geeft, maar bedenk wel dat fooi geven in Nederland (als extraatje voor goede service naast hun salaris) iets anders is dan Amerika. De dienstverlening (o.a. kamermeisjes, obers en tourguides) verdienen een dusdanig laag minimumloon, dat ze echt moeten leven van fooien.

Het minimum dat je aan fooi geeft in restaurants is zo’n 15% (en dan geef je eigenlijk aan dat je niet tevreden bent met de service), maar een fooi 18% en 20% is niet ongebruikelijk. Soms staat de fooi al op je bon, dan hoef je zelf niet te rekenen. Handig toch?

Als je geen bon hebt (zoals bijvoorbeeld bij kamermeisjes) doe je er goed aan om $1-$2 dollar te geven of achter te laten in je kamer. Voor valet parking kun je ongeveer $5 aanhouden.

Dit waren mijn tips voor de eerste keer naar Amerika! Mis je nog wat of heb je vragen? Laat een berichtje achter onder dit artikel.

Meer lezen over Amerika?

Wil je meer weten over reizen in Amerika? Lees dan ook de volgende artikelen:
Typisch Amerikaans: 30 dingen die je alleen in Amerika ziet
Roadtrip in Amerika: 5 mooie routes
Typisch eten in Amerika


Laatste update: december 2019.

Dit artikel bevat een paar affiliate links. Als je via deze links iets bestelt, dan krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Ik plaats deze links alleen als zelf ook iets zou bestellen via deze websites.

Co

Hoi! Ik ben Co en ik schrijf op deze website over mijn reisavonturen. Ook geef ik tips en zorg ik voor de nodige reisinspiratie. Ga je mee?

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.